پیام آذری

آخرين مطالب

ملکشاه سلجوقی کیست و ماجرای جنگ با قراخانیان چیست؟ اقتصادی

ملکشاه سلجوقی کیست و ماجرای جنگ با قراخانیان چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - هدی کاشانیان : ملکشاه سلجوقی، سومین سلطان سلسله سلجوقیان، یکی از برجسته‌ترین فرمانروایان تاریخ اسلام و ایران بود. دوران حکومت او به‌عنوان عصر طلایی امپراتوری سلجوقی شناخته می‌شود. ملکشاه با گسترش قلمرو سلجوقیان، اصلاحات اداری و حمایت از علم و فرهنگ، تأثیری ماندگار بر تاریخ گذاشت. دوران او یکی از درخشان‌ترین دوره‌های تاریخ اسلام و ایران است که تأثیرات آن تا قرن‌ها باقی ماند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
زندگینامه ملکشاه ملکشاه با نام کامل جلال‌الدین ملکشاه بن آلپ‌ارسلان در سال 1055 میلادی متولد و در اصفهان بزرگ شد. او فرزند آلپ‌ارسلان، دومین سلطان سلجوقی و صفیه خاتون بود. ملکشاه از کودکی تحت آموزش‌های نظامی و فرهنگی قرار گرفت. او به همراه پدرش در لشکرکشی‌های مختلف شرکت می‌کرد. درباره ملکشاه اینگونه وصف شده‌است که وی خوش‌چهره، دارای قامتی بلند و کمی تنومند، شانه‏هایی پهن و بازویی نیرومند و ستبر داشته است. ملکشاه نیز همانند پدرانش حنفی مذهب بود و از خلیفه عباسی در برابر قدرت‌های شیعه مانند فاطمیان و آل بویه حمایت می‌کرد. اما از زمان سلطان ملکشاه سلجوقی، سلاطین سلجوقی مدارای مذهبی بیشتری نشان دادند و شیعیان نیز به سرعت قدرت اجتماعی و حتی سیاسی خود را بازیافتند و به مناصب بالا در حکومت سلجوقیان دست پیدا کردند.
پادشاهی ملکشاه ملکشاه بعد از مرگ پدرش به کمک خواجه نظام‌الملک به کرسی سلطنت نشست. حکومت ملکشاه که در سال 465 هجری قمری آغاز شد، او به کمک فراست و دانایی خواجه نظام‌الملک توانست به تمام رقیبان سلطنتی از جمله شاهزادگان مدعی سلاجقه بخصوص عموی خود غلبه کند. به‌علاوه اینکه توانست سرزمین‌های تحت اشغال سلجوقیان را گسترش بدهد. از متصرفات او می‌توان به بازپس‌گیری سمرقند از فاطمیون مصر و انطاکیه از روم شرقی نام برد. عراق عرب، گرجستان، ارمنستان، آسیای صغیر و شام از دیگر محدوده‌های تخت تصرفات او هستند.
از دوران سلطنت او، مساجد باشکوهی در اصفهان که پایتخت او بود به یادگار مانده است. در دوره‌ی سلطنت وی، صلح داخلی و مذهبی حاکم بود. ملکشاه، اغلب اوقات مشغول شکار و خوش گذرانی بود و اکثر کار‌ها و امور پادشاهی را به وزیرش واگذار کرده بود. پس از اینکه وزیر خود، خواجه نظام الملک را برکنار کرد و تاج الملک قمی را به جای او انتخاب کرد حکومتش رو به زوال رفت. خواجه نظام الملک، در سال 485 هجری در نهاوند، کشته شد. برخی می‌گویند او به دست ابوطاهر اوانی که یک اسماعیلی بود کشته شد و برخی از روایات هم می‌گویند او به دست یکی از غلامان خود که توسط کنیز ترکان خاتون (همسر زیبای ملکشاه) تحریک شده بود کشته شد. 
