پیام آذری

آخرين مطالب

شکست کامالا هریس با وجود حمایت سلبریتی‌ها/ تیغ تیلور سوئیفت هم نبرید سیاسی

شکست کامالا هریس با وجود حمایت سلبریتی‌ها/ تیغ تیلور سوئیفت هم نبرید
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ‌در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، هنرمندان مشهور و محبوبی مثل تیلور سوئیفت و جنیفر لوپز از کامالا حمایت کردند ولی اکثریت مردم این کشور به ترامپ رای دادند.

میگِن ماری کلی، مجری تلویزیونی، که قبلا برای فاکس‌نیوز کار می‌کرد و الان مجری ان. بی. سی نیوز است، پس از انتخابات آمریکا خطاب به تیلور سوئیفت و جنیفر لوپز و سایر ستارگان دنیای هنر که از مردم خواسته بودند به ترامپ رای بدهند، سخنان تحقیرآمیزی گفته که خلاصه‌اش این است: شما سلبریتی‌ها بهتر است دربارۀ زندگی شخصی‌تان با مردم حرف بزنید نه دربارۀ سیاست و مسائل اجتماعی. 
این توصیه مبتنی بر یک فرض اساسی است و آن اینکه، هنرمندان چیز زیادی از سیاست نمی‌دانند یا دست کم در سیاست‌شناسی ارجحیتی به مردم عادی ندارند. در ایران البته انتظارات سیاسی زیادی از هنرمندان وجود دارد. انگار اگر کسی بازیگر یا فیلم‌ساز یا شاعر یا داستان‌نویس مشهوری باشد، سیاست را هم به درستی می‌فهمد و باید در مقام "راهنمای سیاسی مردم" قرار گیرد.
بر مبنای چنین تصوری از "جایگاه سیاسی هنرمند"، روشنفکران ادبی در دوران قبل از انقلاب نقش "رهبران فکری و سیاسی جامعه" را ایفا می‌کردند. ایفای چنین نقشی مستلزم پذیرش آن از سوی جامعه بود. اگر لایه‌های تحصیلکرده‌تر و فرهنگی‌تر جامعه پذیرای چنین نقشی نبودند، هیچ گاه داستان‌نویس نه چندان درخشانی مثل جلال آل احمد، در جایگاه یک "راهنمای سیاسی" قرار نمی‌گرفت. 
در دهۀ نخست پس از انقلاب، ظهور پدیده‌ای به نام محسن مخملباف به خوبی نشان می‌داد که مردم ایران از هنرمند انتظار سیاسی دارند. مخملباف در چشم مردم فیلم‌سازی بود که حرف‌های سیاسی مهمی داشت؛ و مردم می‌پسندیدند که یک فیلمساز یا بازیگر یا خواننده یا نویسنده "سیاسی" باشد. 
البته هر هنرمندی حق دارد به سیاست هم بپردازد. چه در اثر هنری‌اش چه در موضع‌گیری‌های غیرهنری‌اش. ولی مسئله این است که وقتی یک هرمند محبوب در جایگاه "راهنمای سیاسی مردم" قرار می‌گیرد، محبوبیت او که ناشی از آثار هنری‌اش است، جای "بینش سیاسی" را می‌گیرد؛ بینشی که آن هنرمند ممکن است آن را داشته باشد یا نداشته باشد. 
اما اینکه او سواد و عقل سیاسی کافی دارد و تشخیص سیاسی‌اش درست است یا نه، معمولا تحت‌الشعاع محبوبیتش قرار می‌گیرد. بویژه اینکه، به قول ویلفردو پارتو، جامعه‌شناس سیاسی ایتالیایی، عقل فقط یکی از مبانی "عمل سیاسی" است. از نظر پارتو "عاطفه" نیز نقش مهمی در عمل سیاسی افراد دارد. 
یک هنرمند مشهور و موفق پیشاپیش با آثار هنری‌اش عواطف عمیق مردم را متوجه خودش کرده؛ بنابراین اگر او بتواند مردم را به سمت سیاسی خاصی سوق دهد، بعید است که این کار را با "قدرت استدلال" یا "وضوحِ درستیِ سخنش" انجام داده باشد. 
