پیام آذری

آخرين مطالب

عواقبِ موج 400 درصدی گرانی دارو؛ نیازِ حیاتی مردم «آزادسازی» شد اقتصادی

عواقبِ موج 400 درصدی گرانی دارو؛ نیازِ حیاتی مردم «آزادسازی» شد
  بزرگنمايي:

پیام آذری - جداول قیمتی جدید که داروسازها منتشر کرده‌اند، اعداد سنگینی را نشان می‌دهند؛ داروهایی هستند که تا 400 درصد گران شده‌اند؛ این رقم خیلی زیاد است و با توجه به اینکه سال آینده ارز تامین کالاهای اساسی، هم کاهش می‌یابد و هم گران می‌شود، یک گرانیِ دیگر هم آن طرف سال خواهیم داشت. 
به گزارش ایلنا، در روزهای اخیر «دارو» به شکل بی‌سابقه‌ای گران شد؛ توجیه دولت و وزارت بهداشت به عنوان متولی اصلی، جلوگیری از ورشکستگی داروسازان است و مسلماً در این استدلال، برش بزرگی از حقیقت غایب است: دولت نمی‌خواهد برای داروی مردم یارانه بدهد و موج آزادسازی و تعدیل به حیاتی‌ترین نیازمندیِ زندگی مردم رسیده است، یعنی دارو و سلامت. 
جزئیات یک گرانی عجیب!
کالایی‌سازیِ دارو و درمان، اتفاق جدیدی نیست اما این شتاب اخیر تقریباً بی‌سابقه است؛ اطلاعیه‌هایی که برخی از شرکت‌های داروسازی در کدال منتشر کرده‌اند، نشان می‌دهد که قیمت برخی از داروها تا 415 درصد افزایش یافته است. برای نمونه، یک شرکت داروسازی (زهراوی) در اطلاعیه‌ای که منتشر کرده، نرخ جدید دارو را البته از سمت تولیدکننده مشخص کرده است؛ بدون تردید، سود واسطه‌ها و وداروخانه‌ها به این قیمت‌های نجومی علاوه می‌شود. 
در این اطلاعیه می‌بینیم، دارویی مثل آمپول جنتامایسین 20، دقیقاً 415 درصد افزایش قیمت داشته است و آمپول ویتامین ب12، متحمل 228 درصد گرانی شده است. 
تحمیل گرانی بر جیب‌های خالی
این گرانی‌های عجیب و غریب چطور با جیب‌های خالی مردم به خصوص بیمه‌شدگان فرودست جور درمی‌آید؟ تا قبل از این نیز، کارگران شاغل و بازنشسته برای تامین دارو به خصوص داروهای بیماری‌های خاص، مشکلات بسیار داشته‌اند؛ کارگر یا کارمندی را فرض کنید که یک بیمار سرطانی در منزل دارد و داروهای آن توسط بیمه پایه پوشش داده نمی‌شود؛ سقف پوشش بیمه تکمیلی هم محدود است و عملاً مبلغ داروهای شیمی‌درمانی باید از جیب پرداخت شود. حالا با این گرانی‌های افسار پاره کرده، وضعیت چنین خانواده‌هایی چه می‌شود؟ 
مدت‌هاست که صحبت از سهم درمان در سبد هزینه‌های خانواده‌های مزدبگیر بیشتر به یک شوخیِ تلخ شبیه شده است؛ بعضی وقت‌ها کل درآمد خانواده پول داروی یک بیمار نمی‌شود. ابراهیم. م، یک فرهنگی بازنشسته است که همسرش سه سال پیش در اثر سرطان پیشرفته فوت کرده است؛ او می‌گوید: بعد سی سال کار یک پراید داشتم که آن را هم برای درمانِ همسرم و پول شیمی‌درمانی فروختم…
به گفته این معلم بازنشسته، برای تهیه داروهای باکیفیت و توصیه شده از سوی پزشکان متخصص، هیچ راهی نیست جز اینکه سراغ بازار آزاد دارو بروی، بازاری بیرحم که برایش جان و زندگی آدم‌ها اهمیت ندارد، فقط پول و قیمت را می‌شناسد. 
و حالا مسلم است که «به زودی» اوضاع وخیم‌تر می‌شود؛ بررسی‌های میدانی ما نشان می‌دهد که هنوز داروها با قیمت جدید از سوی تولیدکنندگان به بیشتر داروخانه‌ها توزیع نشده است اما داروخانه‌دارها می‌گویند به محض ورود محموله‌های جدید دارویی، گرانی فوراً اعمال می‌شود. 
هنوز به پایان سال نرسیده، دارو را گران کرده‌اند و البته نکته اینجاست که در بودجه سال آینده، ارز ترجیحی دارو و کالاهای اساسی کاهش یافته است، به این معنا که در آغاز سال جدید، ناچاراً گرانی بیشتر خواهیم داشت؛ به گفته غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1404، در حالی که سال‌های گذشته با منابعی بین 40 تا 50 میلیارد دلار بودجه بسته می‌شد، امروز تنها بودجه کالاهای اساسی کشور 11 میلیارد دلار است. 
وعده‌ای که راهی برای تحقق آن نیست!
