پیام آذری

آخرين مطالب

میانه‌روی؛ مسیری برای بازگشت به جامعه اقتصادی

میانه‌روی؛ مسیری برای بازگشت به جامعه
  بزرگنمايي:

پیام آذری - برای عبور از بحران‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، چاره‌ای جز اتخاذ رویکردی متعادل نداریم. بنابراین، ضروری‌ترین تصمیم برای جامعه ایرانی در وضعیت کنونی، انتخاب راه میانه‌روی است که لازمه آن نیز تقویت مدارای سیاسی- اجتماعی است. - اخبار رسانه ها -
به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، مسعود زمانی‌مقدم در یادداشتی نوشت: آنچه امروز می‌توان از آن دفاع کرد، میانه‌روی است؛ میانه‌روی در سیاست، در روشنفکری و در هرگونه کنش سیاسی و حتی انتقادی.
جامعه ایران با چالش‌ها و موانع متعددی در رابطه میان دولت و ملت روبه‌رو است. در چنین شرایطی، هرگونه تندروی مانند ریختن نفت بر آتش بحران‌هاست. در شرایط فعلی، تندروی چیزی جز تخریب جامعه نیست. برای عبور از بحران‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، چاره‌ای جز اتخاذ رویکردی متعادل نداریم. بنابراین، ضروری‌ترین تصمیم برای جامعه ایرانی در وضعیت کنونی، انتخاب راه میانه‌روی است که لازمه آن نیز تقویت مدارای سیاسی- اجتماعی است. اما میانه‌روی از زمینه و بطن جامعه شکل می‌گیرد و معیار میانه‌روی باید از خود جامعه گرفته شود؛ بازگشت به جامعه، ضرورتی انکارناپذیر است. جامعه واجد ظرفیت‌هایی است که می‌تواند معیاری برای زیست اجتماعی متعادل فراهم کند. ارزش‌ها، باور‌ها، نگرش‌ها و نیاز‌های اجتماعی گروه‌ها و اقشار گوناگون جامعه به ما نشان می‌دهند که چگونه می‌توان چهارچوبی برای میانه‌روی ترسیم کرد. امروزه با تکثر جهان‌بینی‌ها و نگرش‌های مختلف در جامعه مواجهیم. در چنین فضایی، مدارا با این تنوع اجتماعی نه‌تنها راهی برای برون‌رفت از وضعیت کنونی، بلکه کلید ساختن جامعه‌ای پایدار است. 
جامعه ایرانی با بحران‌های متعددی مواجه است؛ دشواری‌های اقتصادی، نابرابری‌های فزاینده، کاهش سطح رفاه عمومی، افزایش بی‌اعتمادی و ناامیدی اجتماعی و گسترش نارضایتی اجتماعی. در چنین فضایی، دو گرایش افراطی شکل گرفته است؛ عده‌ای که به تغییرات سریع و بنیادین باور پیدا کرده‌اند و گروهی به انفعال و پذیرش وضعیت موجود گرایش یافته‌اند. اما هیچ‌یک از این دو مسیر، راه‌حلی پایدار برای خروج از بحران‌ها عرضه نمی‌کنند. آنچه می‌تواند کشور را از این وضعیت دشوار خارج کند، رویکردی مبتنی بر میانه‌روی و الزامات آن یعنی گفت‌وگو، مدارا و اصلاحات تدریجی است. 
