پیام آذری

آخرين مطالب

چرا اصلاح طلبان فکر می کنند الان زمان مذاکره با آمریکا است؟ سیاسی

چرا اصلاح طلبان فکر می کنند الان زمان مذاکره با آمریکا است؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش سایت خبری پرسون، روزنامه فرهیختگان نوشت:از طرفی با توجه به اینکه منطقه همچنان درگیر بحران است و صهیونیست‌ها نیز به دنبال تشدید تنش‌ها هستند، رفتار آمریکایی‌ها در مواجهه با اسرائیل و منطقه می‌تواند تا حد زیادی رفتار صهیونیست‌ها را در منطقه تحت تأثیر قرار دهد. برخی از تحلیلگران معتقدند فعلا باید منتظر ماند تا آمریکا مواضع خود را در این ماجرا مشخص و شفاف کند و رفتار ایران نیز برمبنای آن رفتار تعیین شود.
در یک سمت دیگر اما در میان چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلبی که معتقد بودند دموکرات‌ها در انتخابات پیروز می‌شوند و دولتی‌ها باید خود را برای نشستن پای میز مذاکره با دموکرات‌ها آماده کنند، حالا اما بعد از انتخاب ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور، از لزوم ترک مخاصمه با آمریکا و حتی تبریک گفتن ریاست جمهوری به ترامپ صحبت می‌کنند.
واقعا زمان ترک مخاصمه است؟
رسانه‌ها و چهره‌های اصلاح‌طلب بعد از پیروزی ترامپ، لزوم مذاکره و ترک مخاصمه با آمریکا را با شدت بیشتری مطرح کردند. در همین چهارچوب، مصطفی معین، وزیر علوم دولت اصلاحات، در یادداشتی از مذاکره مستقیم با آمریکا در شرایط برابر گفت و به این موضوع اشاره کرد که اگر مذاکره «همراه با اعتماد به نفس»، «تدبیر» و «دیپلماسی قوی و مبتنی بر منافع ملّی» و «پشتوانه مردمی» باشد، «سازشکارانه» تلقی نمی‌شود.
معین اشاره‌ای هم به اعتراف کلینتون در دست داشتن آمریکا در کودتای 28 مرداد کرد و تأکید کرد که با در نظر گرفتن این شرایط مذاکره «با کشوری که رئیس‌جمهورش به سابقه کودتاگری خود در ایران اعتراف و عذرخواهی می‌کند» حرکت ذلت‌باری تلقی نمی‌شود.
حسین مرعشی، دبیر کل حزب ‌کارگزاران سازندگی هم در یادداشتی که روز گذشته در روزنامه سازندگی منتشر کرد، از لزوم ترک مخاصمه با آمریکا گفت. مرعشی در بخشی از یادداشت خود به این موضوع اشاره کرد که دلیلی ندارد با کشوری مثل آمریکا که «دارای قدرت اقتصادی دنیاست، تکنولوژی‌های برتر دنیا را در اختیار دارد، بازار بسیار بزرگی دارد، نسبت به تمام کشورها قدرت نظامی برتری دارد و در منطقه خاورمیانه هم اثرگذار است، برای همیشه درحال مخاصمه باشیم.» مرعشی به این موضوع هم اشاره کرد که در مواردی اتفاقا مواضع ایران و آمریکا به یکدیگر نزدیک بوده، مثل ماجرای حذف صدام و حزب بعث.
مرعشی در ادامه به این موضوع اشاره کرد که به همین منظور نگاه ما به ترامپ نباید لزوما یک نگاه منفی باشد و گفت: «بالاخره او تنها رئیس‌جمهور آمریکاست که چند باری به نقطه مرزی کره‌شمالی و کره‌جنوبی رفت تا با رهبر کره‌شمالی دیدار کند و علاقه‌مند بود که مسئله کره‌شمالی حل شود، هرچند موفق نشد. الان نیز منطقه خاورمیانه در مرحله بسیار سختی قرار دارد و حتماً بدون موافقت ایران و بدون حضور ایران هیچ یک از مسائل منطقه قابل حل‌وفصل نخواهد بود. این حضور پرقدرت ایران و تأثیرگذاری ایران، فرصتی را ایجاد می‌کند که حتی در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ نیز ما بتوانیم در گام اول به یک آتش‌بس و در گام دوم به صلح پایدار در خاورمیانه برسیم و ایران نیز به سمت ترک مخاصمه با آمریکا حرکت کند.» مرعشی معتقد است که هم ایران تجربه زیادی در مواجهه با ترامپ دارد و الان شرایط با دوران ریاست جمهوری روحانی تفاوت دارد هم ترامپ، خامی دوره اول ریاست جمهوری خود را ندارد و احتمال می‌رود که رفتار او متفاوت باشد.
یک اشتباه تحلیلی در مواجهه با آمریکا
