بزرگنمايي:
پیام آذری - به گزارش خبرنگار حوزه استانهای خبرگزاری تقریب(تنا)، اصحاب رسانه امروز در تور رسانهای متنوع یکروزه حاضر شدند، ابتدای این تور با نشست خبری رئیس کل دادگستری آذربایجانغربی همراه بود، ناصر عتباتی در جمع خبرنگاران با تقدیر از کسانی که در حوزه فرهنگسازی، اطلاعرسانی و مطالبهگری در جامعه تلاش میکنند اظهار داشت: قوه قضائیه در حوزه اطلاعرسانی برخی اقدامات، دارای محدودیتهای شرعی و قانونی است.
وی تصریح کرد: اما در قانون وظایف متعددی بر عهده قوه قضائیه گذارده شده که یکی از آنها احقاق حق و رسیدگی به پروندههایی نظیر نزاع و درگیری است.
رئیس کل دادگستری آذربایجانغربی گفت: هماکنون بخش بزرگی از ظرفیت قضایی و قانونی قوه قضائیه در جهت رفع مشکلات غیرقضایی گذاشته شده است.
ورود دستگاه قضا مانع از تعطیلی واحدهای برتر استان شد
وی با اشاره به اینکه از سال 86 حکم قلع و قمع به یکی از واحدهای برتر تولیدی استان صادر شده و اهالی نیز به جد پیگیر بودند خاطرنشان کرد: در این راستا اگر حکم اجرا شده و رفع تصرف انجام میشد به نابودی و تعطیلی کامل آن واحد تولیدی منجر میشد اما دستگاه قضا به مسئله ورود کرده و مسئله حل شد.
عتباتی بیان کرد: برخی جرائم، اقتصادی و معیشتمحور است و بیتردید هر چه اشتغال و تولید در استان افزایش یابد قوه قضائیه منتفع خواهد شد چون ورود پروندهها کاهش مییابد و در این راستا در هشت ماهه امسال 11 جلسه کمیته حمایت قضایی از واحدها انجام شده است.
وی ادامه داد: تا سال 92 مجازاتهای جایگزین حبس مبنای قانونی نداشت و برخی قضات آرایی را صادر میکردند اما پس از آن قانون مجازات اسلامی تغییر یافت و مجازات جایگزین حبس رخ داد تا به برکت آن افراد خانوادهدار و آبرومند و سرپرست خانواده راهی زندان نشده و سابقهدار نشوند.
عتباتی با اشاره به اینکه در سال گذشته ارزش ریالی خدمات عامالمنفعه و مجازاتهای جایگزین حبس 13 میلیارد تومان بود بیان کرد: این ارقام صرف تجهیز کتابخانههای عمومی و خرید کتابهای مخصوص نابینایان به ارزش 600 میلیون تومان، انجام خدمات پزشکی در بیمارستانها برای افراد بیبضاعت، خدمت در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و همچنین خدمت در مدارس و سایر موارد شد.
وی افزود: این در حالی است که جرمهایی نظیر عربدهکشی، اوباشگری و اخلال در نظم و امنیت عمومی شامل مجازات جایگزین حبس نبوده و با افراد شرور در چارچوب قانون با جدیت و قاطعیت برخورد میشود.
دادگاههای صلح در آذربایجانغربی آغاز به کار کرد
رئیس کل دادگستری آذربایجانغربی از آغاز به کار دادگاههای صلح با 59 شعبه خبر داد و گفت: بیتردید وجود چنین دادگاهها و شعباتی آسایش عمومی شهروندان را چندین برابر میکند.
عتباتی با تاکید بر لزوم سنددار شدن مالکیتهای غیرمنقول اظهار داشت: هماکنون بیش از یک سوم پروندههای قضایی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم مربوط به حوزه املاک است.
وی با اشاره به برگزاری دورههای کارآموزی قضایی در ارومیه تصریح کرد: هم اکنون کمتر از 400 قاضی در سطح استان مشغول به کار بوده که 97 نفر از آنها اخیرا جذب شده، در حالی که پیش از این در شهرهای تهران و تبریز دوره کارآموزی را طی میکردند.
