پیام آذری

آخرين مطالب

نمایش دو روی خشن و مهربان طبیعت در رمان «هایدی» اقتصادی

نمایش دو روی خشن و مهربان طبیعت در رمان «هایدی»
  بزرگنمايي:

پیام آذری - گروه فرهنگ و ادب: رمان «هایدی» یکی از آثار معروف ادبیات کلاسیک جهان است که در قاب تصویر هم درآمده و فیلم سینمایی و پویانمایی اقتباسی‌اش هم تولید شده است. این‌رمان یوناها اشپیری چندی است با ترجمه ثمین نبی‌پور در قالب یکی از آثار مجموعه «رنگین‌کمان کلاسیک» نشر افق منتشر شده است.
معصومه میرابوطالبی، منتقد و پژوهشگر در یادداشتی با عنوان «معصومیت و طبیعت» که برای انتشار در اختیار مهر قرار گرفته، به این رمان پرداخته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مشروح این‌یادداشت را در ادامه می‌خوانیم؛
کمتر کسی دور و بر ما پیدا می‌شود که اسم هایدی را نشنیده باشد و نداند ماجرای این دختر چیست. حالا سؤال این است که چرا باید رمان هایدی اثر یوهانا اشپیری را خواند با اینکه از صفر تا صد ماجراهای این دختر را در اقتباس‌های مختلف سینمایی و تلویزیونی دیده‌ایم.
هایدی کودکی است حدود پنج ساله، پدر و مادری ندارد و تا پیش از این، در کنار مادرِ مادرش زندگی می‌کرده. حالا او را هم از دست داده و خاله‌اش، دیتی، نمی‌خواهد فرصت‌های خوب زندگی‌اش را به خاطر این بچه از دست بدهد. پس او را پیش پیرمردی می‌برد که مطرود و تنهاست.
هایدی همان ابتدای داستان در دسته‌ی کهن‌الگوی یتیم قرار می‌گیرد؛ کودکی که دیتی به او اهمیت نمی‌دهد، خواسته‌هایش برایش مهم نیست و حتی حاضر نیست در صحنه‌ی اول، لباس‌های هایدی را تا خانه‌ی پدربزرگ بیاورد. برای همین تمام لباس‌های هایدی را به او (که کودکی پنج ساله بیشتر نیست) پوشانده تا خودش راحت‌تر باشد. هایدی در همین ابتدا با ستم و آسیب عاطفی و محرومیت روبه‌رو است. اما این‌طور نمی‌ماند. کم‌کم کهن‌الگوی یتیم را کنار می‌گذارد و کهن‌الگوی معصومیت را به خودش می‌گیرد.
او مظهر اعتماد به دیگران و جهان می‌شود. ظن و بدبینی به پدربزرگ در همه آدم‌های آن منطقه وجود دارد، اما در هایدی هیچ حس عدم‌اطمینانی به پدربزرگ وجود ندارد. هایدی با مشکلی روبه‌روست که تنها و غریب بودن است اما با تمام توان پنج‌ساله‌اش حرکت می‌کند تا به همه این تنها بودن‌ها غلبه کند و تلاش او نتیجه می‌دهد. در میان تلاش این شخصیت معصوم عنصری نقش دارد که نه فقط به هایدی برای نتیجه‌بخش بودن تلاش‌هایش کمک می‌کند، بلکه به پدربزرگ و کلارا هم کمک می‌کند تا به آدم دیگری تبدیل شوند و این عنصرِ طبیعت است.
طبیعت در رمان هایدی که نشر افق با ترجمه‌ ثمین نبی‌پور منتشر کرده است، دو روی خشن و مهربان دارد و با هر دو صورتش در این داستانِ یوهانا اشپیری حضور دارد. کوهستان آلپ با زمستان سرد و برف‌های سهمگینش و بهار و تابستان‌های جذابش، و همه همراه هایدی‌اند. حتی او طبیعت را با خودش به فرانکفورت می‌برد و روح کوهستان را در خانه جاری می‌کند. اما شخصیت معصوم هایدی دوباره دچار مشکل می‌شود و به همان کهن‌الگوی یتیم برمی‌گردد. او آسیب‌پذیر و تنها می‌شود و دیگر نمی‌تواند بر تنهایی غلبه کند چون نیروی همراهش را ندارد، چیزی که می‌تواند دوباره او را نجات دهد طبیعت است.
طبیعت همان گنجی است که این روزها صدمه دیده، چه در جغرافیای ما و چه در جغرافیای هایدی و رمان هایدی یک بار دیگر، قدرت طبیعت را برای خواننده‌اش زنده می‌کند.
شخصیت‌های رمان هایدی اشتباه می‌کنند، صدمه می‌بینند، اما باز هم نجات پیدا می‌کنند. طبیعت پایان خوشی برای همه‌شان رقم می‌زند، برای پدربزرگی طرد شده که مدت‌هاست با کلیسا قهر کرده و برای پیتری که صندلی چرخ‌دار کلارا را می‌شکند. اما این رستگاری به همه خواهد رسید؟ نه. کسی که خود در پی رستگاری‌اش در کوهستان نیست به همان خلوت تاریک خودش برمی‌گردد، مثل خاله دیتی و خانم روتن مایر.
وقتی قهرمان ما خانه را ترک می‌کند، تنهایی همراه او می‌شود. قهرمان کوچولوی ما باید با اندوهی کنار بیاید که از هر نبردی برای روحیه حساس سخت‌تر است. ولی این قهرمان کوچک قرار نیست در این نبرد شکست بخورد. صدالبته که او متحدان قدرتمندی مثل آقای دکتر و آقای ززمان دارد، اما قدرت معصومیت هایدی این توان را به او می‌دهد که متحدانش را از خواب غفلت بیدار کند و به یاری بخواند.
هایدی از مجموعه‌ رنگین‌کمان کلاسیکِ نشر افق داستان خورشیدی است که گرمای زندگی را از خانه‌ای به خانه دیگر می‌برد، داستان طفولیت و پاکی است و نزدیکی این مفهوم با طبیعت.
کد خبر 6367331

