پیام آذری

آخرين مطالب

داستان جغرافیایی که زمانی میدان نبرد امپراتوری‌ها بود و زمانی دیگر مستعمره شوروی/ اهرم‌های گرجستان، آذربایجان و ارمنستان برای مانور در جهان چند قطبی سیاسی

داستان جغرافیایی که زمانی میدان نبرد امپراتوری‌ها بود و زمانی دیگر مستعمره شوروی/ اهرم‌های گرجستان، آذربایجان و ارمنستان برای مانور در جهان چند قطبی
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش اقتصادنیوز، مدرن دیپلماسی با انتشار یادداشتی مدعی شد، منطقه قفقاز جنوبی، که از نظر استراتژیک در مرز بین اروپا و آسیا در مسیرهای حیاتی انرژی و حمل و نقل بار قرار دارد، از نظر قومیتی بسیار متنوع، و از نظر منابع طبیعی بسیار غنی است، و به واسطه همین مولفه ها قابل توجه است. این منطقه و سه بازیگر فعال در این جغرافیا، یعنی ارمنستان، آذربایجان و گرجستان، فارغ از تنش هایشان چندان مورد توجه قرار نگرفته اند.
در همین راستا، آچال مالهوترا با انتشار کتابی تحت عنوان «قفقاز جنوبی: گذار از انقیاد به استقلال (ردیابی ردپای هندتلاش داشته تا از فرایند توسعه تاریخی منطقه گزارش کاملی ارائه دادهو همزمان رویکرد هند ر باب این جغرافیا را واکاوی روابط تاریخی، فرهنگی و دیپلماتیک میان طرفین را بررسی کند. نویسنده، یک دیپلمات کارکشته و دارای تجربه مستقیم در منطقه است. این شاید تنها کتابی است که در مورد قفقاز جنوبی در هند منتشر شده و نویسنده اش در قامت سفیر عند در سفیر گرجستان و ارمنستان فعالیت داشته است. طبیعتاً او دیدگاه منحصربه‌فردی را درباره منطقه‌ای ارائه می‌کند که با وجود اهمیت فرهنگی و ژئوپلیتیکی اش، گاهی در بحث‌های بین‌المللی نادیده گرفته می‌شود. روایتی از تاریخ قفقاز
مدرن دیپلماسی در ادامه یادداشت خود و با استناد به داده های این کتاب آورد، تاریخ پیچیده کشورهای قفقاز جنوبی یعنی گرجستان، آذربایجان و ارمنستان در این کتاب آورده شده و مالهوترا به بررسی تاریخ باستان و قرون وسطی این منطقه می پردازد که با تهاجمات، فتوحات و تبادلات فرهنگی بین امپراتوری های روسیه، عثمانی و ایران مشخص شده است. او همچنین به تأثیرات کنترل شوروی و گذار ناگهانی به استقلال پس از سقوط این بازیگر در سال 1991 می پردازد.به نوشته مدرن دیپلماسی، این کتاب که به فصل‌های جداگانه تقسیم شده ، ترکیبی از نقد سیاسی، داستان‌های شخصی و گزارش‌های تاریخی است. همزمان یک جدول زمانی تاریخی و بینش موضوعی در مورد ژئوپلیتیک منطقه، تغییرات اجتماعی-اقتصادی، و روابط با قدرت‌های خارجی مانند روسیه، ترکیه و غرب، همگی در روش مالهوترا کنار هم قرار گرفته اند. تمرکز بر تعاملات تاریخی و کنونی هند با قفقاز جنوبی مقوله ای است که کتاب را متمایز می کند و دیدگاهی متمایز به داستان می افزاید. این کتاب با توجه به تشدید تنش های یخ زده در قفقاز در زمانی مناسب منتشر شد.
هر یک از شش فصلی که کتاب را تشکیل می دهند بیشتر شبیه به یک مقاله نیمه مستقل است. این کتاب توسعه تاریخی منطقه قفقاز جنوبی از قرون وسطی تا به امروز را با تمرکز بر 150 سال گذشته ترسیم می کند.همزمان مالهوترا تأکید می کند که چگونه منطقه قفقاز جنوبی در مرکز تغییرات سیاسی در آسیای مرکزی قرار داشته است. هفت دهه اطاعت از فرامین شوروی در سال 1991 با سقوط اتحاد جماهیر شوروی به پایان رسید. آرزوهای قومی طولانی مدت سرکوب شده بسیاری از ملیت ها با معرفی برنامه های اصلاحی جسورانه مانند گلاسنوست و پرسترویکا توسط میخائیل گورباچف، آخرین نخست وزیر شوروی ​​در سال 1985 آغاز شد. پس از انحلال اتحاد جماهیر شوروی، این کشورها در نهایت مستقل شدند. نویسنده با توسل به تاریخ پیچیده و درهم تنیده منطقه، با ظرافت ساختار قومی-مذهبی این قلمرو فوق العاده متنوع را برجسته می کند.همزمان این کتاب بر تحولات سیاسی، اقتصادی و سیاست خارجی پس از استقلال گرجستان، آذربایجان و ارمنستان تمرکز دارد. علاوه بر این، پیشینه و شرایطی را که در آن سه ملت مسیرهای منحصر به فرد خود را تعیین می کنند، روشن می کند. آذربایجان هنوز توسط خاندان علی اف اداره می شود، در حالی که گرجستان و ارمنستان موفق شدند نوعی دموکراسی را تعریف کنند. به لطف توضیح واضح نویسنده در مورد ظرافت های روش های سیاست خارجی، خوانندگان بهتر می توانند درک کنند که چگونه این سه کشور با جهان خارج تعامل دارند.
