پیام آذری

آخرين مطالب

تنها طی یک سال 1500 پرستار استخدام‌شده، ترک خدمت کرده‌اند اقتصادی

تنها طی یک سال 1500 پرستار استخدام‌شده، ترک خدمت کرده‌اند
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش سلامت نیوز به نقل از تسنیم، سیستم بهداشت و درمان کشور در سال‌های اخیر به دلیل کمبود یا اتلاف بخشی از منابع، با چالش‌های متعددی روبرو است اما کمبود پرستار به عنوان یکی از بحرانی‌ترین مسائل این حوزه به شدت احساس می‌شود.
بر اساس آمارهای اخیر، نسبت پرستار به جمعیت در ایران به کمتر از استانداردهای جهانی رسیده است، به طوری که برای هر تخت بیمارستانی و به ازای هر بیمار، کمتر از یک پرستار وجود دارد.
این وضعیت نه تنها بر کیفیت خدمات درمانی تأثیر گذاشته، بلکه فشار مضاعفی نیز روی پرستاران موجود ایجاد کرده است که در شرایطی سخت و با کمبود نیروی کار، مجبور به ارائه خدمات به بیماران هستند.
کارشناسان بر این باورند که این کمبود نه تنها به تأخیر در ارائه خدمات پزشکی و کاهش کیفیت خدمات درمانی منجر می‌شود، بلکه می‌تواند با افزایش فشار کاری بر پرستاران، به خروج نیروها از سیستم درمانی و بدتر شدن وضعیت سرانه پرستار در کشور نیز دامن بزند.
در همین راستا با دکتر احمد نجاتیان، رئیس سازمان نظام پرستاری کشور گفت‌وگو کردیم.
در زمان حاضر مهم‌ترین دغدغه و پیگیری سازمان نظام پرستاری به کدام بخش مطالبات پرستاران معطوف شده است؟ ما طبق قانون موظف هستیم فعالیت‌هایی را انجام دهیم که به ارتقای کیفیت مراقبت‌های پرستاری منجر شود و در عین حال از حقوق پرستاران و مردم نیز حفاظت کنیم. در زمان حاضر، بحث کمبود پرستار یکی از مهم‌ترین اولویت‌های نظام پرستاری است.
در زمان حاضر چه تعداد پرستار و چه میزان کمبود پرستار در کشور داریم؟ در کشور ما پرستاران با جمعیت حدود 240 هزار نفری یکی از بزرگترین گروه‌های ارائه دهنده خدمات سلامت هستند. براساس فرمولی که موردپذیرش همه کارشناسان قرار دارد این است که به ازای هر تخت بیمارستانی باید بالای حداقل 1.8 پرستار وجود داشته باشد اما میانگین پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی در کشور ما 0.9 است یعنی کمتر از یک پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی داریم.
کمبود پرستار را در کشور می‌توان از دو منظر جذب و نگهداشت نیرو بررسی کرد. در حوزه‌ جذب نیرو با چه چالش‌هایی مواجه هستیم؟ در حوزه جذب نیرو مشکلات مختلفی وجود دارد. برای مثال سازمان امور اداری و استخدامی که باید مجوز استخدام را به وزارت بهداشت بدهد در چند سال گذشته در این حوزه تعلل کرده است و تعداد کافی مجوز جذب به وزارت بهداشت نداده است و نظام سلامت را به سوی جذب نیروهای شرکتی سوق داده است.
از سوی دیگر ما در چند سال گذشته حتی به تعداد بازنشستگان پرستاری نیز نتوانسته‌ایم نیرو جذب کنیم. براساس آمار وزارت بهداشت سالانه 3000 پرستار بازنشسته می‌شوند و ما در کنار مسئله بازنشستگی نیروها، پدیده ترک خدمت پرستاران را نیز داریم. در عین حال به دلیل کمبود نیرو و عقب افتادگی گذشته در جذب نیرو نیز مشکل کمبود پرستار تشدید می‌شود.
