پیام آذری

آخرين مطالب

تعمیق اتحاد آذربایجان و گرجستان؛ شراکت راهبردی در قفقاز سیاسی

تعمیق اتحاد آذربایجان و گرجستان؛ شراکت راهبردی در قفقاز
  بزرگنمايي:

پیام آذری - سفرهای اخیر مقامات ارشد گرجستان به باکو نشان‌دهنده تعمیق مشارکت راهبردی میان دو کشور در بحبوحه تیرگی روابط تفلیس با غرب است؛ این همگرایی بر پایه اصول مشترک عدم مداخله خارجی، راه‌حل‌های منطقه‌ای و همکاری در پروژه‌های کلیدی انرژی و ترانزیتی استوار است. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، انجام اولین سفر رسمی خارجی میخائیل کاولاشویلی، رئیس‌جمهور تازه منتخب گرجستان، به باکو در روزهای 15 و 16 آوریل، نقطه عطف جدیدی در روابط رو به رشد جمهوری آذربایجان و گرجستان محسوب می‌شود.
این اقدام که پس از سفر مشابه ایراکلی کوباخیدزه، نخست‌وزیر گرجستان، در ماه ژانویه به عنوان اولین سفر خارجی‌اش پس از انتخاب مجدد صورت گرفت، از سوی الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، به عنوان یک «سنت شگفت‌انگیز» و نمادی از «دوستی و برادری» میان دو ملت توصیف شد.
چرخش تفلیس به سوی منطقه در پی تیرگی روابط با غرب
این تأکید بر روابط با باکو، در شرایطی رخ می‌دهد که روابط گرجستان با شرکای سنتی غربی خود، به‌ویژه اتحادیه اروپا و آمریکا، به دلیل انتقادات غرب از روندهای سیاسی داخلی گرجستان و اتهامات مربوط به تقلب در انتخابات پارلمانی سال گذشته، رو به وخامت گذاشته است. 
اکثر کشورهای غربی هنوز مشروعیت کامل دولت جدید گرجستان را به رسمیت نشناخته‌اند و امیدهای اولیه تفلیس برای «بازنشانی» روابط با دولت جدید ترامپ در آمریکا نیز تاکنون به نتایج ملموسی منجر نشده است.
این وضعیت، فضایی را برای دولت گرجستان فراهم کرده تا تعاملات خود را با همسایگان در قفقاز جنوبی، آسیای مرکزی و همچنین ترکیه عمیق‌تر کند؛ روندی که در الگوی سفرهای خارجی اخیر نخست‌وزیر کوباخیدزه نیز به وضوح قابل مشاهده است.
اصول مشترک: عدم مداخله خارجی و راه حل‌های منطقه‌ای
مهم‌ترین عامل پیشران در تقویت روابط باکو و تفلیس، اشتراک نظر دو کشور بر سر یک اصل کلیدی است: مسائل و مشکلات منطقه قفقاز جنوبی باید توسط خود کشورهای منطقه و بدون مداخله بازیگران خارجی حل و فصل شود. این اصل به محور اصلی سیاست خارجی هر دو کشور تبدیل شده است. 
کاولاشویلی در سفر به باکو با صراحت اعلام کرد: «هیچ کشور یا سازمان ثالثی بهتر از خود ما نمی‌تواند تشخیص دهد که چه چیزی به نفع مردمان ماست.»
حمایت قاطع علی‌اف از دولت گرجستان در برابر انتقادات اروپا
الهام علی‌اف نیز در هفته‌های اخیر حمایت قاطع خود را از دولت گرجستان در برابر آنچه «مواضع مداخله‌جویانه» اتحادیه اروپا خوانده می‌شود، ابراز داشته است. 
او در سخنرانی خود در یک مجمع بین‌المللی در باکو (9 آوریل)، نگرش کمیسیون اروپا نسبت به تحولات داخلی گرجستان را «کاملاً غیرقابل قبول» و یادآور «رفتار استعمارگران» دانست که سعی دارند اراده مردم گرجستان را از دریچه «اصول استعماری گذشته» تفسیر کنند.
علی‌اف تأکید کرد که «مسائل داخلی گرجستان باید توسط مردم گرجستان حل شود، نه بوروکرات‌های بروکسل» و افزود: «مردم و دولت گرجستان می‌دانند که ما [آذربایجان] در کنار آنها هستیم.»
اصل عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر که از دهه‌ها پیش در روابط دو کشور وجود داشته، در سایه تنش‌های اخیر تفلیس با اتحادیه اروپا، اهمیتی دوچندان یافته است.
منافع مشترک ژئواکونومیک: انرژی و کریدور میانی