عتباتی با بیان اینکه باید ظرفیتهای سازش شورای حل اختلاف در جامعه تبیین شود گفت: در این صورت رغبت به سازش افزایش مییابد و در این راستا امسال 35 فقره قتل عمد با مصالحه به پایان رسیده و بنابراین باید فرهنگ مدارا و بخشش را در جامعه تعمیق داد.
در ادامه این تور رسانهای، خبرنگاران در مجتمع دادگاههای صلح حضور یافته و از نزدیک نظارهگر فعالیت شعبات صلح شدند.
«اکبر اسدی» معاون برنامهریزی، آمار و فناوری اطلاعات و رییس شورای حل اختلاف آذربایجانغربی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در سال گذشته قانون شورای حل اختلاف دستخوش تغییر و تحول شد و امسال به تصویب مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان رسید و پس از آن، دادگاههای صلح در سطح کشور تشکیل شد و در آذربایجانغربی نیز از 15 مرداد براساس مصوبه شورای راهبری، کار خود را آغاز کرد.
وی افزود: در فاز نخست در 11 حوزه قضایی بخشی و سه شهرستان فاقد دادسرا آغاز به کار کرده و در فاز دوم دادگاه صلح در شهرستانهای استان که دارای دادسرا بودند فعالیت کرد و در فاز نهایی که اول آبان امسال بود در مرکز استان نیز محاکم صلح راهاندازی شد.
اسدی گفت: براساس چارت سازمان، تعداد 78 شعبه صلح برای استان در نظر گرفته بودند که از این تعداد با توجه به کمبود شدید نیروی انسانی تاکنون 59 شعبه صلح در سطح استان راهاندازی شد و در کنار آنها که در شعب صلح فعالیت میکنند شورای حل اختلاف نیز در امر صلح و سازش اهتمام دارد.
42 درصد از پروندههای قابل مصالحه استان به صلح و سازش منجر شد
وی با اشاره به دستاوردهای صلحی استان در 6 ماهه امسال اظهار داشت: در این مدت ضمن رسیدگی به 179 هزار و 698 فقره پرونده اختلاف، 42 درصد از پروندههای قابل مصالحه به صلح و سازش منجر شد.
معاون برنامهریزی، آمار و فناوری اطلاعات و رییس شورای حل اختلاف آذربایجانغربی گفت: علاوه بر آن 59 هزار و 739 فقره پرونده اختلاف به صلح انجامید و تعداد 901 نفر زندانی با اخذ رضایت شکات و جلب مشارکتهای خیران آزاد شدند.
وی بیان کرد: از سوی دیگر صلح و سازش تعداد پنج هزار و 46 فقره پرونده خانواده در سطح استان، 916 فقره پرونده طلاق و 34 فقره قتل در هشت ماهه امسال از عملکردهای مثبت شورای حل اختلاف بوده است.
در ادامه این تور خبری، رئیس کل دادگستری آذربایجانغربی به همراه مدیرکل آموزش و پرورش استان و یکی از قضات خبره که فعالیت بسیاری در مجازاتهای جایگزین حبس دارد در مدرسه ابتدایی امالبنین(س) که در جریان احکام صادره مجازاتهای جایگزین حبس، منتفع شده بود حضور یافتند.
ناصر عتباتی گفت: بیتردید اصحاب رسانه باید برای تبیین نتایج مطلوب مجازاتهای جایگزین حبس در سطح جامعه به منظور توسعه آن تلاش کنند چون دستاوردهای مثبت فراوانی به همراه داشته است.
حرکت دادگستری برای تامین تجهیزات مورد نیاز مدارس بسیار مثالزدنی است
در ادامه مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجانغربی نیز اظهار داشت: برای اینکه در آموزش و پرورش اهداف به معنی واقعی کلمه محقق شود عوامل گوناگونی دخیل بوده که یکی از آنها وجود بستر فضا و تجهیزات به ویژه برای کیفیتبخشی به تعلیم و تربیت است.
