بزرگنمايي:
پیام آذری - به گزارش خبرنگار مهر، مسعود پزشکیان صبح امروز دوشنبه راهی باکو شد و پیش از عزیمت به این سفر یکروزه نسبت به نتایج آن اظهار امیدواری کرد، ایران و آذربایجان، با تاریخ پیچیدهای که از روابط فرهنگی و اشتراکات قومی تا رقابتهای ژئوپلیتیکی و استراتژیک را شامل میشود، در مواجهه با فرصتهای تازهای برای همکاری قرار دارند.
فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 و اعلام استقلال آذربایجان، آغازگر مرحلهای تازه در روابط دو کشور بود؛ یکی از مهمترین راههای تسهیل همگرایی و تعامل میان ایران و آذربایجان، ایجاد فضای اعتماد و اطمینان متقابل است. گفتگوهای سطحبالا میان رهبران دو کشور و برگزاری نشستهای منظم میتواند فرصت مناسبی برای مطرح کردن مسائل و رسیدن به راهکارهای مشترک است. رئیس جمهور کشورمان، ظهر امروز دوشنبه، در کاخ زاگولبا در باکو مورد استقبال رسمی الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان قرار گرفت. در مراسم استقبال رسمی رئیس جمهوری آذربایجان از دکتر مسعود پزشکیان، ابتدا سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و سپس سرود ملی جمهوری آذربایجان از سوی یگان تشریفات حاضر در میدان نواخته شد.

ایران بر حق حاکمیت آذربایجان بر قرهباغ تأکید دارد
مسعود پزشکیان، در نشست هیئتهای عالیرتبه ایران و جمهوری آذربایجان با ابراز خرسندی از حضور در باکو، گفت: مایه افتخار است که در جمهوری آذربایجان حضور دارم و در جمع مقامات کشور برادر و دوست شرکت میکنم. امیدوارم این سفر و توافقات حاصل از جلسات کارشناسی پیشین، سرآغاز گامهای بلندتری در مسیر توسعه روابط میان دو کشور باشد.
رئیسجمهور با اشاره به پیوندهای تاریخی، فرهنگی و خانوادگی میان ملتهای ایران و آذربایجان افزود: این ارتباطات، زمینهساز شکلگیری مسیری مناسب برای گسترش همکاریهای منطقهای خواهد بود.
پزشکیان همچنین با ابلاغ سلامهای گرم مقام معظم رهبری به مقامات آذربایجان، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر حمایت از حقوق مردم آذربایجان تأکید داشته و بر این باور است که منطقه قرهباغ بخش جداییناپذیر از خاک جمهوری آذربایجان است.

امضای 7 تفاهمنامه مشترک میان ایران و آذربایجان
مقامات دو کشور، در حضور رؤسای جمهور ایران و آذربایجان، 7 تفاهمنامه همکاری مشترک امضا کردند. علاوه بر بیانیه مشترک سفر که به امضای رؤسای جمهور رسید، 7 تفاهمنامه نیز در عرصههای رایزنی سیاسی، حمل و نقل، مبادلات فرهنگی، همکاریهای بهداشتی، رسانهای و سرمایهگذاری به امضای مقامات مرتبط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان رسید.

ایران و جمهوری آذربایجان نقاط مشترک بسیار زیادی دارند
مسعود پزشکیان در نشست مطبوعاتی مشترک با الهام علیاف، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان، ضمن ابراز خرسندی از سفر به باکو با اشاره به پیشینه تاریخی روابط دو کشور گفت: روابط ما ریشه در قرون گذشته دارد و نه تنها تازه آغاز نشده، بلکه استمرار پیوندهای دیرینهای است که میان ملتهای ما برقرار بوده است. همانند همسایگانی که در کنار یکدیگر زندگی میکنند و یار و پشتیبان یکدیگرند، ما نیز همواره در کنار هم بودهایم و خواهیم بود.