اما دولت بازهم در این گرانیِ بیش از 400 درصدی داروها، وعده‌هایی از جنسِ «نگران نباشید» و ما «به فکر مردم هستیم» ارائه داده است؛ وعده‌هایی که به روال همیشه، مکانیسم و برنامه‌ای برای اجرا ندارد؛ به صحبت‌های اخیر وزیر بهداشت نگاه کنیم. 
در روزهای گذشته، محمدرضا ظفرقندی، درباره نوسان نرخ ارز و تاثیر این مولفه بر دارو اظهار کرد: دارو در روند نوسان نرخ ارز تحت تاثیر قرار می‌گیرد و قیمت آن تغییراتی می‌کند. اگرچه قیمت دارو در روند نوسان قیمت ارز تغییر می‌کند اما دولت بنا دارد که از دارو و قیمت آن حمایت کند. 
وزیر بهداشت و درمان درباره چگونگی حمایت دولت از قیمت دارو توضیح داد: دولت درنظر دارد که مابه‌التفاوت تغییرات نرخ ارز را به بیمه‌ها پرداخت کند. این مبلغ را در اختیار آن‌ها قرار دهد تا پرداخت تغییرات قیمت دارو از جیب مردم صورت نگیرد. 
منظور از «مابه‌التفاوت تغییرات نرخ ارز» دقیقاً همین گرانیِ تا 400 درصدی‌ست؛ اما چطور، از چه منبعی و از محل کدام اعتبار دولتی قرار است به بیمه‌ها یارانه‌ی دارو پرداخت شود؟ تامین اجتماعی را در نظر بگیریم، دولتی که حاضر نیست بدهی انباشته خود را به این صندوق با میلیون‌ها بیمه‌شده بپردازد، چطور می‌خواهد بودجه جداگانه برای گرانی دارو به آن بدهد؟
ضمن اینکه بیمه‌های پایه، پرداخت مبلغ ناچیزی از نسخه‌های درمانی را برعهده دارند و سقف بیمه‌های تکمیلی هم محدود است؛ آیا قرار است سهم پرداخت بیمه‌گرها تغییر کند؟ تامین اجتماعی با این کمبود بودجه تن به چنین اقدامی نمی‌دهد و قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان نیز تا آبان سال آینده با یک سقف محدود بسته شده است، سقفی که دیگر لایتغیر است و برداشته نمی‌شود؛ بنابراین بیمه‌شدگان می‌مانند و پرداخت از جیبی که احتمالاً چندین برابر می‌شود! 
اساساً آیا وعده‌ی وزیر بهداشت، ضمانت اجرایی دارد؟ «علیرضا حیدری» کارشناس رفاه و تامین اجتماعی در پاسخ به این سوال می‌گوید: قیمت نهایی دارو باید به داروخانه‌ها اعلام شود؛ طبق وعده وزارت بهداشت باید مابه‌التفاوت قیمت در نقطه مصرف از سوی بیمه‌ها پرداخت شود اما اگر قرار به تحقق وعده‌ی آقای وزیر باشد، باید پرداخت از جیب مصرف‌کننده تغییری نکند حداقل در مورد داروهایی که تحت پوشش بیمه هستند؛ مثلاً اگر پیش از این از 50 ریال پول دارو، 20 ریال را مصرف‌کننده پرداخت می‌کرد، حالا که قیمت برای مثال 100 ریال شده بازهم مصرف‌کننده باید همان 20 ریال را بپردازد. 
او با بیان اینکه «دولت پرداخت یارانه به داروسازان و تولیدکنندگان را قطع کرده» اضافه کرد: ادعای وزیر بهداشت این است که نرخ دارو را واقعی کردیم چون تولیدکنندگان دچار ضرر و خسران هستند و ما برای تداوم تولید دارو را گران می‌کنیم اما فشاری به مصرف‌کننده نمی‌آوریم؛ اما چطور قرار است در نقطه مصرف سهم پرداختی مردم زیاد نشود؟ پیش‌بینی من این است که حتماً هزینه‌های دارویی مصرف‌کنندگان افزایش می‌یابد به عبارتی پرداخت از جیب مردم بابت دارو بیشتر می‌شود. 
حیدی می‌افزاید: جداول قیمتی جدید که داروسازها منتشر کرده‌اند، اعداد سنگینی را نشان می‌دهند؛ داروهایی هستند که تا 400 درصد گران شده‌اند؛ این رقم خیلی زیاد است و با توجه به اینکه سال آینده ارز تامین کالاهای اساسی، هم کاهش می‌یابد و هم گران می‌شود، یک گرانیِ دیگر هم آن طرف سال خواهیم داشت. 
وعده وزیر بهداشت، فقط وعده است و مکانیسمی برای تحقق ندارد؛ از سوی دیگر باید پرسید، تکلیف آن‌هایی که بیمه ندارند چه می‌شود، تکلیف داروهای پرمصرفی که از شمول بیمه خارج شده‌اند چیست و آن‌هایی که بیمار خاص مثلاً سرطانی در خانه دارند، چه باید بکنند. باید از تصمیم‌سازان پرسید تا کجا قرار است کالایی‌سازی درمان و آزادسازی نیازهای زندگی مردم را پیش ببرید که یک‌شبه دارو را 400 درصد گران کرده‌ید؛ به راستی آیا واقعاً نمی‌دانند وقتی جان عزیز یک بیمار خانواده زیر تیغ تیز درمان است، گرانی دارو و ناتوانی در خریدِ آن چگونه نمک بر یک زخم عمیق می‌پاشد؟!

