پیام آذری

آخرين مطالب

قفقاز جنوبی و یارکشی شرق و غرب/ هم‌صدایی آمریکا و اروپا با ارمنستان؛ آذربایجان پلن غرب را خنثی می‌کند؟ گفتگو

قفقاز جنوبی و یارکشی شرق و غرب/ هم‌صدایی آمریکا و اروپا با ارمنستان؛ آذربایجان پلن غرب را خنثی می‌کند؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش اقتصادنیوز، 18 اکتبر، پلتفرم همکاری منطقه‌ای 3+3 که شامل ارمنستان، آذربایجان و گرجستان به اضافه سه قدرت منطقه ای (ترکیه، ایران و روسیه) است، سومین نشست خود را در سطح وزیران برگزار کرد، البته باز هم بدون مشارکت گرجستان. این نشست به میزبانی ترکیه در استانبول در بحبوحه وضعیت امنیتی حساس در منطقه به دلیل پیامدهای جنگ روسیه و اوکراین، رویارویی ایران و اسرائیل، انتخابات سرنوشت ساز پارلمانی آتی در گرجستان و چالش‌های حاکم بر فرایند صلح ارمنستان و آذربایجان برگزار شد.
قفقاز و معمای بازگشت صلح در این میان آنگونه که کامن اسپیس نوشته، در جریان این نشست هیچ توافق تازه یا بزرگی حاصل نشد. با این همه امکان برگزاری چنین نشستی در کنار پیام‌های رد و بدل شده، با اهمیت است. بیش از همه، این نشست بر اجماع سه قدرت منطقه یعنی روسیه، ترکیه و ایران در مورد نظم ژئوپلیتیکی ایجاد شده در قفقاز جنوبی پس از جنگ دوم قره باغ (2020) تاکید داشت. این همان گزاره‌ای است که هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در مراسم سخنرانی‌اش در این مراسم به وضوح برآن باور داشت. او در این باره مدعی شد، «دیدگاه ما در قفقاز جنوبی بر اساس احساس مالکیت منطقه‌ای تعریف شده است. ما معتقدیم که کشورهای منطقه مشکلات منطقه را بهتر می‌شناسند و قادر به حل آن هستند.» فرمول تکیه بر راه‌حل‌های منطقه‌ای جهت حل مشکلات منطقه، از سال گذشته به‌ویژه قبل و در جریان دومین نشست گروه 3+3 در تهران در ماه اکتبر، به وضوح توسط طرفین بیان شد. در حالی که این رویکرد به نفع روسیه و ایران است، زیرا آن‌ها مخالف دخالت بازیگران غربی در امور قفقاز جنوبی هستند، آذربایجان و گرجستان نیز به دنبال توافق بر سر این موضع هستند.
آذربایجان، به ویژه، به واسطه رویکرد تلافی جویانه حاکم بر ارمنستان و درخواست‌های مخالفان برای باز پس‌گیری مناطق از دست رفته به آذربایجان در سال‌های 2020-2023، از افزایش تدارکات نظامی توسط فرانسه و هند در ارمنستان احساس خطر می‌کند. طی سال گذشته یعنی از اکتبر 2023، زمانی که فرانسه با ارائه انواع سلاح به ارمنستان موافقت کرد، روابط بین آذربایجان و فرانسه بیش از پیش بدتر شد. به ادعای این نشریه، چنین تنش‌هایی بین آذربایجان و فرانسه به تدریج روابط باکو از یک سو و اتحادیه اروپا و ایالات متحده از سوی دیگر را تحت تاثیر قرار داده است. آذربایجان همچنین به کمک نظامی (10 میلیون یورو) که توسط تسهیلات صلح اروپا به نیروهای مسلح ارمنستان ارائه شده است، اعتراض دارد. باکو از اتحادیه اروپا به دلیل استانداردهای دوگانه انتقاد می‌کند، زیرا بروکسل هرگز از آذربایجان حمایت نکرد. فرایند ارسال کمک‌های نظامی اتحادیه اروپا به ارمنستان از طریق پلتفرم جدیدی برای کاهش وابستگی ارمنستان به روسیه که در نتیجه نشست سه جانبه آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده در 5 آوریل و اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا تعریف شد، با ایالات متحده هماهنگ است.

