بزرگنمايي:
پیام آذری - جشنواره خواجه عطا یادآور تاریخ و فرهنگ غنی هرمزگان است و در آن شادی، روح زندگی، خانواده و همدلی در کنار توانمندیهای دریایی و رشادتهای خواجه عطا به نمایش گذاشته میشود و زمینهای برای بازگشت به خود و جذب گردشگر است.
به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، توسعه پایدار یکی از شعارهاییست که همواره مورد تاکید مسئولین قرار دارد، برای رسیدن به توسعه پایدار راههای مختلفی وجود دارد که توجه به آمایش سرزمینی، ظرفیتها، تاریخ و فرهنگ هر منطقه یکی از آنهاست.
گردشگری یکی از حوزههایی به شمار میرود که صنعتی سبز بوده و در توسعه پایدار نقش قابل توجهی دارد.
هرمزگان با پیشینهای غنی از تاریخ، فرهنگ و طبیعت، برای توسعه گردشگری از ظرفیت بالایی برخوردار است و میتوان از آئینهایی که به ثبت ملی رسیده برای معرفی بیشتر استان در سطح کشور و حتی منطقه بهره برد.
توجه به مردم، یکی دیگر از مواردی که در توسعه پایدار اهمیت دارد، درحال حاضر که تغییر سبک زندگی هویت اجتماعی و فرهنگی مردم را نشانه گرفته میتوان با احیای پیشینه فرهنگی و آئینهای سنتی از این تغییرهای منفی جلوگیری کرد.
خواجه عطا به کمک توسعه هرمزگان میآید جشنواره خواجه عطا یکی از ظرفیتهاییست که میتوان با احیای آن به توسعه استان از جهات مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کمک کرد، به گونهای که انگار خواجه عطا که قهرمانی ملیست بار دیگر بازگشته تا تحول و پیشرفت را برای ما رقم بزند.
این جشنواره 23 بهمن امسال در فهرست رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسید.
محسنی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشمری و صنایع دستی استان با اشاره به ثبت ملی شدن این رویداد گفت: خواجه کمالالدین عطا از رجال قدرتمند و تأثیرگذار سدههای نهم و دهم هجری قمری در خلیجفارس و اولین قهرمان مبارزه با استعمار در تاریخ ایران بود، محلهای به نام این قهرمان مبارز در بندرعباس وجود دارد که جشنواره از نام محله و محل برگزاری این رویداد، گرفتهشده است.
وی، ثبت ملی جشنواره را فرصتی برای برندینگ و تبدیل شدن به مقصد گردشگری برشمرد و گفت: این اتفاق علاوه بر تاثیر اقتصادی و جذب گردشگر در تعاملات اجتماعی هم تاثیر مثبتی خواهد داشت و آداب و رسوم غنی استان را از خطر فراموشی دور میکند.
در کنار جشنواره اصلی خواجه عطا، 16 مهر امسال هم به مناسبت روز ملی کودک با شعار "برای کودکان، برای آینده" جشنواره فرهنگی، ورزشی و گردشگری خواجه عطاء با حضور پرشور کودکان در ساحل خواجه عطاء برگزار شد.
معرفی مراسم ازدواج سنتی هفتم و هشتم دی ماه هم سومین دوره این جشنواره با رویکرد سبک زندگی ساحلی و دریایی در بندرعباس برگزار شد و یکی از ویژگیهای منحصربهفرد آن اجرا و معرفی مراسم ازدواج سنتی بهعنوان یکی از میراث ناملموس بندرعباس بود.
مردم بومی و محلی از زنان و کودکان تا مردان و پسران، دریانوردان و هنرمندان در اجرای این مراسم دو روزه محوریت اصلی را داشتند؛ هماهنگیها و اجراها مردمی بود و هزاران هرمزگانی و گردشگر با حضور در آن تجربهای متفاوت از شادی در کنار سفر به دل تاریخ و بازگشت به پیشینه فرهنگی و آئینهای سنتی را تجربه کردند.
در این جشنواره با برگزاری نمادین مراسم سنتی عروسی، داماد در قدمگاه امام رضا حضور پیدا کرده و آئینهای کهن درحالی اجرا شد که در کنار موسیقی و رقص سنتی، پوششها هم سنتی بود.