اقتصاد ایران در سال‌های اخیر شرایط سختی را تجربه کرده است. تورم، بیکاری، رکود، کاهش ارزش پول ملی و افزایش هزینه‌های زندگی، فشار شدید و فزاینده‌ای بر اقشار مختلف جامعه وارد کرده است. در چنین موقعیتی، افکار عمومی نسبت به آینده اقتصادی بدبین شده و اعتماد مردم به تصمیم‌گیری‌های کلان کاهش یافته است. این شرایط، نه‌تنها بر زندگی روزمره مردم تأثیر گذاشته، بلکه شکاف میان جامعه و حاکمیت را نیز بیش ‌از پیش افزایش داده است. یکی از مهم‌ترین پیامد‌های جدی این وضعیت، افزایش طرد اجتماعی است. بسیاری از مردم، به‌ویژه جوانان و طبقات فرودست، احساس می‌کنند که عملاً در سیاست‌گذاری‌ها نادیده گرفته شده‌اند.
نتیجه این وضعیت، گسترش ناامیدی، کاهش سرمایه اجتماعی و میل به مهاجرت است. اما آیا راه‌حل، تغییرات ناگهانی و بی‌برنامه است؟ به نظر می‌رسد اصلاحات اقتصادی باید واقع‌بینانه و مبتنی بر توان داخلی باشد. پس میانه‌روی در سیاست‌گذاری اقتصادی نیز ضرورت دارد. به این معنا که سیاست‌های کلان، متناسب با واقعیت‌های زندگی مردم و نیاز‌های جامعه تدوین شوند؛ به‌جای تصمیمات افراطی - چه در کنترل اقتصاد و چه در آزادسازی بی‌قیدوشرط - یک مسیر متعادل اتخاذ شود؛ فساد اقتصادی ریشه‌یابی شود و شفافیت در تصمیم‌گیری‌ها افزایش یابد تا اعتماد عمومی بازگردد و به‌جای شعار‌های عوامانه، برنامه‌های عملی برای کاهش فقر و شکاف طبقاتی، ایجاد اشتغال و حمایت از تولید داخلی ارائه شود. افکار عمومی تنها زمانی به سیاست‌های کلان اعتماد خواهد کرد که این سیاست‌ها، بازتابی از دغدغه‌های واقعی آن‌ها باشد. وقتی جامعه احساس کند که سیاست‌گذاران درکی واقعی از مشکلات مردم ندارند، حتی اصلاحات مفید نیز با مقاومت عمومی مواجه خواهند شد. بنابراین، یکی از مهم‌ترین چالش‌های امروز دولت - ملت ایران، ناهماهنگی میان سیاست‌گذاران و افکار عمومی است. سیاست‌ها و تصمیمات بدون در نظر گرفتن روان‌شناسی اجتماعی، اغلب با مقاومت گسترده روبه‌رو می‌شوند. باید توجه داشت که افکار عمومی نه‌تنها یک عامل منفعل نیست، بلکه می‌تواند در موفقیت یا شکست یک سیاست نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا کند. در سال‌های اخیر، شکاف میان تصمیم‌گیران و جامعه عمیق‌تر شده است. 
این شکاف از طریق نبود گفت‌وگوی واقعی، انحصار و محدودیت‌های رسانه‌ای و تلاش برای کنترل افکار عمومی از طریق روش‌های دستوری تشدید شده است. نتیجه این وضعیت، افزایش بدبینی عمومی و کاهش مشارکت اجتماعی بوده است. پس، میانه‌روی در سیاست‌گذاری اجتماعی نیز ضرورت دارد. به این معنا که افکار عمومی جدی گرفته شود و سیاست‌ها با درک واقعی از خواسته‌های مردم تنظیم شوند؛ گفت‌وگو جایگزین تقابل شود و فضا برای مشارکت واقعی جامعه در تصمیم‌گیری‌ها فراهم گردد؛ از سرکوب انتقادات و بی‌توجهی به خواسته‌های جامعه پرهیز شود و نقد‌های سازنده به‌عنوان یک فرصت اصلاحی در نظر گرفته شوند. 