پیام آذری

رویارویی غرب و شرق بر سر زنگزور باکو از رویکرد بازیگران غربی انتقاد می‌کند و مواضع این گروه را تلاشی برای ایجاد "خطوط تقسیم ژئوپلیتیک" در قفقاز جنوبی توصیف می‌کند. به همین ترتیب، باکو درخواست‌ها برای ابزاری کردن کریدور زنگزور در بازی‌های ژئوپلیتیک را رد می‌کند. چنین موضع گیری به ویژه به پیشنهاد ایالات متحده برای باز کردن کریدور بدون مشارکت روسیه و استفاده از آن برای کاهش وابستگی آسیای مرکزی به روسیه و چین مربوط می‌شود. علاوه بر این، .رویدادهای اخیر در چند ماه گذشته حاکی از شکاف فزاینده بین گرجستان و متحدان غربی این بازیگر نیز است. این تنش در ابتدا به دلیل واکنش شدید نسبت به تصمیم دولت گرجستان برای تصویب و اجرای مقررات بحث برانگیز موسوم به قانون "عامل خارجی"، به ارزیابی مجدد روابط این کشور با بروکسل و واشنگتن تبدیل شد. تفلیس غرب را به مداخله در امور داخلی گرجستان و تلاش برای کشاندن این کشور به جنگ علیه روسیه متهم می‌کند. بنابراین، انتخابات آینده معادلات گرجستان و منطقه را ترسیم خواهد کرد. می‌توان انتظار داشت که گرجستان نقش خود را در پلتفرم‌های منطقه‌ای گسترش دهد و به احتمال زیاد به گروه 3+3 بپیوندد، مشروط بر آن که دولت فعلی موفق شود در قدرت بماند.
در این زمینه، موضع ایروان مبهم است. حجم مبادلات تجاری سالانه ارمنستان با روسیه به 16 میلیارد دلار رسیده که تقریباً هشت برابر بیشتر از سطح قبل از جنگ اوکراین است. ارمنستان متهم به کمک به روسیه برای دور زدن تحریم‌های غرب است. با وجود این، تنش‌ها و اختلافات همچنان روابط روسیه و ارمنستان را تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به پویایی آذربایجان و گرجستان، به نظر می‌رسد ارمنستان آخرین امید غرب برای حفظ حضور در حوزه امنیتی قفقاز جنوبی باشد. با این حال، ارمنستان به عنوان کوچکترین کشور در منطقه، محصور در خشکی و احاطه شده توسط اعضای 3+3، فاقد ظرفیت لازم برای خدمت به عنوان سنگری برای منافع غرب در این منطقه حیاتی ژئواستراتژیک است. این پیکربندی ژئوپلیتیکی در قفقاز جنوبی نشان می‌دهد که پویایی‌های منطقه‌ای برای اجرای طرح‌های 3+3 مطلوب‌تر از همیشه هستند. در حالی که سه قدرت اطراف در همه موضوعات کاملاً همسو نیستند – گزاره‌ای که در تنش‌های اخیر بین روسیه و ایران بر سر کریدور زنگزور مشهود است - آنها منافع مشترک قوی در مخالفت با دخالت غرب در منطقه دارند. این هدف مشترک به آنها پتانسیل قابل توجهی برای حل اختلافات و تقویت نفوذ جمعی خود بر قفقاز جنوبی می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/743774/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راه اندازی کریدور زنگزور چه پیامدهای ژئوپلیتیکی و ترانزیتی برای ایران و منطقه رقم می زند؟

