پیام آذری

آخرين مطالب

اتحاد گازی ایران و روسیه سیاسی

اتحاد گازی ایران و روسیه
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش ، «آصف آیدینلی» در طی مقاله ای که در سایت تحلیلی آذربایجان نیوز منتشر شد، نوشت: روسیه و ایران وارد مراحل نهایی مذاکراتی می شوند که می تواند پویایی انرژی آسیای مرکزی و جنوبی را تغییر دهد. انتظار می رود هجدهمین نشست آتی کمیسیون بین دولتی روسیه و ایران (IGC) که قرار است در 23 تا 25 آوریل در مسکو برگزار شود، به طور گسترده منجر به رسمی شدن یک توافق مورد انتظار برای تامین گاز طبیعی روسیه به ایران شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این توافق که سال‌ها در حال انجام است، بیش از قبل دیپلماسی انرژی را منعکس می‌کند. این توافق در واقع همسویی استراتژیک از سوی دو قدرت تحریم شده است که به دنبال تنظیم مجدد مسیرهای تجاری منطقه ای، تنوع بخشیدن به بازارهای صادراتی و به چالش کشیدن سلطه غرب بر جریان انرژی جهانی هستند.
آماده سازی فشرده برای نشست کمیسیون بین دولتی ایران و روسیه ماه هاست که در حال انجام است. مارس 2025 شاهد انبوهی از دیدارهای سطح بالا بین مقامات روسیه و ایران بود، از جمله مذاکرات «رومن مارشاوین»، معاون وزیر انرژی روسیه با وزارت نفت ایران و گفتگوهای «سرگئی سیویلف»، وزیر انرژی روسیه با «کاظم جلالی»، سفیر ایران در مسکو. تمرکز این نشست ها: از بین بردن موانع باقیمانده برای همکاری انرژی و نهایی کردن جنبه های فنی، مالی و لجستیکی ترتیبات انتقال گاز.
اگرچه ایران به خودی خود یک ابرقدرت گازی است - با تولید سالانه بیش از 270 میلیارد متر مکعب گاز- با ناهماهنگی های جغرافیایی و زیرساختی دست و پنجه نرم می کند
اگرچه ایران به خودی خود یک ابرقدرت گازی است - با تولید سالانه بیش از 270 میلیارد متر مکعب گاز- با ناهماهنگی های جغرافیایی و زیرساختی دست و پنجه نرم می کند. گاز عمدتاً در جنوب تولید می شود، در حالی که بیشتر تقاضای داخلی در شمال متمرکز است. این عدم تعادل شمال-جنوب، همراه با محدودیت های تحریم های تحت رهبری ایالات متحده آمریکا، عملیات سوآپ و واردات منطقه ای را برای حفظ امنیت عرضه حیاتی می کند.
از سال 2022، روسیه و ایران در حال بررسی چنین مکانیسم‌هایی بوده‌اند که بر اساس سوآپ‌های نفتی موجود است. امضای تفاهم نامه راهبردی بین گازپروم و شرکت ملی گاز ایران (NIGC) در ژوئن 2024 یک گام اساسی بود. سفر بعدی «مسعود پزشکیان»، رئیس جمهور ایران به مسکو در ژانویه 2025، هم اراده سیاسی و هم مسیر مطلوب را تأیید کرد: جریان گاز از آذربایجان.
دو سیستم خط لوله - یکی روسیه و آذربایجان را به هم وصل می کند و دیگری آذربایجان و ایران را به هم متصل می کند - برای استفاده کوتاه مدت آماده هستند. اگرچه انتظار می‌رود حجم اولیه کم باشد (حدود 2 میلیارد مترمکعب در سال)، زیرساخت‌ها را می‌توان افزایش داد. «ولادیمیر پوتین» به حجم بلندمدت تا 55 میلیارد مترمکعب اشاره کرده است، مشروط بر اینکه چالش های سیاسی، مالی و لجستیکی برطرف شود.
انتخاب مسیر آذربایجان به همان اندازه که مربوط به مهندسی است، به ژئوپلیتیک نیز مربوط می شود
انتخاب مسیر آذربایجان به همان اندازه که مربوط به مهندسی است، به ژئوپلیتیک هم مربوط می شود. جایگزین - از طریق قزاقستان، ازبکستان و ترکمنستان - ظرفیت بیشتر و انعطاف‌پذیری طولانی‌مدت را ارائه می‌دهد، اما با شبکه پیچیده‌تری از مذاکرات ترانزیت همراه است. با این وجود، مسیر آسیای مرکزی هنوز روی میز است و اگر حجم بیشتری در نظر گرفته شود یا اگر کریدور آذربایجان با محدودیت های پیش بینی نشده مواجه شود، ممکن است حیاتی شود.
در حال حاضر، مسیر آذربایجان نقطه شروع مطمئنی را فراهم می کند. زیرساخت های دوران شوروی – عمدتاً دست نخورده و به راحتی ارتقا می یابند – امکان استقرار سریع را فراهم می کند. کارشناسان انرژی پیشنهاد می‌کنند که تحویل اولیه ممکن است به شکل قراردادهای سوآپ باشد که محدودیت‌های عرضه شمالی ایران را کاهش می‌دهد و در عین حال نقش این کشور را به عنوان یک هاب انرژی منطقه‌ای تقویت می‌کند.
