پیام آذری

آخرين مطالب

سکینه سادات پاد، وکیل: برخورد مبتنی بر عدم پذیرش تکثر و نفی ارزش‌ها و داشته‌های عرفی ایرانی، مانع جدی برای حل مسائل اجتماعی شده/ این تفکر توانسته برخی از مؤلفه‌های قدرت را کسب کند/ نمونه‌هایش قانون حجاب و گشت ارشاد و کلینیک‌های ترک بی‌حجابی است سیاسی

سکینه سادات پاد، وکیل: برخورد مبتنی بر عدم پذیرش تکثر و نفی ارزش‌ها و داشته‌های عرفی ایرانی، مانع جدی برای حل مسائل اجتماعی شده/ این تفکر توانسته برخی از مؤلفه‌های قدرت را کسب کند/ نمونه‌هایش قانون حجاب و گشت ارشاد و کلینیک‌های ترک بی‌حجابی است
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به ایستگاه هشتم از سلسله یادداشت‌های حقوق و آزادی‌های اجتماعی رسیدیم: اصل بیست و ششم قانون اساسی.
این اصل، که نویسنده معتقد است عدم تحقق صحیح آن، نظام مدیریتی و ساختار حکومتی را با ضعف‌های اساسی مواجه کرده، به شرح زیر است:
اصل بیست و ششم قانون اساسی: چالش‌ها و فرصت‌ها
"احزاب، جمعیت‌ها، انجمن‌های سیاسی و صنفی و انجمن‌های اسلامی یا اقلیت‌های دینی شناخته شده آزادند، مشروط به این که اصول استقلال، آزادی، وحدت ملی، موازین اسلامی و اساس جمهوری اسلامی را نقض نکنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هیچ‌کس را نمی‌توان از شرکت در آن‌ها منع کرد یا به شرکت در یکی از آن‌ها مجبور ساخت. برای بررسی این اصل، به روال معمول، به مشروح مذاکرات قانون اساسی مراجعه شد. هدف، واکاوی فضای حاکم بر زمان تصویب این اصل بود. در ادامه، بخشی از صحبت‌های آقای جواد فاتحی، نماینده محترم خبرگان قانون اساسی از مردم شریف کردستان، عیناً ذکر می‌شود:
"_آن‌طور که من جو مجلس را مطالعه کردم، فکر کردم تقریباً این اصل تلقی و قبول شد و البته بحثی که علما و دانشمندان و نمایندگان محترم هر کدام داشتند مربوط به جملاتش بود و اما اینکه من احساس دارم، یعنی پیش خودم فکر می‌کنم و برداشت من از اسلام این است که اصلاً اجازه تشکیل حزب صحیح نیست برای اینکه اساس دو قسمت است یا افرادی هستند از مسلمین و یا غیرمسلمین و اما از مسلمین یعنی اسلام..._" (در این‌جا، آقای کیاوش، نماینده محترم مردم شریف اهواز، در پاسخ می‌گوید: "این نظر شخص خودتان است." و شهید بهشتی، نائب رئیس مجلس، سریعاً مداخله کرده و می‌گوید: "همه مستمعین ما و همه کسانی که می‌بینند و می‌شنوند می‌دانند که این نظر شخص گوینده است.") آقای فاتحی محکم اعلام می‌کند: "این نظر شخص خود بنده است، تعبیر فهم شخص خود بنده است از اسلام؛ این فقط فکر خود شخص بنده است و دلیلش را هم به عرض می‌رسانم."
آقای فاتحی در ادامه استدلال خود را بر مبنای کامل بودن اسلام و اهداف انقلاب بنا کرده و بر آن اصرار می‌ورزد و می‌گوید بر همین اساس با تشکیل حزب مخالف است. با این وجود، مخالفت ایشان نتوانست اکثریت مجلس خبرگان قانون اساسی را با خود همراه کند. در نهایت، در جلسه بیست و ششم، اصل بیست و ششم با 50 رأی موافق، 7 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع به تصویب رسید.
اگرچه آقای فاتحی تقریباً تنها فرد مخالف با این اصل بود (و نه مخالف با الفاظ متن اصل، به قول خودشان)، و پس از عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی، طبق بررسی‌ها، سمت سیاسی نداشتند، اما به تدریس علوم دینی در مراکز آموزشی پرداختند. مساله ما با شخص و فرد خاصی من جمله عضو محترم مجلس خبرگان نیست و نمی‌توان با صرف یک نظر به کسی برچسب نوع خاصی از تفکر را زد اما اگر جریانی به موضوع نگاه شود اینگونه دریافت می‌شود که شیوه برخورد مبتنی بر عدم پذیرش تکثر و نفی ارزش‌ها و داشته‌های عرفی ایرانی، تاکنون از ابرچالش‌های شیوه حکمرانی بوده و مانع جدی برای حل مسائل اجتماعی شده است.