علی مطهری افزود: کیفیت تامین تجهیزات در همه جا همانند این شرایط مطلوب نیست برای همین در مناطق کمبرخوردار، مجازاتهای جایگزین حبس یک فرصت است که میتواند در تامین تجهیزات مورد نیاز کمک کند.
وی تاکید کرد: هم اکنون حرکت دادگستری استان در جهت تامین تجهیزات مورد نیاز مدارس که در کیفیتبخشی به آموزش نقش ایفا میکند بسیار مثالزدنی است.
در ادامه نیز ناصر عباسی سرپرست مجتمع قضایی شهید بهشتی ارومیه و قاضی برجسته دادگاه نیز با اشاره به حکمهای جایگزین حبس بیان کرد: دستگاه قضایی در راستای کاهش جرایم، اقدامات بسیاری از جمله جایگزین حبس به ویژه در مدارس انجام داده است.
وی افزود: نهادهای پذیرنده دارای خدمات عمومی، تمامی نیازمندیهای آن مجموعه را بیان میکنند تا حکمهای جایگزین حبس برای خدمت در آن مجموعه انجام شود.
عباسی با اشاره به اینکه به غیر از دبستان دخترانه امالبنین(س) ارومیه و 19 مدرسه سطح استان که از باب مجازاتهای جایگزین حبس، اقدامات مطلوبی در آن انجام شده است خاطرنشان کرد: در بیمارستان امام خمینی(ره) ارومیه نیز با توجه به اینکه برخی اقلام دارویی و درمانی تحت پوشش بیمه نیست و با توجه به بستری بیماران کمبضائت در آن، حکمهای جایگزین حبس در این راستا صادر شده تا به این بیماران کمک شود.
صفریان مدیر دبستان دخترانه ام البنین(س) نیز در مورد اقدامات مجازاتهای جایگزین حبس در این مدرسه گفت: در این دو سال آن دسته از اولیایی که فرزند دوم خود را در این مدرسه ثبتنام کردهاند متوجه تغییرات فاحش آن شدهاند چون شادابسازی محوطه حیاط و کلاسهای آن انجام شده و چهار کلاس درس نیز هوشمندسازی شده است.
وی بیان کرد: علاوه بر آن در این مدرسه پنجرهها فنسکشی شده است و کل پردههای کهنه کلاسها عوض شده و کمدهای آموزشی برای جلوگیری از دستکاری دانشآموزان ابتدایی در تمامی کلاسها نصب شده است.
در ادامه این تور خبری نیز اصحاب رسانه در کارخانه قند ارومیه حاضر شدند.
ناصر عتباتی در این واحد تولیدی اظهار داشت: برنامههای حمایتی دستگاه قضا از واحدهای تولیدی یک سیاست دائمی بوده و براساس عملیاتی کردن فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی و ابلاغ رییس قوه قضائیه برای حمایت از تولید بوده است.
رئیس کل دادگستری آذربایجانغربی بیان کرد: خوشبختانه رابطه مناسبی بین اهالی صنعت، فعالان اقتصادی، کارآفرینان و شرکتهای دانشبنیان با تشکیلات قضایی ایجاد شده و امروز بیشتر تولیدکنندگان مسائل و مشکلات خود را از طریق اتاق بازرگانی و کمیته حمایت قضایی از سرمایهگذاری اعلام میکنند.
وی با اشاره به اینکه تثبیت مالکیت برای یک مجموعه تولیدی بسیار مهم است تصریح کرد: زمانی که سند تکبرگی برای مجموعهای صادر میشود از باب وثیقه قرار دادن واحد برای دریافت وام جهت تثبیت مالکیت و جلوگیری از تعرض و تصرف، بسیار کمککننده است.
عتباتی اظهار کرد: در کنار آن به عنوان بخشی از کمک به واحدهای تولیدی مدیریت پرونده و کاهش آسیبهای اجتماعی و بزهکاری مدنظر بوده و به شکل دائمی است یعنی در یک بازه محدود زمانی نیست و دادگستری در تلاش است با توسعه اشتغال و حمایت از کارآفرینی و واحدهای تولیدی، اشتغال استان را رونق داده تا خانوادهها دغدغه اشتغال نداشته باشند و در نتیجه بزهکاری و اختلافات خانوادگی به شکل قابل توجهی کاهش مییابد.
