دیپلماسی فعال منطقهای در اسلامآباد
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام آذری - وزیر امور خارجه کشورمان، در سفر دو روزه خود به اسلامآباد با مقامات ارشد پاکستان از جمله نخستوزیر، وزیر خارجه و فرمانده ارتش پاکستان دیدار کرد و پیرامون تقویت همکاریهای مرزی، تجارت و انرژی، بررسی تحولات منطقهای بهویژه وضعیت فلسطین و لبنان، امنیت مرزها و همکاریهای دفاعی رایزنی کرد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، سید عباس عراقچی از 13 مهر تا 15 آبان توانست با 12 سفر دیپلماتیک به کشورهای منطقه، رکوردی جدید برای دستگاه دیپلماسی کشور خلق کند.
عراقچی در مجموعه این سفرها علاوه بر آنکه زمینه گسترش مناسبات منطقهای و همسایگی ایران را فراهم کرده است، توانسته تصویری روشن از راهبردها و مواضع جمهوریاسلامی ایران در برخورد با تحولات منطقه و بینالمللی به ویژه در مواجهه با شرارتهای رژیمصهیونیستی نشان دهد.
در چنین شرایطی سفر دو روزه عراقچی به پاکستان که برخی معتقدند آخرین سفر منطقهای رئیس دستگاه دیپلماسی در این دور از سفرها تلقی میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار است چرا که دو کشور علاوه برداشتن دیدگاههای مشترک در خصوص توسعه همکاریهای دوجانبه و همچنین تحولات جاری در منطقه، پروندههای مهم مشترکی نیز در حوزههای مختلف در دستور کار دارند.
لازم به یادآوری است که ایران و پاکستان با بیش از 900 کیلومتر مرز مشترک و برخورداری از قرابتهای مختلف زبانی، فرهنگی و دینی از کشورهای مهم و تأثیرگذار در تحولات منطقه و جهان اسلام به شمار میروند به طوری که کمتر کشوری را میتوان پیدا کرد که به اندازه پاکستان با ایران هویت مشترک فرهنگی-تاریخی داشته باشد و به جهت اینکه جمهوری اسلامی ایران برای مردم پاکستان عمق استراتژیک فرهنگی و تمدنی است از این رو بسیاری از آنان ایران را کشور دوم خود میدانند. همچنین پاکستان را میتوان اولین کشوری دانست که انقلاب اسلامی و شکلگیری جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت و میتوان گفت جمهوری اسلامی پاکستان سالهاست که حافظ منافع ایران در مقابل آمریکا بوده است. بر همین اساس روابط دو کشور از زمان استقلال پاکستان تاکنون بسیار راهبردی بوده و نگاه رهبران دو کشور نسبت به بسیاری از مسائل منطقهای و بینالمللی نزدیک است به طوری که میتوان دو کشور را بازیگران مهمی در شکلدهی به تحولات منطقه و جهان اسلام به شمار آورد.
عراقچی در این سفر با مقامات ارشد پاکستان از جمله شهباز شریف، نخستوزیر و محمد اسحاق دار، وزیر خارجه دیدار کرد و توافقات جدیدی در زمینه همکاریهای مرزی بین دو کشور حاصل شد. وی همچنین دیدارها و رایزنیهایی با مقامات کلیدی پاکستانی از جمله ژنرال عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان داشت و فضایی از تفاهم متقابل را در این دیدارها ایجاد کرد. چنین تعاملاتی در همسوسازی دیدگاههای دو ملت در خصوص چالشهای مشترک و به ویژه تهدیدات ناشی از اقدامات اسرائیل، برقراری آتشبس در غزه و لبنان و رویکردهای مشترک برای کاهش تنشها و افزایش ثبات در منطقه و نیز تدوین پاسخهای جمعی برای مقابله با این چالشها بسیار مهم ارزیابی میشود. در این خصوص عراقچی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک پس از این دیدار تاکید کرد که «برخلاف اسرائیل، ایران به دنبال تنش نیست، اما حق دفاع از خود را محفوظ میدارد.»
روابط دیرینه فرهنگی همانطور که گفته شد؛ از زمان استقلال پاکستان، عمدتاً رابطه بین ایران و پاکستان نزدیک بوده است؛ این نزدیکی به هویت مشترک دو کشور که ریشه در مشترکات فرهنگی و تاریخی دارد بر میگردد. از این رو سران دو کشور دیدگاههای هم سویی در مواجهه با مسائل منطقهای و بینالمللی به ویژه مهمترین مسئله جهان اسلام یعنی فلسطین داشتهاند که این همسویی و هماهنگی در تقویت همکاری بین دو کشور در حوزههای مختلف به ویژه حوزههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی مؤثر بوده است.
