پیام آذری

آخرين مطالب

مجازات بحث برانگیز دو سارق در زندان ارومیه که سر و صدا به پا کرد اقتصادی

مجازات بحث برانگیز دو سارق در زندان ارومیه که سر و صدا به پا کرد
  بزرگنمايي:

پیام آذری - این مجازات در ماده 268 قانون مجازات اسلامی نیز ذکر شده است.
شروطی هم برای آن در نظر گرفته شده و گفته می‌شود اگر سرقت دارای تمام شرایط زیر باشد، موجب حد است:
1. شیء مسروق شرعا مالیت داشته باشد. یعنی در عرف، ارزش و قیمت معاملاتی داشته باشد و بتوان آن را «مال» ‌‌نامید.
2. مال مسروق در حرز باشد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
قانون می‌گوید حرز، مکان متناسبی است که مال عرفا در آن از دستبرد محفوظ می‌ماند.
3. سارق هتک حرز کند. طبق قانون، هتک حرز عبارت از نقض غیر‌مجاز حرز است که از طریق تخریب دیوار یا بالا‌رفتن از آن یا باز‌کردن یا شکستن قفل و امثال آن محقق می‌شود.
4. سارق مال را از حرز خارج کند.
5. هتک حرز و سرقت مخفیانه باشد.
6. سارق، پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد. یعنی اگر پدر یا پدربزرگ پدری یک فرد اقدام به سرقت از او کند، دست این پدر یا پدربزرگ را نمی‌توان قطع کرد. بنابراین این استثنا شامل حال مادر، مادربزرگ پدری و مادری و پدربزرگ مادری نمی‌شود.
7. ارزش مال مسروق در زمان اخراج از حرز‌ معادل قیمت 3.552 گرم طلای مسکوک باشد.
8. مال مسروق از اموال دولتی یا عمومی، وقف عام یا وقف بر جهات عامه نباشد.
9. سرقت در زمان قحطی صورت نگیرد.
10 . صاحب مال از سارق نزد مرجع قضائی شکایت کند. یعنی اگر همه شرایط وجود داشته باشد اما صاحب مال‌ شخصا شکایتی نداشته باشد و مثلا سارق را پلیس دستگیر کرده باشد، نمی‌توان دست سارق را قطع کرد.
11. صاحب مال قبل از اثبات سرقت، سارق را نبخشد.
12. مال مسروق قبل از اثبات سرقت، تحت ید مالک قرار نگیرد. یعنی اگر قبل از ثابت‌شدن سرقت در مرجع قضائی، مالک مال مسروقه به این مال دسترسی پیدا کند و در اختیار او قرار بگیرد، دیگر نمی‌توان دست سارق را قطع کرد.
13. مال مسروق قبل از اثبات جرم به ملکیت سارق در‌نیاید. یعنی ممکن است سارق، مال را از مالک آن بخرد. در این صورت نمی‌توان حکم را اجرا کرد.
14. مال مسروق از اموال سرقت‌شده یا مغصوب نباشد. یعنی اگر فردی مالی را از فردی که خودش هم آن مال را دزدیده یا به زور تصاحب کرده است سرقت کند، دزد دوم مشمول مجازات حد نیست.
همچنین گفته می‌شود‌ مجازات سرقت حدی بسته به تعداد دفعات ارتکاب جرم متفاوت است. بار اول: قطع چهار انگشت دست راست از انتهای آن به گونه‌ای که انگشت شست و کف دست باقی بماند. اگر سارق فاقد دست راست باشد، قاضی حکم به یکی از مجازات‌های تعزیری خواهد داد.
بار دوم: قطع پای چپ از پایین برآمدگی، به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند. در نبود پای چپ، حسب مورد حکم به یکی از مجازات‌های تعزیری داده خواهد شد. بار سوم: حبس ابد. و بار چهارم: اعدام.
منسوخ در جهان
سیدمهدی حجتی، وکیل دادگستری، در‌این‌باره به «شرق» می‌گوید: «اصولا مجازات‌های بدنی مثل شلاق و ‌قطع عضو بر‌ مبنای یافته‌های علوم جنایی مدت‌هاست که در دنیا منسوخ شده است. اندیشمندان حقوق کیفری برای مجازات قطع عضو که اثر آن برای همیشه در بدن محکوم هویداست و درواقع نشانه‌ای برای مجرمیت و محکومیت گذشته اوست، اثر مثبتی قائل نیستند؛ زیرا این مجازات‌ها در دنیای امروز و در حقوق کیفری مدرن، نه‌تنها کارکرد خود را از دست داده‌اند، بلکه با اهداف بازپروری و بازاجتماعی‌کردن بزهکار نیز در تعارض قرار دارند». او توضیح می‌دهد که در قانون مجازات اسلامی، مجازات قطع اعضا در سرقت حدی و در قصاص عضو وجود دارد: «اولی جنبه حق‌اللهی و دومی واحد جنبه حق‌الناسی است که هر‌دوی این موارد‌ ریشه در شرع و فقه ما دارند. طبعا با توجه به اصل 4 قانون اساسی که پیش‌بینی کرده است قوانین مصوب مجلس نباید مغایرتی با شرع داشته باشند، طبعا تغییر قانون در این زمینه با مانع مواجه است. با‌این‌حال راهکارهایی برای تغییر قانون وجود دارد که هم در مغایرت با شرع نباشد و هم‌ اصول قانون اساسی را نقض نکند. مثلا اینکه فتوای جدیدی در این زمینه توسط ولی‌فقیه صادر شود یا مجمع تشخیص مصلحت نظام در فرایند تصویب قانون، به ترتیبی که پیش‌بینی شده، دخالت داده شود».