نظام سلامت در زمینه نگهداشت نیروهای پرستاری با چه چالشی مواجه است؟ در حوزه نگهداشت نیروها نیز از چند منظر مشکل وجود دارد. یک مسئله قوانینی است که وضع می‌شود و بر میزان تأمین نیروهای پرستاری تأثیر می گذارد.
قانون جوانی جمعیت یکی از قوانینی است که بر تعداد نیروهای فعال پرستاری در بیمارستانها اثرگذار است. باتوجه به این که 75 درصد از نیروهای پرستاری در کشور خانم هستند و این افراد مادر می‌شوند و از مزایای قانونی استفاده می‌کنند که البته حق قانونی آنهاست و باید اتفاق بیفتد اما به هرحال در حوزه پرستاری باعث کاهش نیرو می‌شود. قانون ارتقای بهره وری نیز با هدف افزایش کیفیت خدمات تصویب شده که باید متناسب با اجرای آن پرستار جذب می‌شد اما این موضوع نیز اتفاق نیفتاده است.
یکی دیگر از مشکلاتی که در حوزه نگهداشت نیرو داریم نیز این است که حقوقی که پرستاران دریافت می‌کنند آن قدر جذابیت ندارد که پرستاران بخواهند در این حرفه ماندگار باشند. همچنین نظام سلامت نتوانسته مزایای رفاهی خوبی برای پرستاران ایجاد کند و به نظرم وزارت بداشت به دلیل تعدد نیرویی که دارد و دومین دستگاه پرتراکم از نظر منابع نیروی انسانی است نتوانسته مزایای رفاهی خوبی برای پرسنل خود ایجاد کند.
از سوی دیگر بحث امنیت شغلی نیروهای پرستاری مطرح است و تعدادی از نیروها شرکتی و تعدادی استخدام رسمی و قراردادی هستند که این مسائل امنیت شغلی پرستاران را به خطر می‌اندازد.
یکی از مسائلی که موضوع نگهداشت نیروها را تحت تأثیر قرار می‌دهد، ترک خدمت نیروهای پرستاری است. آماری از ترک خدمت و مهاجرت نیروها دارید؟ براساس آمارهای موجود در وزارت بهداشت، تنها طی یکسال 1500 پرستارِ استخدام‌شده، ترک خدمت کرده‌اند و حدوداً 500 نفر نیز مهاجرت کرده‌اند و اگر بخواهم مثالی بزنم مانند این است که سالانه به اندازه دو بیمارستان امام خمینی (ره) تهران، پرستار از سیستم درمان خارج می‌شود!
وقتی دچار کمبود نیرو هستیم اضافه کاری اجباری به پرستاران تحمیل می‌کنیم، همچنین به دلیل کمبود نیرو پرستاران نمی توانند از قانون مشاغل سخت و زیان آور استفاده کنند و با 25 سال سابقه بازنشسته شوند و این مسائل در کنار هم زنجیره‌ای از تبعاتی را ایجاد می‌کند که منجر به نارضایتی پرستاران و ترک خدمت آنها می‌شود.
یکی دیگر از مسائلی که در نظام سلامت با آن مواجه هستیم بحث بیکاری پرستاران است؛ با وجود این که دائماً از کمبود پرستار در کشور صحبت می‌شود اما در عین حال پرستارانی نیز وجوددارند که در بیمارستان‌ها به دلایلی مشغول به کار نمی‌شوند. علت چیست؟ اخیراً در تهران آزمونی برای جذب پرستاران برگزار شد اما بسیاری از صندلی‌های آن خالی ماند. یکی از دلایلی که در این زمینه وجود دارد این است که اولاً حرفه پرستاری جذابیت برای پرستاران به لحاظ سختی کار و درآمد ندارد و دوما هزینه رهن و اجاره منازل در تهران به حدی بالاست که درآمد پرستاران کفاف این هزینه‌ها را نمی‌دهد و بنابراین برای پرستار به صرفه نیست که با حقوق نهایتاً 15 تا 20 میلیون تومانی بیاید در تهران ساکن شود و 10 تا 20 میلیون تومان اجاره بها بپردازد.
