تفاهمنامه جامع همکاری اقتصادی ایران و آذربایجان امضا شد/هدفگذاری 10 میلیارد دلاری تجارت دوجانبه
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام آذری - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج
، فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان، در شانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان اظهار کرد: این نشست سرآغاز فصل جدیدی از همکاریهای اقتصادی میان دو کشور دوست و همسایه خواهد بود.
توسعه روابط در همه زمینهها و رفع موانع همکاری در دستور کار جدی دولت قرار دارد.
وی با ابراز خرسندی از برگزاری این اجلاس پس از وقفهای سهساله افزود: با پیگیری توافقات در حوزههایی نظیر حملونقل، گمرک، انرژی، نفت و گاز، برق، آب، امور بانکی و تجارت ترجیحی، زمینه توسعه بیش از پیش روابط تجاری دو کشور فراهم خواهد شد.
افزایش 20 درصدی حجم مبادلات تجاری در سال 2024 وزیر راه و شهرسازی به آمارهای تجاری اشاره کرد و گفت: حجم مبادلات تجاری ایران و آذربایجان در سال 2023 معادل 487 میلیون دلار بوده است که از این میزان، 473 میلیون دلار صادرات ایران به آذربایجان و 14 میلیون دلار واردات بوده است. این رقم در 11 ماه نخست سال 2024 به 583 میلیون دلار افزایش یافت.
وی تصریح کرد: ظرفیتهای تجاری دو کشور فراتر از این ارقام است و باید هدفگذاری برای دستیابی به حجم تجاری 10 میلیارد دلار طی پنج سال آینده انجام شود. در این راستا پیشنهاد میشود نقشه راهی برای توسعه تجارت تهیه و مذاکرات نهاییسازی موافقتنامه تجارت ترجیحی تسریع شود.
تمرکز بر حملونقل و ترانزیت صادق ظرفیتهای همکاری در حوزه حملونقل را بسیار گسترده دانست و عنوان کرد : با وجود اقدامات انجامشده، ظرفیت حملونقل جادهای، ریلی، هوایی و دریایی دو کشور بیش از میزان فعلی است. پل دوم آستاراچای در سال گذشته افتتاح شد که گامی مهم در توسعه حملونقل محسوب میشود. همچنین پروژههایی مانند پل اتومبیلرو مرزی در منطقه کلاله و جاده آغبند به نخجوان در حال اجرا است.
وی تاکید کرد: پایانه ریلی آستارا نیز از پروژههای کلیدی است که باید با همکاری دو کشور موانع آن برطرف و از ظرفیتهای ترانزیتی آن بهرهبرداری کامل شود.
رفع موانع ترانزیتی؛ اولویت دو کشور وزیر راه و شهرسازی خواستار تشکیل کمیتهای جامع برای بررسی مشکلات ترانزیتی شد و افزود : با هماندیشی کارشناسان دو کشور میتوان راهکارهای مناسبی برای رفع موانع موجود یافت.
برگزاری نشست سهجانبه ایران، آذربایجان و روسیه برای فعالسازی کریدور شمال-جنوب فرزانه صادق توضیح داد: این نشست به منظور فعالسازی کریدور شمال-جنوب با هدفگذاری 15 میلیون تن ترانزیت در این مسیر برگزار میشود. امیدواریم سه کشور به سازوکارها و تفاهمات مناسبی برای توسعه فعالیتهای ترانزیتی دست یابند.
وی به اهمیت همکاریهای دوجانبه در حوزه انرژی اشاره کرد و افزود: انرژی یکی از حوزههای راهبردی در همکاریهای دو کشور است و انتظار داریم مسائل مربوط به برق و آب با توسعه زیرساختها و رفع موانع موجود پیشرفت یابد. طرح یکسانسازی شبکههای برق برای ترانزیت انرژی از دیگر برنامههای مشترک است که نیازمند پیگیری و توافقات بیشتر است.
ضرورت تشکیل کارگروه مشترک نفت و گاز و ارتقای روابط بانکی ایران و آذربایجان صادق بیان کرد:همانطور که در سفر اخیر شما به تهران نیز مطرح شد، لازم است کارگروه مشترک بین دو کشور تشکیل و نقشه راه همکاریهای دوجانبه در حوزه نفت و گاز تدوین شود.
وی به اهمیت ارتقای روابط بانکی میان دو کشور اشاره کرد و افزود: برای توسعه تجارت دو کشور، حل مشکلات موجود در روابط بانکی و رفع محدودیتهای بینالمللی ضروری است. زمینههای همکاری بانکی مناسبی بین ایران و آذربایجان وجود دارد و باید سازوکارهای لازم برای تقویت این همکاریها ایجاد شود.
توسعه همکاریهای گردشگری، فرهنگی و اجتماعی وزیر راه و شهرسازی به ظرفیتهای گردشگری دو کشور نیز اشاره کرد و بر لزوم برگزاری نشستها و کمیتههای تخصصی برای توسعه این بخش تأکید کرد.
صادق در ادامه با اشاره به سایر حوزههای همکاری اقتصادی از جمله همکاریهای نمایشگاهی، مناطق آزاد تجاری، بهداشت و درمان، آموزش، ورزش، امور جوانان، همکاریهای دانشگاهی و رسانهها، گفت:این حوزهها از ظرفیتهای مهمی برای ارتقای روابط میان دو کشور برخوردار هستند و امیدواریم با همکاری بخشهای تخصصی شاهد توسعه این ظرفیتها باشیم.
-
چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۹:۱۵
-
۳ بازديد
-
-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/788373/