برخورد با مسائل منطقهای ایران و پاکستان علاوه بر آنکه تاکنون چندین بار همبستگی خود را با ملت فلسطین ابراز و اقدامات رژیم صهیونی را محکوم کردهاند و رایزنیهای مشترکی در راستای توقف جنایات این رژیم و دفاع از حقوق مشروع مردم فلسطین در مجامع بینالمللی داشتهاند؛ در خصوص مسائل مهم منطقهای دیگر نیز موضع واحدی دارند که مهمترین آن تعهد هر دو کشور به پایبندی به اصول حاکمیت و تمامیت ارضی در رویکردهای سیاست خارجی آنها است به طوری که دو کشور همواره بر اهمیت حقوق دفاع مشروع تأکید داشته و خواهان متوقف کردن تجاوزاتی هستند که منطقه را بیثبات میکند؛ آنها همچنین مشتاق همکاری با کشورهای همفکر برای ترویج صلح هستند.
همکاریهای امنیتی و نظامی یکی دیگر از مهمترین مسائل ایران و پاکستان عزم مشترک دو کشور برای مبارزه با تروریسم و افزایش امنیت مرزها است. در همین رابطه مقامات ارشد نظامی هر دو کشور دیدارهای متقابلی برای تدوین استراتژی در مقابله با فعالیتهای گروههای افراطی و مهار فعالیتهای غیرقانونی فرامرزی، از جمله قاچاق مواد مخدر، کالا، سوخت و قاچاق انسان داشتند. با همکاری مشترک، هر دو کشور به دنبال مقابله مؤثر با تهدیدات مشترک هستند و بدین ترتیب به ثبات و امنیت منطقهای کمک میکنند که پیشبینی میشود اجرای توافقنامههای مختلف همکاری امنیتی این تلاشها را تقویت کند.
همکاریهای تجاری و اقتصادی همکاریهای تجاری و اقتصادی یکی دیگر از محورهایی است که مورد رایزنی رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با مقامات پاکستانی قرار گرفت. یکی از مکانیسمهای محوری تسهیلکننده این همکاریها، کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور است به همین منظور بیستو دومین نشست پیشبینیشده کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در تهران نماد تلاشهای مداوم برای شناسایی راههای جدید همکاری و رفع موانع تجاری موجود است و به طور همزمان، مذاکرات با هدف انعقاد توافقنامه تجارت آزاد در حال انجام است و هر دو کشور در تلاش هستند تا فهرست کالاهای حساس را نهایی کرده و مقررات تجاری را ساده کنند.
همچنین این دو کشور مسلمان همسایه که از ظرفیتهای اقتصادی گستردهای برخوردارند، توانایی تأمین نیازهای یکدیگر را دارند. حجم تجارت دوجانبه شاهد افزایش بوده و در سال 2023 به حدود 2.75 میلیارد دلار رسیده است که این رشد نشاندهنده شناخت متقابل از مزایای حاصل از روابط اقتصادی نزدیکتر و تعهد به بهرهگیری از فرصتهای مشترک است.
بهبود زیرساختهای مرزی با درک اهمیت استراتژیک اتصال، ایران و پاکستان در بهبود زیرساختهای مرزی خود سرمایهگذاری کردهاند. از لحاظ تاریخی، گذرگاه مرزی میرجاوه-تفتان به عنوان تنها نقطه مرزی رسمی عمل میکرد. با این حال، در سالهای اخیر شاهد افتتاح پایانههای مرزی اضافی در ریمدان-گبد و پیشین-مند بودهایم که به ترتیب در سالهای 2020 و 2021 تأسیس شدهاند. علاوه بر این، ایجاد بازارچههای مرزی مشترک در کوهک، پیشین و ریمدان نمونهای از تلاشها برای رونق اقتصادهای محلی و بهبود معیشت جوامع مرزی است. این بازارچهها نه تنها تجارت را تسهیل میکنند، بلکه ارتباطات مردم با مردم را نیز تقویت کرده و حسن نیت و اتکا متقابل را افزایش میدهند.
پروژه خط لوله گاز ایران-پاکستان همکاری در زمینه انرژی، به ویژه خط لوله گاز ایران-پاکستان (IP)، جنبه مهمی از روابط دوجانبه ایران و پاکستان را نشان میدهد. این پروژه که با امضای توافقنامهای در سال 2009 آغاز شد، تأمین گاز طبیعی ایران به پاکستان را پیشبینی میکند و بدین ترتیب نیازهای انرژی پاکستان را برطرف کرده و وابستگی متقابل اقتصادی را تقویت میکند. در حالی که ایران سهم مربوط به خود از خط لوله را تا مرز پاکستان تکمیل کرده است، پیشرفت در سمت پاکستان با تأخیر مواجه شده است. گفتوگوهای جاری با هدف عبور از چالشهایی است که مانع پیشرفت میشوند، با این خوشبینی که تلاشهای مشترک منجر به تحقق این پروژه شود.
کد خبر 808431
-
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۹:۵۱
-
۱۳ بازديد
-
-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/750453/