پیام آذری

آخرين مطالب

آینده ارومیه در غیاب دولت! اقتصادی

آینده ارومیه در غیاب دولت!
  بزرگنمايي:

پیام آذری - در سال‌های اخیر شیوه حکمرانی آذربایجان غربی و شهر ارومیه به مساله‌ای جدی برای ایران و آینده آن تبدیل شده است. در مواجهه با این مساله برخی از نسخه شفابخش همبستگی ملی سخن می‌گویند، در حالی که پس از انقلاب اسلامی مفهوم ملت در گفتار رسمی هرگز جایگاه و تعریف روشن و بی‌ابهامی نداشته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در مقابل برخی سراغ راه‌حل‌های روشنفکرانه می‌روند بدون آنکه به الزامات مساله آگاه باشند. از آنجا که آنچه مساله‌مند شده، موجودیت اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کردها در استان آذربایجان غربی است، کاربست ایده‌های چندفرهنگ‌گرایانه و کثرات‌گرایانه که نیازمند سطحی از برابری هستند، موضوعیتی نخواهد داشت. در مورد اخیر هر سازوکاری که موجودیت و بزرگی جمعیت کرد را ولو در مسالمت‌آمیزترین و متمدنانه‌ترین شکل ممکن آشکار سازد، با ادعاهای ایدئولوژیک، خشمگینانه و نخ‌نما از قبیل قشون‌کشی مردم سنندج و مهاباد برای حضور در انتخابات و جشن نوروز ارومیه روبه‌رو می‌شود. این ادعاها به قدری سست است که به اذعان بیانیه اخیر سازمان‌های جدایی‌طلب ترک‌گرا، جز در آنکارا و باکو یاور و پذیرایی نیافته‌اند.
از آنجا که در ایران معاصر بر خلاف ترکیه، صرف وجود گروه‌های قومی هرگز انکار نشده است، در سپهر علایق ژئوپلتیکی جدید ترکیه می‌توان استدلال کرد که مساله انکار جمعیت کرد با سیاست‌های کلان و خط تبلیغاتی ترکیه بی‌ارتباط نیست. در اصل، ماجرا به بیش از یک‌ سده قبل بازمی‌گردد؛ در اوایل سده بیستم هنگامی که آرمان توران به چراغ راهنمای ترک‌های جوان تبدیل شد، آذربایجان تاریخی که در گذشته همواره یکی از موانع گسترش خلافت عثمانی بود، در آگاهی محافل ترک‌گرا جایگاهی اساسی یافت. تغییر نام نواحی تاتار شمال ارس تنها در این چارچوب قابل درک است. در همان‌ زمان برخی پژوهشگران غربی با فراست دریافتند که این آگاهی نوظهور ترکی، کردها و ارمنی‌ها را مانع و حائلی بر سر راه آرمان توران و ایده اتصال آناتولی به سرزمین‌های ترک‌نشین می‌داند. حتی آتاترک که از آرمان توران به نفع سیاست واقع‌گرایانه دست کشیده بود، در جریان توافقات با بلشویک‌ها با چنین ذهنیتی، سرنوشت نخجوان را به گونه‌ای رقم زد که هرگز بدون رضایت ترکیه به ارمنستان واگذار نشود.
در سال‌های اخیر با برآمدن اسلامگرایان در ترکیه، بلندپروازی‌های “اردوی اسلام” در قفقاز و آذربایجان تاریخی -که پس از متارکه مودروس به مدت یک سده مسکوت مانده بود- دوباره جان گرفته و آرمان توران دگربار در افق پدیدار شده است. بی‌جهت نیست که اسلامگرایان ترکیه در پی معرفی الفبای مشترک و تلاش برای تاسیس زبانی فهم‌پذیر میان همه ترک‌زبان‌های دنیا هستند. از لحاظ استراتژیک، دالان باریک زنگزور به‌رغم اهمیتش، هیچ تناسبی با این آرمان بلندپروازانه ندارد. بنابراین روشن است که ترکیه در درازمدت به کدام سوی نظر و چه نگرشی به کردهای ایران دارد.
دست کشیدن آتاترک از آرمان توران در کنار تداوم حضور این آرمان در گفتار رسمی و تبلیغی ترکیه، وضعیتی متناقض و ریاکارانه پدید آورده است. جمهوری ترکیه از سال 1924 واژه ترک‌ را به شناسه شهروندی و‌ هویت این کشور تبدیل کرده است، به گونه‌ای که هر کدام از شهروندان این کشور اعم از کرد، ترک و ارمنی، به عنوان ترک به شمار می‌روند. از این نگاه، ترک نامیدن اتباع کشورهای دیگر به همان اندازه نابخردانه خواهد بود که کسی مردم برزیل را پرتغالی یا مردم آرژانتین را اسپانیایی بداند. در پرتو‌ این بصیرت، ترک نامیدن اتباع کشورهای دیگر و ادعای همبستگی با آنان، از جنس همان برخورد فرصت‌طلبانه پوتین با روس‌تبارها در جمهوری‌های سابق شوروی و اعطای تابعیت روسی به آنان خواهد بود.