یک مسئله حل نشده باقی مانده است: قیمت گذاری. مذاکره کنندگان در حال کار برای تعیین برابری بین ارزش حرارتی نفت و گاز - یک جزء استاندارد از قراردادهای بلندمدت هستند. با این حال، با توجه به فقدان تجهیزات اندازه‌گیری مدرج و سیستم‌های قیمت‌گذاری منحصربه‌فرد ایران، این موضوع به یک مشکل تبدیل شده است.
در صورت گسترش بیش از حجم اولیه، همکاری های گازی روسیه و ایران می تواند به یک پروژه بزرگ منطقه ای تبدیل شود
با این حال، ضرورت سیاسی برای حرکت رو به جلو در هر دو طرف قوی به نظر می رسد. جاه طلبی ایران برای تبدیل شدن به یک هاب گازی منطقه ای - که از قبل در عملیات سوآپ آن با ترکمنستان، ترکیه و عراق مشهود است - این کشور را ملزم به پذیرش هنجارهای قیمت گذاری بین المللی می کند. روسیه به نوبه خود در این معامله نه تنها یک بازار، بلکه یک دروازه می بیند.
این معامله نشان دهنده یک تحول گسترده تر است. در صورت گسترش بیش از حجم اولیه، همکاری های گازی روسیه و ایران می تواند به یک پروژه بزرگ منطقه ای تبدیل شود. چشم انداز نوظهور: یک شبکه گاز بین قاره ای که منابع روسیه، ترانزیت ایران، ذخایر آسیای مرکزی و بازارهای آسیای جنوبی را به هم متصل می کند.
چنین سیستمی می تواند این خطوط را بهم پیوند دهد: ارسال گاز روسیه از طریق آذربایجان به ایران، شبکه داخلی خط لوله شمال به جنوب ایران یا سیستم های مبتنی بر سوآپ، خط لوله ایران و پاکستان که مدت ها متوقف شده بود، خط لوله پاکستان استریم با حمایت روسیه، خط لوله ترکمنستان – افغانستان – پاکستان – هند و یک مسیر بالقوه آسیای مرکزی برای گاز روسیه به ایران از طریق قزاقستان و ترکمنستان.
در صورت تحقق، این «حلقه گاز آسیایی» می‌تواند به بازارهای مصرفی عظیم - هند، پاکستان، عراق، ترکیه - خدمت کند و محدودیت‌های عرضه داخلی در آسیای مرکزی را کاهش دهد و به این کشورها اجازه دهد تا از طریق سیستم خط لوله گاز آسیای مرکزی-چین به تعهدات صادراتی خود عمل کنند.
پایگاه منابع عظیم است: سیستم یکپارچه تامین گاز روسیه، میدان پارس جنوبی ایران و میدان گالکینیش ترکمنستان. نکته مهم این است که طراحی شعاعی شبکه خطر اختلالات ناشی از قطعی در هر سایت تولید را کاهش می دهد.همکاری گازی ایران و روسیه، همسویی سیاسی دو کشور را تقویت می کند و راه را برای همکاری های گسترده تر در زیرساخت ها و توسعه فناوری باز می کند
علیرغم وعده هایش، این پروژه با چالش های بزرگی مواجه است. هزینه های سرمایه ای بالا خواهد بود. تحریم ها همچنان تامین مالی و خرید تجهیزات را پیچیده می کند. بی ثباتی منطقه ای به ویژه در پاکستان و افغانستان، می تواند ساخت و ساز را متوقف کند. و در حالی که بازار هند فریبنده است، مسیریابی خطوط لوله از طریق قلمرو ناآرام همچنان یک میدان مین سیاسی است.
حتی گاز طبیعی مایع - یک جایگزین به ظاهر قابل انعطاف - با موانعی روبرو است. ایران هنوز هیچ یک از پنج پایانه گاز مایع اعلام شده قبلی خود را تکمیل نکرده است. در همین حال، پروژه های جایگزین مانند تاپی و پاکستان استریم همچنان به تعویق افتاده است. اما اگر از طریق خط لوله IP یا مکانیسم‌های مبادله از طریق ایران مرتبط شود، حتی اجرای جزئی می‌تواند مسیرهای جدیدی را به بازار باز کند.
عرضه اولیه 2 میلیارد متر مکعب گاز از روسیه به ایران ممکن است کم به نظر برسد. اما از نظر نمادین و استراتژیک، آغاز یک تغییر بالقوه دگرگون کننده است. فراتر از انرژی، همسویی سیاسی روسیه و ایران را تقویت می کند و راه را برای همکاری های گسترده تر در زیرساخت ها و توسعه فناوری باز می کند.
همانطور که «سرگئی میتراخوویچ»، کارشناس صندوق امنیت ملی انرژی روسیه خاطرنشان می کند: همکاری گازی ایران و روسیه، فقط در مورد گاز نیست، بلکه در مورد یکپارچه سازی، موقعیت یابی و اهرم بلندمدت در چشم انداز انرژی اوراسیا است که به سرعت در حال تکامل است.
اگر این قطعات در جای خود قرار گیرند، دهه آینده ممکن است شاهد ظهور یک کریدور انرژی اوراسیا باشد که رقیب هر آنچه غرب تلاش کرده خواهد بود که نه تنها از روی ضرورت، بلکه از همگرایی استراتژیک عمدی ساخته شده است.
منبع : بازار

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/811193/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرانکفورت 0-1 تاتنهام: نیمه‌نهایی در میانه بحران!

