پیام آذری

آخرين مطالب

آسمان آذربایجان شرقی در سال جاری؛ کاهش روند معمولی بارندگی‌ها گفتگو

آسمان آذربایجان شرقی در سال جاری؛ کاهش روند معمولی بارندگی‌ها
  بزرگنمايي:

پیام آذری - تبریز- بارش‌های سال جاری آذربایجان شرقی نه تنها کمتر از حد انتظار بوده بلکه روند معمولی بارندگی‌ها نیز کاهش یافته که به یکی نگرانی‌های مهم مردم و مسئولان تبدیل شده است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها- اسرا درویشی: آذربایجان شرقی یکی از استان‌های پیشرو در کشور از نظر کشاورزی و تأمین منابع آبی به شمار می‌رود. این استان، با وجود موقعیت جغرافیایی خاص و تنوع اقلیمی، همیشه به‌عنوان یکی از نقاط پربارش کشور شناخته می‌شد. بارش‌های زمستانی و بهاری نقش بسیار مهمی در تأمین آب شرب، کشاورزی و حتی تنظیم اکوسیستم این منطقه ایفا کرده‌اند. در بسیاری از سال‌ها، استان آذربایجان شرقی با داشتن دشت‌های حاصلخیز و منابع آبی غنی، به تأمین محصولات استراتژیک کشاورزی مانند گندم، جو، سیب و انگور پرداخته و در سطح کشور سهم بسزایی داشته است.
اما آنچه که امروز در این استان به وضوح قابل مشاهده است، کاهش چشمگیر بارش‌ها در سال آبی جاری است. طبق گزارش‌های منتشر شده، میزان بارش در آذربایجان شرقی نسبت به سال‌های گذشته کاهش قابل توجهی داشته است. این کاهش بارش‌ها به طور مستقیم بر سطح آب‌های زیرزمینی، مخازن سدها و رودخانه‌ها تأثیر گذاشته و نگران‌کننده‌تر اینکه، این وضعیت در برخی از مناطق استان به‌شدت برجسته‌تر شده است. از تبریز گرفته تا مرند، از اهر تا مراغه، آسمان‌ها باران‌های همیشگی خود را نباریدند و این موضوع نه تنها کشاورزان بلکه عموم مردم را درگیر مشکلات آبی کرده است.
دلیل اصلی این کاهش بارش‌ها را می‌توان در تغییرات اقلیمی جست‌وجو کرد که تأثیرات آن در سال‌های اخیر بیشتر به چشم آمده است. آذربایجان شرقی، مانند سایر نقاط کشور، با پدیده‌هایی همچون خشکسالی‌های متوالی و تغییر الگوهای بارندگی مواجه شده است. این تغییرات باعث شده است که بارش‌های پاییزی و زمستانی که در گذشته معمولاً پربار بودند، امسال به شدت کاهش یابند. از طرفی، شدت گرمای تابستان‌ها نیز باعث تبخیر بیشتر آب‌ها و کاهش رطوبت خاک خواهد شد، که در مجموع وضعیتی بحرانی برای منابع آبی استان ایجاد کرده است.
علاوه بر این، استان آذربایجان شرقی به‌ویژه در فصل‌های زمستان و بهار، به‌عنوان مقصد اصلی گردشگران و سفرهای نوروزی شناخته می‌شود. با کاهش بارش‌ها، کاهش ذخایر آبی سدها، و وضعیت نامناسب منابع زیرزمینی، به‌نظر می‌رسد که استان نه تنها با چالش‌های داخلی بلکه با مشکلاتی در تأمین آب مصرفی برای گردشگران نیز مواجه خواهد شد. بنابراین، وضعیت بارش‌ها در آذربایجان شرقی نه تنها به مسائل کشاورزی و تأمین آب شرب مربوط می‌شود بلکه می‌تواند بر اقتصاد منطقه، که تا حد زیادی وابسته به صنعت کشاورزی و گردشگری است، تأثیرات منفی داشته باشد.
ضروری است در این شرایط برای مقابله با این بحران تدابیر مهمی اتخاذ شود. از جمله این تدابیر می‌توان به استفاده بهینه از منابع آبی، احیای منابع آبی زیرزمینی، استفاده از تکنولوژی‌های نوین در آبیاری کشاورزی، و برنامه‌ریزی‌های بلندمدت برای مقابله با تغییرات اقلیمی اشاره کرد. علاوه بر این، توجه به مدیریت بحران آب در مناطق شهری و جلوگیری از هدررفت آب نیز از دیگر موضوعات مهمی است که باید در دستور کار قرار گیرد.

