پیام آذری

آخرين مطالب

دورخیز جلفا در جذب توریست/ توسعه زیرساخت‌های گردشگری به همت منطقه آزاد ارس اقتصادی

دورخیز جلفا در جذب توریست/ توسعه زیرساخت‌های گردشگری به همت منطقه آزاد ارس
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز، مورخان پیشینه‌ی منطقه آزاد ارس را مربوط به قرن 5 پیش از میلاد می‌دانند. در آن دوران از این منطقه با نام جولاء به معنای بافنده یاد می‌شد. بعد از سکونت ارامنه در این منطقه نام آن به جوغا تغییر یافت؛ ولی بعد از به روی کار آمدن شاه عباس صفوی و کوچ ارمنی‌ها از این منطقه، نام آن به نام لاتین جلفا تغییر پیدا کرد.
ارس از دوران پیش از میلاد حضرت مسیح نیز به علت موقعیت جغرافیایی خود اهمیت بالایی از نظر فرهنگی و اجتماعی داشت و همین امر موجب شده بود تا افراد زیادی به آن توجه کنند.

پیام آذری

جاهای دیدنی جلفا زبانزد خاص و عام هستند. جالب‌تر این که شهر جلفا با دو کشور خارجی یعنی جمهوری آذربایجان و ارمنستان هم مرز مشترک دارد. جاهای دیدنی جلفا در کنار طبیعت بکر، تاریخ کهن و معماری منحصربه‌فرد این ناحیه، گردشگران زیادی را به خود می‌خواند. کلیسای تاریخی سنت استپانوس با معماری باشکوه و قدمت چندین صد ساله به عنوان قدیمی ترین کلیسای جهان، آبشار آسیاب خرابه با چشم‌اندازی زیبا و مجموعه کردشت با طراحی بی‌نظیر و تماشایی خود که دورانی از حکومت عباس میرزا در آنجا سپری شد، تنها بخشی از جاذبه های گردشگری جلفا در آذربایجان شرقی هستند.
اما در کنار جاذبه های تاریخی و طبیعت بکر جلفا، منطقه ارس از دیرباز جایگاه مهمی در تجارت جهانی داشته و همواره مورد توجه بازرگانان و مسافران آسیا-اروپا و جاده ابریشم بوده است. علاوه بر اهمیت این منطقه در تجارت و تزانزیت، ویژگی‌های طبیعی و جغرافیایی این منطقه نیز بر ظرفیت‌های آن افزوده است. در همین راستا منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس در سال 1384 با مساحت اولیه 9700 هکتار آغاز به کار نمود. محدوده این منطقه آزاد تجاری-صنعتی در سال 1387 گسترش یافته و به 51000 هکتار رسید.
منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس که شامل مناطقی از شهرستان‌های جلفا و خداآفرین می‌شود، در 4 محدوده جغرافیایی منفصل، در شمال غرب ایران و در نقطه صفر مرزی با کشورهای ارمنستان، آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان واقع شده است. منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس به دلیل ذخایر و منابع طبیعی، آب و هوا و اقلیم مساعد، چشمه‌های آب معدنی و جذابیت‌های تاریخی و فرهنگی متعدد، از جمله مقاصد توریستی قابل توجه نیز به شمار می‌رود که ظرفیت‌های قابل توجهی نیز برای فعالیت‌های کشاورزی و صنعتی نیز دارد.
اما اول باید بدانیم جلفا کجاست؟
فاصله تبریز تا منطقه آزاد ارس در حدود 137 کیلومتر است که، اگر با ماشین شخصی بخواهید از تبریز به این منطقه بروید در حدود یک ساعت و چهل و پنج دقیقه مسیر شما زمان می‌برد؛ البته که این مسیر انتخاب شده به عنوان کوتاه‌ترین مسیر ممکن، از شهرهای صوفیان و مرند می‌گذرد. مسیر توریستی‌تری نیز وجود دارد که طی کردن آن حدودا دو برابر طول می‌کشد، این مسیر از شهرهای کلیبر و جلفا گذشته و اغلب آن جنگلی و کوهستانی است. اگر قصد سفر با اتوبوس از تبریز به منطقه آزاد ارس جلفا را دارید باید سوار اتوبوس‌های هادیشهر شوید و بعد از آن با کمک تاکسی‌های بین راهی خود را به جلفا برسانید. ممکن است مقصد برخی از اتوبوس‌ها جلفا بوده و مسافران خود را تا این منطقه برسانند.
یکی دیگر از راه‌های رفتن به منطقه آزاد ارس سفر با قطار از مبدا تبریز می‌باشد. لازم به ذکر است که قطارهای تبریز در طول روز دو بار در ساعت‌های 8:15 و 8:45 به سمت جلفا حرکت می‌کنند و از مبدا جلفا نیز به سمت تبریز در ساعت‌های 19 و 19:45 قطار وجود دارد. از نیمه اسفندماه تا نیمه فروردین بلیط این قطارها رایگان است؛ طی کردن این مسیر با استفاده از قطار در حدود دو ساعت و چهل‌وپنج دقیقه زمان نیاز دارد. آسان‌ترین و سریع‌ترین راه برای رفتن از تبریز به منطقه آزاد ارس جلفا استفاده از هواپیما می‌باشد که در کمتر از یک ساعت به این منطقه می‌رسید.
طبیعت جلفا در کنار تاریخچه غنی موجب شده تا این شهر جاذبه های گردشگری زیادی داشته و گردشگری در جلفا خصوصا از اواسط بهار تا ابتدای پاییز حسابی رونق داشته باشد.
کلیسای سنت استپانوس
کلیسای سنت استپانوس جلفا به‌عنوان یکی از ارزشمندترین آثار تاریخی و مذهبی ایران و از بهترین مکان‌های دیدنی در جلفا، در دل طبیعت بکر منطقه آزاد ارس واقع شده است. این بنای تاریخی که قدمتی به سده نهم میلادی دارد، در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و به‌عنوان دومین کلیسای مهم ارامنه ایران شناخته می‌شود. این کلیسا نام خود را از سنت استپانوس یا سنت استفانوس گرفته است. او اولین شهید راه مسیحیت بود و گفته می‌شود یهودیان در بیت‌المقدس او را سنگسار کرده‌اند. با توجه به اینکه زلزله باعث شد این کلیسا تا حد زیادی ویران و در دوره صفویه مجددا شود، آثار دوره‌های مختلف معماری ارمنی در این بنا مشاهده می‌شود.