در عین حال که باید شرایط کاری و حقوق و مزایا و امکانات رفاهی را به نحوی مهیا کنیم که در شأن پرستاران باشد احترام و ارتقای شغلی پرستاران نیز مسئله دیگری است که باید مدنظر قرار بگیرد.
برخی از همکاران ما تعهد خدمتی هستند یعنی بعد از فارغ التحصیل شدن، باید در مناطقی که تحصیل کرده‌اند خدمت کنند و طبق قانون حق کار در منطقه دیگری ندارد اما در آن منطقه‌ای که دانشکده ایجاد شده، برای پرستاران مجوز جذب صادر نمی‌شود و بنابراین بسیاری از این پرستاران بیکار هستند و نمی‌توانیم آن‌ها را به مناطق دیگری نیز منتقل کنیم و پرستار در آن منطقه بیکار می‌ماند.
از سوی دیگر توزیع دانشکده‌های پرستاری نیز متناسب با نیاز جامعه نیست، در غرب کشور دانشکده‌های پرستاری زیادی ایجاد کردیم اما به تبع آن زیرساخت‌های نظام سلامت را ایجاد نکرده‌ایم و با بیکاری پرستاران مواجهیم یعنی متناسب با تعداد پرستاری که تربیت می‌کنیم بیمارستان نمی‌سازیم و برای یک پرستار که مثلاً‌در کردستان یا شهرستان‌های کرمانشاه تحصیل کرده به هیچ عنوان مقرون به صرفه نیست که در تهران خدمت کند و به همین دلیل با مشکلاتی در توزیع نیروهای انسانی مواجه هستیم و همین امر نیز ممکن است به بیکاری پرستاران دامن بزند.
به طور کلی سالانه چه تعداد نیروی پرستاری در کشور فارغ التحصیل می‌شوند؟ ظرفیت آموزشی ما در کشور در مجموع مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا حدود 12 هزار نفر در 190 دانشگاه‌ و دانشکده دولتی و آزاد است اما ما حتی اندازه خروجی سالانه نیز نتوانسته‌ایم مجوز جذب پرستار بگیریم!
راهکار شما برای رفع مشکلات ذکرشده چیست؟ در زمینه اسکان پرستاران و رفع مشکلات استقرار آنها در کلانشهرها، تشکیل و راه اندازی پانسیون‌های پرستاری ضروری است. همچنین در برنامه هفتم توسعه قید شده که متناسب با نیاز منطقه‌ای، آموزش پرستاری اتفاق بیفتد و از سوی دیگر به نظرم اگر سالانه به اندازه خروجی دانشکده‌ها پرستار جذب کنیم به رفع مشکلات پرستاری کمک شایانی خواهد کرد. از سوی دیگر وقتی مجوز ساخت یک بیمارستان صادر می‌شود باید به فکر تأمین پرستار موردنیاز برای آن نیز باشیم یعنی اگر مثلاً یک بیمارستان هزار تخت خوابی تأسیس می‌شودباتوجه به استاندارد 1.8 پرستار به ازای هر تخت، باید برای آن بیمارستان 1800 پرستار در نظر بگیریم در حالی که این مجوزها برای جذب پرستاران در زمان حاضر صادر نمی‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/747426/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترامپ: احتمال باخت هست