اهرم های بازیگران اوراسیا
به نوشته این وبگاه، گرجستان برخلاف آذربایجان و ارمنستان پس از به دست آوردن استقلال به کشورهای مشترک المنافع مستقل (CIS) ملحق نشد. پس از جنگ سال 2008 با روسیه، گرجستان تمایل تزلزل ناپذیری برای ادغام در چارچوب های امنیتی و اقتصاد سیاسی یورو-آتلانتیک مانند اتحادیه اروپا (EU) و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از خود نشان داد. همزمان ارمنستان تلاش دارد تا به تعادل ظریفی بین روسیه و غرب دست یابد، اما تمایل این بازیگر به روسیه با توجه به اینکه بخشی از اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EEU) به رهبری روسیه و سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) است، واضح است. آذربایجان به دلیل فراوانی نفت، قدرت مذاکره بیشتری نسبت به گرجستان و ارمنستان دارد. این کشور قادر است فاصله مساوی با هر دو بلوک قدرت را بر اساس شرایط و ضوابط خود حفظ کند، اما مایل است از طریق کریدور گاز جنوبی و خطوط لوله باکو-تفلیس-جیهان (BTC) به تعامل با اروپا ادامه دهد. آذربایجان می تواند نیازهای مهم امنیت انرژی اروپا را نیز تامین کند.
ضمن درک تاریخ مدرن منطقه، این کتاب به درستی به مفاهیم درگیری منطقه‌ای، حل/مدیریت درگیری و فرآیندهای صلح پرداخته است. در همین راستا نویسنده دو درگیری مهم را برجسته کرده؛ دو درگیری که بر این منطقه تأثیر گذاشته و پیامدهای جهانی قابل توجهی دارد. درگیری های ارضی گرجستان در آبخازیا و اوستیای جنوبی، درگیری بین ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی و نفوذ مستمر روسیه همگی به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته اند. مالهوترا به بررسی مخاطرات ژئوپلیتیکی بزرگتر می پردازد و در عین حال بر هزینه های انسانی این درگیری ها به شیوه ای تحلیلی ژ تأکید می کند. به گفته مالهوترا، اتحاد جماهیر شوروی نگرانی‌های قومیتی و هویتی سایر قومیت‌ها را نادیده گرفته، گزاره ای که در نهایت پایه‌های تعیین سرنوشت ملی را تقویت کرد.نویسنده بر اهمیت ژئوپلیتیک و اقتصادی منطقه برای اروپا، به ویژه در رابطه با امنیت انرژی تاکید می کند. این منطقه توانایی دستیابی به دو هدف را برای اروپا دارد. اول، تبدیل شدن به محوری برای تنوع بخشیدن به تامین انرژی امن اروپا، و دوم، تبدیل شدن به یک منبع انرژی جایگزین با کاهش اتکای بیش از حد اروپا به روسیه، که روابط پرتنشی با آن دارد، به ویژه از زمانی که روسیه کریمه را در سال 2014 ضمیمه کرد.
در دو فصل آخر به نفوذ هند در منطقه از گذشته تا امروز پرداخته شده است. مالهوترا بر نوسانات درگیری هند با قفقاز جنوبی در دوران پس از جنگ سرد تمرکز می کند و بر ارتباط مسیر ابریشم و مستعمرات بین هند و منطقه تأکید می کند. نویسنده مواضع سه کشور در مورد برنامه هسته ای هند، مناقشه کشمیر، و واکنش آنها به درخواست هند برای عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل متحد (UNSC) را تشریح می کند. به همین ترتیب، معضل هند در مدیریت ارتباطات خود با ارمنستان و آذربایجان در مورد مناقشه قره باغ کوهستانی و توجه به حساسیت های منطقه ای شریک استراتژیک خود روسیه در رابطه با روابط هند با گرجستان توضیح داده شده است.مالهوترا پیشنهاد می کند که هند باید مشارکت خود را در این منطقه افزایش دهد، به ویژه با توجه به امنیت انرژی. این مهم است زیرا هند به فکر تنوع بخشیدن به واردات انرژی خود است تا وابستگی خود به غرب آسیا را کاهش دهد. به باور نویسنده، دهلی نو باید سایر بازیگران این منطقه از جمله چین، ایران و ترکیه و همچنین مشارکت رو به گسترش چین تحت طرح کمربند و جاده (BRI) را در نظر بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/807551/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ستارگان‌ ها‌لیوود که در سال گذشته به خاک سیاه نشستند / از مل گیبسون تا مادر بیانسه