پیام آذری

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/793903/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قاب روز؛ «دارا حیایی» در حال رانندگی؛ مینا وحید در پشت صحنه فجر

آتش در تالاب اقماری دریاچه ارومیه مهار شد

دو تماشاگر زن مسابقه پرسپولیس-تراکتور بازداشت شدند

شیرابه‌های پسماند تبریز و احتمال خطر برای اراضی کشاورزی؟

یخبندان و کاهش محسوس دما در راه اردبیل؛ هشدار نارنجی صادر شد

شهرداری روی درآمد حاصل از تعرفه تمرکز نکند/ لزوم تدوین برنامه عملیاتی برای درآمد پایدار

احداث 94 واحد خوابگاه دانشجویی در اردبیل

ضرورت جذب سرمایه‌گذاران برای توسعه گردشگری در شهرستان خلخال

320 میلیارد ریال صرف تکمیل سد‌های گرمی و نمین شد

واکنش کانیه وست به برهنه شدن بیانکا سنسوری در گرمی

میزبانی کاخ سعدآباد از سرو سیمین/ ارسال 198 اثر از 20 کشور به جشنواره فجر صنایع دستی

مراکز جروکان و محمودآباد به تجهیزات پیشرفته مجهز شد

تصاویر/مراسم بزرگداشت روز جانباز در ارومیه

استولتنبرگ وزیر دارایی جدید نروژ می‌شود

نیکولو فاجولی: از بابت ترک یوونتوس بسیار ناراحتم

لزوم توجه ویژه به ترک تحصیل دختران و افزایش اعتیاد زنان در کشور

انقلاب ایران یک تهدید مهم برای پروژه استعمار جهانی بود

تیزر «ترک عمیق» منتشر شد

اختصاص 300 میلیارد تومان اعتبار برای راه آهن اردبیل ـ میانه

کنگره بین‌المللی "اندیشه‌های قرآنی آیت الله خامنه‌ای" در افغانستان برگزار شد

جشن چلچراغ آیه‌ها در سالن ورزشی 22 بهمن اهر

بازداشت 2 تماشاگر زن حاشیه‌ساز مسابقه پرسپولیس-تراکتور + جزئیات

تجدید میثاق مدیران مجتمع مس سونگون با آرمان‌های شهدا همزمان با دهه فجر

بحران در روئینگ؛ یک ملی‌پوش دیگر هم اردو را ترک کرد

خبر فوری تعطیلی مدارس تبریز/ فردا چهارشنبه 17 بهمن مدارس تعطیل است؟

آیا مدارس آذربایجان شرقی فردا چهارشنبه 17 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات و مدارس آذربایجان شرقی و تبریز چهارشنبه 17 بهمن 1403

دولت مشکلی در پرداخت سهم پروژه‌های مشارکتی راه‌سازی ندارد

قدردانی امام جمعه تبریز از افتتاح آزادراه ‌‌بازرگان

کولاک برف و باران شدید کشور را فرامی‌گیرد | این استان‌ها از فردا تا دوشنبه آینده یخ می‌زنند

فاز نخست آزادراه تبریز بازرگان افتتاح شد

افتتاح قطعه اول آزاد راه تبریز - بازرگان

خودکفایی 3250 مددجو در آذربایجان غربی

مراسم اختتامیه جشنواره شعر دفاع مقدس و جایزه ادبی یوسف آذربایجان غربی برگزار شد

این دانش‌آموز خوب از خجالت مدیر مدرسه در آمد

80 واحد مقاوم سازی شده اشنویه افتتاح شد

لزوم الگوپذیری از حضرت عباس در زمینه تبعیت از ولایت

پرداخت ماهیانه بیش از ١١٠ میلیارد تومان به مددجویان کمیته امداد آذربایجان غربی

«نخستین کنفرانس ملی کاربرد هوش‌مصنوعی در کنترل ترافیک» در اصفهان برگزار می‌شود

انتشار مقاله با هوش مصنوعی تقلب است؟

دیدار استاندار هرمزگان با جانبازان سرافراز

جشن بزرگ علمداران انقلاب به مناسبت روز جانباز در بیجار برگزار شد

تکریم و تجلیل استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از جانبازان سرافراز نخاعی

زندگی شهدای غریب اسارت ظرفیت خلق داستان‌‌های فاخر را دارد

دومین نشست «دبیران ستادهای استانی کنگره ملی شهدای غریب اسارت» برگزار شد

آیین تکریم و تجلیل از جانبازان معزز قطع نخاعی آسایشگاه بقیه الله (عج) انجام شد

سفر در زمان؛ شهره و شهرام صولتی در دهه 50؛ جمیله شیخی و پسرش آتیلا در دهه 30

پایان هفته برفی در انتظار آذربایجان‌ غربی؛ پیش‌بینی کاهش محسوس دما

هوای تبریز ناسالم برای گروه‌های حساس

کودک 5 ساله در اردبیل به آغوش خانواده بازگشت

بهترین روش درمان واریس