صحبت از لزوم ترک مخاصمه با آمریکایی‌ها و مذاکره مستقیم با آمریکایی‌ها، البته که تازگی ندارد و تقریبا در چند سال اخیر، بارها از جانب چهره‌های اصلاح‌طلب مطرح شده است. در مواجهه با آمریکا اما به‌نظر می‌رسد یک اشتباه تحلیلی رخ داده است. القای این گزاره که ایران و آمریکا در برخی مواضع با یک دیگر همسو هستند، مثل ماجرای صدام، نگاهی ساده‌سازانه به معادلات سیاسی و بین‌المللی است.
مشخص است که در همین ماجرا نیز نگاه ایران و آمریکا با یکدیگر تفاوت مشخصی داشت. موضوع دیگر آنکه ترک مخاصمه با آمریکا و صلح‌آمیز کردن روابط با آمریکا نه هیچ زمان در دستور کار ایران بوده و نه حتی طرف آمریکایی نسبت به آن تمایلی نشان داده است، فارغ از اینکه اساسا در شرایطی که وضعیت منطقه در پیچیده‌ترین حالت خود قرار دارد و صهیونیست‌ها با حمایت مستقیم آمریکا حریم هوایی ایران را مورد حمله قرار دادند، امکان ترک مخاصمه وجود دارد یا خیر؟!
نکته دیگر آنکه‌ اگر فرض را براین بگیریم که شرایط برای مذاکره مستقیم با آمریکا فراهم شود و سازشکارانه هم تلقی نشود، برچه اساس می‌توان این تحلیل را مطرح کرد که چون رئیس‌جمهور این کشور به دست داشتن در کودتا اعتراف کرده مذاکره ذلت بار نیست. به‌نظر می‌رسد یک اشتباه تحلیلی و تقلیل مسئله در رفتار با آمریکا رخ داده است.
هیجان‌زدگی برای مذاکره ایران را در موضع ضعف قرار نمی‌دهد؟
این اظهارات و پیشنهادات در شرایطی مطرح می‌شود که هنوز ترامپ، موضع مشخصی در خصوص رفتار با ایران نگرفته و مشخص نیست‌ سرنوشت بحران منطقه بعد از استقرار ترامپ در کاخ سفید چه خواهد شد. فارغ از اینکه اساسا در شرایط فعلی منطقه چقدر امکان مذاکره با آمریکا در خصوص پرونده هسته‌ای ایران وجود دارد و اینکه آیا اساسا آمریکایی‌ها در این شرایط مذاکره را جزء گزینه‌های خود قرار داده‌اند یا خیر؛ اگر فرض را بر این بگذاریم که امکان شروع مذاکرات با آمریکا وجود خواهد داشت و شرایط برای انجام مذاکرات فراهم شود، سوال اصلی این است که ابراز تمایل و اشتیاق برای شروع مذاکره با آمریکا نتیجه‌ای به همراه خواهد داشت؟
اظهار صریح و علنی تمایل به مذاکره با آمریکا، آیا ایران را در روابط خود با آمریکا در موضع ضعف قرار نخواهد داد یا به عنوان نقطه قوت تلقی خواهد شد؟
نکته دیگر اینکه در شرایطی که آمریکایی‌ها هنوز موضع روشنی در خصوص رفتار با ایران نگرفته‌اند، بیان و تأکید روی این گزاره که باید به سمت مذاکره با آمریکا برویم، این فرصت را در اختیار آمریکایی‌ها قرار نمی‌دهد که برمبنای این مواضع، مناسبات خود را با ایران تنظیم کنند و برمدار زیاده‌خواهی قرار گیرند؟!
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشت این است که محاسبات آمریکا بعد از خروج از برجام نیز براین محور استوار بود که ایران با اعمال فشار پای مذاکره خواهد آمد؛ محاسبه‌ای که البته غلط بود، اما رفتار برخی سیاسیون در مواجهه با ایران را نمی‌توان در رفتار آمریکا با ایران بی‌تأثیر دانست.
در این راستا باید در رفتار با آمریکا هوشمندی لازم را داشت. هنوز نمی‌توان به طور قطع این نکته را مطرح کرد که آیا رفتار ترامپ با ایران تغییری خواهد داشت یا خیر. اگرچه مشخص است که در تمام این سال‌ها سیاست کلان آمریکا در مواجهه با ایران یکسان بوده اما در مواردی نحوه اجرای آن تفاوت‌هایی داشته که ایران نیز می‌بایست رفتار خود را براساس آن سیاست‌ها تنظیم کند. برهمین اساس می‌بایست به این نکته توجه داشت که خطای اول در مواجهه با آمریکا پس از ترامپ، هیجان‌زدگی است و پس از آن عجله در واکنش نشان دادن است.
بهتر آن است که تا موضع‌گیری صریح آمریکا در قبال ایران، صبر کرد و در ضمن از رفتارهایی که دست ایران را مقابل آمریکا رو کند یا پیش از اظهار نظر و اقدامی، ایران را در موضع ضعف قرار دهد، اجتناب کرد. در همین چهارچوب، رفتارهای هیجان‌زده و بدون در نظر گرفتن ظرافت‌های سیاسی و بین‌المللی، می‌تواند به ضد خودش تبدیل شود و پیش از شروع هر مذاکره‌ای، میز مذاکره را بسوزاند.
منبع: فرهیختگان

