تالابهای آذربایجان غربی از شرایط مطلوبی برخوردار هستند/تاکید دین اسلام بر حفاظت از محیط زیست
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام آذری - به گزارش خبرنگار حوزه استانهای خبرگزاری تقریب، بر اساس دین مبین اسلام، محیطزیست ارزش و اهمیت فراوانی دارد و در آیات مختلف قرآن کریم بر حفظ محیطزیست و عدم تخریب آن تاکید شده و نبیمکرم اسلام(ص) نیز فرمود«زمین را محترم شمارید که مانند مادرتان است».
رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در رابطه با اهمیت توجه به محیطزیست فرمودهاند: حفظ حریم محیط زیست باید جزئی از فرهنگ عمومی بشود و در جای دیگر فرمودهاند نادیده گرفتن محیط طبیعی زیست انسان، نتیجه طغیان، خودبینی و خودخواهی در مقابل طبیعت است و برای ما مسئله محیط زیست یا حفظ منابع طبیعی، مسئلهای تجمّلاتی و درجه دو نیست؛ یک مسئله حیاتی است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
علاوه بر آن تالابها نیز وضعیت محیط زیستی هر کشور و محیط جغرافیایی را نشان میدهند و نقش فراوانی در حفظ تعادل زیستی و حفاظت از حیات وحش بر عهده دارند.
تالابها دارای جاذبههای طبیعی و گردشگری بسیاری هستند و مکانهای طبیعی برای رشد گیاهان و زندگی جانوران به شمار میروند.
براساس تعریف اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی، تالابها به سه دسته، آب شور، آب شیرین و تالابهای انسانساخت تقسیم میشوند.
هماکنون در آذربایجانغربی بیش از 40 تالاب دائمی و فصلی، لب شور یا شیرین، طبیعی یا انسانساخت وجود دارد که 13 تالاب دائمی و سایر آنها فصلی هستند.
از جمله تالابهای بینالمللی آذربایجانغربی میتوان به تالاب دریاچه ارومیه، قوپی باباعلی، یاذگارلو، شورگل، درگه سنگی و کانیبرازان در مهاباد اشاره کرد.
در تاریخ 13 بهمن سال 1349 یعنی 54 سال پیش، پیمانی جهانی برای حفاظت از تالابها در دنیا به تصویب رسید که «کنوانسیون رامسر» نام گرفت و این روز به نام روز جهانی تالابها نامگذاری شد و به این بهانه امروز اصحاب رسانه آذربایجانغربی از تالاب« کانیبرازان» در شهرستان مهاباد که در زبان کردی به معنای « چشمه گرازها» است بازدید کردند.
کانیبرازان از نوع تالاب دائمی و آب شیرین بوده و آب آن از طریق چند دهانه چشمه در حاشیه تالاب، برف، باران و رودخانه مهاباد تامین میشود و در اطراف تالاب حیواناتی مانند گراز، خرگوش، انواع جوندگان و شغال وجود دارد و مکان بسیار مناسبی را برای تولیدمثل انواع گونههای پرندگان مانند اردک، مرمری، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل ارغوانی، غاز پیشانی سفید و خوتکا به وجود آورده است.
در این راستا «امید بنابی» رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب های آذربایجانغربی با اشاره به اینکه تالاب کانی برازان با عرصه هزار و 50 هکتاری جزو تالابهای بینالمللی و «رامسرسایت» است اظهار داشت: این تالاب جزو پناهگاه حیاتوحش و جزو مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: هم اکنون بیش از 150 گونه پرنده در این تالاب شناسایی شده و بیشتر گونهها، گونههای مهاجر هستند و از جمله پرندگان شاخص آن مرغابیها، اردکها، قو و فلامینگو هستند.
رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب های آذربایجانغربی گفت: اردک سرسفید یک گونه شاخص و در معرض انقراض است و غاز خاکستری و قوی فریادکش نیز در این تالاب مشاهده شده است و بیشتر پوشش گیاهی کانیبرازان نیز پوشش تالابی نظیر نی، لویی و جگن هستند.
در ادامه علیرضا سیدقریشی معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجانغربی بیان کرد: کانیبرازان از مجموعه تالابهای اقماری دریاچه ارومیه، جایگاه بسیار بالایی از لحاظ وسعت و گونههای گیاهی و جانوری دارد و اینکه از تالاب فصلی جدا شده و جزو تالابهای دائمی استان و کشور به شمار میرود.
وی در ادامه افزود: دریاچه ارومیه از برخی تالابهای اقماری برخوردار است که زنجیره اکوسیستم آن با این تالابها تعریف میشود یعنی زمانی که پرندگان مهاجر مانند گونههای اردکسان وارد دریاچه ارومیه شده و در تالاب های اقماری مستقر میشدند، فلامینگو و پلیکان نیز در جزایر دریاچه مستقر بودند.
سیدقریشی در ادامه با ابراز خرسندی از اینکه تالابهای آذربایجان غربی از شرایط مطلوبی برخوردار هستند اظهار داشت: بر این اساس تلاش میشود که این شرایط حفظ شود و در این رابطه مدیریت تالابها نیز دو وجهی است یعنی یک قسمت از نگهداری آن بر عهده دولت بوده و یک قسمت نیز تابع شرایط اقلیمی است بنابراین براساس آن شرایط، باید مدیریت خطر خشکسالی را انجام داد.
انتهای پیام/
-
پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۵:۱۶
-
۵ بازديد
-
-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/794693/