پیام آذری

آخرين مطالب

بحران حل نشده فرونشست اقتصادی

بحران حل نشده فرونشست
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش سلامت نیوز به نقل از اعتماد، در ابتدای سال 1404 دشت ورامین تهران و اصفهان شاهد نرخ فرونشست بیش از 25 سانتی‌متر در سال هستند که از بالاترین نرخ‌های جهانی است. دشت‌های مشهد، کاشان و کرمان نیز با تشدید فرونشست مواجهند. 
خشکسالی‌های مداوم، شیوه‌های کشاورزی ناکارآمد (مانند آبیاری برای محصولات پرآب‌بر مانند گندم) و حفر نامنظم چاه‌ها همچنان باعث کاهش سطح و حجم سفره‌های زیرزمینی می‌شود.
تغییرات اقلیمی استرس آب را تشدید کرده و سرعت شارژ سفره‌ها را کاهش داده است. فرونشست زمین در کاشان، فارس، اصفهان، کرمان و منطقه خراسان تشدید شده که ناشی از برداشت ناپایدار آب‌های زیرزمینی، فشارهای اقلیمی و حکمرانی ضعیف آب است. 
در کاشان (استان اصفهان) سرعت فرونشست بیش از 25 سانتی‌متر در سال در بخش‌هایی از دشت کاشان نشان داده شده که یکی از سریع‌ترین میزان فرونشست در ایران است. در این ناحیه بیش از 30 هزار چاه غیرمجاز، سفره‌های زیرزمینی را برای مصارف کشاورزی، صنعتی و خانگی تخلیه می‌کنند. خشکسالی و کاهش بارندگی وابستگی به آب‌های زیرزمینی را تشدید کرده است. تبعات فرونشست در این ناحیه، ایجاد شکاف‌هایی در مکان‌های تاریخی (باغ فین) و مناطق مسکونی و ریزش کوره قنات‌ها و خشک شدن زمین‌های کشاورزی و مهاجرت روستاییان به شهرهای بزرگ‌تر مانند اصفهان و تهران بوده است. 
در استان فارس، دشت مرودشت (نزدیک تخت جمشید) و شیراز با سرعت فرونشست حدود 20 سانتی‌متر در سال در مناطق کشاورزی شاخصند. محصولات پرآب‌بر (ذرت و مرکبات) همچنان با روش‌های منسوخ آبیاری می‌شوند. خشکسالی منابع آب سطحی را کاهش می‌دهد و کشاورزان را وادار می‌کند تا از چاه‌های ژرف‌تر استفاده کنند. اثر تخریبی این فرونشست علاوه بر تخریب زمین‌های کشاورزی و آسیب به شهرها و زیرساختها مانند جاده‌ها، آسیب به آثار باستانی ایران از جمله تخت جمشید و ایجاد فروچاله در نزدیکی روستاهایی است که جاده‌ها و خانه‌ها را به خطر می‌اندازد. کاهش بهره‌وری گندم در «سبد نان» ایران، به خطر افتادن ناامنی غذایی تبعات درازمدت این وضع است. 
پیرامون اصفهان در حوضه زاینده‌رود و شهر اصفهان، سرعت فرونشست حدود 15 الی 20 سانتی‌متر در سال است. فرونشست زمین با خشک شدن زاینده‌رود (در اثر احداث سدها و انتقال آب) و تکیه بیشتر بر آب‌های زیرزمینی تشدید شده است. تقاضای آب شهری از تبعات جمعیت بیش از 2 میلیونی اصفهان است. اثر این پدیده شامل آسیب به پل‌های تاریخی (مانند سی و سه پل) و ساختمان‌های ترک خورده در هسته تاریخی اصفهان است. ضمنا نفوذ آب شور در سفره‌های زیرزمینی آب را برای کشاورزی نامناسب می‌کند. از سوی دیگر مساله آب با اعتراضات کشاورزان مانند آنچه در سال 1400 رخ داد و تخریب خط انتقال آب به یزد در فروردین 1404 همراه شده است.