این تفکر توانسته برخی از مؤلفه‌های قدرت را کسب کند و در تقنین، اجرا و حتی گاهی در قضاوت، ظهور یابد. نمونه‌های آن در تقنین، به‌ویژه در سال‌های اخیر، در قوانینی مانند حجاب و لایحه امنیت و ارتقای کرامت بانوان (که قبلاً با نام لایحه منع خشونت شناخته می‌شد) مشاهده می‌شود. در اجرا، می‌توان به روش‌هایی مانند گشت ارشاد و پیشنهاد کلینیک‌های ترک بی‌حجابی اشاره کرد. در قضاوت نیز، در آرایی نظیر شستن اموات مشهود بود. البته شخص آقای قاضی‌القضات عاقلانه و هوشمندانه به مقابله با آن رفت و حتی بخشنامه‌هایی برای بهبود شرایط صادر کرد.
در میان بیش از 73 عضو مجلس خبرگان قانون اساسی، شهید دکتر بهشتی در خصوص ضرورت تشکیل حزب به قصد تربیت کادر مجرب برای مدیریت آینده، بیشترین نظریه‌پردازی را داشته و به شیوه معمول خود، همزمان اقدام عملی نیز داشتند.
شهید بهشتی مهم‌ترین هدف تشکیل حزب و گروه را ایجاد تشکیلاتی می‌دانست که از طریق آن، شناخت و پرورش استعدادها در جامعه ممکن شود. او معتقد بود این، منطبق‌ترین شیوه عادلانه برای سپردن امور مردم به شایستگان است: «اینکه استعدادها را چگونه باید شناخت و بعد از شناختن، چگونه باید پرورش داد، مسئله‌ای مهم و اساسی در هر جامعه‌ای است. در جامعه‌ای که استعداد انسان به هدر برود و به جای پیدا کردن راه باز و شکوفایی، همواره به سد و مانع شکفتگی برخورد کند، در جامعه‌ای که صاحبان ارزش و استعداد به جای تشویق، همواره عقب رانده شوند، در جامعه‌ای که انسان به جای حرکت در خط انسان‌تر شدن و رشد کردن، به سوی خطوط انحرافی و تملق و چاپلوسی و جلب نظر افراد یا گروه‌های معین کشانده شوند، نمی‌توان امیدوار بود که استعدادها بارور شوند.
در «یک تشکیلات نیرومند، در حقیقت محل تلاقی استعدادها و محل شناسایی متقابل استعدادهاست.» و در جای دیگر، هدف تشکیل حزب را سازماندهی و کادرسازی نیروهای اجتماعی می‌دانست. از این‌رو می‌گفت: «باید تشکل داشت و الا حوادث می‌آید بر ما مسلط می‌شود. اگر آدم بی‌برنامه باشد، اگر نیروها بی‌تشکل باشند، اگر برنامه‌ریزی و رهبری مناسبی نباشد، حوادث می‌آیند ما را این طرف و آن طرف می‌برند. درحالی که شأن انسان این نیست. شأن انسان این است که او مسلط بر حوادث باشد. ما در رابطه انسان با تاریخ می‌گوییم: انسان بیش از آنچه که ساخته تاریخ باشد، سازنده تاریخ است.» (روزنامه جمهوری اسلامی ایران، 16 تیر 1360)
حال این سؤال مطرح است که آیا وضعیت تشکل‌ها و احزاب و حق بنیادین عضویت در آن‌ها، در عمل بر اساس دیدگاه شهید بهشتی به منصه ظهور و اجرا رسیده است، یا بر اساس نگاه و نظر اقلیت در مجلس خبرگان قانون اساسی؟ این موضوعی مهم برای پژوهش است.
در مدت کوتاه و سخت حضورم در ساختار دولتی، ناظر به مأموریت خاص خود، با زنان فرهیخته‌ای که با ایمان و اراده حزب تشکیل داده بودند و به مشکلات شکلی و قابل حل (اما لاینحل) برخورد کرده بودند، جلسات متعددی داشتم. آنچه در بضاعت کم و ناقصم بود، صادقانه خرج کردم و با وزارت کشور مکاتبه کردم. معتقدم یک شیوه درست و مبنایی برای بهره‌مندی از توان منحصر به فرد زنان سرزمینم، توجه ویژه به تشکل‌ها و احزاب زنانه و تسهیل‌گری برای آنان است؛ زیرا اگر این محقق شود، استعدادهای واقعی و درخشان برای بهبود کیفیت حکمرانی از جامعه شایسته زنان فرهیخته معرفی می‌شوند و چهره‌های تکراری و مالک انقلاب و سیاست‌پنداری و خودخوب‌پنداری به اتکای مردان سیاسی، صرفاً پرچمدار نیستند، زیرا توانایی نمایندگی همه زنان ایرانی را ندارند و بعضی از آن‌ها که از دل تشکل‌های سیاسی مردانه تحمیل می‌شوند، مردواره شده و فقط جنسیت آن‌ها زن است.
لذا مسائل زنان لاینحل می‌ماند. لذا به وزارت کشور پیشنهاد می‌کنم با کمک اندیشمندان، نگاه تحولی به تشکل‌های زنانه را آغاز کنند؛ یقیناً تأثیر تاریخی را رقم می‌زنید.
وقت آن رسیده است که نگاه تازه‌ای به اصل بیست و ششم، به عنوان حق مشترک جمعی و فردی ملت شریف ایران، با تفسیر موسع و با نگاه به اقتضائات زمانه، شود و برای ترمیم و سالاری شایستگان بر مردم فرزانه ایران، اهتمام جدی به اعمال رویکرد تشکل‌گرایی شهید بهشتی داشت.
این خط ادامه دارد... با هم در تاریخ انقلاب قدم می‌زنیم.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/818358/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