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/784275/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌غربی را ابقا کرد

پیروزی ارزشمند مقاومت شهرداری تبریز در آخرین بازی بیرون از خانه

لغو امتحانات مدارس یک استان تا روز پنجشنبه

با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردند/ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم

نقشه کثیف «شهرام گربه» برای زن شوهردار!

فیلمی تماشایی از پیرانشهر بعد از بارش برف

امتحانات مدارس اردبیل لغو شد

واژگونی پژو پارس 6 مصدوم بر جای گذاشت

امتحانات مدارس اردبیل تا روز پنجشنبه لغو شد

پیام کامالا هریس در پی آتش سوزی کالیفرنیا

کامالا هریس در پی آتش سوزی کالیفرنیا پیام صادر کرد

شوک عجیب سایپا به مشتریان/ اطلس بخر کوئیک ببر!

استخر ائل‌گلیِ تبریز یخ زد

نحوه فعالیت مدارس تبریز برای فردا

لحظه‌ی غروب آفتاب در اردبیل

سرانه استفاده زمین کشاورزی برای هر کشاورز کمتر از 5 هکتار است

افزایش 15٠ درصدی جوانان و نوجوانان خوی در اعتکاف امسال

کامالا هریس از ادامه کمک دولت به مردم لس‌آنجلس خبر داد

بیاتی‌نیا: صعود فوتبال به المپیک سراب است/ مگر قحط‌ الرجال است که مربی انتخاب نمی‌کنند؟

«استقلال» نایب قهرمان بی‌آزار/ آبی‌ها در جزیره هم ترک عادت نکردند +عکس

مرگ مشکوک یک خانم پرستار جوان در تبریز

همزمان با روز پدر؛رهایی زندانی محکوم به قصاص از زندان مشگین‌شهر

شریفی‌نیا: هنوز هم نفوذ دارم اما چراغ خاموش

عواملی که باعث می‌شود کودکان به اندام جنسی خود دست بزنند

6 مصدوم بر اثر واژگونی پارس در رضی

تجلیل از پیرغلامان، شاعران آئینی و مداح مراغه

تجلیل از نویسندکان کتاب درهشترود

مسکو قصدی برای ترک خاورمیانه ندارد

همه فرقه‌های اسلامی درباره عظمت ویژگی‌های شخصیتی امام علی ( ع) اتفاق نظر دارند

گودبای پارتی واکر در منچستر!

درخواست کامالا هریس از مردم کالیفرنیا

ادعای جنجالی تلویزیون آذربایجان: تبریز، ارومیه و اردبیل خاک ماست!

استان‌های برتر مسابقات فریزبی "لیگ دیسک طلایی آقایان" مشخص شدند

مازندران 9 دوره میزبان مسابقات کشوری جانبازان بود/ اختتامیه مسابقه زورخانه‌ای پهلوانی و باستانی در روز پدر

مرگ مشکوک خانم پرستار جوان در تبریز

6 مصدوم بر اثر واژگونی خودرو در رضی

میهمانی خداحافظی‌‌: ستاره سیتی چمدان‌هایش را بست!

تصاویر/ حضور نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه تبریز در مراسم معنوی اعتکاف

نشست معرفی و بررسی کتاب "فلسفه فقه سیاسی از دیدگاه حضرت آیت الله خامنه ای" برگزار می شود

مرگ مشکوک پرستار جوان تبریزی حین عمل جراحی + عکس

مادر شهیدان «فلاح» از خراسان رضوی آسمانی شد

مشگین‌شهر 60 درصد تولید ماهی‌های سردآبی استان را تامین می‌کند

پیش بینی هوای اردبیل در چند روز آینده

تبرک به ترک‌گاه کعبه/ تو آمدی و نیستی من هست شد

لاوروف: روسیه خاورمیانه را ترک نخواهد کرد

خانم پرستار با عمل زیبایی جانش را از دست داد

حضور یک چهره ورزشی در ترکیب هیات مدیره شرکت توسعه و تجهیز

آیا روسیه خاورمیانه را ترک می کند؟

فتوت و جوانمردی ریشه در ارزش‌ها و اعتقادات ما دارد/ جوانمردان بسیاری برای مردم غزه اشک می‌ریزند

تبعیت از ولایت مهم‌ترین خصیصه پیروان حضرت علی (ع) است