علاوه بر همسویی سیاسی، منافع مشترک اقتصادی نیز نقش مهمی در نزدیکی دو کشور ایفا می‌کند.
آذربایجان و گرجستان میزبان بخش‌های حیاتی پروژه‌های بزرگ انرژی و حمل‌ونقل منطقه‌ای هستند. علی‌اف در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با کاولاشویلی تأکید کرد که «امروزه بحث درباره امنیت انرژی اروپا بدون اذعان به نقش حیاتی آذربایجان و گرجستان ناقص است.» 
وی یادآور شد که صادرات گاز آذربایجان به 12 کشور جهان (از جمله خود گرجستان) از طریق خاک گرجستان انجام می‌شود.
همین الگو در مورد «کریدور میانی» (TITR) که مسیری برای اتصال اروپا به آسیا از طریق دریای خزر است نیز صادق است. زیرساخت‌های ریلی و بندری که توسط آذربایجان و گرجستان، اغلب با سرمایه‌گذاری خودشان (مانند راه‌آهن باکو-تفلیس-قارص) ایجاد شده، نقشی حیاتی در این کریدور ایفا می‌کنند.
انتقاد از رویکرد اتحادیه اروپا
در این زمینه، حذف نام گرجستان از سخنرانی «اورزولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا، در اجلاس اخیر سران اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی (اوایل آوریل) هنگام صحبت درباره کریدور میانی، با انتقاد شدید باکو و نارضایتی تفلیس مواجه شد.
فون در لاین در آن سخنرانی، به جای اشاره به نقش کلیدی گرجستان، بر لزوم بازگشایی مرزهای ارمنستان با آذربایجان و ترکیه برای تقویت اتصال از طریق کریدور میانی تمرکز کرده بود.
الهام علی‌اف این اقدام را به شدت مورد انتقاد قرار داد و آن را نادیده گرفتن سرمایه‌گذاری‌های هنگفت آذربایجان و گرجستان در زیرساخت‌های حیاتی کریدور میانی و همچنین تلاش برای استفاده ابزاری از مسائل حمل‌ونقل برای تأثیرگذاری بر روند صلح ارمنستان و آذربایجان دانست. 
این موضع‌گیری علی‌اف با استقبال نخبگان سیاسی در گرجستان روبرو شد.
تلاش برای ایجاد فرمت سه‌جانبه در قفقاز جنوبی
در کنار تقویت روابط دوجانبه، باکو و تفلیس تلاش‌هایی را نیز برای ایجاد یک فرمت همکاری سه‌جانبه با حضور ارمنستان در قفقاز جنوبی آغاز کرده‌اند. 
هرچند این پیشنهاد که طی دو سال گذشته مطرح شده با استقبال چندانی از سوی ایروان مواجه نشده بود، اما برگزاری اولین نشست معاونان وزرای خارجه سه کشور در تفلیس در روز 17 آوریل (یک روز پس از پایان سفر کاولاشویلی به باکو)، نشانه‌ای از تحرکات مثبت در این زمینه تلقی می‌شود.
بیانیه رسمی وزارت خارجه آذربایجان پس از این نشست، بر فضای «مثبت و سازنده» گفتگوها و آن را «مرحله‌ای اولیه برای اعتمادسازی و هموار کردن راه برای گفتگو در سطوح بالاتر» توصیف کرد.
مشارکت راهبردی در حال تعمیق
تعاملات دیپلماتیک فشرده اخیر میان باکو و تفلیس، نشان‌دهنده تعمیق مشارکت راهبردی دو همسایه در بستری از تغییرات پویا در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی است. 
اشتراک نظر در مسائل بنیادین ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی – از مخالفت با مداخله خارجی تا همکاری در کریدورهای حیاتی انرژی و حمل‌ونقل – پایه و اساس این اتحاد رو به رشد را تشکیل می‌دهد.
انتخاب باکو به عنوان اولین مقصد سفر رهبران جدید گرجستان، نمادی از تداوم این روابط و تعهد مجدد به همبستگی منطقه‌ای است. گفتگوی سه‌جانبه با ارمنستان نیز، هرچند نوپا، نشان‌دهنده پتانسیل کشورهای منطقه برای غلبه بر اختلافات و ساختن قفقاز جنوبی مستقل‌تر و مبتنی بر همکاری است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/818328/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش‌بازی تماشایی هواداران فولاد