پیام آذری


کاهش 48.6 درصدی بارش‌ها در آذربایجان شرقی
کارشناس اداره‌کل هواشناسی آذربایجان‌شرقی نیز در ارتباط با میزان بارش در سال جاری در استان اظهار کرد: میانگین بارش در سال آبی جاری 95/3 میلی‌متر بود که نسبت به بلند مدت 48/6 درصد کاهش و نسبت به سال گذشته 45/6 درصد کاهش یافته است.
افشین ابراهیمی ادامه داد: چاراویماق بیشترین بارش را با 170 میلی‌متر و شبستر کمترین بارش را با 64 میلی‌متر داشت.
وی گفت: پیش‌بینی فصلی برای سه ماه آینده نرمال بوده و تغییرات اقلیمی و متأثر شدن وضعیت جوی در سطح منطقه و ملی در اثر تغییرات پدیده‌ها و شاخص‌های دور پیوندی از جمله النینو - لانینا و شاخص‌های دیگر سبب کاهش ورود سامانه‌های بارشی از سمت غرب و شمال غرب به کشور شده است.
ابراهیمی گفت: میانگین دما نیز 5/1 درجه سلسیوس بوده که نسبت به بلند مدت 0/8 درجه افزایش داشته است.

پیام آذری


ضرورت مدیریت مصرف آب در تمام بخش‌ها
بهروز ساری صراف، استاد دانشکده برنامه‌ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت بارش‌های امسال در استان گفت: در یک نگاه علمی و کلی، تغییر اقلیم به‌عنوان یکی از شاخه‌های مهم مطالعاتی اقلیم‌شناسی و مجموعه‌ای از عوامل چون گرمایش جهانی، مصرف بیش از حد سوخت‌های فسیلی و گازهای گلخانه‌ای و مصرف مازوت در نیروگاه و فعالیت‌های صنعتی، کاهش ورود جریان‌های مدیترانه‌ای و تغییر الگوهای گردش اتمسفر عواملی هستند که در نهایت باعث کاهش بارندگی در کشور و استان ما شده‌اند.
وی ادامه داد: یکی از سامانه‌های تأثیرگذار بر بارندگی، کشور و استان «نوسانات اقیانوس اطلس شمالی» (NAO) است. این سامانه در فاز مثبت خود، موجب افزایش بارش در مناطق اروپایی مانند فرانسه و اروپای شرقی می‌شود، در این فاز، مناطق خاورمیانه و ایران از بارش‌های مؤثر محروم می‌مانند. متأسفانه در سال‌های اخیر، این الگو عمدتاً در فاز مثبت قرار داشته و تأثیرات آنکه خشکی و عدم بارش هوا می‌باشد، در عرض‌های جنوبی تر به‌ویژه در شمال‌غرب کشور، محسوس بوده است.
وی افزود: از سوی دیگر، تغییرات کاربری زمین، کاهش جریانات و بخارات مرطوب ناشی از خشک شدن دریاچه ارومیه، افزایش باز تابش انرژی از سطوح نمکی دریاچه باعث انحراف ابرهای باران‌زا و جریان‌های بارشی، از محدوده حوضه دریاچه ارومیه شده است. از سوی دیگر، آلاینده‌هایی نظیر مازوت، گرمایش بیش از حد، افزایش بیش از حد ذرات معلق نمکی و یا آیروسل‌های نمکی و حفره‌های ایجادشده در سطح دریاچه، باعث اختلال در فرآیند بارش و تشکیل ابر شده‌اند.
صراف تاکید کرد: کاهش محسوس و معنادار بارش برف طی سال‌های اخیر، به کاهش محسوس آب‌های سطحی و رواناب‌ها و آب‌های زیر زمینی منجر شده و یکی از مشکلات جدی حوضه آبریز دریاچه ارومیه را رقم زده است. بر پایه مدل‌های پیش‌بینی جوی سازمان هواشناسی، این روند کاهشی تا پایان تابستان ادامه خواهد داشت و چشم‌انداز چندان امیدوارکننده‌ای برای شمال‌غرب کشور ترسیم نمی‌شود.
وی یادآور شد: در چنین شرایطی که امکان افزایش منابع ورودی آب وجود ندارد، ضروری است بر مدیریت مصرف تمرکز کنیم. کاهش آب ذخیره‌شده پشت سدها، در صورت تداوم این وضعیت، قطعی آب در تابستان را در پی خواهد داشت. بنابراین، باید اقدامات فوری و مؤثری در راستای کاهش تبخیر، سرمایه‌گذاری روی سدها و ورود شرکت‌های دانش‌بنیان برای ارائه راهکارهای نوین انجام شود.
استاد دانشگاه تبریز گفت: مدیریت مصرف آب در بخش‌های کشاورزی، صنعتی و شرب، اهمیت حیاتی دارد. اگر بتوانیم در بخش کشاورزی، با بهره‌گیری از روش‌های نوین آبیاری و کاهش مصارف بی‌رویه، الگوی مصرف را اصلاح کنیم، می‌توانیم تا حدودی از شدت بحران بکاهیم. با لطف خدا و تلاش جمعی، شاید بتوان از مسیر مدیریت مصرف، گام‌هایی مؤثر در جهت پایداری منابع آبی برداشت.
در حالی که امیدها برای بازگشت بارش‌های نرمال و بهبود وضعیت منابع آبی استان وجود دارد، نیاز است که این بحران به‌عنوان یک فرصت برای بازنگری در سیاست‌ها و برنامه‌های آب و کشاورزی استان مورد توجه قرار گیرد. اگر برنامه‌ریزی‌های دقیقی برای مدیریت منابع آبی و پیشگیری از بحران‌های مشابه در آینده انجام نشود، استان آذربایجان شرقی ممکن است در سال‌های آینده با چالش‌های بزرگ‌تری در تأمین آب مواجه شود.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/815250/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پوریا پورسرخ: از دقیقه به دقیقه بزرگ شدن بچه‌ام کیف کردم/ ویدئو