تردید در بازدارندگی
این حقوق‌دان معتقد است: «در مورد سرقت حدی که ملازمه با قطع بخشی از دست سارق و در مواردی قطع بخشی از پای او دارد، با توجه به صعوبت و سختی احراز سرقت حدی، معمولا معدود دادگاه‌هایی هستند که با احراز سرقت حدی، حکم به قطع ید صادر می‌کنند. این مجازات در ایران‌ مجازات شایعی نیست و طبعا به لحاظ شایع‌نبودن، بازدارندگی آن نیز محل تردید است. بالاخص که بازدارندگی مجازات‌ها باید با مؤلفه‌های دیگری مانند میزان رفاه اقتصادی، درآمد سرانه و... سنجیده شود تا معلوم شود که چه افرادی از سر فقر و ‌بدبختی و نداری مرتکب سرقت می‌شوند ‌و چه افرادی، سرقت یا سایر جرایم مالی را ممر امرار معاش خویش قرار داده‌اند».
او ادامه می‌دهد: «با‌این‌حال تجربه و آمار ثابت کرده است بین شدت مجازات و میزان ارتکاب جرم‌ رابطه منطقی و دو‌طرفه‌ای وجود ندارد تا بتوان گفت هر میزان که مجازات‌ ارعاب بیشتری ایجاد کند، آمار ارتکاب جرم نیز کاهش پیدا می‌کند».
به گفته حجتی، معمولا این قطعیت مجازات و اجرای کامل و بی‌کم‌وکاست آن (بدون تخفیف و تعلیق) است که بزهکار را از عواقب ارتکاب جرم نگران و مجازات را بازدارنده می‌کند: «والا در سرقت حدی، مرتکب تقریبا اطمینان به عدم اثبات شرایط سرقت حدی دارد یا در قصاص عضو، عدم مماثلت عرفی یا امید به گذشت و رضایت مجنی علیه، شرایط را برای ارتکاب جرم هموار می‌کند».
او می‌گوید: «طبعا وقتی که شما در یک دهکده جهانی زندگی می‌کنید که مناسبات حقوقی آن با یک‌سری استاندارد‌سازی‌های بین‌الناسی و ارائه الگو‌های جهانی شکل می‌گیرد، شما در این دهکده بر‌مبنای فاکتورها و استانداردهای تعریف‌شده که حتی ممکن است مورد قبول ما هم نباشد، درست یا غلط مورد قضاوت قرار می‌گیرید. بی‌تردید قضاوت‌های منفی در این زمینه می‌تواند چهره خشنی از یک کشور در بعد حقوق داخلی به دنیا ارائه کند و تصویر‌سازی‌های نادرستی را در این زمینه شکل دهد». حجتی ادامه می‌دهد: «بی‌تردید برای قطع عضو در بزه سرقت حدی، باید شرایط متعددی توسط دادگاه احراز شود تا موجبات صدور حکم به قطع ید فراهم شود. البته سارق می‌تواند درخواست کند که پس از قطع چهار انگشت دست خویش، آنها را پیوند بزند و از این حیث ممنوعیتی وجود ندارد».
قطع عضو در قصاص
به گفته این وکیل دادگستری، در مورد قطع عضو در قصاص اعضا نیز شرایط باید برای اجرا فراهم باشد: «مانند اینکه قطع عضو‌ منتهی به تلف جانی مرتکب نشود و چنین احتمالی وجود نداشته باشد یا قصاص عضو عملا مقدور باشد. یا باید در قصاص عضو بیش از جنایتی که وارد شده‌ بر فرد مرتکب آسیب وارد نشود که اگر این موارد قابل پیشگیری نباشد، قصاص به دیه تبدیل می‌شود».
او در‌باره رویکرد دستگاه قضا در این زمینه نیز می‌گوید: «دستگاه قضا مجری قانون است و سیاست‌گذاری در این زمینه باید در قوه مقننه انجام شود. با‌این‌حال رویکرد قوه قضائیه با حفظ شأن قانون، پرهیز از اجرای چنین مجازات‌هایی با اعمال قواعدی مانند قاعده درء و درمورد قصاص عضو تلاش برای ایجاد صلح و سازش میان مرتکب و‌ مجنی علیه است تا اصولا چنین مجازاتی موضوع حکم قرار نگیرد‌ یا اگر هم گرفت، با تمهیداتی که عرض شد اجرا نشود».
شرق