ترکیه معنای عام و پیشین واژه “ترک” را که پس از تخصیص خوردن این واژه دیگر از جهت حقوقی، نمی‌تواند معنای محصلی داشته باشد، به سیاق روسیه ابزار توسعه‌طلبی در کشورهای دیگر قرار داده و در مناطقی مانند قره‌باغ و قبرس عملا علیه جمعیت‌های غیرترک‌زبان دست به اقدام زده است.
در ایران، نسبت به برخورد متناقض و‌‌ ریاکارانه دولت ترکیه با واژه ترک، سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی و فرهنگی این کشور در مناطق ترک‌زبان و چندقومی شمال‌غرب کشور آگاهی و دانش بسیار اندکی وجود دارد. این وضعیت در کنار اولویت‌های امت‌گرایانه در سیاست خارجی، برای برخی از کارگزاران محلی ترک‌گرا محیطی مساعد پدید آورده است تا به مدد تفسیری بی‌سابقه از تشیع، زبان فارسی را به حاشیه برانند و آشکارا به ترویج خطوط اصلی سیاست خارجی ترکیه از جمله در مورد دالان زنگزور، اخراج ارامنه قره‌باغ و نفرت‌پراکنی علیه کردهای ایران بپردازند و حتی با الهام از گفتار دولت ترکیه در دهه‌های گذشته، موجودیت هم‌میهنان خود را انکار کنند.
این مدیران گاهی درجه‌ای تخفیف قائل می‌شوند و هم‌میهنان خود را مهاجر می‌خوانند، البته نمی‌دانند که کشور پیشینه سجلی شهروندان را به مدت بیش از یک سده بایگانی کرده و در این مورد عرصه برای یاوه‌گویی بسیار تنگ است. اما چه باک و اساسا ترک‌گرایی بر جعل و ضدیت با تاریخ استوار است.
حضور احیانا همدلانه پاره‌ای از این مقامات عالی‌رتبه در تجمعات نفرت‌پراکنانه روزهای اخیر که با استقبال خبرگزاری‌های ترکیه مواجه شد، به منزله اقدام علیه ساختار و بنیاد دولت است. دولت یک حزب و‌ فرقه سیاسی نیست، بلکه بسان کلیتی بر فراز جامعه مدنی و جدال‌های آن قرار دارد. نمی‌توان در بخشی از کشور، دولت را به شعبه‌ای از حزب پانترکیست تقلیل داد و ساحت آن را به تنش و مجادله قومی آلود. به سخن دیگر آنچه در این استان حساس شمال‌غرب کشور جریان دارد، تقابل با مفهوم نظری دولت است. اگر دولت در نقطه‌ای از کشور نتواند بر فراز مجادلات و مناقشات قرار گیرد، روشن است که با تمرکززدایی به ستاد تنش و مجادله تبدیل می‌شود و به جای آنکه سرگرم پیشبرد منافع و مصالح کشور باشد، به سیاست منطقه‌ای کشورهای همسایه مدد می‌رساند. 
بنابراین در ارومیه، تمرکززدایی اگر به سیاق شوروی بدون برابری افراد و جمعیت‌ها رخ دهد، علت وجودی دولت را از میان خواهد برد و‌ زمینه را برای وضعیت هرج‌ومرج فراهم خواهد ساخت. شوربختانه طلیعه این وضعیت با بازتاب یافتن گفتار و ادعاهای نفرت‌پراکنانه محافل ترک‌گرا در میان مقامات رسمی در حال پدیدار شدن است.
برخی تجارب نسبتا قابل قبول سال‌های اخیر از جمله انتصاب استانداران مرکزگراتر از سوی دولت‌های دوازدهم و سیزدهم در استان آذربایجان‌غربی، نشان می‌دهد که راه نجات ارومیه تمرکز بیشتر و مدیریت مستقیم‌تر از سوی تهران است. ارتقای جایگاه زبان فارسی و الزام مدیران محلی به فراگیری و کاربرد آن در فضاهای رسمی می‌تواند تنش‌های تکراری و فرساینده در محافل رسمی و غیررسمی این خطه را کمرنگ سازد. در نهایت، دولتی که در چند دهه گذشته با دریافت حداکثری از مفهوم استقلال در قلمروی سیاست خارجه با وسواس کامل عمل کرده و آماده پرداخت هر هزینه‌ای بوده، نمی‌تواند با سکوت در برابر همراهی برخی کارگزاران محلی‌اش با سیاست خارجی کشور همسایه به ایده حاکمیت مشروط تن دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/807892/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترافیک نیمه سنگین در محورهای چالوس و هراز؛ مسدود شدن جاده پونل - خلخال