ارکستر بزر‌گ سازهای آذربایجانی در تبریز تشکیل می‌شود

بازگشت زوجین به زندگی مشترک پس از 2 سال جدایی

ضرورت ترویج آموزش از سفره تا مزرعه در ارتقای کیفی و کمی گندم

پیام خاص بیرانوند برای تراکتوری ها قبل نبرد با انزلی چی ها

قم مهد تربیت مدیران شایسته است

وزیر کار: نمایشگاه دایمی مبلمان و فرش در مناطق مرزی می تواند به افزایش صادرات کمک کند

تصاویری با شکوه که امروز به مناسبت روز ارتش در تبریز خلق شد.

عیادت مدیرکل بنیاد مازندران با سه خانواده شهید در نکا

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد

پیام تسلیت مدیر کل بنیاد استان سیستان و بلوچستان در پی درگذشت مادر شهیدان نارویی

چای خارجی گران شد + جدول قیمت کالاهای اساسی

پیش بینی خرید 250 هزار تن گندم از کشاورزان در سال زراعی جاری

برگزاری کمیسیون مشترک کنسولی بین ایران و جمهوری آذربایجان

واژگونی خودرو در محور مهاباد - سردشت جان پدر و فرزند بانه‌ای را گرفت

پزشکیان: برای رفع ناترازی‌ها راهبرد جامع تدوین شده است

توقیف اتوبوس متخلف در مسیر تهران - ارومیه

واژگونی خودرو در محور مهاباد- سردشت جان پدر و فرزند بانه‌ای را گرفت

نماینده کرمان: ترک فعل در معادن کرمان باید پاسخ داده شود

سانحه مرگبار رانندگی در محور کرمانشاه - سراب نیلوفر

پیام پادشاه عربستان تقدیم رهبر انقلاب شد/ آیت‌الله خامنه‌ای: دو کشور می‌توانند تکمیل‌کننده یکدیگر باشند

علت مرگ پزشک جوان تبریزی چیست؟

برخورد شدید خودرو با تیر چراغ برق در جاده سراب نیلوفر

ترک اعتراض‌آمیز قهرمان طلایی المپیک پس از انتخاب طارمی

شوخی روا با نحوه گزارش گزارشگر شبکه تبریز

تسهیل مراودات زمینی با جمهوری آذربایجان پیگیری می‌شود

مادر شهیدان والامقام «پسندی» به فرزندان شهیدیش پیوست

گزینش نفس‌گیر در آزمون هول‌هولکی استخدام معلم

12 مورد سرمایه‌گذاری خارجی در اردبیل به ثمر نشسته است

پیش‌بینی تولید 390 هزار تن گندم در اردبیل

اجرای طرح خاتم در 76 محله آسیب‌پذیر اردبیل

یک کشته و یک زخمی بر اثر انحراف پژو 405 در محور کرمانشاه - سراب نیلوفر

نبرد میانه جدولی ها در اراک برنده نداشت!

امام خامنه‌ای: ارتباط میان ایران و عربستان برای هر دو کشور مفید خواهد بود

2 کشته و زخمی بر اثر تصادف در محور کرمانشاه - سراب نیلوفر

نساجی در چند قدمی سقوط!/تساوی میانه جدولی ها در اراک

جریمه سنگین برای النصر به‌خاطر بی‌احترامی در آزادی

مطالعات راهسازی 236 کیلومتر در آذربایجان غربی اجرایی شد

دیدار فرماندهان ارشد استانی سپاه با فرماندهان ارشد ارتش در آذربایجان شرقی

«بابک لطفی»به عنوان چهره هنر آذربایجان غربی معرفی شد

مبنای ارزیابی مدیران آذربایجان غربی، توفیق در جذب سرمایه گذار است

اولویت مدیران اجرایی اشنویه توسعه و رونق اقتصادی است

آماده سازی روستای حسنلوی نقده برای ثبت جهانی

از سرگیری عملیات آسفالت ریزی محور ترانزیتی پلدشت به مرگنلر

وزیر کار چرا با تاخیر به شهرستان سراب سفر کرد؟

بهره برداری از واحد سردخانه چهار هزار تُنی در بوکان

تصویب و ابلاغ طرح هادی روستای تاریخی کندوان

کاکایی‌های ارمنی؛ میهمانان جدید جزایر دریاچه ارومیه

فرمانده قرارگاه شمال‌غرب ارتش: با تمام قوا از منافع کشور دفاع می‌کنیم

ضرر 12 هزار میلیاردی سرمایه‌گذاران با تعلل دستگاه‌‌ اجرایی