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/751528/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وضو و غسل با کاشت ناخن به چه صورت است ؟ +نظر آیت الله خامنه‌ای

این مرد با این ریخت و قیافه اش تاحالا 88 بار زن گرفته/ عکس

شعار امام خامنه ای در قلب تل آویو + ببینید

متلک جانانه رضا رشیدپور به کلینیک ترک حجاب

ماجرای افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی در تهران

خرم‌سلطان جذاب‌تر از همیشه در یک مراسم

واکنش وزیر علوم به مرگ یک دانشجو

عضویت 63 هزار نفر در 67 کتابخانه عمومی اردبیل

حضور 21 صنعتگر اردبیلی در سی‌وهفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی تهران

تعطیلی مدارس اردبیل فردا چهارشنبه 23 آبان 1403 | آیا مدارس اردبیل فردا تعطیل است؟

مراسم عزاداری ایام فاطمیه اول در ارومیه برگزار می شود

بازداشت اعضای باند سارقان مغازه و داخل خودرو در مهاباد

این بازیکن چطور پرسپولیس را به هم ریخت

عکسِ دانشجوی کشته شده‌ی دانشگاه خواجه نصیر

تبریز| بازدید اصحاب رسانه از پروژه‌های شهرستان بناب

کمپین هریس از ابتدا شکست‌خورده بود!

معطلی 12 ساله شهرداری تبریز در تکمیل فرهنگسرای فرشته‌جنوبی

تبریز| مدیریت واحد شهری در شهر سهند کلید خورد

بیست و هشتمین همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی؛ 24 آبان در تبریز

کلینیک ترک بی حجابی کجاست ؟

توزیع 130بسته حمایتی توسط جمعیت هلال‌احمر شهرستان اسکو در مناطق کم‌برخوردار

هشدار آیت‌الله پسندیده به امام از آشوب حزب خلق مسلمان+ سند

27 مادر باردار ساکن روستاهای هشترود به مراقبت‌های ویژه نیاز دارند

کنایه رضا رشیدپور به افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی در تهران

پیام تسلیت وزیر علوم در پی درگذشت دانشجوی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

ستاره‌امید دانش‌آموزان مراغه‌ای در مدرسه ساروقیه

پیام تسلیت وزیر علوم در پی درگذشت دانشجوی دانشگاه خواجه نصیر

وزیر علوم پیام تسلیت صادر کرد

(عکس) خرم‌سلطان جذاب‌تر از همیشه در یک مراسم

جنگ اقتصادی را باید به صلح اقتصادی تبدیل کنیم

تبریز| در بیان هویت آذربایجان، سربلند هستیم

از آغاز به‌کار دادگاه‌های صلح تا رونق واحدهای تولیدی به همت دادگستری آذربایجان‌غربی

روابط عمومی اداره کل امور مالیاتی آذربایجان‌شرقی برتر کشوری شد

وضعیت زندان های آذربایجان شرقی مطلوب است

صف های نان کوتاه و به کیفیت نان در آذربایجان شرقی افزوده شود

هشدار سازمان هواشناسی به کاهش محسوس دمای هوا

58 پروژه سرمایه گذاری گردشگری در آذربایجان اجرا می شود

دفتر حمایت حقوقی از اتباع خارجی از سوی مرکز وکلای قوه قضائیه راه‌اندازی شد

ساخت 75 مدرسه توسط خیران در میاندوآب

ارسال 112 مقاله به دبیرخانه کنگره ملی تولیدات گلخانه‌ای

رانندگان در تردد در جاده های مه آلود از چراغ مه شکن استفاده کنند

خبر درخواست عجیب تراکتور کذب است

تولید دوربین‌های مداربسته با هوش مصنوعی در اردبیل

امروزه شاهد نتیجه و ثمره بسیج هستیم

افزایش جمعیت آهوان مغان

تولید دوربین‌های مدار بسته با هوش مصنوعی در اردبیل

به دلیل مشت زدن به داور؛ رئیس باشگاه تُرک به سه سال و نیم زندان محکوم شد!

ماجرای کلینیک ترک حجاب در تهران چیست؟ زنان بدون حجاب بستری می‌شوند؟!

اشتغال بیش از 3 هزار نفر از زندانیان در آذربایجان‌غربی

تداوم بارش باران و مه‌آلود بودن محور‌های مواصلاتی آذربایجان شرقی