جنگ ملکشاه با قراخانیان ملکشاه برای کشورگشایی و گسترش حکومت خود نظرش به سوی قراخانیان معطوف شد که پس از مرگ آلپ‌ارسلان به تخارستان حمله کرده بودند. این منطقه توسط ایاز برادر ملکشاه اداره می‌شد و او قادر به دفع قراخانیان نبود و نهایتاً به دست آنها کشته شد. ملکشاه سرانجام توانست قراخانیان را دفع کند و «ترمذ» را تصرف کرد و کلید شهر را به «ساو تگین» داد. سپس ملکشاه برادر دیگر خود «شهاب‌الدین تکیش» را به‌عنوان حاکم تخارستان و بلخ منصوب کرد. در همین دوره، ابراهیم غزنوی، قلمرو سلجوقیان را در شمال خراسان تصرف کرد، اما از ملکشاه شکست خورد. او سپس با شاه صلح کرد و دخترش گوهرخاتون را به ازدواج پسر ابراهیم، مسعود سوم درآورد.
فتح سمرقند توسط ملکشاه در سال 481 هجری قمری ملکشاه با ارتشی قدرتمند به بخارا لشکر کشید و شهر را تسخیر کرد و با یاری مردم سمرقند آن شهر را تسخیر کرد و با احمدخان به ملایمت رفتار کرده و او را که برادرزاده همسرش ترکان خاتون بود، بخشیده و به اصفهان فرستاد و خود عازم کاشغر شد و حکمرانان آن مناطق نسبت به وی اظهار اطاعت کردند با این قشون کشی سلجوقیان با حکومت قیتان و چین همجوار شدند.
ازدواج ملکشاه با دختر خلیفه عباسی پس از جنگ با ارامنه، شاه در راه بازگشت وارد بغداد شد و مورد استقبال خلیفه قرارگرفت و از سوی ایشان هدایایی دریافت کرد و با دخترخلیفه ماه ملک خاتون ازدواج کرد. پس از مراسم عروسی در ماه صفر 480 هجری قمری به اصفهان مراجعت کرد. در سال 482 تا 486 هجری قمری روابط سلطان سلجوقی با خلیفه المقتدی روبه سردی گذاشت. چراکه پس از ازدواج دختر شاه با خلیفه بین آنها اختلاف پیش آمد و خلیفه نسبت به همسرش بدرفتاری می‌کرد که همین جریان باعث جدایی آنها شد و دختر ملکشاه پس از جدایی با پسر کوچکش به اصفهان آمد و پس از مدت کوتاهی فوت کرد. باید بدانید شکوه و عظمتی که سلجوقیان در دوران سلطنت ملکشاه کسب کرده بود، بیشتر به سبب داشتن وزیر با کفایتی مثل خواجه نظام الملک ابوعلی الحسن بن علی بن اسحاق است که سی سال مقام وزارت این سلسله در دست ایشان بوده است.
مرگ مشکوک ملکشاه مرگ ملکشاه سلجوقی در سال 1092 میلادی یکی از رویداد‌های مهم و تأثیرگذار در تاریخ سلسله سلجوقیان بود که سرآغاز ضعف تدریجی این امپراتوری قدرتمند شد. درباره مرگ او روایت‌های مختلفی وجود دارد که برخی آن را طبیعی و برخی دیگر مشکوک دانسته‌اند. برخی معتقد هستند ملکشاه در سال 1092 میلادی و در سن 37 سالگی به‌طور ناگهانی در اصفهان درگذشت و برخی دیگر معتقد هستند، چون مرگ او تنها چند هفته پس از قتل خواجه نظام‌الملک رخ داد، این امر شک و شبهه‌هایی درباره علت مرگ او با سم که توسط خاندان سلجوقی بوده را ایجاد کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/780373/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«عبور از جاده خویشتن»