در استان کرمان، دشت رفسنجان (مرکز تولید پسته) و در شهر کرمان، سرعت فرونشست 20 الی 25 سانتی‌متر در سال در مناطق کشاورزی پرورش پسته (که بیشتر صادر می‌شود) و اتکای بیشتر به چاه‌های ژرف مشاهده می‌شود. توفان‌های شن ناشی از تالاب‌های خشک شده فرسایش خاک را بدتر کرده است. اثر این پدیده شامل نشست جاده‌ها و خطوط ریلی راه‌های کرمان به یزد و بندرعباس و افزایش فقر روستایی با غیرقابل کشت شدن زمین‌های پوشیده از نمک است. 
در منطقه خراسان، دشت مشهد (خراسان رضوی) و بیرجند (خراسان جنوبی) سرعت فرونشست 10 الی 18 سانتی‌متر در سال در نزدیکی مشهد است. دلایل فرونشست، پمپاژ انبوه آب زیرزمینی برای جمعیت بیش از 3 میلیونی مشهد و کشاورزی و فروریختن سامانه‌های قنات و قطع آب روستاهاست. اثر این پدیده، ترک‌های زیرساختی در مشهد از جمله نزدیک حرم امام رضا(ع) است. بیابان‌زایی در خراسان جنوبی، جابه‌جایی شاغلان به دامداری از تبعات دیگر این پدیده است. 
در تبریز (استان آذربایجان شرقی) و حوضه ارومیه (استان آذربایجان غربی) چالش‌های محیط زیستی و زیرساختی شدید ناشی از فرونشست زمین، کم‌آبی و فروپاشی اکولوژیک ایجاد شده است. سرعت فرونشست حدود 10 الی 15 سانتی‌متر در سال در بخش‌هایی از دشت تبریز، ناشی از کاهش آب‌های زیرزمینی و توسعه شهری به‌ویژه در حاشیه شهر تبریز است. دلایل فرونشست بهره‌برداری بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی برای تامین آب شهری تبریز با جمعیت بیش از 1.7 میلیون نفر و مصارف صنعتی و قطب‌های تولیدی و کاهش تغذیه دشت ناشی از کوچک شدن رودخانه آجی‌چای است که با احداث سدهای بالادست و خشکسالی تشدید می‌شود. این پدیده موجب شکاف در محوطه‌های تاریخی بازار تبریز و ساختمان‌های مسکونی و اختلال در زیرساخت‌ها از جمله جاده‌ها، راه آهن و خطوط لوله گاز و افزایش خطر ایجاد فروچاله‌ها در مناطق حاشیه شهری و تهدید مرکز و حومه شهر تبریز شده است. 
در حوضه ارومیه، دریاچه ارومیه و دشت‌های اطراف آن سرعت فرونشست 5 الی 10 سانتی‌متر در سال در نزدیکی بستر خشک شده دریاچه است. دلایل فرونشست شامل بهره‌برداری ناپایدار از آب با سدسازی و خشک شدن دریاچه ارومیه و کشاورزی ناپایدار (مزارع سیب و چغندر قند) و تغییرات اقلیمی است. پمپاژ آب‌های زیرزمینی برای جایگزینی آب‌های سطحی از دست رفته به تخلیه سفره‌های زیرزمینی در دشت ارومیه و تشکیل پوسته نمکی در بستر دریاچه منجر شده است. این وضع، خاک را نابارور و زمین را ناپایدار کرده است. اثر این پدیده شامل توفان نمک با وزش باد از بستر دریاچه به محصولات زراعی و تشدید شوری خاک و رواج بیماری‌های تنفسی در جوامع پیرامون مانند شهرستان‌های تبریز و ارومیه بوده است.
