پیام آذری

آخرين مطالب

چرا سرمایه‌گذاران خارجی بازار ایران را ترک می‌کنند؟ سیاسی

چرا سرمایه‌گذاران خارجی بازار ایران را ترک می‌کنند؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: ین رویکرد که از زمان خروج ترامپ از برجام در سال‌1397 به یک جریان جدی در اقتصاد ایران تبدیل‌شده، نام‌‌‌‌‌های بزرگی را از فهرست همکاران اقتصاد ایران حذف کرده‌است.
به‌نظر می‌رسد بازگشت دوباره ترامپ به‌قدرت، مساله خروج از بازار ایران را دوباره داغ کرده‌است.
به‌جز صافولا و هایپراستار، اخباری از خروج برخی سرمایه‌گذاران خارجی مهم به‌ویژه در بخش اقتصاددیجیتال از ایران به گوش می‌رسد که شائبه دومینویی‌شدن خروج سرمایه‌گذاران خارجی را پررنگ می‌کند. موضوعی که نه فقط از کانال خروج ارز که از کانال خروج توان مدیریتی، اتصال به فناوری و بازارهای جهانی و... روی اقتصاد ایران اثر منفی به‌جای می‌گذارد.
کوچک‌شدن سبد مصرفی خانوارها در اقتصاد ایران، افت سودآوری فعالیت کسب‌وکارها، تغییرات مکرر قوانین و مقررات، چالش در تامین زیرساخت‌ها و نیازهای اساسی کشور، در کنار تحریم‌های ظالمانه، به شرکت‌های چندملیتی سیگنال خروج می‌دهد، حال آنکه حضور دوباره دونالد ترامپ در کاخ‌سفید در روزهای آتی و احتمال سختگیری بیشتر برای همکاری تجاری و اقتصادی با ایران، از جمله سناریوهایی است که می‌توان با استناد به آن دلیل خروج شرکت‌های خارجی از کشور را معنا کرد.
سیگنال خروج سرمایه دومینوی خروج معدود سرمایه‌گذاران خارجی باقی‌مانده در ایران به حرکت درآمده است. شرکای اماراتی و عربستانی با وجود تحریم‌های سختگیرانه ایالات‌متحده در دوره نخست ریاست‌‌‌‌‌جمهوری دونالد ترامپ و حتی با وجود تیره‌شدن روابط ایران و عربستان، خاک کشور را ترک نکردند. حال این سوال تکرار می‌شود که پشت‌پرده خروج ناگهانی و ادامه‌دار برندهای بین‌المللی فعال در بازار ایران از کشور چیست؟ چه سیگنالی سرمایه‌گذاران خارجی را به سمت درهای خروج از ایران پیش‌می‌‌‌‌‌برد؟ آیا خروجی‌‌‌‌‌های دیگری هم خواهیم‌داشت و بازیگران دیگری هم هستند که ممکن است از اقتصاد ایران خارج شوند؟
حسین سلاح‌‌‌‌‌ورزی فعال عرصه تجارت در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» در ارزیابی خروج دو شرکت عربی از بازار ایران در هفته‌های اخیر اظهار کرد: شرکت عربستانی صافولا و سرمایه‌گذار اماراتی هایپراستار، دلایل خروج خود از بازار ایران را به‌‌‌‌‌طور رسمی، اعلام نکرده‌‌‌‌‌اند؛ بنابراین احتمال می‌رود که این تصمیم، استراتژی مدیریتی با مبنای اقتصادی داشته‌باشد، کما اینکه اخیرا اخباری درخصوص خروج هلدینگ صافولا از کشور مراکش و صنعت غذا در این منطقه نیز منتشر شده‌است. در همین‌‌‌‌‌حال اخباری درخصوص فروش ملک هایپراستار باکری به بانک شهر و خروج سرمایه‌گذار اماراتی این مجموعه از ایران، منتشر شد.
سلاح‌‌‌‌‌ورزی گفت: شرکت عربستانی صافولا حتی در دوره تشدید تنش میان ایران و عربستان که به بسته‌شدن سفارت ایران در عربستان و همچنین توقف فعالیت سفارت عربستان در تهران، منتهی شد نیز فعالیت خود را در کشور ما ادامه داد. شرکت اماراتی صاحب برند هایپراستار نیز پس از دوره تشدید تحریم‌های ایالات‌متحده علیه ایران و در دوران نخست ریاست‌‌‌‌‌جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، با وجود همه مشکلات، در ایران باقی‌ماند؛ بنابراین خروج دو سرمایه‌گذار بزرگ عربی از کشور در موقعیت کنونی، سوال‌برانگیز می‌شود.
