پیام آذری

آخرين مطالب

مقاصد مهم صادراتی محصولات نانو ایرانی اقتصادی

مقاصد مهم صادراتی محصولات نانو ایرانی
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، جغرافیای صادراتی محصولات نانویی ایران نشان می‌دهد کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه و آذربایجان مقاصد مهم صادراتی محصولات ایرانی هستند.
ایران با سرمایه‌گذاری‌ در حوزه تحقیق و توسعه فناوری نانو، موفق به تولید و صادرات محصولات نانو شد و مزیت‌ اصلی کشور در این حوزه دسترسی به منابع داخلی، قیمت تمام‌شده پایین‌تر نسبت به کشورهای غربی و رقابت‌پذیری بالا در تولید مواد اولیه نانو، نانوکاتالیست‌ها و تجهیزات پیشرفته است.
نزدیکی جغرافیایی به بازارهای هدف در کشورهای همسایه، کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و استفاده از روابط سیاسی و تجاری، دیگر مزیت‌های صادراتی ایران در این حوزه هستند. این عوامل موجب شده‌اند که ایران به یک تأمین‌کننده عمده فناوری نانو در منطقه و برخی بازارهای جهانی تبدیل شود. نمودار بالا ، تصویری جامع از وضعیت صادرات محصولات نانوی ایران در صنایع مختلف و مقاصد جغرافیایی آنها ارائه می‌دهد. در این تحلیل، نمودار به 13 دسته صنعت “عمران و ساختمان”، “اپتیک، الکترونیک و فوتونیک”، “نفت و پتروشیمی”، “دارو، بهداشت و سلامت”، “کالاهای خانگی”، “نیرو و انرژی”، “مواد اولیه”، “مواد شیمیایی”،‌ “نساجی و پوشاک”، “تجهیزات”، “خودرو و حمل‌ونقل”، “ماشین‌آلات صنعتی”، “کشاورزی، دامپروری و آب” تفکیک شده است.
بخش عمران و ساختمان یکی از صنایع پیش‌رو در صادرات نانو است و دو کشور عراق و افغانستان به عنوان دو مقصد اصلی در این بخش به شمار می‌روند. کشورهای آسیای میانه مانند تاجیکستان، ازبکستان و آذربایجان نیز در میان واردکنندگان این محصولات هستند. 
در حوزه اپتیک، الکترونیک و فوتونیک نیز کشورهای «عراق» و «سوریه» در صدر کشورهای واردکننده قرار دارند. با توجه به تجربه سال‌ها بحران و ناامنی در عراق و سوریه، یکی از مهم‌ترین حوزه‌های کاربرد فناوری نانو در صنعت اپتیک و فوتونیک، تجهیز و ارتقاء زیرساخت‌های امنیتی و دفاعی این کشورهاست. محصولات نانومقیاس در این بخش می‌تواند در قالب سامانه‌های دید در شب، دوربین‌های حرارتی، تجهیزات نظارت تصویری با دقت بالا و همچنین حسگرهای اپتوالکترونیکی قرار گیرد.
کشور روسیه تنها کشور مقصد صادراتی محصولات حوزه نفت و پتروشیمی است و به‌تنهایی تمام صادرات نانوی مرتبط با این صنعت را جذب کرده است. وابستگی صنایع نفتی روسیه به فناوری‌های به‌روز و تحریم‌های غرب ممکن است عاملی برای رویکرد به همکاری فناورانه با ایران باشد. 
کشورهای «سوریه»، «اکوادور»، «افغانستان» و «ترکیه» از جمله مقاصد اصلی محصولات دارویی، بهداشتی و سلامتی ایران هستند. علاوه بر اینها کشورهایی از آسیا و آفریقا تا آمریکای جنوبی نیز مقاصد صادراتی شرکت‌های این حوزه هستند. داروهای ضدسرطان نانویی ایران تا کنون توانسته به کشورهای مختلف صادر شود و یکی از مزیت‌های ایران در حوزه فناوری‌نانو باشد. لیست محصولات جدید در این بخش نظیر مکمل‌های نانویی نشان می‌دهد که فرصت برای صادرات در بخش دارو و سلامت رو به افزایش است.
