بزرگنمايي:
پیام آذری - به گزارش خبرنگار ایرنا، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل روز شنبه در جلسه هماهنگی توسعه کشت چغندر قند در استان اردبیل گفت: برای کشت پاییزه چغندر قند رقم و بذر مناسبی پیدا نشد و به همین علت کشاورزان به سمت کشت بهاره این محصول سوق پیدا کردند.
غفور آقایی، استان اردبیل را از نظر کشاورزی منطقه ای بسیار غنی عنوان کرد و افزود: وجود کارخانه قند بزرگ با ظرفیت اسمی پنج هزار تن در روز در مغان نشانه توانمندی این استان در تولید و فرآوری انواع محصولات کشاورزی است.
وی با اشاره به فعالیت این کارخانه با حدود یک هزار تن محصول و با حدود 20 درصد ظرفیت اسمی خود، خواستار توسعه کشت چغندر قند و احیای این واحد صنایع کشاورزی با بالاترین ظرفیت شد و بیان کرد: خام فروشی و معطل ماندن ظرفیتهای تولیدی، به اقتصاد بخش کشاورزی استان اردبیل ضربه زده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، چغندر قند را محصول استراتژیک عنوان و اظهار کرد: طی سالهای قبل محصول چغندر قند در دشت اردبیل و مشگین شهر هم کشت می شد که در سالهای اخیر کشت این محصول به حداقل رسیده است.
وی ادامه داد: امسال کشت پنج هزار هکتار محصول چغندر قند برای استان اردبیل تعیین شده بود که باید دو هزار و 700 هکتار آن به صورت پاییزه و 2 هزار و 300 هکتار نیز به صورت بهاره کشت می شد که کشت آن کمتر از رقم ابلاغی انجام شد.
آقایی همچنین با اشاره به کشت 2 هزار هکتار چغندر قند در استان اردبیل به صورت پاییزه و بهاره گفت: برداشت محصول کشت شده پاییزه از اوایل تابستان امسال آغاز شده و برداشت محصول بهاره نیز از چند روز قبل شروع شده است که پیش بینی می شود امسال حدود 160 هزار تن محصول چغندر قند در این استان تولید شود.
وی با اشاره به تعیین قیمت جدید چغندر قند در روزهای آینده افزود: در سال زراعی گذشته قیمت تضمینی هر کیلوگرم محصول چغندر قند با عیار قند 16 درصد، 39 هزار و 300 ریال تعیین شده که علاوه بر قیمت محصول، کشاورزان در قبال تحویل هر تن محصول، 20 کیلوگرم تفاله، 2 کیلوگرم قند و 30 هزار ریال مشوق نقدی دیگر دریافت می کنند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اضافه کرد: برای سال زراعی جاری که از اول مهر ماه آغاز شده، کشت حدود پنج هزار و 500 هکتار چغندر قند به صورت الگویی در استان اردبیل در نظر گرفته شده و پیشبینی میشود که حدود 2 هزار هکتار آن در کشت و صنعت مغان و در اراضی پایاب شبکه آبیاری مغان و مابقی نیز در شهرستانهای سردسیری استان کشت شود.
وی عملکرد تولید محصول چغندر قند در استان اردبیل را بالای 80 تن در هکتار اعلام کرد و افزود: برای توسعه کشت این محصول مشوقهایی در نظر گرفته شده تا میزان کشت پیش بینی شده برای این محصول در استان محقق شود.
آقایی اظهار کرد: با وجود کارخانه بزرگ قند کشت و صنعت مغان با ظرفیت اسمی پنج هزار تن لازم است که کشاورزان استان اردبیل در برنامه کشت چغندر قند برای تامین خوراک این کارخانه استان نقش اساسی ایفا کنند.
تاکید معاون کشت و صنعت مغان بر توسعه کشت چغندر قند در استان اردبیل
معاون کشاورزی و دامپروری شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان نیز در این جلسه، آب را چالش اصلی کشت محصول در کشور و استان اردبیل برشمرد و با تاکید بر ضرورت کشت پاییزه محصولات به علت نیاز کمتر به نوبتهای آبیاری تا زمان برداشت محصول گفت: تاکید ما این است که چغندر قند به صورت پاییزه کشت شود.
احمد شهریار بیان کرد: چغندر قند پاییزه عملکرد پایینی دارد و بذر مرغوب و باکیفیت هم برای کاشت پاییزه کشاورزان در دسترس نیست ولی در مقابل، کشت پاییزه این محصول کمتر دچار آفات شده و نیاز به آب کمتری دارد.
وی با اشاره به وجود ظرفیت کشت چغندر قند در دشت اردبیل و مشگینشهر به صورت پاییزه بیان کرد: چغندر قند ارزش افزوده بیشتری دارد ولی برای کاشت آن به صورت پاییزه باید بذر خوب تهیه شود.