همچنین حسین مجیدی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان در این مراسم گفت: در سال گذشته 17 هزار پرونده در مددکاری و کلانتریهای استان منجر به صلح و سازش شده است.
وی با اشاره به نقش خیران در کمک به آزادی زندانیان بیان کرد: در این راستا 800 نفر از محکومان مالی با استفاده از ظرفیت خیرین آزاد شدند.
مجیدی اظهار داشت: یکی از سیاستهای قطعی دستگاه قضایی در راستای منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی، حمایت از واحدهای تولیدی است و در این راستا دستگاه قضایی علاوه بر حمایتهایی که از مجموعه سرمایهگذاران و واحدهای تولیدی دارد تفکرش نیز بر این است که بتواند از ظرفیت این واحدهای تولیدی در حوزه پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح و تربیت محکومان زندانی بهرهمند شود.
1200 نفر از محکومان سطح استان شاغل شدند
وی تصریح کرد: خوشبختانه امروز شاهد هستیم که در بیش از 94 واحد تولیدی بیش از 1200 نفر از محکومین سطح استان مشغول به کار بوده، علاوه بر محکومانی که در خود زندان و در واحدهای تولیدی مستقر در زندان مشغول به کار هستند.
دادستان ارومیه گفت: بیتردید یکی از مواردی که میتواند در اصلاح فرایندها و محکومان موثر باشد همین اشتغال در واحدهای تولیدی است.
مجیدی بیان کرد: علاوه بر آن امسال 12 جلسه حمایت قضایی از سرمایهگذاری استان در بخشهای مختلف برگزار شده است و 99 مصوبه به تصویب رسیده و مشکل 34 واحد تولیدی حل و فصل شده و شغل 1500 نفر تثبیت شده است.
در ادامه این تور رسانهای، خبرنگاران در زندان مرکزی ارومیه حاضر شده و از کارگاههای بنیاد تعاون نیز بازدید و با محکومان به گفتوگو پرداختند.
رئیس کل دادگستری آذربایجانغربی در این دیدار گفت: هدف دادگستری این است که یک اصلاح و تربیت به معنای واقعی در حوزه توانمندسازی، حرفهآموزی و اشتغالزایی در زندان رخ دهد.
ناصر عتباتی بیان کرد: این یکی از مهمترین شئون اصلاح و تربیت است که تکرار جرم و بازگشت به زندان را به حداقل میرساند.
وی اظهار داشت: هم اکنون برخی زندانیان شرایط اشتغال در کارگاههای خارج از زندان را دارند و برخی زندانیان در کارگاهای بنیاد تعاون مشغول به کار هستند و برخی نیز شرایط اشتغال داشته و شرایط خروج از بند بستر را ندارند که به آنها اشتغال نشسته گفته میشود که در حوزه صنایع دستی کار میکنند.
رئیس کل دادگستری آذربایجانغربی افزود: مجموع این اشتغالها سه هزار و 6 نفر 3006 است که براساس قانون کار حقوق میگیرند و در این راستا زندانیان زمانی که احساس مفید بودن کرده و فرشهای چندصد میلیونی تولید و درآمد حلال کسب میکنند به این باور میرسند که در جامعه مفید بوده و در تولید نقشآفرینی هستند و برای خانواده درآمد حلال کسب میکنند و این خود شخصیت دادن و بازاجتماعی کردن است و از تکرار جرم جلوگیری میکند.
حسین مجیدی دادستان ارومیه نیز در جمع خبرنگاران بیان کرد: در هر جامعهای که بشریت در آن زیست میکند برخی قوانین و مقررات و همچنین عدالت و نظم اجتماعی حکمفرما است و نتیجه اجرای مقررات و عدالت اجتماعی یعنی زندان نیز یک امر اجتنابناپذیر است و در تمامی نظامهای قضایی دنیا موضوع حبس حکفرما بوده است.