اجرای موسیقی سنتی و رقص ناخدایان یکی دیگر از مواردی بود که در این جشنواره شاهد آن بودیم، باتوجه به اینکه دریانوردی در تاریخ هرمزگان از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، حضور ناخدایان این پیشینه و توانمندی را یادآوری میکند.
همدلی مثال زدنی هزاران هرمزگانی در سایه جشنواره سنتی البته برگزاری این مراسم با نقدها و واکنشهایی همراه بود، به گفته رئیسی، قائم مقام اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان، در این جشنواره شئونات اخلاقی و فرهنگی رعایت شده و تصاویر منتشر شدهای که مورد نقد قرار گرفته، بیشتر از جانب بلاگرها بوده است.
شاید جشنوارهای با این گستردگی با ضعفهایی هم همراه باشد، اما باید به این نکته توجه داشت که نقصهای جزئی نباید باعث شود کلیت یک برنامه فرهنگی و مردمی زیر سوال برود.
در این جشنواره شاهد این بودیم که در طول دو روز هزاران نفر بدون بینظمی و تنش در کنار هم قرار گرفته و ضمن سپری کردن لحظات شاد با فرهنگ و آئینهای سنتی هرمزگان آشنا شدند.
همدلی و همافزایی ایجاد شده برای برگزاری این مراسم مثال زدنیست و میتواند به الگویی برای سایر برنامهها و موضوعها تبدیل شود.
زنده نگه داشتن سنتهای اصیل منطقه با جشنواره خواجه عطا مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان با اشاره به اینکه، نگرانیها درباره وقوع ناهنجاریهای فرهنگی در این رویداد بهطورجدی موردبررسی قرارگرفته، عنوان کرد: در جشنواره خواجه عطا تمامی اجراها با رعایت چارچوبهای قانونی و شئونات اسلامی برگزارشده و هدف اصلی آن، زنده نگهداشتن سنتهای اصیل منطقه بوده است.
محسنی ادامه داد: پرداختن به بخش کوچکی از جشنواره که خارج از زمان برگزاری و بیرون از محدوده اجرا بوده، خدشه واردکردن به اصل رویداد بزرگ و اثر ناملموس فرهنگی استان کار صحیحی نیست.
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی وی در خصوص اجراهای موسیقی سنتی در جشنواره خواجه عطا گفت: اجرای موسیقی سنتی و آیینهای بومی همچون رزیف دریانوردان جز میراث ناملموس استان هرمزگان بوده و نماد همبستگی فرهنگی و تاریخی بنادر و جزایر بوده و بازتابدهنده هویت جمعی مردم منطقه است.
حضور پررنگ هرمزگانیها در تمام مناسبتهای ملی و مذهبی موضوع دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که معمولا جشنوارههای سنتی در مرکز و به ویژه شرق هرمزگان همواره با نقدها و واکنشهایی همراه بوده، اما اگر با دید تحلیلی به موضوع نگاه کرد میتوان گفت کلیت این مراسمها اهداف خوبی را دنبال میکنند و با مجوز برگزار میشود، بال و پر دادن و کمک ارتقای کیفیت میتواند در نهایت برای استان و مردمان دریا دلش نتایج مثبتی را به همراه داشته باشد.
نکته دیگر، حضور پررنگ هرمزگانیها در مراسمهای مختلف ملی و مذهبیست، همانطور که در جشنواره خواجه عطا مردم برای شادی گرد هم میآیند، در سایر مناسبتها هم به آئینهای سنتی خود وفادار هستند و حضورشان مثال زدنیست.
مراسم علم گردانی، مراسم ویژه و متمرکز تاسوعا و عاشورا و همچنین پخت انواع نذریها از مواردیست که به صورت مردمی برگزار میشود و هرمزگانیها در نقاط مختلف به آن پایبند هستند.
باتوجه به همه اینها باید از اقداماتی که در راستای احیای سنتها و آئینهای مختلف وجود دارد، حمایت شود تا ضمن کمک کردن به توسعه در ابعاد گوناگون، همدلی بین مردم هم افزایش پیدا کرده و از مردم بهعنوان سرمایههای اجتماعی و تاثیرگذار در جامعه حمایت شود و نقدها درراستای رفع ضعفهای موجود در هماندیشی با خود مردم بررسی و بیان شود.
عکس و ویدئو: مرتضی آخوندی