پیام آذری

کلیسای چوپان
کلیسای چوپان جلفا یکی از بهترین جاذبه‌های گردشگری جلفا است که قدمت آن به قرن شانزدهم میلادی بازمی‌گردد. این کلیسای کوچک و صمیمی که در پنج کیلومتری غرب شهر جلفا و در مجاورت رود ارس قرار دارد، در طول سالیان متمادی به‌عنوان مکانی برای عبادت چوپانان ارمنی ساکن در روستاهای اطراف استفاده می‌شده است. کلیسای چوپان جلفا، علاوه بر ارزش تاریخی و مذهبی، از نظر معماری نیز اهمیت فراوانی برای پژوهشگران و علاقه‌مندان به تاریخ و معماری دارد. به همین دلیل، در زمان سفر به جلفا قطعا بازدید از آن برایتان لذت‌بخش خواهد بود.

پیام آذری

مجموعه کردشت
یکی دیگر از جاهای دیدنی جلفا مجموعه کردشت است که صرفا یک بنای تاریخی نیست، بلکه یک مجموعه گردشگری کامل است. این مجموعه متشکل از حمام بزرگ، حمام کوچک، دیوانخانه، یخچال و یک قلعه (منسوب به عباس میرزا) و مسجد غریب است که موجب شده تا مجموعه کردشت به یکی از بهترین دیدنی های جلفا تبدیل شود. این مجموعه تاریخی در دوران صفویه و قاجاریه به اوج شکوه خود رسیده است و با تلفیقی بی‌نظیر از معماری اصیل ایرانی و طبیعت بکر منطقه، تجربه‌ای فراموش‌نشدنی از بازدید از بناهای تاریخی را برای شما رقم می‌زند.