این فعال اقتصادی گفت: با توجه به نزدیک شده به زمان آغاز به‌‌‌‌‌کار دوباره دونالد ترامپ در مقام ریاست‌‌‌‌‌جمهوری ایالات‌متحده، نگرانی‌ها از خروج دو سرمایه‌گذار بزرگ عربی از ایران‌ تشدید شده‌است. کمااینکه در دور نخست فعالیت ترامپ در کاخ‌سفید نیز شاهد خروج بسیاری از سرمایه‌گذاران خارجی فعال در ایران بودیم. بسیاری از این سرمایه‌گذاران ذیل برجام در ایران حضور یافته‌بودند و حتی در مواردی برای خروج از کشور ما متحمل زیان و خسارت هم شدند. بااین‌‌‌‌‌وجود ترجیح دادند با توجه به سختگیری‌‌‌‌‌های ترامپ در تعامل با ایران و تشدید تحریم‌های اعمالی علیه کشور ما، سرمایه خود را از ایران‌ خارج کنند.
این فعال اقتصادی در پاسخ به سوالی مبنی‌بر تاثیر خروج سرمایه‌گذاران خارجی از ایران بر اقتصاد کشور گفت: اقتصاد ایران برای دهه‌های متمادی از چالش کمبود سرمایه و به‌‌‌‌‌خصوص سرمایه خارجی رنج برده است. در طول برنامه‌های اقتصادی پنج‌ساله کشور، رشد 8‌درصدی اقتصادی هدف‌گذاری شده که در عمل با توجه به کمبود و حتی نبود سرمایه، عملا تحقق آن، ممکن و شدنی به‌نظر نمی‌رسد. وی افزود: شرایط سیاسی ایران از یک‌سو و مقررات و قوانین حاکم بر حوزه سرمایه‌گذاری خارجی از سوی دیگر، ورود سرمایه به کشور را دشوار کرده‌است. در همین‌‌‌‌‌حال غیرقابل‌پیش‌بینی‌بودن اقتصاد ایران، تورم مقررات و قوانین و سایر چالش‌های اقتصادی، عملا حتی در دوره‌‌‌‌‌های نبود تحریم، مانع ورود سرمایه به کشور شده‌است. بهترین دوره جذب سرمایه خارجی به کشور را باید در دوره برجام و همچنین دوران فعالیت دولت‌های هفتم و هشتم ریاست‌‌‌‌‌جمهوری ایران، دانست.
در ادامه با روی کار آمدن ترامپ و تشدید تحریم‌ها علیه ایران، عملا بخش‌اعظم سرمایه‌گذاران خارجی، ایران را ترک کردند تاجایی‎‌‌‌‌‌که در حال‌حاضر تعداد صاحبان مهم سرمایه خارجی در ایران، از انگشتان دست هم کمتر است. سلاح‌‌‌‌‌ورزی گفت: در حال‌حاضر با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، خروج دو سرمایه‌گذار عربی از ایران، پیام یا سیگنال نامطلوبی را به سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی مخابره می‌کند. این فعال عرصه تجارت تاکید کرد: در دنیای کنونی، ایران از زنجیره ارزش اقتصاد دنیا، بیرون افتاده است. همین جاماندگی از زنجیره ارزش دنیا، علامت و سیگنال خوبی را به فعالان اقتصادی و همچنین مردم مخابره نمی‌کند. کمااینکه با خروج صافولا از ایران، شاهد کمبود موقتی روغن در بازار داخلی و رشد بی‌‌‌‌‌علت قیمت آن در روزهای گذشته بودیم. با توجه به اهمیت حضور ایران در زنجیره ارزش بین‌المللی، از سیاستگذاران انتظار می‌رود برای ارتقای حضور ایران در عرصه جهانی، تدبیری بیندیشند. تکیه بر سرمایه‌های خارجی می‌تواند نقش مهم و اثرگذاری در بالفعل‌کردن ظرفیت‌های اقتصادی کشور داشته‌باشد. جذب سرمایه خارجی به بهبود توسعه صنعتی، اشتغال‌زایی و ارتقای سطح رفاه عمومی منتهی می‌شود و باید از سوی سیاستگذار به‌عنوان استراتژی کلان‌ دنبال شود.