فرونشست زمین‌های کشاورزی سیستم‌های آبیاری را مختل کرده و بهره‌برداری تولید گندم و محصولات باغ‌ها را کاهش داده است. از دست دادن تنوع زیستی در دریاچه ارومیه (یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های پرشور خاورمیانه که زمانی بزرگ‌ترین دریاچه بود) مهاجرت پرندگان و گردشگری را تحت تاثیر قرارداده است. 
پیش‌بینی‌های 1404 برای تبریز و ارومیه این است که در تبریز فرونشست زیرساخت‌ها را تحت فشار بیشتر قرار داده و هزینه‌های تعمیرات و مناسب‌سازی شهری را افزایش می‌دهد. در ارومیه فرونشست زمین و توفان نمک، حلقه بازخورد ایجاد می‌کند و باعث کاهش جمعیت روستایی و کاهش رونق کشاورزی می‌شود. در تبریز خسارت میلیاردی به نواحی صنعتی و اماکن میراث فرهنگی و در ارومیه، زیان گسترده سالانه ناشی از فروپاشی کشاورزی و تبعات بهداشتی و مهاجرت انبوه از روستاهای حوزه ارومیه به تبریز و سایر شهرها و تشدید تراکم شهری و گرفتاری‌های مربوط به آب، به ویژه در مناطق حاشیه‌نشین برآورد می‌شود. 
تلاش برای احیای دریاچه ارومیه که از سال 1392 آغاز شد با سوء مدیریت و اختلافات بر سر تخصیص آب به استان‌های بالادست پیشرفت محدودی داشت. پر کردن جزئی دریاچه (10 تا 15 درصد تا سال 1404) می‌تواند توفان‌های نمک را کاهش دهد اما روند فرونشست را معکوس نمی‌کند. مدیریت آب تبریز با انتقال آب از زرینه‌رود با تاخیر و موانع فنی مختلف مواجه است. تحریم‌ها دسترسی به منابع مالی و فناوری بین‌المللی را برای پروژه‌های آب پایدار محدود می‌کند. 
حکمرانی ضعیف بخشی و محلی با پراکندگی و با هماهنگی ضعیف بین استان‌های آذربایجان شرقی و غربی استان‌های پیرامون آنها مانع رفع مشکل دریاچه ارومیه و معکوس کردن روند فرونشست زمین به سمت شارژ مجدد سفره‌ها آب زیرزمینی است. فرونشست، خشکسالی و توفان‌های گرد و غبار و فروپاشی محیطی را تسریع می‌کند. 
بنابراین و در سطح کلان ملی، فرونشست در ایران موج مهاجرت از روستا به شهرهایی مانند تهران، اصفهان، کرمان، تبریز و مشهد را افزایش می‌دهد. ناآرامی‌های اجتماعی در مورد بحران آب و دسترسی مناطق مختلف به آب و افزایش ترک در ساختمان‌ها، پل‌ها و خطوط لوله در تهران و اصفهان و راه آهن و بزرگراه‌ها از تبعات این پدیده است. فرونشست کانال‌های آبیاری و زمین‌های کشاورزی را مختل می‌کند و بهره‌وری کشاورزی را در مناطقی که قبلا با کمبود آب مواجه بوده‌اند کاهش می‌دهد. افزایش فروچاله‌ها در مناطقی مانند تهران، قم، کاشان قابل انتظار است. با وجود قوانین محدود کردن استفاده از آب‌های زیرزمینی (به عنوان مثال، قانون مدیریت منابع آب 1400) ناکارآمدی، عدم نظارت و اتکا به محصولات پرمصرف آب مانع پیشرفت می‌شود. 