پیش‌بینی تداوم هوای سرد در استان اردبیل

جوانی جمعیت و خانواده نیازمند عزم ملی است/ لزوم تسریع در اعطای زمین و وام فرزند آوری

واحدهای صنفی مشاوران املاک اردبیل ساماندهی می‌شوند

شصت و نهمین شماره نشریه «سرو» منتشر شد

شماره 69 نشریه «سرو» منتشر شد

سرنوشت شوم دختر دبیرستانی با عشق خیابانی

ماجرای دختر نوجوان کارتن خواب مشهدی چه بود!

زمان قطعی برق تبریز امروز چهارشنبه 19 دی (خاموشی برق)

مردم قم با امام خامنه‌ای دیدار کردند

بازیکن قطری: ایران کشوری متفاوت با مردمی ساده و مهربان است

آغاز دیدار مردم قم با امام خامنه‌ای

درمان غیبت با ذکر و توصیه قرآن

دیدار هزاران نفر از مردم قم با حضرت آیت الله خامنه‌ای

بلندپروازی نیمه تمام: رشفورد به گالاتاسرای نه گفت

واکنش تند علی‌اف به اظهارات امام جمعه اردبیل

انتقاد امام جمعه اردبیل درباره سخنان بیهوده الهام علی اف

صدای منتقد در اردبیل، لرزه بر اندام باکو انداخت|چرا رئیس جمهور آذربایجان خواهان برکناری امام جمعه اردبیل است؟

اظهارات تند الهام علی اف علیه امام جمعه اردبیل

ساماندهی پایانه های مرزی آذربایجان غربی ادامه دارد

دیدار استاندار کرمانشاه با خانواده شهیدان «روندی و ناصری»

ورود مجلس به موضوع معیشت و درمان ایثارگران/ سرانجام واردات خودرو برای جانبازان

ضرورت افزایش رضایت‌مندی جامعه ایثارگری توسط کارکنان بنیاد

اعتکاف پرواز تا اوج بندگی؛85 مسجد آذربایجان غربی میزبان معتکفین می شود

رویکرد اصلی سازمان تبلیغات اسلامی حرکت مردم پایه است

ثبت نام 1396 واحد صنفی مشاور املاک اردبیل در سامانه کاتب

رونمایی گلوریا هاردی از مادربزرگ و فامیل فرانسویش

استایل نوجوان‌پسند پردیس احمدیه جلب‌توجه کرد

دید افقی در گردنه‌های مهاباد کاهش یافت

واژگونی سمند در جاده پارس‌آباد به اردبیل به یک زندگی پایان داد

کاهش سن آلزایمر در ایران به 45 سال

پیشرفت 90 درصدی جاده نمین عنبران در اردبیل

افزایش ماندگاری مسافران با اجرای طرح‌های گردشگری جدید در اردبیل

آمادگی برای احداث سازه‌های هیجانی/ راه‌اندازی پل معلق چهارم

خسارت روستاییان از محل انفجار معادن جبران می‌شود

درآمد صدا و سیمای اردبیل از آگهی‌های بازرگانی چقدر است؟

کشف کالا‌های قاچاق به ارزش 28 میلیارد در اردبیل

بخش خبری تکراری در شأن صدا و سیما نیست

ناحیه صنعتی جدید در شهرستان بیله‌سوار ایجاد می‌شود

راه اندازی 30 شرکت تعاونی در استان اردبیل

قیمت حبوبات در میادین میوه و تره بار تهران

ایجاد ناحیه صنعتی جدید با 50 هکتار در بیله‌سوار

نشاط زمستانی در شهر قوهای آوازخوان

بازیکن سرشناس قطری: ایران کشوری متفاوت با مردمی ساده و مهربان بود

السودانی بغداد را به مقصد تهران ترک کرد

آسفالت‌ریزی 1265 تنی شهرداری تبریز طی هفته گذشته

تقی توکلی بزرگمردی که پایه گذار صنعت نوین ایران شد

سیاه شدن زندگی تک‌دختر مرد پولدار با یک عشق خیابانی

آزمایشگاه مشترک ایران و چین در تبریز

دمای زیر صفر در تبریز، ارومیه و اردبیل/ افزایش تدریجی دما در تهران