کشورهای ترکیه، اردن، عراق و کشورهای شمال ایران نظیر ارمنستان و آذربایجان مقاصد صادراتی محصولات ایرانی حوزه کالاهای خانگی به شمار می‌روند. وجود برندهای ایرانی در بازار لوازم خانگی در منطقه و تقاضای بالا برای محصولاتی با ویژگی‌های ضدمیکروبی یا مقاومت بالا، محرک این روند است. 
محصولات نانویی ایران در حوزه نیرو و انرژی به آذربایجان و ترکیه صادر می‌شوند. با توجه به قابلیت‌های بالای فناوری نانو در بهبود راندمان انرژی، انتظار می‌رود با سرمایه‌گذاری بیشتر، صادرات این حوزه افزایش یابد. در سند توسعه بلندمدت برنامه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر آذربایجان، اهداف روشنی برای گسترش انرژی خورشیدی، بادی و حرارتی در نظر گرفته شده است. فناوری نانو در بهبود بازدهی پنل‌های خورشیدی، پوشش‌های ضدبازتاب، نگهداری تجهیزات در شرایط سخت اقلیمی و بهینه‌سازی سیستم‌های تبدیل انرژی، نقش مهمی دارد. ایران به‌واسطه تجربه بومی در تولید محصولات نانویی برای این حوزه‌ها، توانسته است نیاز آذربایجان را در این بخش‌ها به‌صورت منطقه‌ای و اقتصادی تأمین کند.
به نقل از ستاد نانو، کشورهای هند، پاکستان، امارات و آفریقای جنوبی خواهان دریافت محصولات ایرانی در حوزه مواد اولیه هستند. صادرات مواد اولیه نانومقیاس مانند نانوذرات و نانولوله‌ها، بازار جذابی دارد. هند و پاکستان با صنایع تولیدی گسترده، از خریداران مهم هستند. به دلیل توسعه فناوری بومی و دسترسی به منابع معدنی داخلی، قیمت تمام‌شده تولید این مواد در ایران نسبت به تولید مشابه در کشورهای غربی و حتی شرق آسیا پایین‌تر است.
کشورهایی مانند هند و پاکستان دارای صنایع پایین‌دستی در حال رشد هستند؛ یعنی در فرآیندهایی نظیر تولید رنگ‌های صنعتی، مصالح پیشرفته، مواد آرایشی، داروهای نانویی و تجهیزات پیشرفته، نیاز به واردات مواد اولیه نانویی دارند تا در واحدهای خود آنها را به محصول نهایی تبدیل کنند. این مدل تولید به‌ویژه در هند به‌صورت گسترده دنبال می‌شود؛ از این‌رو، واردات نانومواد پایه از کشوری مانند ایران که توان تولید عمده و استاندارد دارد، یک حلقه ضروری در زنجیره ارزش آنهاست.
در بسیاری از کشورهای صنعتی مانند آمریکا، ژاپن و اتحادیه اروپا، تولید برخی از نانومواد (مخصوصاً نانوذرات فلزی) به دلیل پیامدهای زیست‌محیطی، تحت نظارت شدید و گران‌قیمت انجام می‌شود. این موضوع باعث شده برخی کشورها به‌جای واردات از غرب، به تأمین‌کنندگان منطقه‌ای مانند ایران روی بیاورند که با رعایت استانداردهای مناسب، توان عرضه پایدار و سریع دارند.
بیشتر مقصدهای صادراتی ایران، کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه و آذربایجان هستند. این روند با توجه به هزینه پایین حمل‌ونقل، قرابت فرهنگی و نیاز این کشورها به فناوری‌های میان‌رده قابل توجیه است. برخی کشورها مانند سوریه، ونزوئلا، اکوادور و کشورهای آفریقایی نیز در لیست واردکنندگان دیده می‌شوند. صادرات به این کشورها احتمالاً در چارچوب روابط سیاسی یا همکاری‌های توسعه‌ای انجام می‌شود.
منبع خبر
طرح دریا در فقدان ساز و کار باید ها و نبایدها سریال «پایتخت»: سرگرمی ملی یا پروژه تخریب فرهنگی؟ صداوسیما؛ همراه یا مخالف پویش‌های ملی؟ تلفات جاده‌ای؛ ضرورت آموزش و رعایت قوانین برای حفظ جمعیت فعال مارمولک‌بازی ساسی؛ تهدیدی خاموش برای نسل جوان