وی تصریح کرد: در زندانها سعی شده با توجه به اینکه ممکن است کسانی که متحمل حبس میشوند به لحاظ آثار جبرانناپذیری که مسئله زندان برای خود زندانی و خانوادههای آنها وجود دارد این موضوع به حداقل ممکن برسد.
مجیدی گفت: هم اکنون با تدبیر همکاران قضایی، موضوعات مختلف و نگاههای عالمانه برای به حداقل رساندن مقوله حبس وجود داشته، هر چند در برخی موارد به لحاظ استقرار عدالت اجتماعی و نظم در جامعه به ناچار مقوله حبس به عنوان ضرورت بد اجتماعی حکفرما است.
دادستان ارومیه بیان کرد: در دستگاه قضایی هدف این است که در ارتباط با جرایمی که واجد آثار عمومی نیستند، با تدبیر دستگاه قضایی پرونده آنها با صلح و سازش مختومه شود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه عده قابل توجهی از افراد جامعه ممکن است مرتکب برخی جرائم ساده شوند، بنابراین سعی شده با استفاده از ظرفیت مددکاری و مشاورهایی که در کلانتریها و پاسگاهها مستقر هستند، به این امورات رسیدگی شود.
مجیدی افزود: فرایند اولیه بسیاری از پروندههای کیفری که در نظام قضایی ایجاد میشود از مجموعههای انتظامی آغاز شده و سرمنشاء برخی از پروندهها نیز از این مجموعهها است و سعی شده با استفاده از گروههای مختلف اجتماعی و افسران ارشد انتظامی، مجموعهای را تعریف کرده تا موضوعاتی که قابل اهمیت نبوده و وصف عمومی ندارند و صرفا با شکایت شاکی آغاز و با رضایت مختوم میشود در این فرایندها حل و فصل شود و در این رابطه افراد قابل توجهی از اشخاصی که وارد تشکیلات قضایی شده و حکم صادر میشود ممکن است واجد مجازات حبس شوند.
17 هزار فقره پرونده در مددکاریهای انتظامی و کلانتریها به سازش منجر شد
وی گفت: در سال گذشته در مجموعههای انتظامی نزدیک 17 هزار فقره پرونده صرفا در مددکارهای انتظامی و اجتماعی و کلانتریهای سطح استان منجر به صلح و سازش شده است.
مجیدی با اشاره به نقش خیرین در کمک به آزادی زندانیان اظهار داشت: در این راستا 800 نفر از محکومین مالی با استفاده از ظرفیت خیرین آزاد شدند.
در ادامه نیز فتحی مدیر کل زندانهای آذربایجانغربی با اشاره به دیدار چهره به چهره قضات با زندانیان و استماع مشکلات آنها تصریح کرد: بی تردید این دیدارها برکات فراوانی برای زندانیان دارد و امسال 7111 مورد دیدار چهره به چهره مسئولان با زندانیان داشتند.
وی افزود: نتیجه این دیدارها 56 هزار مورد اعطای مرخصی به زندانیان بوده که برای جامعه زندانیان بسیار ارزشمند است و اعطای 2289 مورد ارفاق به زندانیها صورت گرفته که از طریق نهادها از زندانها آزاد شدند.
فتحی با اشاره به فعالیت پنج کارگاه اشتغالزایی در بنیاد تعاون گفت: در این راستا کارگاههایی مانند قالیبافی، مبلسازی، کارگاه تولید پیراهن، مصنوعات چوبی، دستکش و بستهبندی در زندان مرکزی ارومیه انجام و 270 نفر در این کارگاهها مشغول بهکار هستند.
مدیرکل زندانهای آذربایجانغربی اظهار داشت: هم اکنون در کل استان، 3004 نفر از محکومان شاغل و درآمدزا هستند که 40 میلیارد تومان در نیمه نخست امسال از طریق بنیاد تعاون به آنها حقوق پرداخت شده است و در این راستا درصدی به خود محکومان واریز و درصدی به حساب خانوادههای آنها واریز میشود و درصدی نیز نگهداری شده و حق برداشت وجود ندارد و برای آنها پسانداز میشود.
گزارش از نصیبه نیکزاد قوشچی
انتهای پیام/