پدیده ارومیه و فرصتی که مثل آب خوردن از دست داد

روسیه اظهارات دونالد ترامپ حمله نظامی آمریکا به ایران را محکوم کرد

شروط الهام علی‌اف برای صلح با ارمنستان اعلام شد

جزییات گفت و گوی وزیر خارجه جمهوری آذربایجان با مشاور رئیس جمهور ایران

سانحه واژگونی خودرو در آذربایجان‌غربی: یک کشته و دو مصدوم | مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی جان باخت

سیزده به در بارانی در 19 استان | وزش باد شدید در تهران | کدام استان‌ها در روز طبیعت بارانی‌اند؟

ترافیک در جاده‌های آذربایجان شرقی روان است

توصیه های شهرداری تبریز برای مهربانی با طبیعت

لهستان- ترکیه: جنگ برای فتح جام

ملاقات سنایی با وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان

پیش بینی هواشناسی تبریز 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا آذربایجان شرقی فردا پنجشنبه 14 فروردین ماه 1404 | آب و هوای تبریز در روز چهارده بدر + هواشناسی آذربایجان شرقی

دو شرط علی‌اف برای امضای معاهده صلح با ارمنستان

آذربایجان شرقی امروز بارانی است

صادرات بیش از یک هزار تن محصولات گلخانه‌ای از ارس

پیش بینی هواشناسی اردبیل 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا اردبیل فردا پنجشنبه 14 فروردین ماه 1404 | آب و هوای اردبیل در روز چهارده بدر

انفجار مین در سردشت یک مصدوم بر جای گذاشت

نشت گاز در مهاباد موجب مسمومیت یک نفر شد

انفجار مین در سردشت

چشم‌انداز همکاری بین آذربایجان و اتحادیه اروپا بررسی شد

تاکید بر تداوم توسعه ارتباطات در دیدار سنایی با وزیر خارجه آذربایجان

مردم آذربایجان غربی در کنار رودخانه‌ها اتراق نکنید

ملاقات مشاور سیاسی رئیس جمهور با وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان

آمادگی کامل پلیس آذربایجان غربی برای پوشش انتظامی و ترافیکی روز طبیعت

نزدیک 4 هزار نفر از موزه تاریخ طبیعی ارومیه بازدید کرده اند

مردم آذربایجان غربی در کنار رودخانه‌ها اتراق نکنند

سیزده به‌در در استان اردبیل

سامانه بارشی جدید وارد استان اردبیل می‌شود

آتش‌بازی تبریزی‌ها در انتظار استقلال+عکس

دست بوژوویچ برای اسکوچیچ رو شد

تصاویر سرریز شدن سد تاجیار سراب

استقلال وفادار به دفاع سه نفره در تبریز؛ آرایش دفاعی آبی‌ها مقابل تراکتور مشخص شد

اشتغال در مجموعه آرتاویل تایر به 2 هزار نفر افزایش می‌یابد

انفجار مین در سردشت فوتی نداشت

آذربایجان غربی گنجینه‌ای از جاذبه‌های طبیعی؛ طبیعت گردی در مناطق بکر

چرای بهاری در مراتع مهاباد تا 15 اردیبهشت ممنوع است

شروع گام اول ساماندهی موتورهای شارژی با برخورد و پلمب مراکز متخلف

هشدار دانشمندان درباره شیوع انسانی آبله میمون

لحظه شماری 6 استقلالی در تبریز برای دیدار با شاگردان بوژوویچ

آسمان بارانی این استان‌ها در روز طبیعت+ فیلم

سیزده به در بارانی در 19 استان | وزش باد شدید در تهران

مدیرکل هواشناسی این استان در تصادف جان باخت + عکس

جان باختن یک مقام سازمان هواشناسی در سانحه رانندگی

دردسرهای درآمد بیشتر یا جایگاه اجتماعی بالاتر خانم‌ها، در زندگی زناشویی

آیت‌الله عاملی: طبیعت قاب تصویر خداست؛ حرمت آن را نگه داریم

پیام تسلیت استاندار آذربایجان غربی به مناسبت درگذشت مدیر کل هواشناسی استان

مدیرکل هواشناسی آذربایجان غربی بر اثر سانحه تصادف درگذشت

برخورد مرگبار وانت پیکان و بی‌ام‌و در ورودی سردشت

هشدار برای اتراق در حاشیه رودخانه‌های آذربایجان شرقی

اسرائیل به عنوان نیروی نیابتی آمریکا علیه کشورهای منطقه است