نکات مهم در رژیم حذف قند

تقلب و دیگر هیچ!

هر دو نامزد انتخابات آمریکا دنبال توافق هسته‌ای با تهران!/ پنج موضع مهم هریس و ترامپ درباره ایران +عکس و فیلم

تقلب و دیگر هیچ! – به گزارش میهن تجارت

تقویم نجومی 15 آبان 1403/ امروز جشن میانه پاییز است

مطلوب اوکراین دونالد ترامپ هست یا زلنسکی؟

پرستار سرمایه سلامت جامعه است

تعامل مسئولان قضایی با مجمع نمایندگان مجلس برای حل مشکل استان

لحظه هولناک ترکیدن دیگ زودپز در آذربایجان‌شرقی (ویدئو)

رزمایش مرکب ایران و آذربایجان در دریای خزر

نتیجه انتخابات آمریکا؛ چه کسی بیشترین رای را آورد؟

مزین شدن یک مدرسه به نام اولین شهید ترور دانش آموز در تبریز

مراسم تقدیر از همیاران آب در آذربایجان شرقی

برگزاری اختتامیه سی و ششمین جشنواره تئاتر استانی آذربایجان‌شرقی

گشایش نمایشگاه تخصصی چوب و مبلمان در تبریز

عراقچی وارد اسلام‌آباد شد – به گزارش میهن تجارت

اصلاح شبکه توزیع آب روستای توت علیا بخش سردشت دزفول

آیا ترامپ پیروزی سال 2016 در کسب آرای الکترال را تکرار می‌کند؟/ زنان و رای اولی ها ناجی هریس در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می شوند؟

ترامپ یا هریس؛ ارادت کدام یک به اسرائیل بیشتر است؟

فوتبال مدیر اجرایی باشگاه الهلال: استقلال بهترین تیم ایران است

ترامپ حرفهای عامه پسند می زند

صحبت‌های جالب مدیر ارشد الهلال عربستان درباره استقلال ایران پس از برد

وزیر خارجه کشورمان وارد اسلام‌آباد شد

عراقچی به پاکستان رسید

انتخابات آمریکا فردا برگزار می‌شود؛ پیشتازی 4 درصدی نامزد حزب دموکرات

برنامه‌هایی که «هریس» و «ترامپ» برای امور داخلی آمریکا دارند

هریس و ترامپ در آستانه روز انتخابات آمریکا، شایعه تقلب رأی‌دهندگان را مطرح کردند.

ما به ترامپ به عنوان قاتل سردار سلیمانی نگاه می‌کنیم

پیشتازی 4 درصدی نامزد حزب دموکرات بر رقیب جمهوری‌خواه

ای‌بی‌سی برنده انتخابات فردای آمریکا را لو داد!

جمهوری خواه و دموکرات رویکرد واحدی را در قبال جنگ غزه دنبال میکند

هریس و ترامپ ارادتشان به رژیم صهیونیستی از خود صهیون ها بیشتر است/ اگر هریس در انتخابات ببازد قطعا به دلیل جنگ غزه باخته است

نتایج آخرین نظرسنجی‌ها درباره انتخابات آمریکا؛ اختلاف بیشتر شد

ترامپ یا هریس؟ هر کسی پیروز شود با تغییرات در توازن قدرت اقتصاد جهانی روبه‌رو خواهد شد

هریس و ترامپ ارادتشان به رژیم صهیونیستی از خود صهیون ها بیشتر است

پشت پرده هراس ارمنستان و آذربایجان از تنش‌های تفلیس/ روسیه چگونه باکو و ایروان را خلع سلاح کرد؟

تولید ذرت هیبرید در اردبیل

ورود عراقچی به اسلام‌آباد

وزیر امور خارجه ایران وارد اسلام‌آباد شد

سانحه رانندگی در محور نقده به ارومیه یک فوتی و 2 مصدوم به جاگذاشت

چهاربرج، آماده سرشماری کشاورزی

تاریخ دان آمرکایی با استفاده معادلات ریاضی انتخابات را پیش‌بینی کرد

تاریخ‌دان آمرکایی با استفاده از معادلات ریاضی انتخابات را پیش‌بینی کرد

پی‌بی‌اس نیوز: هریس 4 درصد پیشتاز است

رئیس جمهور ایران به جمهوری‌آذربایجان می‌رود

بارش‌ها در جنوب آذربایجان‌غربی ادامه دارد

ارتش اجازه کوچک‌ترین تعرضی به دشمنان در مرزها نخواهد داد

نخستین کاروان کمک‌های پویش همدل از خوی به جبهه مقاومت ارسال شد

مجموعه تفریحی و گردشگری در روستای چاورچین بوکان ایجاد می‌شود