پیام آذری

آخرين مطالب

آیا امام خمینی با اعدام هویدا موافق بود یا مخالف؟ + جزییات قتل اقتصادی

آیا امام خمینی با اعدام هویدا موافق بود یا مخالف؟ + جزییات قتل
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش سلام نو به نقل از سازندگی، عصر هجدهمین روز فروردین سال 1358 تنها چند روز پس از رفراندوم جمهوری اسلامی، امیرعباس هویدا را به حیاط زندان بردند و با شلیک یک یا چند گلوله اعدام انقلابی شد.
هیچ‌کدام از پادرمیانی‌ها نتوانست صادق خلخالی را از این کار منصرف کند و حتی آن‌طور که روایت شده، نامه‌ای که از طرف امام خمینی در دستان مهندس بازرگان، نخست‌وزیر دولت موقت بود هم کارساز نشد.
سی‌وهفتمین نخست‌وزیر ایران یک سال پیش از پایان حکومت پهلوی با دستور شاه بازداشت شد؛ پس از انقلاب هم که در زندان‌ها باز شد، فرار نکرد و در ایران ماند اما دفاعیاتش در دادگاه کارساز نبود. سازندگی همزمان با چهل‌وششمین سالگرد اعدام امیرعباس هویدا به زوایای مختلف زندگی و اعدام این شخصیت تاریخی ایرانی پرداخته است. آغاز حضور در دولت امیرعباس ممدوح سال 1285 در تهران در خانواده‌ای سرشناس به دنیا آمد، پدرش سرکنسول ایران در دمشق سپس سفیر ایران در لبنان و عربستان بود بنابراین سال‌های کودکی‌اش در جایی جز ایران سپری شد. او البته بعدها نام فامیل خود را به هویدا تغییر داد. به هر ترتیب پس از پایان تحصیلات خود در رشته علوم سیاسی از دانشگاه آزاد بروکسل به ایران آمد و در وزارت امور خارجه مشغول به کار شد. آشنایی با عبدالله انتظام، وزیر امور خارجه ایران و دوستی با حسنعلی منصور، نخست‌وزیر ایران، باعث شد تا در سال‌های بعد به مناصب دولتی ازجمله وزارت دارایی و پس از ترور منصور به نخست‌وزیری دست پیدا کند. 13 سال در سمت نخست‌وزیری حضور داشت و از این نظر رکورددار حفظ سمت در تاریخ آن دوران است. آغاز حضور او در دولت به دنبال ترور نخست‌وزیر در بهمن سال 43 و پایان آن با کناره‌گیری و زندان در سال 1356 همراه شد.
برخی وقایع اقتصادی تولید و ترویج استفاده از خودرو پیکان یکی از مهم‌ترین اقدامات دوران هویدا بود. نخستین خودرو پیکان در سال 1346 در ایران تولید شد و خرداد همان سال امیرعباس به ‌عنوان نخستین فرد نامدار ایرانی یک دستگاه پیکان برای خود خرید. می‌گفت: «به امید روزی که هر ایرانی یک پیکان داشته باشد» بنابراین، پیکان را وارد فرهنگ و زندگی مردم ایران کرد و با گذشت 7 دهه هنوز هم کماکان در خیابان‌های ایران دیده می‌شود. تولید ناخالص کشور در دوران نخست‌وزیری هویدا از 44 هزار میلیارد به 242 میلیارد ریال و تولید سرانه هر ایرانی از 2 میلیون به 7.2 میلیون در سال 55 رسید و نرخ رشد اقتصادی هم در این دوره از 5 تا 17 درصد در نوسان بود. افزایش قیمت نفت و پول‌های سرازیر شده از فروش نفت به خزانه کشور در آستانه دهه 50 خرج‌های غیراصولی را بیشتر کرد و همزمان کژروی‌هایی به اقتصاد ایران رسوخ کرد. تولید روزانه نفت ایران در طول کمتر از سه دهه تا سال 1352 بیش از 9 برابر شد و درآمد حاصل از آن نیز طی کمتر از 10 سال از روزانه هزار دلار به روزانه 20 هزار و 700 دلار در سال 1355 رسید.