همچنین، یکی از مهم‌ترین پیامد‌های شکاف اقتصادی و بی‌اعتمادی عمومی، افزایش طرد اجتماعی است. طرد اجتماعی زمانی رخ می‌دهد که گروه‌ها و اقشاری از جامعه اعم از طبقات فرودست، جوانان، زنان، اقلیت‌های مذهبی و قومی و حتی برخی از نخبگان فکری و سیاسی، احساس کنند که در فرایند‌های تصمیم‌گیری نادیده گرفته شده‌اند و سهمی در اکنون و آینده کشور ندارند. طرد اجتماعی تهدیدی برای همبستگی ملّی است و میانه‌روی می‌تواند به کاهش طرد اجتماعی کمک کند. در واقع اگر سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی بر مبنای عدالت، شفافیت و مشارکت عمومی طراحی شوند، می‌توانند به بازسازی پیوند‌های اجتماعی کمک کنند. 
در چنین شرایطی، روشنفکران و نخبگان فکری نیز می‌توانند نقش کلیدی در ترویج میانه‌روی، داشته باشند اما متأسفانه، بخشی از روشنفکران نیز به دو قطب افراطی گرایش پیدا کرده‌اند؛ عده‌ای که فقط بر نقد‌های رادیکال تأکید دارند و گروهی که کاملاً به محافظه‌کاری منفعلانه روی آورده‌اند. این وضعیت باعث شده که روشنفکری ایرانی نتواند نقشی سازنده در مدیریت بحران‌های اجتماعی ایفا کند. پس، میانه‌روی در روشنفکری نیز ضرورت دارد. به این معنا که روشنفکران به‌جای صرفاً انتقاد تند یا تأیید مطلق، توصیف‌ها و تحلیل‌های منصفانه و واقع‌گرایانه ارائه دهند؛ دچار احساسات‌گرایی و پوپولیسم نشوند؛ به همه اقشار جامعه و نه صرفاً گفتمان‌های نخبه‌گرایانه توجه کنند؛ و نقشی واسطه‌ای میان مردم و حاکمیت ایفا کنند و از طریق تعامل، به کاهش شکاف‌های اجتماعی کمک کنند، نه اینکه خودشان آتش‌بیار معرکه شوند. در دوره‌های بحران، اگر روشنفکران میانه‌روی نکنند، مخاطبان آن‌ها به‌سوی دو قطبی‌های خطرناک و رادیکالیسم گرایش پیدا خواهند کرد. بنابراین، روشنفکری مسئولانه به‌عنوان یکی از ابزار‌های مهم میانه‌روی، می‌تواند به کاهش تنش‌ها و بازسازی اعتماد اجتماعی کمک کند. 
در نتیجه، میانه‌روی، تنها مسیر معقول عبور از بحران‌هاست. ایران کنونی در نقطه‌ای حساس قرار دارد. شکاف‌های اقتصادی، بی‌اعتمادی عمومی و گسترش طرد اجتماعی، کشور را با چالش‌های پیچیده‌ای مواجه کرده است. در چنین شرایطی، راهی جز انتخاب مسیر میانه‌روی وجود ندارد. سیاست‌های افراطی، چه در حوزه اقتصاد و چه در عرصه اجتماعی، فقط باعث تشدید بحران‌ها خواهد شد. تصمیم‌گیران سیاسی باید با اتخاذ میانه‌روی، افکار عمومی را جدی بگیرند، اصلاحات را با درک واقعیت‌های جامعه پیش ببرند و از قطبی‌سازی بیشتر جامعه بپرهیزند. اگر سیاست‌گذاران، نخبگان و روشنفکران بتوانند به‌سمت یک گفتمان میانه‌رو حرکت کنند، می‌توان امید داشت که ایران از چرخه بحران‌های پی‌درپی عبور کرده و به سمت توسعه‌ای پایدار و عادلانه حرکت کند. 
منبع: فرهیختگان
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/809913/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بسته‌های سرمایه‌گذاری آذربایجان غربی؛ آماده واگذاری به متقاضیان

