بزرگنمايي:
پیام آذری -
هنگامیکه نام روستای «طرز» راور به میان میآید، بلادرنگ ذهن انسان بلافاصله بر فراز درختان تنومند و بلندقامت سروستان روستا پَر میکشد؛ سروهای «طرز» که امروز شهرت جهانی دارند، نماد اصلی این دیار تاریخی است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
طرز در استان کرمان و شهرستان راور قرار دارد.
هر گوشهای از این روستا، سروهای بسیاری سر به فلک کشیدهاند، اما چند اصله از این درختان کهنسال، عمری چندهزار ساله دارند. عمر سروهای «طرز» به 1500 تا 3000 سال پیش باز میگردد، روستایی که قدمت آن به عصر ساسانیان میرسد.
حتماً میخواهید بدانید از چه مسیرهایی میتوان به دیار سروهای بلندبالا رفت؟ برای رسیدن به این مکان زیبا 3 مسیر وجود دارد که هرسه هم جاده آسفالته دارد؛ از شهرهای کرمان، کوهبنان و راور میتوان خود را به «طرز» رساند.
یکی از جاذبههای این روستا، خانههای آن است. بیشتر خانهها سقفهای گنبدی شکل با در و پنجرههای کوچک دارند. هر چند که در بناهای جدید از مصالحی مانند سیمان و آجر هم استفاده شده است، اما باران که بر خانههای ساخته شده از خشت و گل و چوب میخورد، عطر خوشایند و بس مطبوعی در هوا پراکنده میشود.
این روستا چیزی از زیبایی کم ندارد، از چشماندازهای طبیعی مانند کوه و باغ و بوستان و رودخانه گرفته، تا بناها و آثار نسلهای پیشین؛ آثاری که همه را باید رفت و به دقت دید. شما دوست دارید از کجا شروع کنید؟
در 3 ضلع روستا 3 کوه قرار گرفته است، به نامهای «کوه سفید»، «کوه برج» و «کوه آببند». بدون شک هیچ گردشگری نمیتواند از خیر دیدن این 3 کوه بگذرد، پیادهروی بر سینه ستبر کوه در یک صبحدم، حال و هوایی دارد که تنها کوهنوردان از آن باخبرند!
به تالار سروها خوش آمدید! این روستا، تالاری متفاوتتر از آن نوع تالارهایی دارد که ما تاکنون دیده و شنیدهایم. هویت این تالار، به درختان سرو آن وابسته است و در حقیقت، نام یک باغ است که در این روستا قرار دارد. در این تالار، 14 سرو بزرگ و با ابهت دیده میشود که شاهد و نمونهای کوچک از یک بهشت است، آن هم در یک منطقه کویری.
هر کدام از این سروها تا سال قدمت دارند. هر چقدر به این طول عمر فکر میکنیم، بیشتر متحیر میشویم؛ سروی که 3000 سال عمر کرده است، سروی تنومند و خوش آب و رنگی است که تا کنون گردشگران بسیاری از آن دیدن کردهاند، سروی که همچنان استوار ریشه در خاک دارد. 37 متر طول قامت این درخت است و آن گونه که نقل کردهاند، یک جفت دیگر آن، سالها پیش خشک و از بین رفته است.
شهرت و قدمت این سروها، پای بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را به این روستای کویری باز کرده است. کارشناسان درباره راز عمر این سروها، نظرات متعددی ارائه کردهاند، ولی بیشتر آنها علت اصلی آن را بانحوه کشت سروها مرتبط میدانند.
اهالی میگویند چیزی حدود 200 سال پیش شخصی به نام لطفعلیخان که در آن دوران دارای منصب دولتی و مأمور مالیات بوده است، به این روستا میآید. او پس از دیدن این سروهای بلند، دستور میدهد سر یکی از آنها را قطع کرده و بر بالای آن، برای او بساط خواب و استراحت فراهم کنند! در حقیقت لطفعلیخان، این سرو بلند قامت را برای آسایش و رفاه و تسلطش بر این روستا، انتخاب میکند.
میگویند لطفعلیخان به وسیله یک طناب بسیار ضخیم، از درخت بالا و پایین میرفته است که این کار او به مرور باعث شده است تا این سرو 3000 ساله، سرانجام خشک و بیجان شود.
دیدنیهای «طرز» سروهای «طرز»، جاذبههای دیگر را به حاشیه راندهاند، اما زیبایی این روستا تنها به سروهای زیبایش ختم نمیشود؛ آسیاب آبی سرچشمه، مسجد «طرز» و مجموعه وکیلی، از دیگر نقاط دیدنی این روستاست.
مجموعه وکیلی که درختان میوه آن را در بر گرفتهاند، بینهایت زیبا و دلرباست. این مجموعه در هر فصل سال، رنگ و بوی خاصی دارد و معروف است که پاییز و زمستانش بسیار دیدنی است. در این مجموعه، یک برج تاریخی هم قرار دارد که نمونه و شبیه آن را میتوان در مناطق دیگر ایران هم مشاهده کرد؛ برجی از جنس آجر که دری بسیار زیبا دارد.