معاون کشاورزی و دامپروری شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان همچنین با اشاره به فعالیت کارخانه قند مغان با پنج هزار تن ظرفیت اسمی با یک هزار تن ظرفیت روزانه عملیاتی افزود: کشت چغندر قند از لحاظ تناوب کشت مهم بوده و هدف ما این است که این کشت به صورت پاییزه انجام شود ولی به علت شرایط استحصال پایین و نبود بذر مرغوب، کشاورزان از کشت پاییزه این محصول استقبال نمی کنند.
وی اضافه کرد: برای فعال نگه داشتن کارخانه قند مغان و استفاده از ظرفیت این واحد صنعتی، برنامه ریزی شده که 200 هزار تن چغندر قند از استانهای همجوار از جمله آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی به این کارخانه منتقل شود که در مرحله نخست 100 هزار تن محصول چغندر قند آن مناطق که عیار قند بالایی 18 تا 20 درصد را دارد، به کارخانه قند مغان منتقل می شود.
شهریار همچنین با بیان این که استان اردبیل در تولید بذر چغندر قند پیشتاز است به طوری که 80 درصد بذر این محصول در این استان تولید می شود، افزود: هدف ما این است که کشت چغندر قند در استان اردبیل افزایش یابد تا کارخانه قند مغان با ظرفیت بیشتری فعالیت کند.
وی اضافه کرد: کشاورزان شهرستانهای مرکزی استان اردبیل که نقاط سردسیر هستند، توان و شرایط تولید چغندر قند را دارند و در اراضی پایاب سد خداآفرین نیز باید رویکرد تولید از محصولات جالیزی به سمت تولید چغندر قند سوق پیدا کند و برای تحقق این هدف، مشوق هایی نیز در نظر گرفته شود.
به گزارش ایرنا، امسال اقدامات زیادی برای نوسازی و فعال تر شده کارخانه قند مغان اقدامات اساسی انجام شده و به منظور افزایش طول دوره بهره برداری و جلوگیری از ضرردهی این واحد صنعتی، علاوه بر برنامه ریزی برای توسعه کشت چغندر قند در دشت اردبیل، خرید 200 هزار تن چغندر قند از استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و تصفیه شکر خام در دستور کار قرار گرفته است.
کارخانه قند مغان با ظرفیت پنج هزار تن خوراک روزانه، علاوه بر فرآوری چغندر قند، توان تصفیه شکر را دارد و امید می رود با توجه به افزایش بهای چغندر قند و رونق کشت این محصول در پی پرداخت مشوق به کشاورزان، این واحد صنعتی به دوره پررونق گذشته خود باز گردد.
کشت چغندر قند از دیرباز در دشت اردبیل و دشت مغان رواج داشته و به علت کشت گسترده این محصول در منطقه، یک واحد کارخانه قند در مجتمع کشت و صنعت مغان احداث شده است ولی در سالهای اخیر به علت سودآور بودن محصولات دیگر، زارعان رغبتی برای کشت چغندر قند در این استان نشان نمیدهند.
کارخانه قند مغان به عنوان یکی از واحدهای صنعتی مهم کشت و صنعت و دامپروری مغان در زمینی به مساحت 43 هکتار احداث شده و با ظرفیت اسمی پنج هزار تن در روز و 500 هزار تن در سال، فعالیت می کند و در واحد صنعتی علاوه بر محصول شکر، محصولات جانبی نظیر تفاله تر، خشک و ملاس تولید و برای مصارف دامی خود شرکت و دامداران منطقه مورد استفاده قرار می گیرد.
چغندر قند گیاهی از تیره اسفناج است که به صورت یک ساله کشت میشود و شرایط آب و هوایی استان اردبیل برای کشت این محصول بسیار مناسب بوده و محصول تولیدی از عملکرد و کیفیت مطلوبی برخوردار است.
استان اردبیل 18 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل 1.09 درصد از مساحت کل کشور ایران بوده و با تولید سالانه 4.5 میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
43.6 درصد از مساحت این استان شامل 817 هزار هکتار اراضی کشاورزی، 50.4 درصد معادل 949 هزار هکتار مرتع، 3.5 درصد برابر با 63 هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربریهاست.
این استان با تولید حدود 400 هزار تن گندم، 850 هزار تن سیب زمینی و 450 هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمدهای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور را دارد.
750 هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که 270 هزار هکتار آن اراضی آبی و 480 هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.
محصول گندم با حدود 290 تا 305 هزار هکتار و محصول جو با حدود 90 تا 120 هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.
استانها اردبیل 1 نفر