پیام آذری

خروج ادامه‌ دارد؟ علیرضا کلاهی صمدی؛ رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» در ارزیابی دومینوی خروج سرمایه‌گذاران خارجی از ایران اظهار کرد: بدون‌تردید تصمیم خروج شرکت‌های عربی سرمایه‌گذار در صنعت غذایی و مجموعه فروشگاه‌های زنجیره‌‌‌‌‌ای هایپراستار از ایران، از قبل گرفته‌شده و اکنون به مرحله اجرا رسیده‌است، بنابراین نمی‌توان ارتباط مستقیمی میان خروج این صاحبان سرمایه از کشور و حضور دونالد ترامپ در کاخ‌سفید در آینده نزدیک، یافت. بااین‌‌‌‌‌وجود باید تاکید کرد؛ خروج این صاحبان سرمایه از کشور، اتفاق مثبتی برای اقتصاد ایران نیست. اقتصاد ایران در سال‌های اخیر کوچک‌شده و از اهمیت و ارزش آن در دنیای رقابت جهانی کاسته شده‌است. این اقتصاد بیمار است و فرصت برای فعالیت‌های اقتصادی غیررانتی آن محدود شده‌است.
در چنین فضایی جذب بازدهی از سرمایه بدون فرصت رانت(اعم از ارز، انرژی، منابع ارزان و...) ناممکن است. به این ترتیب نرخ تشکیل سرمایه در کشور نیز منفی شده‌است. جذب سرمایه خارجی به کشور نیز نه‌‌‌‌‌تنها ممکن نیست بلکه به‌‌‌‌‌شدت چالش‌‌‌‌‌برانگیز شده‌است. کلاهی‌‌‌‌‌صمدی با اشاره به روند خروج شرکت عربستانی صافولا از ایران گفت: با توجه به حواشی که در هفته‌های اخیر منتشر‌شده، گویا این‌‌‌‌‌طور که از شرایط برمی‌آید برخلاف قانون جذب سرمایه‌گذار خارجی، اجازه خروج سود سرمایه، به این شرکت داده نشده‌است.
همچنین ارز موردنیاز این صنعت تامین نشده‌است. این شرکت خواستار سرمایه‌گذاری سود‌ریالی خود در یک مجموعه داخلی بوده که مجوز آن‌هم داده نشده‌است. موارد یادشده از رغبت حضور این سرمایه‌گذار در ایران کاسته است. درنهایت نیز این سرمایه‌گذار خارجی با ارزش‌گذاری دلاری به‌‌‌‌‌مراتب پایین‌تر از ارزش ذاتی مجموعه خود، حاضر به‌فروش سهام در صنعت غذایی کشور و ترک ایران شده‌است. البته یکی از شرکت‌های زیرمجموعه صافولا به بورس عربستان نیز ورود‌کرده و درنتیجه ترجیح دادند که فعالیت خود را در ایران متوقف کنند.
این فعال عرصه تجارت اظهار کرد: شرکت «میدل‌‌‌‌‌ایست هایپرمارکتس لیمیتد» محصول همکاری دو برند فرانسوی و اماراتی است که خواستار اجرای طرح‌های گسترده‌ای در ایران بود. بااین‌‌‌‌‌وجود مشکلات سیاسی و اقتصادی مانع توسعه سرمایه‌گذاری این مجموعه در کشور شد. در ادامه با تشدید تحریم‌ها علیه ایران و همچنین قرارگرفتن کشور در لیست سیاه اف‌‌‌‌‌ای‌‌‌‌‌تی‌‌‌‌‌اف، هزینه تعامل با ایران هر روز بیشتر از قبل، افزایش‌یافت. در عین‌‌‌‌‌حال با توجه به اقتصاد کوچک ایران، سرمایه‌گذاری در کشور ما توجیه اقتصادی کافی نخواهد داشت. کلاهی‌‌‌‌‌صمدی با اشاره به سرمایه‌گذار خارجی دیجی‌‌‌‌‌کالا گفت: پیش‌بینی می‌شود در آینده نزدیک شاهد خروج سرمایه‌گذار خارجی این شرکت از ایران باشیم. درواقع عرضه سهام دیجی‌‌‌‌‌کالا در بورس، فرصت خروج سرمایه‌گذار خارجی این شرکت را هم فراهم کرده‌است.