پیام آذری

حسین حبی کارشناس مسئول گردشگری منطقه آزاد ارس کردشت را اینگونه روایت می‌کند.
کاروانسرای خواجه نظر
کاروانسرای خواجه نظر، شاهکاری بی‌بدیل از معماری دوره صفوی، در جلفا و در همسایگی رود ارس واقع شده است. این بنای تاریخی که به نام یکی از تجار نامدار ارمنی آن دوران نامگذاری شده، به فرمان شاه عباس صفوی و به منظور تسهیل تجارت و مسافرت در مسیر جاده ابریشم احداث شده است. در ساخت این کاروانسرا، از مصالح بومی مثل سنگ‌تراش و آجر استفاده شده و تزئینات آجری و گچ‌بری‌های ظریف، خیره‌کننده‌ای به این بنا بخشیده‌اند. جالب است بدانید که امروزه این بنای ارزشمند به عنوان موزه زنده سفال و سرامیک ارس مورد استفاده قرار می‌گیرد و هنرمندان محلی در آن به خلق آثار هنری می‌پردازند.
آبشار آسیاب خرابه
آبشار آسیاب خرابه، یکی از جاذبه‌های طبیعی کم‌نظیر ایران و از زیباترین آبشارهای استان آذربایجان شرقی است. این آبشار که نام خود را از آسیابی قدیمی در نزدیکی آن گرفته است، در دره‌ای سرسبز و میان صخره‌های مرتفع قرار دارد. آب‌های خروشان آبشار از دل کوه کیامکی سرچشمه می‌گیرند و پس از طی مسافتی طولانی، با ایجاد منظره‌ای بدیع به پایین می‌ریزند.
وجود پوشش گیاهی متنوع و خزه‌های روی سنگ‌ها، زیبایی این آبشار را دوچندان کرده است و در فصل‌های گرم سال، آبشار آسیاب به خرابه پناهگاهی مطمئن برای فرار از گرمای شهر و لذت‌بردن از طبیعت بکر تبدیل می‌شود. با وجود اینکه در سال‌های گذشته بخشی از صخره‌های آبشار بر اثر عوامل طبیعی ریزش کرده است، اما همچنان این مکان یکی از محبوب‌ترین جاهای دیدنی جلفا به‌حساب می‌آید.

پیام آذری

بازارچه مرزی جلفا
اگر اهل خریدکردن هستید، بازار مرزی جلفا از جمله مکان‌هایی است که در زمان سفر به این شهر حتما باید از آن بازدید کنید. این بازارچه که در مرز ایران و جمهوری خودمختار نخجوان قرار دارد، از سال 1373 فعالیت خود را آغاز کرده و با موقعیت استثنایی در کنار رودخانه ارس، به یکی از قطب‌های مهم تجاری و گردشگری استان آذربایجان شرقی تبدیل شده است. بازارچه مرزی جلفا، طیف گسترده‌ای از کالاهای باکیفیت داخلی و خارجی را با قیمت‌های مناسب عرضه می‌کنند و به همین دلیل، از محبوب‌ترین جاذبه های گردشگری جلفا برای مسافران این ناحیه محسوب می‌شود.
در کنار تمامی مکان های دیدنی جلفا که به آن اشاره شد، محل شهادت سه سرباز ایرانی مشهور به شهدای سوم شهریور در نقطه صفر مرزی ایران و نخجوان نیز دیدنی است و داستان جالب توجهی دارد که فیلم ذیل از زبان حسین حبی کارشناس مسئول گردشگری منطقه آزاد ارس روایت می شود.
در این میان و در توسعه روزافزون صنعت گردشگری در جلفا، نقش سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس را نباید نادیده گرفت که در کنار فعالسازی ظرفیت های تجاری و صنعتی منطقه از ظرفیت عظیم گردشگری نیز غفلت نکرده و با مشارکت و حمایت از زیرساخت های گردشگری مانند دایر کردن هتل و مراکز اقامتی و همچنین مشارکت در بازسازی و ترمیم مکان های تاریخی نقش به سزایی را در کنار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری جهت جذب گردشگر داخلی و همچنین جذب توریسم به این منطقه ایفا می کند.
انتهای پیام/

پیام آذری

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/774294/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تغییر چهره تازه «صهبا شرافتی و فاطمه گودرزی» در 26 و 61 سالگی

رئیس هیأت مدیره نظام پرستاری بوشهر: دعا کنیم پاندمی «کرونا» تکرار نشود؛ «پرستار» نداریم!