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/749043/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژست جالب «سحر قریشی، سمانه پاکدل و حدیث میرامینی» در پشت صحنه «دلنوازان»

جشن تولد 35 سالگی نازنین بیاتی

برپایی نمایشگاه مجسمه‌های فلزی در ارومیه

کلید طلایی شادی فرزندان را در یک رابطه زناشویی سالم جستجو کنید

اینفوگرافی/ چرا انار بخوریم؟

واحدهای تولیدی در دریافت گواهینامه‌های استاندارد سازی حمایت و توانمند می‌شوند

آزادی بیش از 300 نفر از محکومین جرائم غیر عمدی در 9 ماه سالجاری

احداث 260 کیلومتر بزرگراه در استان اردبیل

کاهش زندانیان مالی ناشی از مهریه در استان اردبیل

یک فوتی و 4 مصدوم در اثر تصادف رانندگی در پارس آباد

نارضایتی گندمکاران از بیمه دستوری

جمهوری اسلامی: مذاکره سیره پیامبر بود

راه‌حل‌ محافظت از پوست در سرمای زمستان

هوای تبریز ناسالم است

خواجه عطا؛ یادآور روح زندگی و درخشش هرمزگان در دل تاریخ

هوای تبریز آلوده است/ گروه‌های حساس در خانه بمانند

سرمست: از مشی مدیریتی سردار سلیمانی باید درس بگیریم

احیای 35 واحد صنعتی در آذربایجان‌غربی

فعالیت 50 شعبه شورای حل اختلاف و دادگاه صلح در ارومیه

هشدار به ساکنان آذربایجان شرقی

فعالیت 16 پایگاه مشاوره بیماری‌های رفتاری در آذربایجان‌غربی

برف در راه آذربایجان شرقی

برنامه ریزی برای افزایش خدمات رسانی در بخش درمان و مسکن ایثارگران به استان ایلام

مادر شهیدان والامقام «حسن و علی میعادی» به لقاءالله پیوست

ساخت 260 کیلومتر بزرگراه در استان اردبیل

جدیدترین قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه 16 دی 1403/ طلا ارزان شد؟ + جدول

واحدهای تولیدی در دریافت گواهینامه‌های استانداردسازی حمایت می‌شوند

مالیات 80 میلیونی بر گازوئیل!

سرمایه گذاری بیش از 100 هزار میلیارد ریالی در منطقه آزاد ماکو

بازدید مدیر مجتمع مس سونگون از کارخانه آهک هیدراته اهر

زمان قطعی برق تبریز امروز یکشنبه 16 دی 1403 ( جدول خاموشی)

توزیع افزون بر 14 هزار میلیارد ریال ارزش افزوده در آذربایجان غربی

پایداری هوا در بیشتر نقاط کشور | بارش پراکنده در آذربایجان شرقی

دختر عموی رئیس جمهور معروف به جرم مواد مخدر دستگیر شد

برگزاری مراسم اعتکاف در بیش از 85 مسجد آذربایجان غربی

آذربایجان‌شرقی برفی می‌شود

عصبانیت الناز شاکردوست از حکم ترانه علیدوستی

مرد تنهای آبادی

نجات کوهنورد اردبیلی در ارتفاعات سبلان

مناسبت روز/ یکشنبه، 16 دی

کوتاه شدن عمر با کشیدن هر نخ سیگار

پایداری هوا در بیشتر نقاط کشور/ بارش پراکنده در آذربایجان شرقی

کارگاه بازی آموزشی "اتاق فرار هوش سیاه" در بیمه دی برگزار شد

صیانت از سپهر علم و فرهنگ رویکرد مجلس شورای اسلامی

برگزیدگان پنجمین دوره دوسالانه جایزه کتاب آذربایجان‌شرقی معرفی شدند

ادارات شبستر 20 درصد مصرف برق خود را از پنل های خورشیدی تامین کنند

آرتادخت؛ وزیر خزانه‌داری و امور مالی ایران در زمان اشکانیان

ضرورت حفاظت از خانه تاریخی نبئی در مراغه

تراکتور رسما دست روی گزینه پرسپولیس گذاشت | زدن یک تیر با دو نشان

تصادف مرگبار کارگر خدمات شهری