والدین نباید برای فرزندان شان که ازدواج کردند تصمیم بگیرند

با این 9 گیاه دارویی درد مفاصل را فراموش کنید

برگزیدگان جشنواره مرزداران تجلیل شدند

پیش بینی وضعیت آب و هوا اردبیل فردا یکشنبه 31 فروردین ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی اردبیل 24 ساعت آینده + آب و هوای اردبیل

پیشرفت 79 درصدی تونل شمالی ولیعصر محور اردبیل - آستارا

تخفیف عوارض، مشوق شهرداری تهران برای «ساختمان های سبز»

ساختمان‌های سبز از تخفیف عوارض ساختمانی بهره‌مند می‌شوند

اختصاص تخفیف برای ساختمان‌های سبز | عوارض ساختمانی تان را تا50 درصد کمتر کنید

کمک‌ 13 میلیون دلاری ژاپن به محیط زیست ایران | 120 میلیارد وام بلاعوض برای احیاء تالاب‌ها | سهم دریاچه ارومیه چقدر است؟

مروری کوتاه بر زندگینامه شهید «حسن نویدی»

وعده سنگین برای ویترین ترک خورده شمشیربازی/ جلسه فنی با محوریت غیرفنی

دود دست دوم؛ تهدید خاموش برای سلامت جامعه

پس از ترک زودهنگام اولدترافورد؛ واکنش هواداران منچستریونایتد به گل هری مگوایر

ثبت مزارع ایلخچی در سامانه سامکا

دلیل ترک اتاق مذاکره توسط تیم ایرانی اعلام شد+فیلم

ضرورت فراهم شدن بستر فعالیت انجمن خانواده ناشنوایان

جریان ترک کردن اتاق مذاکرات توسط هیئت ایرانی چه بود؟ | فیلم

میزبان مسابقات آسیای میانه مغلوب پینگ‌پنگ‌بازان جوان ایران شد

تنیس روی میز آسیای میانه|قهرمانی تیم دختران و برد تیم پسران

مدیرکل نوسازی مدارس فارس معارفه شد

اولین دوره جشنواره ورزشی مدارس متوسطه اول شاهد آذربایجان شرقی، برگزار شد

زمان جدید قطعی برق آذربایجان شرقی فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 + جدول خاموشی برق تبریز در 24 ساعت آینده

زمان جدید قطعی برق آذربایجان غربی فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 + جدول خاموشی برق ارومیه در 24 ساعت آینده

تعطیلی ادارات استان آذربایجان شرقی فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 | آیا فردا 31 فروردین ادارات تبریز تعطیل است؟

نشست شورای مشاوران وزرا در امور ایثارگران وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی برگزار شد

تیکه سنگین ایوب آقاخانی به نوید محمدزاده در حاشیه سرندادن سرود «ای ایران» در خارج از کشور/ ویدئو

خاطره خنده‌دار محسن کیایی از حضور یوسف صیادی و سعید آقاخانی در یک مجلس ختم/ ویدئو

پویایی آب و فاضلاب صفائیه: از نوسازی تأسیسات تا خدمات‌رسانی سریع و نصب انشعابات آب

دعوت ورزشکار میاندوآبی به انتخابی تیم ملی

طرح تفکیک پسماند از مبدأ در خوی اجرا می‌شود

لزوم توسعه زیرساخت‌های کشاورزی و صنعتی در شبستر

آذربایجان شرقی قهرمان جشنواره ورزشی آستان قدس رضوی

فروشنده چای در تبریز نقره‌داغ شد

شناسایی 14 فضای معماری جدید در فصل هفتم کاوش حریره شهر تاریخی حریره کیش

معادل سازی عجیب فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای متروباس/ ویدئو

نانوایی‌های اردبیل ساماندهی می‌شود

برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی یک شهرک صنعتی جدید در استان اردبیل

ساماندهی نانوایان در اردبیل اولویت اساسی است

شهرک‌های صنعتی در جذب سرمایه‌گذاری کارگشا است

قیمت طلا صعودی شد | طلا گرمی 10 میلیونی در راه است؟

پیش‌بینی افزایش دما در اردبیل

عقب‌نشینی سکه ادامه دارد!

مدارس اردبیل فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 به علت آلودگی هوا تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس اردبیل فردا یکشنبه 31 فروردین 1404​

توافق کابل و اسلام‌آباد بر گسترش همکاری‌های اقتصادی

واگذاری زمین به سرمایه‌گذاران در اردبیل مستلزم تملک زمین است

نفس‌های تازه شهر زیر سایه درختان

مروری بر زندگینامه شهید «بهمن کاظمی»

یک کبد نو و صفر درجه می خواهید؟/ کبد چرب را اینگونه درمان کنید

فریادی برای احیای دریاچه ارومیه در «بغض شکسته دریاچه»