آغاز عملیات اجرایی 34 طرح عمرانی در روستاهای تکاب

همدردی مادران تبریزی با مادران غزه

تلاش برای احیای نگین آذربایجان

دستگیری 120 اتباع بیگانه غیرمجاز در محمودآباد

سرپرست دانشگاه شیراز منصوب شد

دیدار معاون امور طلاب حوزه‌های علمیه کشور با معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد و رئیس ستاد برنامه‌ریزی شاهد و ایثارگر

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش‌وپرورش وارد اردبیل شد

آغاز سفر معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش به اردبیل با ادای احترام به مقام شامخ شهدا

بازدید معاون آموزش ابتدایی از دبستان دخترانه شهید سقایی اردبیل

اراده مدیریت ارشد استان بر حل مشکلات تولید و صنعت است

شهرستان بناب بهترین منطقه برای استفاده از انرژی خورشیدی است

وقوع 183 هزار و 840 جرم در آذربایجان شرقی

تسهیل در اجرای سامانه سپهتن با آزاد سازی قیمت‌های سوخت

یک هافبک ترکیه‌ای در لیست خرید تابستانی پرسپولیس

شرط «علی‌اف» برای عادی‌سازی روابط با ایران

انتصابات آموزش و پرورش بوی جناح نگیرد!

تغییر ظاهر «جکی چان» در 26 و 70 سالگی

واکسن HPV در داروخانه‌ها نیست، اما در بازار آزاد 20 میلیون فروخته می‌شود

رشد 13 درصدی در افزایش حدنگاری اراضی کشاورزی اردبیل

«سرمایه‌گذاری برای تولید»در بسترشهرک‌ها و نواحی صنعتی اردبیل

سرپرست دفتر فنی‌ومهندسی اداره‌کل ورزش‌وجوانان استان منصوب شد

رقابت 165 شاعر در جشنواره شعر مرزداران در اردبیل

ساخت 180 واحد مسکن محرومان در اردبیل آغاز شد

بانک رفاه کارگران از شکوفایی ظرفیت‌های توسعه‌ای استان اردبیل حمایت می‌کند

پیشرفت 26 درصدی بیمارستان نجف‌زاده بعد از 5 سال

تبریز| برگزاری «رزمایش صلح» در منطقه مرزی نوردوز

علی‌اف: می‌خواهیم با ایران روابط خوبی داشته باشیم

شرط علی‌اف برای عادی‌سازی روابط با ایران

جانباز هفتاد درصد و قهرمان پارالمپیک «عوض آزموده جعفرلو» به یاران شهیدش پیوست

مادر شهیدان والامقام «لطیف و شاکر بهشتی» به لقاءالله پیوست

دیدار مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران با مادر تنها شهید فناوری هسته‌ای در شهرری

پیگیری مسکن اصحاب رسانه از سازمان ملی زمین و مسکن

لزوم رفع مشکلات زیرساختی «مرز رازی»

حذف یکی از خطرات جدی برای آبزیان و مرجان های کیش با ممنوعیت استفاده از بادکنک ها و مواد نایلونی برای تزئین شناورها

کیش یک مرکز گردشگری است که می توان از ظرفیت های آن به خوبی استفاده کرد

ابوطالبی: جناب جلیلی! برای خدا، مدتی در سایه تاریک حکمرانی و دولت پنهان نابودکننده‌تان آرام بگیرید

بررسی 14 پرونده در کمیته فنی سرمایه‌گذاری گردشگری استان اردبیل

نجات جوان 38 ساله بر اثر مارگزیدگی در کوه نیر کهگیلویه و بویراحمد

استقبال مردم بناب از وام‌های دولتی برای نصب پنل‌های خورشیدی

خواستار روابط حسنه با ایران هستیم

اتحاد گازی ایران و روسیه

رقابت 352 اثر در پنجمین جشنواره سراسری موسیقی موغام

سامانه بارشی پرقدرت در راه کشور/ این استان‌ها منتظر رگبار باران باشند

نشست تخصصی دفتر مطالعات و پژوهش‌ها جهت تدوین نظام مسائل بنیاد شهید و امور ایثارگران

همکاری معاونت زنان و بنیاد برکت برای توانمندسازی اقتصادی زنان

عملکرد منسجم و هدفمند موضوع اولین نشست شورای هماهنگی روابط عمومی های سازمان منطقه آزاد کیش

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر از کمپ ترک اعتیاد کرامت قم بازدید کرد

ایوب العملود ایران را ترک کرد

بازدید دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر از کمپ ترک اعتیاد کرامت قم