پیام آذری

آخرين مطالب

عملیات مرمت و بازسازی دارالفنون تبریز آغاز شد اقتصادی

عملیات مرمت و بازسازی دارالفنون تبریز آغاز شد
  بزرگنمايي:

پیام آذری - جام جم آنلاین آذربایجان شرقی: احمد حمزه زاده مدیرکل میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی در نشست کمیته گردشگری خانه توسعه آذربایجان با اعلام این مطلب گفت:ده میلیارد ریال اعتبار با مساعی اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان و با دستور دکتر بهرام سرمست استاندار برای مرمت و بازسازی این اثر ارزشمند در حوزه فرهنگ و آموزش اختصاص یافته و پس از طراحی و تدوین نقشه های کارشناسی و مراحل تطبیق در حوزه فنی میراث، این امر مهم تحقق یافت و کارشناسان از هفته اول جاری عملیات بازسازی را طبق اصول فنی و مهندسی آغاز کردند.
احمد حمزه زاده افزود:طبقات پایین این اثر ملی در مالکیت اداره کل امور اقتصاد ودارایی است و طبقه فوقانی آن در تصرف بخش خصوص بازار تبریز است که در هفته های گذشته اجناس و کفش های انبار شده از این ساختمان تخلیه و برای باز سازی در اختیار میراث استان قرار گرفت. حمزه زاده گفت: با مرمت و بازگشایی این اثر ارزشمند شاهد حفظ و نگهداری اصولی از یکی از شاهکارهای تاریخ معاصر ایران در تبریز خواهیم بود.شایان ذکر است
بدنبال مطالبات عمومی و رسانه ای و انتشار وضعیت اسفبار دارالفنون تبریز در پاییز سالجاری با دستور دکترمحمد علی سبحان اللهی نشست مهرماه کمیته تخصصی مدیریت شهری خانه توسعه آذربایجان به نحوه تملک،احیا و مرمت و بازسازی ساختمان این دارالفنون اختصاص داشت.در این نشست که کارشناسان و اساتیدی از گروه شهرسازی دانشگاه تبریز،گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی، کانون کارشناسان رسمی دادگستری،شهرداری تبریز،نظام مهندسی استان،دفتر فنی استانداری ،و تعدادی از فعالان فرهنگی و دوستداران میراث حضور داشتند . فهیمی مدیر امور حقوقی اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی با ارائه گزارش مستند اعلام کرد که ساختمان دارالفنون تبریز که کاربری آموزشی دارد در حکومت پهلوی با توافق وزرای وقت دارایی و فرهنگ به اداره کل امور اقتصاد و دارایی آذربایجان شرقی واگذار شده است.
در این نشست پس از ارائه دیدگاه‌های فنی و کارشناسی از سوی مهندسان ،معماران،شهرسازان،و کارشناسان رسمی دادگستری و حقوقدانان حاضر در نشست خانه توسعه آذربایجان مقرر شد جلسه ای با حضور کارشناسان و نمایندگان دستگاه‌های مربوطه تشکیل و نحوه تخلیه انبار های این بنای تاریخی از کفشهای دپو شده و اختصاص اعتبارات لازم پیگیری شود که با پیگیری های لازم و دلسوزانه طرح مرمت و بازسازی و بازگشایی این اثر فرهنگی بی نظیر را بزودی شاهد خواهیم بود.که عملیات بازسازی آن از 8 دی ماه سالجاری آغاز شد.
به گفته دکتر مجید بهشتی روی دبیر کمیته مدیریت شهری خانه توسعه آذربابجان نحوه ساماندهی باغ کلانتر ،کلیسای کاتولیک عذرای تبریز و مسایل باغ تاریخی فتح آباد نیز در جلسات آتی کمیته مدیریت شهری خانه توسعه آذربابجان مورد بحث وبررسی کارشناسانه قرار می گیرد. به گفته خانم دکتر هانیه یوسفی مدرس دانشگاه و دانش آموخته دکتری برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز، دارالفنون تبریز
در اول خیابان دارایی و در جوار مجموعه بازار تاریخی تبریز واقع شده که میزبان نخستین گام‌های آموزش علوم و فنون جدید بوده است. ( سال 1293ق/ 1255 ش) همچنین، اداره دارالفنون تبریز (مدرسه مظفری) تحت نظارت افرادی عالم، فاضل، ترقی‌خواه و ملت‌پرور بوده که با دقت در انتظام مدرسه، ترتیب و پیشرفت دانش‌آموزان و نشر و بسط علوم می‌کوشیدند، بطوریکه در بخشی از مانیفست و مرام‌نامه این مدرسه خطاب به دانش آموزان چنین آمده است: "راست بگویید، راست بشنوید و راست بروید، آنچه را می‌خواهید جسورانه و خردمندانه به دست آورید، با خود جوانمردانه تعهد کنید که فریب ندهید و بکوشید که فریب نخورید." بدین ترتیب، فارغ‌التحصیلان این مدرسه بعدها هرکدام به مقامی رسیدند که در حل مسائل نظامی، امنیتی، آموزشی و بهداشتی تبریز و ایران خود نقشی مؤثر ایفا کردند و به گسترش علوم و فنون کمک شایانی نمودند. با وجود عمر کوتاه فعالیت مدارس دارالفنون، این جریان فرهنگی آثار و برکات زیادی داشت و با توجه به ماهیت نظامی و فناورانه‌ آموزش های مدرسه، در تربیت نسلی مؤثر واقع شد که بعدها در شکل‌گیری انقلاب مشروطه نقش‌آفرینی کردند. این مدرسه همچنین الگویی برای تأسیس مدارس مشابه در سایر شهرهای آذربایجان شد.
