توافق ترکمنستان و ترکیه برای صادرات گاز از طریق ایران
اقتصادی
بزرگنمايي:
پیام آذری - ترکمنستان و ترکیه برای صادرات گاز از طریق ایران و با استفاده از طرح سوآپ به توافق رسیدند و قرار است این صادرات از مارس 2025 آغاز شود. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، ترکمنستان و ترکیه برای صادرات گاز از طریق ایران به توافق رسیدند. شرکت دولتی گاز ترکمنستان «ترکمن گاز» و شرکت دولتی خطوط لوله ترکیه «بوتاش» توافقنامهای را برای صادرات گاز طبیعی از ترکمنستان به ترکیه امضا کردند.
بر اساس گزارش رسانههای ترکمنستان که به مکالمه تلفنی قربانقلی بردیمحمداف، رئیس شورای ملی ترکمنستان، اشاره دارد، عشقآباد با تهران برای ترانزیت گاز ترکمنستان به ترکیه از طریق ایران و با استفاده از طرح سوآپ به توافق رسیده است.
این صادرات گاز قرار است از تاریخ 1 مارس 2025 آغاز شود.
مقامات ترکمنستان و ترکیه هنوز اطلاعاتی در مورد حجم و قیمت گاز صادراتی ترکمنستان به ترکیه ارائه نکردهاند.
قربانقلی بردیمحمداف، رئیس شورای ملی ترکمنستان، همچنین اعلام کرده که این کشور پیشنهاد احداث خط انتقال برق از نیروگاه ماری به مرز ایران در مسیر ماری-مشهد را مطرح کرده است.
وی گفت که تمام مذاکرات لازم انجام و سند مربوطه امضا شده است و این پروژه توسط شرکتهای ایرانی اجرا خواهد شد.
در اکتبر سال گذشته، مراد آرچایف، معاون رئیس شرکت دولتی گاز ترکمنستان «ترکمن گاز»، اعلام کرده بود که ترکمنستان قصد دارد صادرات گاز طبیعی به ایران را در چارچوب توافقات با تهران و آنکارا به 40 میلیارد مترمکعب در سال افزایش دهد.
ایران و ترکیه در حال حاضر توسط یک خط لوله گاز با ظرفیت 14 میلیارد مترمکعب در سال به یکدیگر متصل هستند، اما ترکیه تنها 9.6 میلیارد مترمکعب در سال از ایران گاز وارد میکند. ایران میتواند سالانه حدود 14 تا 18 میلیارد مترمکعب گاز از ترکمنستان دریافت کند.
آیا ترکیه آماده دریافت گاز ترکمنستان است؟
با وجود اینکه برخی کارشناسان معتقدند ترکیه برای دریافت گاز ترکمنستان از طریق ایران به ارتقای زیرساختهای خود نیاز دارد، اما به نظر میرسد که ظرفیت فعلی خطوط لوله برای انتقال حجم محدودی از گاز کافی باشد.
پیش از این مذاکراتی برای صادرات گاز ترکمنستان به ترکیه از طریق سوآپ با ایران و جمهوری آذربایجان انجام شده بود و شرکتهای ترکیه و جمهوری آذربایجان حتی توافقنامهای را در این زمینه امضا کرده بودند.
در ژوئن 2024، شرکت دولتی نفت جمهوری آذربایجان (SOCAR) و شرکت دولتی گاز ترکیه (بوتاش) توافقنامهای را برای همکاری در زمینه صادرات گاز ترکمنستان از طریق جمهوری آذربایجان و کشورهای ثالث به ترکیه امضا کردند.
برخی کارشناسان معتقدند که زیرساختهای خطوط لوله بین ترکیه و ایران برای دریافت گاز ترکمنستان نیاز به بهروزرسانی و ارتقا دارند.
با این حال، ترکیه در حال حاضر گاز طبیعی را از ایران و از طریق خط لوله گاز تنگیز-آنکارا با ظرفیت 14 میلیارد مترمکعب وارد میکند. میزان صادرات سالانه گاز ایران به ترکیه حدود 9.5 میلیارد مترمکعب است.
در عین حال، دو خط لوله گاز بین ایران و ترکمنستان وجود دارد: خط لوله «کرپجه-قورت قویی» با ظرفیت 8 میلیارد مترمکعب و خط لوله «دولتآباد- سرخس-خانگیران» با ظرفیت 12.5 میلیارد مترمکعب در سال.
بنابراین، با توجه به اینکه خط لوله گاز ترکیه و ایران به طور کامل مورد استفاده قرار نمیگیرد، ترکمنستان میتواند حدود 4 تا 5 میلیارد مترمکعب گاز را بدون نیاز به بهروزرسانی و افزایش ظرفیت خط لوله موجود، از طریق ایران به ترکیه صادر کند.
افزایش صادرات گاز جمهوری آذربایجان به اروپا با همکاری ترکمنستان و ترکیه
با توافق جدید ترکمنستان و ترکیه برای صادرات گاز، جمهوری آذربایجان صادرات گاز خود به اروپا را افزایش خواهد داد.
کارشناسان معتقدند که ترکیه گاز وارداتی از ترکمنستان را در بازار داخلی خود مصرف خواهد کرد و بخشی از گاز جمهوری آذربایجان را که در حال حاضر در بازار ترکیه مصرف میشود، به اروپا صادر خواهد کرد.
با توجه به اینکه باکو توافقنامههایی را با کمیسیون اروپا برای افزایش صادرات گاز امضا کرده است، صادرات گاز جمهوری آذربایجان به اروپا محتمل به نظر میرسد و میزان گاز اضافی جمهوری آذربایجان که از بازار ترکیه صرفهجویی میشود، به بازار اروپا صادر خواهد شد.
در مقابل، برای خرید گاز ترکمنستان، اتحادیه اروپا باید توافقنامههای بلندمدتی با عشقآباد امضا کند؛ اما اتحادیه اروپا به دلیل برنامههای تغییرات اقلیمی و برخی دلایل دیگر، از امضای چنین قراردادهایی خودداری میکند. علاوه بر این، با وجود قرارداد با جمهوری آذربایجان، اتحادیه اروپا تمایلی به تعهد به یک تأمینکننده جدید گاز احساس نمیکند.
انتهای پیام/
-
چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۰:۵۰
-
۵ بازديد
-
![](/images/komen.png)
-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/797538/