غش کردن عجیب لاله مرزبان در سریال آبان/ ویدئو

سفر در تاریخ؛ «چارلی چاپلین بدون سبیل و 21 سالگی»؛ سال 1289

صحبت‌های تلخ علی امین حسنی، بازیگر سریال پایتخت؛ 20 سال است پدرم را ندیدم/ ویدئو

موقعیت: وقتی داداش بزرگ داری چه غم داری؟!

کاهش 18 درجه‌ای دما در اردبیل؛ سامانه‌های جدید در راه است

کاهش 18 درجه‌ای دمای هوا در اردبیل؛ سامانه‌های جدید در راه است

حرکت حوزه علمیه خواهران اردبیل به سمت مرجعیت علمی و معنوی

هتل اسپیناس بلوار کشاورز؛ اقامتی خاطره‌انگیز

سبیل‌هایم را نمی‌زنم، حتی اگر تراکتور قهرمان شود؛ اولیویرا: خوشحال می‌شوم به تبریز برگردم

چرا دورسون ایران را ترک کرد؟

اولیویرا: سبیل‌هایم را نمی‌زنم، حتی اگر تراکتور قهرمان شود/ خوشحال می‌شوم به تبریز برگردم

مرد ترک پس از عمل جراحی به زیان دیگری تکلم می‌کند

غول ترک والیبال جهان(احتمالا) امروز جام می‌برد!