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/816015/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازی‌های رایانه‌ای چه خطراتی برای فرزندان و خانواده دارد؟

آزادی یک زندانی بدهکار با همت بانوی خیر

خسارت 2000 میلیارد تومان سرمازدگی به باغات اردبیل

حل مشکلات واحدهای تولیدی در سال سرمایه‌گذاری برای تولید

الحاق جدید و توسعه منطقه آزاد پیگیری می‌شود

مدیرعامل شرکت ماشین‌سازی تبریز منصوب شد

ورود شورای اسلامی شهر تبریز به موضوع بازداشتی‌ها

بازگشت 2 ستاره مصدوم منچستر

مومنی: مس با سلامت در لیگ برتر می‌ماند/ از تراکتور بابت فحاشی به لک باید امتیاز کسر می‌شد

دستان مهربان مردم لنگه، ناجی قوچ و میش‌های گرفتار

قابلیت تنظیم صدای یکنواخت بالاخره به یوتوب موزیک رسید

بروزرسانی آزمایشگاه بیمارستان امام حسین (ع) هشترود

گودبرداری غیراصولی در محله عباسی تبریز حادثه آفرید

سرپرست جدید اداره کل بیمه سلامت آذربایجان شرقی معرفی شد

معرفی بیشترین ارقام گندم دیم کشور در مراغه

همسرکشی در خیابان 17 شهریور تبریز/قاتل قبل از فرار دستگیر شد

جذب و تربیت بانوی طلبه در عصر کنونی رسالتی بزرگ است

تیراندازی به یک خانم در تبریز

تتلو اختلالات شخصیتی دارد و امیدواریم حکم اعدامش نقض شود/ از مراجع هم استفتاء کرده ایم

سرپرست جدید دانشگاه ارومیه معرفی شد

والدین برای کنترل بچه‌های گیمر چه کنند؟

محمد کبیری: سهم شرکت هواپیمایی کیش در پیشرفت کیش قابل چشم‌ پوشی نیست

عفت نجار درگذشت

50 برنامه طی هفته کارگر در استان اردبیل برگزار می‌شود

پیش بینی تولید 550 هزار تن گندم در استان

پیش‌بینی خرید 400 هزار تن گندم از کشاورزان در اردبیل

تخصیص 120 درصدی اعتبار برای تکمیل باند دوم راه‌های اردبیل

نخبگان کار و تولید در اردبیل تجلیل می‌شوند

صرف 650 میلیارد تومان مالیات، به اجرای طرح های عمران شهری ارومیه

مومنی: مس رفسنجان در لیگ برتر می ماند؛ از تراکتور هم امتیاز کسر کنند

مومنی: مس، سالم در لیگ می‌ماند/باید از تراکتور امتیاز کم شود

از تراکتوری‌ها هم به خاطر فحاشی به لک باید امتیاز کسر می‌شد

درخواست کسر امتیاز از تراکتور بابت فحاشی به لک

پرواز هواپیماهای باری آمریکا به سرزمین‌های اشغالی برای ارائه تسلیحات در میانه جنگ غزه

محمد مومنی: مس رفسنجان تا الان سالم کار کرده/ خداداد عزیزی کار خوبی انجام داد/ کاش از تراکتور امتیاز کم می کردند!

پیشنهاد ایجاد شهرک سلامت در آذربایجان‌ شرقی به رئیس‌ جمهور

طوفان و رگبار و رعد و برق در 20 استان! جدیدترین هشدار هواشناسی در بهار 1404 (از 1 تا 4 اردیبهشت)

هشدار وزش باد شدید در آذربایجان شرقی

گودبرداری غیر اصولی در تبریز حادثه آفرید

گودبرداری غیر اصولی در تبریز حادثه آفرید، سقوط 2 خودرو

گزارش‌های حوزه اعتیاد روشن و واقع‌بینانه باشد

تصویر؛ هنرپیشه‌های معروف دهه‌ی پنجاه

رئیس جهاد کشاورزی استان اردبیل: مردم از کیفیت نان گلایه جدی دارند

کشف 4 محموله ترانزیت حاوی یک میلیون تیر فشنگ در گمرک بازرگان

سرطان کبد در کمین این افراد/ خطرات پنهان کبد را بشناسید

تیم پدیده کشاورز قهرمان مسابقات والیبال آذرشهر

موافقت با طرح اتاق تبریز در مورد ایجاد مرکز تجاری در آفریقا با محوریت اوگاندا

بازی باجان بیماران وتلاش برای سرقت کابل برق بیمارستان ایرانمهر سراوان

قهرمانی پسران ایران در آسیای میانه

دندان هوادار ملوان در تبریز شکست