از دیگر دستاوردهای آن، جنبشی بود که به‌جای ایجاد حزب و روزنامه، بر دستورالعمل ساخت مدرسه برای تعلیم و تربیت مردم تأکید داشت. علاوه بر این، دارالفنون تبریز دارای چاپخانه‌ای بود که کتب درسی دانش‌آموزان در آنجا چاپ می‌شد. یکی از مهم‌ترین کتاب‌های چاپ‌شده در این چاپخانه، کتاب " وطن دیلی" نوشته "حاج میرزا حسن رشدیه" است که به زبان ترکی نگاشته شده است. همچنین، از نشریات مهم این چاپخانه، " نشریه ورقه" نام دارد که چهار شماره از آن در مرکز گسترش آموزش رسانه موجود است.
گفتنی است که تأسیس دارالفنون‌ها یکی از اقدامات امیرکبیر برای نشر علوم جدید و اعتلای فرهنگ کشور بود که ایشان پس از مطالعه مراکز علمی دنیای جدید، طرحی برای تأسیس مدارس و دانشگاه ها در ایران فراهم آورد. امیرکبیر که در جریان جنگ با روس‌ها متوجه ضعف کشور شده بود، بر این باور بود که سربازان ایرانی باید تکنیک‌های لازم را بیاموزند و این امر مستلزم کسب دانش است. این آموزش‌ها در دارالفنون یا پلی‌تکنیک با رشته‌های متنوعی مانند سواره و پیاده‌نظام، توپخانه، پزشکی، داروسازی، معدن‌شناسی و ... تحقق می‌یافت. هرچند اطلاعات محدودی درباره فعالیت این مدرسه در تبریز موجود است، اما اگر بخواهیم تأثیرات این حرکت جالب را در دیگر شهرهای کشورمان، به‌ویژه تهران، بررسی کنیم، باید گفت که اولین نقشه کاداستر شهر تهران، که از مهم‌ترین اسناد شناخت بافت شهری و ساختار محله‌های آن دوران است، در همین مدرسه تهیه و ترسیم شد. همچنین، پی‌ریزی نظام آمار و اطلاعات توسط اساتید و دانش‌آموزان این مدرسه، گام بلندی به‌سوی پایه گذاری نخستین سرشماری دقیق و روشمند در کشورمان بود.
از این رو، تأثیرات "میراث دارالفنون" در زندگی ما تا آن حد پررنگ است که نمی‌توان مسیر تاریخ شهر و کشورمان را بدون دیدن ردپای آن بررسی کرد. شاید دارالفنون در ابتدا با هدفی نظامی ساخته شده باشد، اما راه پیشرفت شهرمان در زمینه پزشکی، مهندسی، ادبیات و دیگر رشته‌ها و همچنین وضعیت اجتماعی و سیاسی کشور را به شدت تغییر داد. این مدارس در بررسی تحولات دوران مدرنیته ایران از پایه‌گذاران روشنگری بوده‌اند. به روایتی، پلی‌تکنیک توکیو ژاپن سه سال پس از تأسیس دارالفنون‌های ایران شکل گرفت و ما می توانیم از این رهگذر در بررسی تحولات دوران مدرنیته قسمت هایی از تاریخ ایران و کشور ژاپن را در کنارهم مقایسه کنیم، با این تفاوت که ژاپنی‌ها در تفحص و حتی تقلید از مدرنیته جدیت بیشتری نشان دادند.
با وجود این پیشینه ارزشمند، "دارالفنون تبریز" امروز نباید به یک "میراث فراموش‌شده" تبدیل شده باشد. این گنجینه تاریخی و فرهنگی، که روزگاری مهد علم و دانش آذربایجان بود، 
حال هر آجر این بنا، روایتگر بخشی از هویت فرهنگی ماست، آیا می‌پذیریم که چنین گنجینه‌ای به انبار کفش تبدیل شود؟ چرا نباید دارالفنون تبریز به موزه‌ای فاخر، مرکز پژوهش تاریخ آموزش یا مرکز پژوهش فرهنگ و تمدن دیرینه در قلب شهر کهن تبریز تبدیل نشود.که انشاالله با اقدامات جدید مردان فکور شاهد بازسازی و بازگشایی این اثر ارزشمند و بی نظیر خواهیم بود.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/779059/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراسم عروسی «احمد مهران فر و مونا فائزپور»؛ سال 97

کتاب «پاییز آمد» در حوزه هنری آذربایجان غربی رونمایی شد

6 میلیارد تومان برای تکمیل زیرساخت های یادمان شهید کاوه در مهاباد اختصاص می یابد

وقتی مادر پسرداری، زندگی یه جورایی شبیه فیلم اکشن میشه!