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/815546/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقشه آذربایجان برای مشتری گاز روسیه شکست خورد

عطاءالله مهاجرانی به وزیر خارجه اسبق آمریکا؛ «جان کری؛ تو هم؟!»

دشمنان پنهان کبد که باید بشناسید

شغل جدید «بایدن» چقدر درآمد دارد؟!

پشت پرده و جزییات تمدید قرارداد فن دایک؛ چه کسی مرد زنجبیلی را در لیورپول ماندنی کرد؟

آذربایجان‌غربی را باید از نو شناخت/شناسایی 465 فرصت سرمایه‌گذاری در استان

واکنش فضائلی به اینفوگرافی منتشر شده در دفتر رهبری در دستان نتانیاهو

شهر رم را با قدردانی از عمان و ایتالیا ترک می‌کنیم

تاکید بر ضرورت تسهیل پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی

هشدار درباره کلاهبرداری رمزنگاری: نام لی کا-شینگ به‌طور غیرقانونی برای تبلیغ استفاده شد

شهردار: ساماندهی رودخانه شهرچای از اولویت‌های مدیریت شهری است

استاندار: بانک‌های آذربایجان‌غربی براساس میزان حمایت از تولید ارزیابی می‌شوند

ارتقای 5 پله‌ای رتبه دانشگاه ارومیه، در نظام رتبه‌بندی ISC

داغی که بر دل ماند؛ روایت خانواده‌های شهدای حادثه تروریستی سال 96 در مرز چالدران

3100 میلیارد تومان منابع از صندوق توسعه ملی به شبکه خداآفرین

اجرای 110 عنوان برنامه در ایام دهه کرامت توسط کانون‌های رضوی استان اردبیل

زمان جدید قطعی برق اردبیل فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 + جدول خاموشی برق اردبیل 24 ساعت آینده

برگزاری مرحله استانی جشنواره سراسری قرآن و عترت حیات در ارومیه

لزوم تکمیل راه قدیم ملکان به سمت مراغه

ترمیم و بهسازی آزادراه زنجان به تبریز 40 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد

5 مصدوم در پی واژگونی سمند در جاده سراب به بستان آباد

هدررفت منابع با ترک فعل برخی مدیران اجرایی

انتقاد نماینده سراب از تاخیر در اجرای پروژه بستان آباد - سراب - نیر

ضرورت تعامل همه دستگاه‌های آذربایجان شرقی در جهت حمایت از سرمایه‌گذاری

تشریح وضعیت کلی طرح‌ها و مصوبات شورای برنامه‌ریزی آذربایجان شرقی

87 هزار و 222 معتاد در آذربایجان شرقی تحت درمان هستند

انتقاد نماینده سراب از تاخیر در اجرای پروژه بستان آباد - سراب - نیر

تشریح وضعیت کلی طرح‌ها و مصوبات شورای برنامه‌ریزی آذربایجان شرقی

اعضای شورای شهر تبریز در سال 1403 چقدر حقوق گرفتند؟

مراکز کانون مناطق مرزی نیازمند حمایت جدی‌ است

رزمایش مدیریت بحران میراث فرهنگی اردبیل برگزار شد

1015 مددجوی اردبیلی از خدمات حقوقی رایگان بهره‌مند شدند

کاهش نسبی دما در شرق و جنوب شرق کشور

صمیمیت عجیب ChatGPT با برخی کاربران!

دیدار مدیر کل بنیاد سمنان با خانواده های شهدا و ایثارگران مناطق روستائی شهرستان گرمسار و آرادان

اولین جلسه شورای اداری بنیاد استان مازندران برگزارشد

360 نفر از دهک های پایین اردبیل به مشهد مقدس مشرف شدند

کاهش 300 میلیارد تومانی درآمد مالیاتی اردبیل

درخشش ادبیات و موسیقی اردبیل در سطح کشور

سالانه 35 بنای تاریخی ‌اردبیل مرمت می‌شود‌

شهرک صنعتی جدید در اردبیل راه‌اندازی می‌شود

انتقاد نماینده از تاخیر در اجرای پروژه بستان آباد - سراب - نیر

تدوین اطلس اجتماعی براساس شناسایی آسیب‌های محلات هشترود

برگزاری مراسم یادواره شهدای خانگی در خوی + عکس

خانواده‌های شهدا و ایثارگران ذخایر ارزشمند نظام جمهوری اسلامی ایران هستند/ باید از ظرفیت نخبگان ایثارگری استفاده شود

آنچه درباره بهرام افشاری نمی‌دانید

واژگونی خودرو در جاده سراب به بستان‌آباد با 5 مصدوم

هیئت چینی 8 اردیبهشت ماه وارد اردبیل می‌شود

بیش از 110 برنامه دهه کرامت در اردبیل برگزار می‌شود

بهترین درمان های گیاهی ام اس را بشناسید