پزشکیان با تأکید بر اشتراکات فرهنگی، دینی، اعتقادی، فکری و سیاسی دو کشور و بیان این مهم که مصمم به تقویت هرچه بیشتر روابط هستیم، ادامه داد: توافقات دوجانبه از جمله برنامههای این سفر بود و تدوین یک برنامه راهبردی جامع میان دو کشور است که به دستور رئیسجمهور محترم آذربایجان و با هماهنگی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیگیری خواهد شد -از دیگر توافقهای صورت گرفته است. - این برنامه چارچوبی برای گسترش همکاریهای صنعتی، علمی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی میان ایران و آذربایجان فراهم خواهد کرد.
پزشکیان تأکید کرد: هنگام حضور در جمهوری آذربایجان، احساس میکنم در میان مردم خودم هستم؛ گویی در تبریز یا اردبیل حضور دارم. این احساس نزدیکی و برادری، سرمایه بزرگی برای توسعه ارتباطات اقتصادی، فرهنگی، علمی و امنیتی میان دو کشور است. انشاءالله با تلاشهای مشترک، آیندهای روشن برای ملتهای خود و نسلهای آینده رقم خواهیم زد.

ارتباط ایران و آذربایجان برد-برد است
مسعود پزشکیان رئیس بعد از ظهر امروز در همایش تجاری ایران و آذربایجان که با حضور رئیس جمهور آذربایجان برگزار شد، اظهار کرد: ایران و آذربایجان مانند یک خانواده و دو همسایه هستند که هر کدام در میان دو دیوار هستند اما دربی میان آنها وجود دارد و با هم ارتباط دارند. ما میتوانیم به کمک همدیگر برای مردم دو کشور دانش و فرهنگ را تبادل کنیم و میدان برد بردی ایجاد کنیم و این باور را ایجاد کنیم که برای هر دو طرف منفعت ایجاد شود ما چهارراهی میان کشورمان دارد که میتوانیم برای شمال و جنوب و شرق و غرب ارتباطات و حمل و نقلهای پیرامونی را برقرار کنیم، این دسترسی برای تجارت و حتی انتقال علم و تجربه وجود دارد.
رئیس جمهور با طرح این موضوع که خودمان میتوانیم امنیت منطقه را حفظ کنیم، تاکید کرد: نیاز نداریم از جای دیگر بیایند و امنیت ما را حفظ کنند، بزرگان ما میتوانند با یکدیگر بنشینند و اختلافاتی که بعید میدانم وجود داشته باشد را که این مسائل از بیرون تحریک میشود؛ حل کنند. باید ارتباطات سالمی میان کشورهای همسایه در منطقه با باورها و فرهنگهای همسان ایجاد شود.
وی با طرح این موضوع که باور دارم قادر خواهیم بود دست به دست هم دهیم و مشکلاتمان را برطرف کنیم، عنوان کرد: اگر دست به دست هم دهیم به قدرتهایی میرسیم که کسی نمیتواند تصورش را بکند و کافیست به هم اعتماد کنیم و علم، تجربه و مهارتمان را به هم منتقل کنیم و جامعه خویش را به رشد، وحدت و انسجام برسانیم. مطمئنم اگر سرمایهگذاران و تولید کنندگان ما با یکدیگر شریک شوند و سرمایهگذاری مشترک انجام دهند و به دیدگاه واحد دست یابند، نیازی به حضور بیگانگان در منطقه نخواهیم داشت.
رئیس جمهور تاکید کرد: هر جا که اقتصاد و تجارت از مرزی به مرز دیگری حرکت میکند دیگر در آن مرز اسلحه و نیروی نظامی حرکت نمیکند، تجارت یعنی امنیت، صلح و برادری و میتوانیم این موضوع را تقویت کنیم.