واکنش هریس نامزد دموکرات ها برای انتخابات به حمله اسرائیل

کلیپ | واکنش فعالین فضای مجازی شهرستان ارومیه در پی ترقه بازی رژیم صهیونیستی

بازگشت مرد فرانسوی به نیمکت خود؛ هروه رنار سرمربی تیم ملی عربستان شد

نسخه تصویری پیام رهبر انقلاب به مناسبت شهادت شهید سنوار با دستخط ایشان

آغاز مسابقات ملی والیبال کارکنان دستگاه‌های اجرایی کشور در استان آذربایجان‌غربی

دستگیری باند سارقان خودرو در آذربایجان شرقی

پرداخت تمامی مطالبات سیب‌زمینی کاران اردبیل تا 15 آبان‌

واکنش هریس درباره حمله رژیم صهیونیستی به ایران

هریس: آمریکا همیشه از اسرائیل در برابر هرگونه حمله‌ ایران دفاع می‌کند

اخطار حزب‌الله به شهرک‌نشینان شمال اراضی اشغالی: فوری خانه‌های خود را ترک کنید

راه اندازی واحد تولید کنسانتره و پوره میوه در سراب

بایدن: دونالد ترامپ یک بازنده است / هیچ شخصیتی ندارد

هشدار انتخاباتی بایدن

قفقاز جنوبی و یارکشی شرق و غرب/ هم‌صدایی آمریکا و اروپا با ارمنستان؛ آذربایجان پلن غرب را خنثی می‌کند؟

شناخت اصالت‌های فرهنگی از رویکردهای شورای فرهنگ عمومی است

تغییر چهره دیدنی «مهدی فخیم زاده» بعد 40 سال در 82 سالگی/ عکس

پردیس مجهز سینمایی در خوی و سلماس ساخته می‌شود

محرومیت بیرانوند تعلیقی شد

توسعه معادن پلی متال جزو سیاست‌های وزارت صمت است

استاندار اردبیل از تلاش حافظان امنیت قدردانی کرد

نمایشگاه کاریکاتوریست‌های دانشگاه آزاد اسلامی در اردبیل دایر شد

پل انجیرلو در جاده ترانزیتی و شریانی گرمی - بیله‌سوار زیر بار ترافیک رفت

قیمت سکه گرمی امروز شنبه 5 آبان 1403

اجرای عملیات لوله‌گذاری خط انتقال آب «روستای نولو» در انگوت

جامعه قرآنی اردبیل از اقتدار پدافند هوایی تقدیر کرد

کمک 28 میلیارد ریالی مازنی ها به مسلمانان غزه و لبنان

آسفالت راه روستای شیخ یوسف در بخش خلیفان مهاباد

معارفه و تکریم رؤسای جدید و سابق دادگستری میاندوآب

عزت امت اسلامی با روحیه شهادت طلبی روز به روز بیشتر می‌شود

محموله 6 تنی چوب قاچاق در بوکان کشف شد

هریس چین و ایران را برای حمله به زیرساخت‌های آمریکا متهم کرد!

وقف جدید درشهرستان هریس

دیدگاه‌های «کامالا هریس» و «دونالد ترامپ» در مورد منازعه فلسطین

تلفن ترامپ و هریس هک شد!

نتایج یک نظرسنجی جدید: حامیان حزب جمهوری‌خواه نگران سن ترامپ هستند

اندیشکده آمریکایی: ترامپ برخلاف هریس به تل‌آویو آزادی عمل زیادی می‌دهد

فرماندار تبریز تعیین شد

سریال زخم کاری ، سریال مورد علاقه آقای خامنه ای | تعریف و تمجید رهبر انقلاب از کارگردان سریال زخم کاری

فرماندار تبریز منصوب شد

ترامپ در نظرسنجی ملی جدید به هریس رسید

اخطار حزب‌الله به شهرک‌نشینان شمال اسرائیل: فوری خانه‌های خود را ترک کنید

اخطار حزب‌الله به شهرک‌نشینان شمال اراضی اشغالی: فوری خانه‌های خود را ترک کنید (فیلم)

مانچینی با چمدان‌های پر پول عربستان را ترک می‌کند

ویدیوی هشدارآمیز حزب‌الله به شهرک‌نشینان شمال اراضی اشغالی: هرچه سریع‌تر خانه‌های خود را ترک کنید

اخطار حزب‌الله به شهرک‌نشینان اسرائیلی: فوری خانه‌های خود را ترک کنید + فیلم

واکنش کامالا هریس به حمله اسرائیل به ایران

فوری | خبر خوش برای بیرانوند و سرخپوشان تبریز ؛ «بیرو» تراکتور را همراهی می‌کند؟

واکنش کامالا هریس به حمله رژیم غاصب صهیونیستی به ایران

کامالا هریس: در میان سران خاورمیانه این اجماع وجود دارد که پس از واکنش اسرائیل، «تشدید تنش» ایجاد نشود؛ این نظر ایالات متحده هم هست