حتی اگر استدلال او درست باشد، ممکن است همان استدلال را فرد دیگری نیز ارائه و اقامه کرده باشد ولی مردم حرفش را به سمع قبول نشنیده باشند. یعنی محبوبیت آن هنرمند است که پشتوانۀ این استدلال فرضی می‌شود و استدلال را مبنای عمل جمع کثیری از مردم می‌کند. با این حال به نظر می‌رسد که عصر "نفوذ سیاسی هنرمندان" هم رو به پایان است. چه در ایران چه در آمریکا. اگر در چند دهۀ اخیر "روشنفکران" جایگاه فکری و سیاسی سابق‌شان را در جوامع گوناگون از دست داده‌اند، می‌توان انتظار داشت که هنرمندان نیز اعتبار سیاسی‌شان را به تدریج از دست بدهند. 
یکی از دلایل این تحول اجتماعی-سیاسی، شاید "افزایش اعتمادبه‌نفس مردم" باشد. در عصر اینترنت، عامۀ مردم تریبون‌های گوناگونی برای ارائۀ نظراتشان دارند. در همین ایران مردم عادی زیادی را می‌بینیم که تعداد فالورهایشان در فضای مجازی، بیشتر از فالور‌های مهم‌ترین روشنفکران و هنرمندان این کشور است. 
علاوه بر این، فضای مجازی "معرکۀ آرا" است. قبلا که اینستاگرام و توئیتر و ... نبود، چرخ زمانه این طور می‌چرخید که مثلا فلان نشریۀ ادبی یا هنری، به سراغ فلان هنرمند مشهور و محبوب می‌رفت و با او مصاحبه‌ای می‌کرد و چند سوال انتقادی هم در آن مصاحبه مطرح می‌شد. نقد اصغر فرهادی در مجلۀ فیلم یا تیلور سوئیفت در روزنامۀ واشنگتن پست، تفاوتی اساسی دارد با انبوه نقد‌هایی که در حساب‌های کاربری مردم در فضای مجازی متوجه این دو هنرمند می‌شود. بسیاری از این نقد‌ها نیز در قالب کامنت‌هایی در زیر پست‌ها یا توئیت‌های این هنرمندان منتشر می‌شود. 
نتیجۀ این وضع، مخدوش شدن یا بدست نیامدن یا از دست رفتن نفوذ کلامی است که هنرمندان سابقا در عرصۀ سیاست داشتند ولی امروزه تقریبا فاقد آنند. مثلا در همین انتخابات اخیر آمریکا، مریل استریپ و رابرت دنیرو به شدت مخالف انتخاب ترامپ بودند. دو بازیگر محبوب سینما که چند اسکار هم برده‌اند.
مریل استریپ سه بار اسکار برده و رابرت دنیر دو بار. انبوهی از جوایز معتبر دیگر هم در کارنامۀ این دو بازیگر محبوب دیده می‌شود. ولی زمانه تغییر کرده و این دو غول خوش‌نام دنیای بازیگری هر چقدر علیه ترامپ حرف بزنند، آن راننده کامیون یا همبرگرپز یا کشاورزی که حتی ممکن است فیلم‌های این دو بازیگر را با لذت هم دیده باشد، "تصمیم سیاسی خودش" را می‌گیرد. 
تصمیم سیاسی فردی، تصمیمی است که در مدار جاذبۀ این و آن اتخاذ نمی‌شود. اگر هم چنین مداری در کار باشد، این مدار ظاهرا در بسیاری از کشور‌های جهان دیگر به قدر سابق در اختیار روشنفکران و هنرمندان نیست. عامۀ مردم، به لطف اینترنت، دیگر آن قدر‌ها هم از موضع پایین به روشنفکران و هنرمندان نگاه نمی‌کنند. 
تیلور سوئیفت و جنیفر لوپز و رابرت دنیرو و مریل استریپ، هر چقدر هم هنرمند و برجسته و موفق و محبوب، مرجع تقلید سیاسی اکثر مردم آمریکا نیستند. چنانکه در ایران هم دیگر اوضاع مثل سال‌های 1376 یا 1396 نیست که محسن مخملباف یا اصغر فرهادی توانستند آرای خاتمی و روحانی را افزایش دهند و نقش مهمی در رفتار سیاسی و انتخاباتی مردم ایران بازی کنند. 
اینکه در هر کشوری چه عللی در کار بوده و مرجعیت سیاسی روشنفکران و هنرمندان کمرنگ شده، بحث دیگری است ولی فی‌الجمله به نظر می‌رسد که آن سبو بشکسته و آن پیمانه بریخته و عامه را سیاستی دگر آمده! قطعا اینترنت یکی از علل اساسی است ولی حتما علل دیگری هم در کار بوده. نظیر کاستی‌ها و مشکلات جوامع غربی و به نتیجه نرسیدن اصلاحات در جوامعی نظیر ایران و ...