این فعال عرصه تولید و تجارت در پیش‌بینی آینده اقتصاد‌ ایران، اظهار کرد: افت سرمایه‌گذاری خارجی و استمرار روند نرخ تشکیل سرمایه داخلی، موید آینده مبهم اقتصاد ایران است. در سال‌های گذشته شاهد خروج مستمر سرمایه از کشور بوده‌‌‌‌‌ایم. در این میان ناامنی‌‌‌‌‌های حاکم بر اقتصاد ازجمله کم‌توجهی به حق مالکیت، چالش‌های مختلف برای صاحبان کسب‌وکارها، کوچک‌شدن هر روزه کیک اقتصاد، تغییرات مکرر قوانین و مقررات، توسعه‌‌‌‌‌نیافتگی زیرساخت‌ها، بروز بحران انرژی و تشدید مداوم آن، صاحبان سرمایه را از حضور در ایران ناامید می‌کند.
سرمایه‌گذاری غیرسودده در ایران فرشید فرزانگان رئیس اتاق بازرگانی ایران و امارات در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اظهار کرد: سرمایه‌گذاران خارجی که به‌تازگی تصمیم به خروج از بازار ایران گرفته‌‌‌‌‌اند، در بسیاری از کشورهای دنیا، سرمایه‌گذاری مشترک دارند. شرکت «میدل‌‌‌‌‌ایست هایپرمارکتس لیمیتد» زیرمجموعه هلدینگ بزرگ گروه «الفطیم» است. هلدینگ الفطیم امتیاز برند اصالتا فرانسوی «کارفور» را در اختیار گرفته تا در خاورمیانه و شمال آفریقا به‌صورت محلی فروشگاه‌هایی مشابه هایپراستار تاسیس کند. این شرکت مجری برندهای مهمی مثل آیکیا در منطقه است. گروه صنعتی صافولا نیز هلدینگ بین‌المللی تولید مواد غذایی عربستان‌سعودی است.
بدون‌تردید سهم بزرگ تجارت این شرکت‌ها با کشورهای غربی و ایالات‌متحده، تاثیر بسزایی بر روند تصمیم‌گیری برای فعالیت تولیدی و تجاری مشترک با ایران دارد. وی با اشاره به ایجاد محدودیت و هشدار به شرکت‌های چینی در تجارت نفت ایران، اظهار کرد: بدون‌تردید در آینده نزدیک هرگونه تعامل تجاری با ایران، مشمول جریمه‌‌‌‌‌های سنگینی از سوی سیاستگذاران غربی خواهدشد و درنتیجه بسیاری از شرکت‌های چند ملیتی، تعامل پرسود با کشورهای غربی را به سرمایه‌گذاری در ایران، ترجیح خواهند داد. این فعال تجاری با اشاره به شرایط اقتصادی دشوار ایران اظهار کرد: شرایط اقتصادی ایران، تورم روزافزون، روند روبه‌رشد نرخ دلار و همچنین کاهش قدرت خرید مردم، از سوددهی بسیاری از کسب‌وکارها و صنایع در ایران، کاسته است.
در چنین فضایی مجموعه‌‌‌‌‌ای همچون هایپراستار با توجه به شرایط اقتصادی مردم و همچنین حجم بالای سرمایه‌گذاری این مجموعه، صرفه اقتصادی خوبی نخواهد داشت. این فعال عرصه تجارت تاکید کرد: جذب سرمایه خارجی یکی از ابزارهای اصلی توسعه‌‌‌‌‌یافتگی کشور است. در همین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌حال می‌توان با تکیه بر درآمدهای دلاری صادرات این مسیر را هموار کرد. با این‌‌‌‌‌وجود در حال‌حاضر صادرات و ارزآوری به‌‌‌‌‌گونه‌‌‌‌‌ای است که توسعه آن در کشور ما دشوار است و امکان جذب سرمایه خارجی هم در مقطع کنونی در کشور اندک است. در چنین شرایطی شاهد ‌‌جاماندگی جدی اقتصاد ایران از رقبای منطقه در جذب منابع ارزی هستیم که یک عارضه جدی برای کشور است و هزینه‌های جدی را در آینده به اقتصاد ما تحمیل می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/783860/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هدیه ویژه مینا مختاری، همسر بهرام رادان برای روز پدر