به گزارش خبرگزاری مهر، همچنین در سفر رئیس جمهور پزشکیان به باکو هیأتی 120 نفره از رهبران کسبوکار، استانداران استانهای شمالغربی ایران و اعضای گروه دوستی پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان شرکت کردند و مقرر شد با افتتاح پل آغبند – کلاله در مسیر کریدور ارس، به ظرفیت مناسبات اقتصادی دو کشور افزوده شود. با درک اهمیت و نقش ژئوپلیتیک دو کشور ایران و آذربایجان این فرصت را دارند که ضمن توجه به منافع ملی خود، در جهت تقویت پیوندهای منطقهای گام بردارند و نقشی مؤثر در حفظ و تثبیت امنیت و توسعه پایدار در این منطقه مهم جهان ایفا کنند. تعاملات دیپلماتیک میان ایران و آذربایجان میتواند بهعنوان عاملی برای ثبات و تعادل منطقهای عمل کند. توجه به همکاریهای امنیتی و هماهنگی در مسائل ژئوپلیتیکی و دفاعی، به هر دو کشور کمک میکند تا از چالشهای منطقهای و فشارهای خارجی بهصورت موثرتری عبور کنند. این همکاریها همچنین میتواند قدرت بازدارندگی و قابلیتهای دفاعی دو کشور را در مقابل تهدیدات خارجی افزایش دهد.

پزشکیان: باید بستری بسازیم صلح در جهان حکمفرما باشد
مسعود پزشکیان رئیس جمهور در جریان سفر یک روزه خود به باکو در جمع ایرانیان مقیم جمهوری آذربایجان اظهار کرد: نظامی شاعری متعلق به آذربایجان است اما تمام آثار او به زبان فارسی است، این نشان میدهد که ما یک امت و یک قدرت واحد بودیم، همه انسانها در روی زمین از یک ریشه هستند.
وی با قرائت آیاتی از قرآن مجید افزود: 200 سال نوری طول میکشد تا نور از کهکشان راه شیری از یک ابتدا به انتهای آن برسد، این کهکشان در میان کهکشانهای جهان اندازه نقطهای بیش نیست.
رئیس جمهور با تاکید بر ایجاد صلح و آرامش برای زندگی همه انسانها در روی کره زمین بیان کرد: باید بستری بسازیم که صلح، آرامش، ارتباطات سالم، منطقی و انسانی -در جهان- حکمفرما باشد، این آن چیزی است که باید به دنبال آن برویم و طبیعتاً آنهایی که هم فرهنگ و نزدیک ما هستند در اولویت هستند.
پزشکیان با اشاره به دیدارش با رئیس جمهور آذربایجان بیان کرد: اینکه بتوانیم در دنیایی که در آن زیست میکنیم بستری را برای همدیگر باز کنیم که همه انسانها در آن رشد کنند در آرامش و روحی که انسانیت برای آن تلاش میکند، انسانی که به رشد برسد میخواهد به حق و عدالت خدمت کند.
وی در همین رابطه ادامه داد: پیام و پیغام من آمدن به اینجا این است که از یک ریشه و خانواده هستیم، رنگ و نژاد ما نیز یکی است چرا که با هم بودیم و اگر مرد برداشته شود این سو و آن سوی مرز با یکدیگر قوم و خویش بودهاند، مرزی برای ما درست کردند و دعوا راه انداختند حالا ما نمیگوییم که مرزها نباشند. حتی خواهر و برادرها میشوند و برای خانههای خود دیوار میکشند.
رئیس جمهور تصریح کرد: ما میتوانیم با حفظ همه این حریمها ارتباطمان بر اساس برادری، صمیمیت و انسانیت همچنین قبول حریم یکدیگر باشد و یکدیگر زندگی کرده و داد و ستد کنیم و امروز در جلسه با رئیس جمهور محترم آذربایجان این مسائل را به بحث گذاشتیم و پذیرفتیم، ما از طرف کشور خودمان سعی خواهیم کرد موانع را برطرف کنیم.