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/751451/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این مرد با این ریخت و قیافه اش تاحالا 88 بار زن گرفته/ عکس

شعار امام خامنه ای در قلب تل آویو + ببینید

متلک جانانه رضا رشیدپور به کلینیک ترک حجاب

ماجرای افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی در تهران

خرم‌سلطان جذاب‌تر از همیشه در یک مراسم

واکنش وزیر علوم به مرگ یک دانشجو

عضویت 63 هزار نفر در 67 کتابخانه عمومی اردبیل

حضور 21 صنعتگر اردبیلی در سی‌وهفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی تهران

تعطیلی مدارس اردبیل فردا چهارشنبه 23 آبان 1403 | آیا مدارس اردبیل فردا تعطیل است؟

مراسم عزاداری ایام فاطمیه اول در ارومیه برگزار می شود

بازداشت اعضای باند سارقان مغازه و داخل خودرو در مهاباد

این بازیکن چطور پرسپولیس را به هم ریخت

عکسِ دانشجوی کشته شده‌ی دانشگاه خواجه نصیر

تبریز| بازدید اصحاب رسانه از پروژه‌های شهرستان بناب

کمپین هریس از ابتدا شکست‌خورده بود!

معطلی 12 ساله شهرداری تبریز در تکمیل فرهنگسرای فرشته‌جنوبی

تبریز| مدیریت واحد شهری در شهر سهند کلید خورد

بیست و هشتمین همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی؛ 24 آبان در تبریز

کلینیک ترک بی حجابی کجاست ؟

توزیع 130بسته حمایتی توسط جمعیت هلال‌احمر شهرستان اسکو در مناطق کم‌برخوردار

هشدار آیت‌الله پسندیده به امام از آشوب حزب خلق مسلمان+ سند

27 مادر باردار ساکن روستاهای هشترود به مراقبت‌های ویژه نیاز دارند

کنایه رضا رشیدپور به افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی در تهران

پیام تسلیت وزیر علوم در پی درگذشت دانشجوی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

ستاره‌امید دانش‌آموزان مراغه‌ای در مدرسه ساروقیه

پیام تسلیت وزیر علوم در پی درگذشت دانشجوی دانشگاه خواجه نصیر

وزیر علوم پیام تسلیت صادر کرد

(عکس) خرم‌سلطان جذاب‌تر از همیشه در یک مراسم

جنگ اقتصادی را باید به صلح اقتصادی تبدیل کنیم

تبریز| در بیان هویت آذربایجان، سربلند هستیم

از آغاز به‌کار دادگاه‌های صلح تا رونق واحدهای تولیدی به همت دادگستری آذربایجان‌غربی

روابط عمومی اداره کل امور مالیاتی آذربایجان‌شرقی برتر کشوری شد

وضعیت زندان های آذربایجان شرقی مطلوب است

صف های نان کوتاه و به کیفیت نان در آذربایجان شرقی افزوده شود

هشدار سازمان هواشناسی به کاهش محسوس دمای هوا

58 پروژه سرمایه گذاری گردشگری در آذربایجان اجرا می شود

دفتر حمایت حقوقی از اتباع خارجی از سوی مرکز وکلای قوه قضائیه راه‌اندازی شد

ساخت 75 مدرسه توسط خیران در میاندوآب

ارسال 112 مقاله به دبیرخانه کنگره ملی تولیدات گلخانه‌ای

رانندگان در تردد در جاده های مه آلود از چراغ مه شکن استفاده کنند

خبر درخواست عجیب تراکتور کذب است

تولید دوربین‌های مداربسته با هوش مصنوعی در اردبیل

امروزه شاهد نتیجه و ثمره بسیج هستیم

افزایش جمعیت آهوان مغان

تولید دوربین‌های مدار بسته با هوش مصنوعی در اردبیل

به دلیل مشت زدن به داور؛ رئیس باشگاه تُرک به سه سال و نیم زندان محکوم شد!

ماجرای کلینیک ترک حجاب در تهران چیست؟ زنان بدون حجاب بستری می‌شوند؟!

اشتغال بیش از 3 هزار نفر از زندانیان در آذربایجان‌غربی

تداوم بارش باران و مه‌آلود بودن محور‌های مواصلاتی آذربایجان شرقی

ارسال 175 مقاله به کنفرانس مهندسی کامپیوتر و دانش