هواشناسی اردبیل 24 ساعت آینده | پیش بینی وضعیت آب و هوا اردبیل فردا چهارشنبه 5 دی ماه 1403

تعطیلی مدارس اردبیل فردا 5 دی ماه 1403 | مدارس اردبیل فردا چهارشنبه پنجم دی ماه 1403 تعطیل است؟

تکریم و الگوسازی از سرآمدان و نخبگان هنر در اردبیل

روند مرمت و بازسازی بازار تاریخی اردبیل ادامه دارد

گوشه‌هایی از جشن میلاد حضرت زهرا (س) در انگوت + عکس

آغاز مرحله‌ استانی بیست‌و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی در استان

افزایش 19 درصدی جابجایی کالا در استان

حمایت از کسب و کار بانوان برنامه اولویت‌دار منطقه آزاد ماکو است

هزینه ی 10 هزار میلیارد ریالی برای طرح ملی نجات تبریز/ به ازای هر خانوار تبریزی 2 خودرو وجود دارد

تعطیلی مدارس تبریز فردا چهارشنبه 5 دی 1403 به دلیل آلودگی هوا و سرما

برگزاری همایش تجلیل از مادران و زنان اسوه‌های مقاومت در تبریز

مرمت بازار تاریخی اردبیل با حفظ اصالت بنا ادامه دارد

تربیت تسهیل‌گران جوانی جمعیت در آذربایجان شرقی

اعلام آمادگی 62 تیم برای حضور در لیگ دسته 2 والیبال

خشیت از حق تعالی؛ رمز موفقیت عالم دین در راهبری و هدایت مردم

تماس تلفنی اردوغان و الهام علی اف درباره سوریه

جذب سرمایه برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی در آذربایجان شرقی

سهم اندک ایران در تولید غذاهای فراسودمند بر پایه غلات

تاکید بر انسجام بنیاد شهید و امورایثارگران مازندران با کانون خادمیاران رضوی

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «مهجور»

مراسم عروسی «علی حاتمی و زری خوشکام»؛ سال 1350

نماینده ارومیه: تأمین اجتماعی بیمه 1200 نفر از کارگران ساختمانی را قطع کرده است!

تصمیمات لازم در حوزه ساخت‌وساز بافت تاریخی اردبیل گرفته شد

بازار طلا و سکه در یک مسیر صعودی قرار دارد

مشارکت مردمی، نسخه عبور از چالش ناترازی تولید و مصرف برق

پیام تسلیت دبیر جشنواره تئاتر فجر برای درگذشت ژاله علو

گوش‌شنوا نیست؛ افزایش نگران کننده بی‌سوادی در ایران

صدور نخستین موافقت اصولی ایجاد اقامتگاه بوم‌گردی در هوراند

برگزاری طرح قاضی 108 مدرسه دوره متوسطه دوم سطح استان آذربایجان غربی

بانکها از طرح‌های سرمایه‌گذاری حمایت کنند

لزوم بهره‌مندی از ظرفیت‌های مناطق کوهستانی آذربایجان شرقی برای جذب گردشگر

شاهرود میزبان «کنفرانس بین المللی سیستم‌های هوشمند» شد

کارگاه آموزشی سواد رسانه‌ای با حضور مسئولان فضای مجازی وزارت‌خانه‌ها برگزار شد

از مغان تا طوبی؛ داستان عشقی که آوازه ایران شد

داده‌های سرشماری زمینه‌ساز بهبود فرایندهای تولید و بهره‌وری در کشاورزی است

لزوم حمایت نظام بانکی از طرح‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری

پوشش متفاوت نادره رضایی در اختتامیه جشنواره عروسکی/ عکس

عکس/ بر فراز عینالی تبریز

رقابت 71 قصه گوی در بیست و ششمین جشنواره قصه گویی در اردبیل

ادامه رشد صعودی قیمت ها در بازار طلا و سکه؛ هر گرم طلای 18 عیار 5 میلیون تومان را رد کرد | جدول قیمت ها

ای سراپای وجود تو «رضی الله عنه»

خدمت رسانی بیش از 13 هزار ناوگان در حوزه جابجایی کالا در استان اردبیل

کیفرخواست سارقان گردنبند پیرزن اردبیلی صادر شد

اصناف تولیدی اردبیل برای تولیدات خود از مارک‌های ایرانی استفاده کنند

شرکت 71 قصه‌گوی اردبیلی در جشنواره استانی

دبیر جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر درگذشت ژاله علو را تسلیت گفت

تبریز| جشن ولادت حضرت زهرا(س) و اجرای نماهنگ ام‌ابیها

بازگشت بیش از 7.5 هزار میلیارد ریال دارایی به بانک دی