پزشکیان خاطرنشان کرد: مطمئن هستم رئیس جمهور آذربایجان این بسترها را فراهم خواهد کرد و این فرصتهای طلایی برای تغییر و دگرگونی را در منطقه ایجاد خواهیم کرد و به جای دعوا کردن بستر و زمینهای که موجود داریم را استفاده میکنیم تا تمدن دیگری خلق شود. به جای با هم دعوا کردن و بدبین بودن به یکدیگر باید اعتماد و صداقت و راستی را بین همدیگر دوباره زنده کنیم. این همان چیزی است که در فرهنگ و باور ما است میتوانیم به هم کمک کنیم و همدیگر را ارتقا دهیم.
وی در بخشی از سخنانش یادآور شد: ارتباطات و حل مشکلات همدیگر میتواند دنیای خوب و صمیمی و پیشروندهای را برای همه ما ایجاد کند، در جلساتی که با رؤسای کشورهای همسایگان برگزار میکنیم میگوئیم که باید راههای ما برای همدیگر باز باشد و باید بتوانیم بدون اینکه مشکلی وجود داشته باشد بین کشورهای یکدیگر تردد کنیم چه چیزی در منطقه ما از اروپا کمتر از آنها مرزها را برمیدارند و ما بین مرزهایمان دیوار میکشیم.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا نمادشان را یکسان میکنند تا به سهولت تجارت کنند اما ما مشکل ایجاد میکنیم، افزود: ما میتوانیم بازار وسیعی برای تجارت، صنعت، گردشگری و هر موضوع دیگری داشته باشیم و به هم کمک کنیم تا رونق یابد و تلاش میکنیم این اتفاق رخ دهد توافقات خوبی داشتیم و امیدوارم این توافقات در عمل اجرا شود و ما مصمم به اجرای این توافقها هستیم.
پزشکیان پس از آنکه از پیگیری مسائل مطرح شده از سوی دانشجویان مقیم جمهوری آذربایجان خبر داد مورد تشویق حاضران قرار گرفت و ادامه داد: پیگیر جلسات مربوطه خواهم بود و در داخل آن روندها به نحو مقتضی پیش میرود، اجازه دهید حرفم را بزنم نمیخواهد برای من دست بزنید، حرف منطقی این است که ارزیابی علمی امکانپذیر است. باید ببینیم ارزیابی علمی و مهارتی چگونه ممکن خواهد بود.
وی همچنین خطاب به دانشجویان یادآور شد: امیدوارم از نظر مهارتی به جایی برسید که بتوانید از این آزمونها عبور کنید، من پزشکم -و آن دوران- بسیار دشوار بود که از سال اول دانشگاه به سال دوم راه یابیم، هر سال از ما آزمون میگرفتند، از شما نیز میتوان آزمون گرفت و باید ببینیم چه قوانین و مقرراتی گذاشتند که نمیتوانیم از شما آزمون بگیریم. وقتی به تهران برگشتم در جلسه این موضوع را پیگیری میکنم.
رئیس جمهور افزود: سعی میکنم ارزشیابی و بررسی مجدد مدارک شما شکل بگیرد، ما در خدمت شما هستیم همچنین تجار ما و فرهنگیان ما، سیاستمداران، دانشجویان ما، وظیفه ما باز کردن گرهها و مشکلات بر سر راه شما است و به اینجا آمدهایم تا مشکل شما را حل کنیم و مشکل ما تجارت و فرهنگ است.
پزشکیان تصریح کرد: تلاش میکنیم مقرراتی که در داخل برای شما مشکل ایجاد میکند را از میان برداریم، به عنوان دولت باید تلاش کنیم تا شما تعامل داشته و مشکلات این سوی مرز را نیز نداشته باشید.
رئیس جمهور با طرح این موضوع که قرار بود فردا نیز در آذربایجان به سر ببریم ادامه داد: استانداران فردا در آذربایجان خواهند بود و به دلیل حوادثی که در بندرعباس و بندر شهید رجایی رخ داده است باید به کشور بازگردم، اصولاً نباید به این سفر میآمدم اما این سفر نیز حائز اهمیت بود و در فرصت دیگری به آذربایجان میآیم و سعی میکنیم ارتباطات را صمیمیتر و عمیقتر کنیم.
کد خبر 6450127