افتاد مشکل‌ها از جمله مشکلات هویدا در زمان نخست‌وزیری بحث بودجه، کمبود مراکز بهداشتی و درمانی روستایی کشور همچنین کمبود مسکن و کپرنشینی بود. شروع خوب و شکوفایی اقتصادی، ابتدا در سال 1356 با بالا رفتن نرخ تورم تا 27 درصد به یأس تبدیل شد، اگرچه در سال‌های قبل نرخ تورم نسبتاً ثابت مانده بود. طبق آمار بانک جهانی، میانگین قیمت‌ها نسبت به ابتدای نخست‌وزیری هویدا بیش از 7 برابر شد بنابراین بهانه برای معترضان هر روز بیشتر از دیروز پیدا می‌شد. شاه هم برای اینکه از ادامه اعتراضات جلوگیری کند، هویدا را برکنار کرد و دو ماه بعد هم دستور بازداشت او به همراه نعمت‌الله نصیری، رئیس پیشین ساواک داده شد.
پایان یک زندگی 22 بهمن 1357 بعد از پیروزی انقلاب دستور بازداشت و رسیدگی به تخلفات سران نظام شاهنشاهی داده شد و امیرعباس هویدا نیز یکی از همین افراد بود که به دادگاه رفت. البته هویدا خود را مبرا از هرگونه خیانت می‌دانست بنابراین از طریق داریوش فروهر تسلیم انقلابیون شد. شیخ صادق خلخالی در دادگاه به صراحت می‌گفت: «ما در واقع داریم شاه را محاکمه می‌کنیم، نه نخست‌وزیر او را چون مطیع بی‌چون‌وچرای شاه بوده است». هویدا حدود یک هفته پس از رفراندوم جمهوری اسلامی سرانجام درحالی کشته شد که مهندس بازرگان، نخست‌وزیر دولت موقت و ابوالحسن بنی‌صدر برای لغو و تعویق اعدام او از امام خمینی نامه گرفته بودند. حاج ابوالفضل توکلی‌بینا از قدیمی‌ترین و مورد ‌اعتمادترین نزدیکان امام خمینی در این باره گفته است: «مهندس بازرگان از امام نامه گرفته بود فعلاً هویدا را نکشند. قبل از اینکه بازرگان وارد شود به خلخالی خبر رسید و هویدا را تیرباران کرد. بازرگان با چند نفر دیگر که وارد شدند، خلخالی گفت: دیر آمدید! از امام امضا گرفته بودند، هویدا را فعلاً نکشید تا اطلاعات بگیریم چون جایی به درد ما می‌خورد». ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه دولت موقت هم به این موضوع اشاره کرده است: «به امام خمینی گفتم که هویدا اسرار زیادی دارد. نخست‌وزیری که 14 سال مسئول بوده است، می‌خواهد حرف بزند. باید بگذاریم حرفش را بزند. امام پیشنهاد من را پذیرفت. به خلخالی گفت‌ همان‌جور که فلانی می‌گوید، عمل کنید». خلخالی اما خود نیز در خاطراتش به این موضوع اشاره کرده است: «من همه تلفن‌ها را قطع و گوشی‌ها را در یخچال گذاشته و درِ آن را قفل کردم تا کسی نتواند با خارج تماس بگیرد». هویدا در نهایت عصر همان روزی که حکم اعدامش صادر شد، تیرباران شد. عباس میلانی در کتاب «معمای هویدا» نوشته است که جنازه با هویتی دیگر چند ماه در پزشکی‌قانونی نگهداری ‌شده و با پیگیری یکی از بستگانش با نامی دیگر در بهشت‌زهرا مدفون است، اگرچه خلخالی گفته بود که جنازه او به اسرائیل منتقل شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/810600/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارومیه نامزد عنوان «پایتخت کتاب» شد