1400 لیتر سهمیه سوخت به ناوگان ترانزیتی در مرزهای آذربایجان غربی اختصاص یافت

دیدار استاندار اردبیل با خانواده معظم شهدا در شهرستان نمین

مسیر شهدا رمز عاقبت بخیری است

رتبه 6 اردبیل در جشنواره امامت و مهدویت/ تاکنون814 اثر دریافت شد

شهدا سند اثبات حقانیت ما در دنیا است

ولایتمداری اصلی‌ترین منطق انقلاب اسلامی از نظر شهید سلیمانی بود

کلنگ زنی قریب الوقوع شهرک صنعتی خواجه

ابهامات گروگان‌گیری رشت/ چرا ترک‌تحصیل فرزندان جدی گرفته نشد؟

عکس/ بدرقه باشکوه فرمانده؛ تشییع پیکر فرمانده اسبق هوانیروز

جولان 3 ویروس در کشور

اختصاص اعتبار برای تکمیل پروژه‌های نمین

تدوین بسته‌های گردشگری برای توسعه صنعت گردشگری اردبیل

ماجرای تغییر نام ورزشگاه مشهد به‌ نام «غلامرضا تختی» توسط آیت‌الله خامنه‌ای چه بود؟

استعمار جشنواره‌‌ی ضد استعمار/ چرا بلاگرها جشنواره خواجه عطا را مدیریت کردند؟+فیلم

ادعای تازه جمهوری آذربایجان علیه ارمنستان

علیپور: سطح لیگ آذربایجان بالاتر از تصورم است

خلیفه ارامنه: مسیحیان و مسلمانان در ایران با هم برادرند

دستگیری سارقان و کلاهبردار حرفه‌ای صدور چک‌ بلامحل در اهر

تمام راه های شریانی، اصلی و فرعی آذربایجان شرقی باز است

قیمت نقره امروز دوشنبه 17 دی 1403

کاظمی آشتیانی: از جبهه‌های جنگ تا جبهه علم و فناوری

استاندار اردبیل: مسکن ملی به موقع احداث و تحویل داده می‌شود

امسال مصرف بنزین در اردبیل 12 درصد افزایش داشته است

هیئت ایرانی برای رفع چالش کامیون دارها عازم ترکیه می شود

رشد روز افزون منطقه آزاد ماکو با اجرای طرح‌ جامع (+ موشن گرافیک)

ششمین فسخ قرارداد خامس رودریگز!

رونمایی از 9 اثر پژوهشی جدید با موضوع نماز جمعه

تعطیلی مدارس تبریز فردا سه شنبه 18 دی 1403 به دلیل آلودگی هوا بی سابقه

رونمایی از 9 اثر پژوهشی با موضوع نماز جمعه

گمرک قبلا درباره عدم اعمال طرح باک پر هشدار داده بود

واکنش باشگاه تراکتور تبریز به شایعات نقل و انتقالات

ترافیک مسئله‌ای فراتر از شهرداری تهران است/ در دوره پنجم شورای شهر در بحث واگن‌های چینی ترک فعل صورت گرفت

جدول خاموشی برق تبریز فردا سه شنبه 18 دی 1403 اعلام شد | زمان قطعی برق آذربایجان شرقی سه شنبه 18 دی 1403

ارمنستان ادعای تازه جمهوری آذربایجان را رد کرد

علی اف: این کارها خشم ما را برمی‌انگیزد | درخواست جدید؛ رابطه آذربایجان و روسیه شکراب می شود؟

ادعای یک رسانه: حمید فرخ‌نژاد راننده اوبر شده است/ ویدئو

آخرین وضعیت کامیون‌داران ایرانی پشت مرز ترکیه

دو کشته در تصادف مرگبار آزادراه زنجان ـ تبریز

جزیره کیش میزبان گردهمایی و فستیوال سایکل توریست ها

اعلام زمان نام نویسی آزمون تخصصی دفاتر مشاور املاک کیش

کاهش نسبی دمای هوا در استان اردبیل

یخ‌زدایی از هواپیماها الزام ایمنی صنعت هوانوردی در فصل سرما

کاهش دمای هوا در برخی از مناطق استان اردبیل

جداکننده‌های مسیر میدان شریعتی تا چهارراه امام (ره) اردبیل برچیده می‌شود

دیپلم افتخار نقاشی چین در دست هنرمندان اردبیلی

«قرارگاه کدبانو» در سه محور مبانی فکری، سلامت و مدیریت خانواده در بیله‌سوار تشکیل شد