درباره نخستین دبیرستان ایرانی چه میدانید؟
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام آذری - پژوهشگر تاریخ معاصر تبریز، گفت: دبیرستان ماندگار فردوسی نخستین دبیرستانی بود که منحصرا توسط ایرانیها پایهگذاری شد. - اخبار استانها -
محمد عزیزیراد، پژوهشگر تاریخ معاصر تبریز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم درخصوص اهمیت تسریع در تکمیل طرح مرمت و تجهیز ساختمان تاریخی دبیرستان ماندگار فردوسی تبریز اظهار داشت: عملیات مرمت و تجهیز ساختمان قدیمی H شکل دبیرستان فردوسی که در سال 1308 عملیات ساخت آن تمام شده است، مورد توجه نهادهایی همچون استانداری آذربایجانشرقی، آموزشوپرورش، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و دیگر ارگانها قرار گرفته تا بهعنوان موزه تعلیم و تربیت شناخته شود.
وی ادامه داد: دبیرستان فردوسی که پیش از سال 1319 در محلههای سرخاب، ششگلان و در زمان شیخ محمد خیابانی در حرمخانه مستقر بود، در سال 1320 به ساختمان قدیمی در محل فعلی دبیرستان منتقل شد.
پژوهشگر تاریخ معاصر تبریز، تصریح کرد: پیش از آنکه نام این دبیرستان فردوسی باشد، به مدرسه متوسطه محمدیه شهرت داشت که بههمت دکتر عباس لقمان ادهم، رییس اداره صحیه و معارف آذربایجان که در سال 1293 پس از برافتادن حکومت صمدخان شجاعالدوله (حکومت وابسته و دستنشانده روسها) و در زمان محمدحسن میرزا ولیعهد احمدشاه به تبریز آمده بود، در سال 1295 تأسیس شد.
عزیزیراد، درخصوص پیشینه دبیرستانهای 9 کلاسه در تبریز، گفت: پیش از دبیرستان فردوسی، دبیرستانهای تا کلاس نهم در تبریز وجود داشت که دبیرستانهای فیوضات، نجات و تمدن از آن جمله بودند.
وی، خاطرنشان کرد: دبیرستان فردوسی نخستین دبیرستانی بود که منحصرا توسط ایرانیها پایهگذاری شد؛ پیش از آن دبیرستان البرز در تهران وجود داشت که باعنوان کالج آمریکاییها شناخته شده و تا سال 1319 توسط امریکاییها اداره میشد.
پژوهشگر تبریزی، اضافه کرد: دبیرستان مموریال در تبریز هم از آن آمریکاییها بود که دیپلم کامل ارائه میکرد.
عزیزیراد، اظهار کرد: با پایهگذاری دبیرستان فردوسی توسط عباس لقمان ادهم، انسانهای فرهیخته و سرشناس تبریزی برای تدریس و همکاری با این مدرسه پا پیش گذاشتند که ابوالقاسم فیوضات و میرزا باقر طلیعه از آن افراد بود.
وی با اشاره به تأثیرگذاری علمی دبیرستان فردوسی در سطح ملی، اظهار کرد: استادان دانشگاه تهران نیز از معلمان و دانشآموختگان این مرکز علمی بود که میتوان به نامهایی همچون سیدکاظم عصار، سیدهادی سینا، جلالالدین همایی، احمد بهمنیار و محمدامین ادیب طوسی اشاره کرد که هم در دانشگاه تهران و هم در دانشگاه تبریز تدریس داشتند.
این روزنامهنگار تبریزی با اشاره به اینکه دانشآموختگان دبیرستان فردوسی ستارههای درخشان علم و پژوهش در طول تاریخ معاصر بودهاند، گفت: اوجشکوفایی علمی دبیرستان ماندگار فردوسی مربوط به دوره اسماعیل امیرخیزی در سالهای 1299 تا 1314 و دوره اسماعیل شایا در سالهای 1339 تا 1349 بود که بهعنوان دو دوره طلایی این دبیرستان شناخته میشوند.
عزیزیراد با تأکید بر اینکه دبیرستان فردوسی در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز در تعلیم و تربیت شخصیتهای شاخص علمی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نقش مهمی داشته است، گفت: در سال 1383 تصمیم به تغییر کاربری آموزشی ساختمان قدیمی دبیرستان فردوسی گرفته میشود که این مکان به موزه تعلیم و تربیت تبدیل شود.
وی، اظهار کرد: بحث استحکامبخشی بنا، خاکبرداری زیرزمین بنا بهاندازه 70 سانت و تعویض تیرهای چوبی و مرمت سقف بنا از اقداماتی بود که در راستای صیانت از بنای ساختمان خاطرهانگیز و قدیمی دبیرستان فردوسی انجام شد.
پژوهشگر تاریخ معاصر تبریز، گفت: آخرین نشست انجمن دانشآموختگان دبیرستان فردوسی در 28 اسفند 1403 برگزار شد و مقرر شد طرح مرمت ساختمان قدیمی دبیرستان تسریع شود.
عزیزیراد، ادامه داد: بر این اساس، مقرر شد اعتبار 4 میلیارد تومانی توسط استاندار آذربایجانشرقی برای سال جاری جهت مرمت ساختمان تخصیص داده شود و شهرداری تبریز با اعتبار به میزان چهار میلیارد تومان، آموزشوپرورش، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و ادارهکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان آذربایجانشرقی هرکدام با اعتبار دو میلیاد تومانی پای کار مرمت ساختمان تاریخی دبیرستان ماندگار فردوسی بیایند و درآمد مغازههای ضلع شمالی این مرکز آموزشی نیز صرف بازسازی و مرمت ساختمان قدیمی آن شود.
وی، خاطرنشان کرد: ساختمان شمالی دبیرستان که محل کتابخانه شهید مطهری بوده است، بهعنوان تالار دبیرستان تجیهز و مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت و سینما فرهنگیان نیز به عنوان یکی از نمادهای هنری و فرهنگی تبریر بازسازی خواهد شد.
پژوهشگر تاریخ معاصر تبریز، خاطرنشان کرد: جشن 110 سالگی و تجلیل از مفاخر دبیرستان ماندگار فردوسی تبریز، در شهریور سال جاری بهعنوان یکی از برنامههای کنگره بینالمللی شهریار برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/.
-
يکشنبه ۱۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۶:۲۱
-
۱۰ بازديد
-

-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/807994/