استاندار: گردش مالی واحد‌های سرمایه‌گذاری به استان منتقل شود

بهره‌برداری بهینه از رودخانه ارس در دستور کار است

اولتیماتوم دادستان به اداره‌کل میراث فرهنگی اردبیل

بازدید فرماندار شهرستان بوکان از پروژه 1400 واحدی نهضت مسکن ملی

استاندار آذربایجان غربی فردا به بوکان خواهد آمد

اعلام کالا‌های مجاز کولبری در آذربایجان‌غربی

کلنگ‌زنی آزادراه ارومیه-تبریز در اردیبهشت ماه

افتتاح دفتر اتاق بازرگانی ایران و ترکیه در ارومیه

طرح جدید مسکن؛ تغییر چهره اسلام‌آباد تهران

حضور در صحنه، حداقل کاری است که در حمایت از مردم مظلوم غزه می‌توان انجام داد

ت پیروز نهایی، ملت مظلوم فلسطین است

ورود سرمای غافلگیرکننده به کشور / یخبندان ایران را فراخواهد گرفت

دفتر اتاق بازرگانی ایران و ترکیه در ارومیه افتتاح شد

دشمنان بدانند در مقابل آنها تا آخرین نفس ایستاده‌ایم

19 هزار واحد نهضت ملی مسکن در شهر جدید سهند در حال احداث است

3 فوتی و یک مصدوم در اثر تصادف رانندگی در جاده پارس‌آباد

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری نفتی در میانه مذاکرات | تیری با چند نشان برای تضمین توافق

مراغه شهری با ظرفیت‌های پنهان؛ انتقاد معاون وزیراز بهره‌نبردن ظرفیت ها

پتانسیل‎های پنهان مراغه؛ انتقاد معاون وزیر از بهره‌ نبردن از ظرفیت ها

«مسعود برزگر جلالی» مدیرکل اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور شد

تصاویری از مسابقه تیراندازی با کلت ویژه کارکنان نزاجا در تبریز + عکس

ارائه مقاله پژوهشی از سوی شرکت فولاد اکسین خوزستان در چهارمین همایش آزمایشگاه‌های زنجیره معدن و فولاد کشور

نکوداشت پژوهشگر شعر آئینی مرحوم استاد مجتبی زادصادق برگزار شد

آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست

برنامه جماعت اسلامی پاکستان برای برگزاری تظاهرات میلیونی در حمایت از ملت فلسطین

موسوی:اکنون زمان اقدام و عمل است

کشف کالای قاچاق میلیاردی در شهرستان مرند

ثبت مزارع پیاز و گوجه‌فرنگی ایلخچی در سامانه سامکا گامی به سوی مدیریت هوشمند کشاورزی

پیگیر قانون حمایت از حقوق معلولان در دولت هستم

سرعت بخشی به پروژه‌های مسکن ملی در سهند

عجیب‌و‎جالب: طرفداران نفت در تبریز!

سرمای غافلگیرکننده در راه است + نقشه دمایی

پراستنادترین مقالات قرن 21

میدری: اشتغال یک‌ساعته شغل واقعی نیست

لزوم احداث واحدهای صنعتی در حوزه دامپروری و کشاورزی مراغه و عجب‌شیر

انتقاد معاون وزیر از غفلت از ظرفیت‌های پنهان مراغه

کشف کالای قاچاق میلیاردی در مرند

بررسی لایحه پیوستن به پالرمو در مجمع تشخیص به جلسه بعد موکول شد

حکم حبس سعید مدنی به چهار سال کاهش یافت

حوزه، دانشگاه و مدارس متولیان امور تربیتی هستند

بزرگداشت رضی هیرمندی در خانه اندیشمندان علوم انسانی / اختتامیه نخستین دوره جایزه جُمان

تقویت همکاری‌های مرزی برای بهره‌برداری از رودخانه ارس در دستور کار است

فعالیت 430 معلول استان اردبیل در 25 رشته ورزشی

آبزی‌پروری ظرفیتی عظیم در سرمایه‌گذاری برای تولید

پذیرش بیش از 1000 اثر در جشنواره «وقارلی قیزلار»

تسهیل در سرمایه‌گذاری برای رفع مشکل آب شرب اصلان‌دوز در اولویت قرار گیرد

سهل انگاری یک کشاورز آتش را به دامن مراتع دلفارد جیرفت انداخت

پنج معضل بزرگ ترکیه از نگاه تحلیلگر ترک

جشن هنر انقلاب در تبریز برگزار شد