پیام هدیه تهرانی به بهاره رهنما برای ایفای یک نقش/ ویدئو

«ارسطو، هما و رحمت» در پشت صحنه سریال پایتخت 7 در شاندیز مشهد

مسواک‌ها را چند وقت یک‌بار نو کنیم؟

یک کشف جدید درباره کسانی که چشم‌های آبی دارند

رزمایش اقتدار هفته آینده در اردبیل برگزار می‌شود

توصیه استاندار اردبیل به اعضای خانه مطبوعات/ امیدآفرینی کنید

پلاک طلای بیست گرمی 24 عیار زربد

قیمت انواع حبوبات 24 دی 1403

«بیر کاسا سو»

انهدام باند سوداگران مرگ در این استان

انتصاب فرماندار محمودآباد در دولت چهاردهم

جدول خاموشی برق امروز تبریز دوشنبه 24 دی ماه

پلمب مرکز غیرمجاز کاشت مو و زیبایی در تبریز

گیتی خامنه: عشق به طبیعت را از پدر آموختم/ کتاب، جهیزیه نمی‌دهیم

مترو و اتوبوس‌های بی‌آرتی شهر تبریز امروز دوشنبه رایگان است

اهدای کتاب و درخت به یکدیگر، رسم خانوادگی بانوی مجری پیشکسوت

قیمت امروز آهن آلات – دوشنبه 24 دی‌ماه 1403/ نوسانات شدید میلگرد؛ تاثیر مستقیم دلار بر قیمت‌ها

قیمت روز انواع آهن آلات – دوشنبه 24 دی‌1403 / تیرآهن گران‌تر شد؛ آیا این روند ادامه دارد؟

آخرین وضعیت شاخص آلودگی هوای تبریز امروز دوشنبه 24 دی 1403/هوای تبریز در وضعیت خطرناک

نفس تازه بورس در میانه هفته

مجله خیمه دی ماه منتشر شد

یحیی گل‌محمدی در فولاد هم ترک عادت نکرد!

واکنش مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید سهند به تجمع متقاضیان پروژه نهضت ملی مسکن

غفلت از کریدور کلاله ـ جلفا/ قافیه را به ارمنستان باختیم

هواشناسی آذربایجان‌ شرقی طی 24 ساعت آینده | پیش بینی وضعیت آب و هوا آذربایجان‌ شرقی فردا سه شنبه 25 دی ماه 1403 | آب و هوای تبریز

هشدار هواشناسی؛ هوای تبریز به وضعیت خطرناک نزدیک می‌شود

تیم والیبال بیژن‌یورد نماینده آذربایجان غربی را شکست داد

فوری/عیدی 2 میلیون تومانی دولت برای روز پدر به این خانوارها | واریزی جدید دولت برای روز پدر به اقشار کم درآمد

پیگیر انتقال آب ارس به تبریز هستیم‌

حضور عنوان‌داران کشتی جمهوری آذربایجان در زاگرب

77 کیلوگرم مواد منفجره و 5 هزار چاشنی الکترونیکی در مرز سردشت کشف شد

ماشین‌آلات سنگین متخلف در اردبیل توقیف می‌شود

مینا مختاری: هدیه‌ای ویژه برای روز پدر

برف‌روبی محورهای مواصلاتی پیرانشهر

باز زنده‌سازی بافت سفین قدیم با دستور کبیری

نشست تخصصی معاون علمی ریاست‌جمهوری با شرکت‌های دانش‌بنیان کیش: حمایت، توسعه و نوآوری

جدول خاموشی برق امروز اردبیل دوشنبه 24 دی ماه

جدول خاموشی برق امروز ارومیه دوشنبه 24 دی ماه

چرا سرمایه‌گذاران خارجی بازار ایران را ترک می‌کنند؟

خالص‌گرایان دست و پا می‌زنند تا دولت پزشکیان را پایین بکشند / گروه فشار در دولت احمدی‌نژاد، ارتزاق دلاری می‌کرد

ماجرای تجمع امتیازداران پروژه چشمهدر شهر جدید سهند چه بود؟

پیام تبریک روز پدر 1403+ بهترین پیام های ادبی، طنز و شیک برای پدرهای مهربان

مجله خیمه دی ماه منتشر شد/ از زندگی آیت‌الله سید جواد خامنه‌ای تا ناگفته‌های تفسیر آیت‌الله رفسنجانی در زندان

دلایل موفقیت تراکتور در نیم فصل اول

زمان قطعی برق تبریز امروز دوشنبه 24 دی (خاموشی برق)

کشف 77 کیلو مواد منفجره و 5 هزار چاشنی الکترونیکی در سردشت

سرمست: پیگیر انتقال آب ارس به تبریز هستیم‌

سرشماری 19 بال پرنده میش‌مرغ در زیستگاه‌های بوکان

کوهنورد مفقود شده در سبلان پیدا شد