سیزده بدر(تاریخچه سیزده بدر)

حکم فراموش کردن فطریه چیست؟

تیم استقلال تهران توانایی نبرد با تراکتور آذربایجان را ندارد؛ آبی‌ها با چه روحیه‌ای به میدان می‌روند؟

بهترین زمان شروع پاکسازی بهاره کبد/ این خوردنی محبوب سیزده‌بدرها مفید برای کبد

هشدارهای پلیس آذربایجان غربی برای پیشگیری از سرقت

هتک حیثیت افراد به بهانه دروغ سیزده

گریم هالووینی بازیگر معروف سریال دلدادگان

پرواز اورژانس هوایی برای نجات موتورسوار اهری

ما یک روزی از نیل تا فرات را قبرستان صهیون ها می‌کنیم

یک کودک چهارساله توسط سگ خورده شد

شهرام دبیری کیست؟ بررسی آثار این هنرمند/کارآفرین/ورزشکار

هلال‌احمر با مجاهدت و تلاش‌های شبانه‌روزی به مردم خدمت‌رسانی می‌کنند

کودتا در ترانسفر فوتسال: کاپیتان اخراجی در راه تبریز!

درگذشت مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی در تصادف رانندگی

هشدار های پلیس آذربایجان غربی برای پیشگیری از سرقت

جمهوری اسلامی، تجلی‌گاه مردم‌سالاری دینی

جانباز 70درصد «قهرمان چاکتن» از مازندران به همرزمان شهیدش پیوست

واژگونی خودرو در روستای چورس یک فوتی و 4 مصدوم برجای گذاشت

این دو بازیکن در پایان فصل استقلال و پرسپولیس را ترک می‌کنند

عباس عبدی: همین که ایران نامه ترامپ را گرفته معنای خاص و مثبتی دارد/ با قانون حجاب و این تلویزیون نمی توان اعتماد مردم را جلب کرد/ مساله گروه فشار حجاب نیست، مساله آنها بقایشان است/ اصولگرایان میانه بیش از حد از تندروها می ترسند، نمی دانم چرا!

اسامی محرومان هفته بیست و پنجم لیگ برتر

مویس: اگر صلاح می‌خواهد انگلیس را ترک کند، شخصاً او را تا فرودگاه می‌رسانم!

هشدار وقوع سیلاب در آذربایجان غربی همزمان با روز طبیعت

مدیر کل هواشناسی آذربایجان غربی در اثر سانحه تصادف درگذشت

اگه بچه داری این کلیپ رو ببین

نامگذاری و رونمایی از نماد تراکتورسازی در میدان اصلی هرات

آشنایی با غذا‌های ویژه عید فطر در کشور‌های اسلامی

سالانه در کشور بیش از 50 هزار نفر به‌خاطر مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند

تصویری از دیدار دو چهره کهنه کار سیاست: سید هادی خامنه ای در منزل مهدی کروبی!

ریشه های عمیق فرهنگ ایرانی در آناتولی و آسیای میانه: اردوغان در پی تحریف تاریخ نوروز؟

رحمتی و 2 ستاره استقلال و تراکتور محروم شدند

استقبال تراکتور از بازی با استقلال با ادای دین به پرشورها +عکس

مسعود جمعه که آمد استقلال 10 نفره شد/ شب سختی در تبریز در انتظارمان است

تعطیلی ادارات استان آذربایجان غربی پنجشنبه 14 فروردین 1404/ آیا پنجشنبه 14 فروردین 1404 ادارات ارومیه تعطیل است؟

ثبت بیش از 20 میلیون تردد خودرو در محورهای آذربایجان شرقی

تراکتور نماد غیرت آذربایجان در حوزه ورزش است

فردا سیزده بدر کدام استان‌ ها بارانی می‌شوند؟

گزارش جامع آب و هوای شهرهای آذربایجان شرقی در تاریخ 13 فروردین 1404

بربوک: قرارداد معدنی کی یف باید با قوانین اتحادیه اروپا مطابقت داشته باشد

30 دوچرخه، جایزه قرعه‌کشی ویژه شهرداری تبریز برای تماشاگران دیدار تراکتور – استقلال

ترک کار کارگران بعد از مشاجره با کارفرما چه عواقبی دارد؟

انجام نزدیک 6000 ماموریت نوروزی توسط اورژانس آذربایجان غربی

آمار تردد مسافران از پایانه های مرزی به 211 هزار نفر رسید

بیش از 10 میلیون تردد وسیله نقلیه در جاده های آذربایجان غربی ثبت شد

فرامین مقام معظم رهبری برای تحقق شعار سال فصل الخطاب باشد

انجام نزدیک 6هزار ماموریت نوروزی توسط اورژانس آذربایجان غربی

بازیگر زن محبوب دهه 70 پس از مدت‌ها آفتابی شد

با شوهر پرسپولیسی/استقلالی چه کنیم؟

آمادگی کامل نیروی انتظامی آذربایجان شرقی در روز طبیعت