ایجاد منافع مشترک از پنجره دیپلماسی اقتصادی؛ رویکردی جدید به رفع چالش‌های ژئوپلیتیکی در قفقاز جنوبی

منطقه آزاد مشترک با آذربایجان؛ کلید موفقیت ژئواکونومیک ایران در قفقاز

صدور هشدار هواشناسی برای کشاورزان؛ فعالیت 4 سامانه جوی تا پایان هفته

دومین اجلاسیه بزرگداشت 124 شهید فرهنگی استان سمنان و یادبود 76 سردار معلم شهید کشور

اقدام به موقع صدا و سیما خداپسندانه بود؛ وحدت مسلمانان خلل ناپذیر است

تیپ ساحلی ندا قاسمی بازیگر نون خ در بوشهر با دامن و شومیز بهاری

سامانه بارشی جدید آذربایجان‌غربی را فرا گرفت

پیام تبریک بهروزآذر به معماران و ابراز تاسف از مرگ دختری به دست پدرش

باور‌های غلط درباره نظافت خانه به روایت واشنگتن‌پست

سند جامع فرهنگی، اجتماعی و گردشگری؛ ضرورتی حیاتی برای توسعه متوازن در مناطق آزاد

یک بهله عقاب در پارک ملی قمیشلو رهاسازی شد

افزایش تولید برق کشور در اردبیل

در سفری خوشمزه به شیراز کدام غذاهای محلی را بخوریم؟

دیوانه شدن مشاور رضا پهلوی پس از طلاق!/ قطع ارتباط ربع پهلوی با شاهین نجفی

داوران و فیلمنامه‌های راه‌یافته به جشنواره سهند معرفی شدند

افتتاح هفتمین پایگاه قهرمانی کشتی در تهران/ مهربان: توسعه زیرساخت‌ها وظیفه فدراسیون کشتی نیست

ضرورت تسریع در اجرای پروژه‌های عمرانی در اسکو

محمودی: هواداران تراکتور در دنیا بی‌همتا هستند/ ورزشگاه یادگار امام، بهشت فوتبال است

غزّه‌ای‌ها چگونه در میانه جنگ قوت روزانه‌شان را فراهم می‌کنند؟

ایران از نگاه فعال رسانه‌ای ترک؛ روایتی با میلیون‌ها بیننده

پایان مسابقات شمشیربازی اپه زنان با معرفی نفرات برتر

آیا برکناری‌ها در کاراته در راستای مهندسی انتخابات است؟

بازدید سرپرست آموزش و پرورش آذربایجان‌غربی از مدرسه شهید کیمیایی ارومیه

بررسی چالش های طرح مدرسه محوری در مهاباد

ضرورت تعامل و حمایت از موسسات خیریه حامی دانش‌آموزان مستعد/ رسالت آموزش و پروش تربیت نسل پویا و خلاق است

نمایشگاه محصولات و تولیدات هنرستان های استان افتتاح شد

پیکر شهید یوسف طالب مرندی در ارومیه تشییع شد

زوال فرهنگی جامعه از پیامدهای ارتکاب گناه است

خلیل زاده: از یزدی‌ها عذرخواهی می‌کنم/ هنوز کار تمام نشده است

رسانه ها در رفع چالش کالاهای سلامت‌محور همکاری کنند

لزوم تسهیل فعالیت‌های فرهنگی و گردشگری با تکیه بر نقش بخش خصوصی در کیش

هواشناسی ایران1404/2/6؛هشدار تداوم ناپایداری جوی

احتمال سیلاب در 22 استان

شنیدن صدای مدرسه بدون واسطه

جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی در روستای کهنموی اسکو

مُهر «ناپاکی» فدراسیون فوتبال بر قهرمانی تراکتور/ خداداد ضد تبریزی‌ها

مروری بر ماجرای افشاگری از پیشنهاد 10 میلیاردی به سید بشیر حسینی/ ویدئو