تهیه وتصویب بسته درآمدهای پایدار موضوع دیدار کبیری با پورمحمدی

واکنش مولوی عبدالحمید به توهین به اهل سنت در صداوسیما

مادر شهید «میرزاپور» آسمانی شد

سرمایه‌گذاران چینی در ارومیه+تصاویر

واژگونی خودرو در محور شاهین دژ به میاندوآب 12 مصدوم بر جای گذاشت

در تبریز با گل منتظرتان هستیم! (عکس)

برگزاری همایش بزرگ کوهپیمایی وطبیعت گردی خانوادگی در منطقه یکانات یامچی

تشویق بیرانوند در اهواز و تذکر ناظر بازی به عزیزی

تساوی فولاد و تراکتور در نیمه اول

سکینه سادات پاد، وکیل: برخورد مبتنی بر عدم پذیرش تکثر و نفی ارزش‌ها و داشته‌های عرفی ایرانی، مانع جدی برای حل مسائل اجتماعی شده/ این تفکر توانسته برخی از مؤلفه‌های قدرت را کسب کند/ نمونه‌هایش قانون حجاب و گشت ارشاد و کلینیک‌های ترک بی‌حجابی است

فولاد و تراکتور با تساوی در نیمه نخست به رختکن رفتند

«ویتکاف» روسیه را به مقصد عمان ترک کرد

تساوی بدون گل در نیمه اول بازی فولاد و تراکتور

استوری دوباره رضا گلزار درباره سبک زندگی اش؛ گفتم که پز نیست/ عکس

جزیره کیش، کانون تبادل نظر برای تدوین سند جامع توسعه دانش بنیان و فرهنگی، اجتماعی و گردشگری مناطق آزاد

امضای تفاهم‌نامه همکاری گردشگری میان هفت منطقه آزاد کشور

کمبود یک‌هزار معلم در اردبیل

امام جمعه اردبیل: بی حرمتی به اهل سنت در صداوسیما، محکوم و موجب تأسف است

وزیر امورخارجه: ایران آماده میانجی‌گری میان هند و پاکستان است

واکنش سیدعباس عراقچی به درگیری دهلی و اسلام آباد با یک بیت شعر از سعدی

نرخ رسمی طلا گرمی چند شد؟ + قیمت روز

واکنش امام جمعه اهل سنت ارومیه به توهین به مقدسات در صداوسیما چه بود؟

دیدار شهردار تبریز با سفیر ایران در روسیه

مدارس و ادارات این شهرها فردا شنبه 6 اردیبهشت تعطیل شد

تکریم مدیر کل بنیاد مازندران از مادر شهید سید جعفر مظفری در قائمشهر

پزشکیان با کارگران فوتبال بازی کرد

امام جمعه اردبیل: برادران اهل سنت ایران جان ما هستند / امیدواری به پیشرفت مذاکرات و توافق با آمریکا

اعلام آمادگی وزیر خارجه ایران برای حل اختلافات میان پاکستان و هند/ عراقچی: تهران آماده است تا با استفاده از مساعی جمیله خود در اسلام‌آباد و دهلی‌نو، در این زمان دشوار تفاهم بیشتری را بین طرفین ایجاد کند

آمادگی تهران برای ایجاد تفاهم میان 2 کشور

امام جمعه اردبیل: برادران اهل سنت ایران جان ما هستند/ اشتباه صداوسیما تکرار نشود

آمادگی ایران برای میانجی‌گری میان هند و پاکستان

این‌گونه که مذاکرات پیش می‌رود، به نظر می‌رسد احتمالاً به قراردادی منجر خواهد شد

میزبانی دبستان آیت‌الله خامنه‌ای از سفره غذاهای رنگارنگ مدارس ابتدایی شهرستان قرچک

تمجید اسکوچیچ از فولادِ خوزستان ساختارمند؛ سرمربی تراکتور تبریز : برای برد با تمام قوا می‌آییم

فشار ترکیه و آذربایجان؛ دلیل تغییر موضع ارمنستان در نسل‌کشی؟

تعمیق اتحاد آذربایجان و گرجستان؛ شراکت راهبردی در قفقاز

زلزله در بخشایش

سپاه، نماد اقتدار ملت ایران و ستون فقرات دفاع مقدس

75 میلیارد تومان به پروژه آبرسانی خروسلو اختصاص پیدا کرده است

جای تاسف است که تمام قشلاقات از بی آبی شکایت می‌کنند

وزیر دفاع پاکستان: جهان نگران جنگ میان دو قدرت هسته ای باشد

پیش بینی وضعیت آب و هوا اردبیل فردا شنبه 6 اردیبهشت ماه 1404 | هواشناسی اردبیل در 24 ساعت آینده

امام جمعه اردبیل: برادران اهل سنت ایران جان ما هستند

آمادگی تهران برای ایجاد تفاهم بیشتر بین اسلام‌آباد و دهلی‌نو

اختتامیه جشنواره مدرسه‌ای علامه حلی در تبریز

سرنوشت کشور نباید به مذاکرات گره زده شود

رونمایی از کارنامه دومین بازیکن ترک مدنظر کارتال برای پرسپولیس: فاجعه بار و گرانقیمت!

انتشار بخشی از زندگی شهید «علی اصغر مهدان»

دانمارک برای زنان بحرانی و سوئد خطرناک است | راه خروجشان از این بحران‌ها توجه به دستورات اسلام است