پیام آذری

آخرين مطالب

مرگ روزانه 200 بیمار مبتلا به سرطان در ایران اقتصادی

مرگ روزانه 200 بیمار مبتلا به سرطان در ایران
  بزرگنمايي:

پیام آذری - معاون پژوهشی پژوهشکده سرطان دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به مرگ روزانه 200 بیمار مبتلا به سرطان در کشور گفت: ایران به لحاظ روند رو به رشد بروز سرطان بین کشورهای جهان، رتبه 48 را دارد.
به گزارش تسنیم، سرطان یکی از مهم‌ترین علل مرگ و میر در جهان است و بر اساس آمارها، ابتلا به این بیماری در کشورمان نیز به طور چشمگیری افزایش یافته است.
کارشناسان حوزه سلامت همواره تأکید دارند که بسیاری از انواع سرطان‌ها قابل پیشگیری و درمان در مراحل اولیه هستند. انجام معاینات پزشکی دوره‌ای و غربالگری‌های مناسب می‌تواند به شناسایی زودهنگام سرطان‌ها کمک کند و در نتیجه، شانس درمان و بهبود بیماران را افزایش دهد.
با توجه به روند رو به رشد ابتلا به سرطان در کشور، با آقای دکتر کاظم زنده‌دل؛ استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون پژوهشی پژوهشکده سرطان (انستیتو کانسر ایران) گفت‌وگو کردیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:
آیا روند سرطان در کشور افزایشی است یا علت افزایش موارد اعلام شده، بهبود روند شناسایی موارد است؟
زنده‌دل: در تمام دنیا روش‌های درمان بیماری‌های عفونی و بیماری‌هایی که زودتر جان مردم را می‌گرفت، به دست آمده و طول عمر و امید به زندگی افزایش پیدا کرده است. این موضوع باعث می‌شود که تعداد زیادی از افراد به سن سالمندی و سرطان برسند و تعداد این افراد افزایش پیدا کند. بسته به اینکه در کشورهای مختلف قبلاً چقدر این مشکلات وجود داشته و چقدر این مسائل حل شده، تفاوت‌هایی بین کشورها در افزایش امید به زندگی و رسیدن به سن‌های بالا ایجاد می‌شود.
بر اساس بسیاری از گزارش‌های بین‌المللی، کشور ما بعد از انقلاب اسلامی به دلیل اینکه توجه زیادی به روستاها و شهرهای کوچک شده، به عدالت تقریبا خوبی در کشور برای تأمین منابع، شامل تامین آب، برق و گاز به تمام نقاط کشور و همچنین توسعه شبکه بهداشت و درمان کشور، رسیده ایم وضعیت بسیاری از بیماری‌ها و بیمارستان‌هایی که در گذشته با مشکلاتی همراه بود، بهبود یافته‌اند. نسبت به گذشته میزان مرگ و میر مادران باردار و نوزادان نیز کاهش یافته و امید به زندگی و بقای افراد افزایش پیدا کرده و درنتیجه تعداد افراد بیشتری به سنین سالمندی می‌رسند و ممکن است دچار سرطان شوند.
درست است که آن زمان ما با حجم زیادی از جمعیت جوان مواجه بودیم، اما حالا این جمعیت به میانسالی رسیده‌اند و دارند سالمند می‌شوند و بیماری های غیر واگیر شامل سرطان ها افزایش خواهد یافت. این افزایش جمعیت میانسال و سالمند تنها مختص کشور ما نیست و بیشتر کشورهای در حال توسعه با این پدیده مواجه هستند. .
در حال حاضر، کشورهای عربی در منطقه ما نظیر قطر، عمان و ... بدلیل جمعیت جوان و سرعت توسعه ای که دراند میزان رشد سرطانشان از ما بیشتر است.
براساس برآوردها و مطالعات انجام شده ، رتبه رشد سرطان ایران از بین 186 کشور جهان 48 است. کشورهای قطر، امارات، کویت، بحرین، سوریه، مالدیو و دیگر کشورها، از نظر میزان رشد بروز سرطان، در رتبه‌های بالاتری قرار دارند و جزو ده کشور اول دنیا از نظر رشد سرطان هستند.
میزان بروز سرطان در کشور چه قدر است؟
تعداد مبتلایان به سرطان در کشور ما در سال 1399 حدود 131 هزار نفر در سال است و میزان بروز سرطان در هر 100 هزار نفر هم 152 نفر است.
ما سالانه حدود 131 هزار نفر مبتلا به سرطان داریم. این ارقام معمولاً برآوردی هستند و ممکن است در آن‌ها خطاهایی وجود داشته باشد. اما با این حال، این میزان خطا برای کشور ما خیلی زیاد نیست. علت این امر این است که در سال‌های 1393 تا 1400، تلاش‌های خوبی در وزارت بهداشت انجام شد که آمار سرطان را دقیق ثبت کردیم.
متاسفانه در چهار یا پنج سال گذشته، انتشار این آمار متوقف شده و تلاشی که برای ثبت دقیق سرطان انجام می‌شد و یکی موفقترین برنامه های منطقه بود، با مشکل مواجه شده است. به همین دلیل، اکنون طی 4 سال است آمار جدیدی منتشر نشده است.
چرا؟
شاید این اختلال عمدی نبوده و صرفاً دلیل آن عدم تمایل به شفافیت در آمار سرطان باشد، اما این توقف در انتشار گزارش‌ها باعث ایجاد مشکلاتی در روند گزارش‌ها شد. به هر حال سرطان پدیده‌ای نیست که در چند سال تغییرات بزرگی در آن ایجاد شود، بنابراین آماری که اعلام کردم تقریباً بسیار نزدیک به واقعیت است. توصیه ما این است در اولین فرصت باید برنامه ثبت سرطان جمعیتی در کشور احیا شود و آمار دقیق سرطان بصورت منظم منشر شود تا بشود برای برنامه ریزی و تصمیم گیری مورد استفاده سیاستگزاران قرار بگیرد.
میزان مرگ ناشی از سرطان در کشور چه قدر است؟
روزانه 200 مرگ ناشی از سرطان در کشور داریم. زمانی که بیماری کرونا روزانه 200 مرگ رقم میزد بسیاری نگران می‌شدند اما به نظر می‌رسد آمار مرگ روزانه 200 نفر در کشور که معادل سقوط روزانه یک فروند هواپیما در کشور است، برای کسی نگرانی ایجاد نکرده است.
پیشنهادمان این است که یک فرماندهی یا ستاد بسیار قوی برای مقابله با دومین علت مرگ در کشور، یعنی سرطان، وجود داشته باشد. این ستاد باید موضوعات مرتبط با سرطان را حل و فصل کند و برنامه‌ریزی‌های دقیقی برای بیماران انجام دهد. و مراقبت کند که تمام برنامه های سرطان مطابق با وضعیت این بیماری در کشور اجرا شود.
پیش‌بینی ما این است که در 15 سال آینده، آمار سرطان در کشور دو برابر خواهد شد. مشکل سرطان این است که نمی‌توانیم به‌طور کامل از بروز آن جلوگیری کنیم. به عنوان مثال، کشورهای آمریکا و کشورهای اروپایی از نظر بروز سرطان وضعیت بدتری از ما دارند، چون عوامل خطر آنها بیشتر است و در آنجا، چون امید به زندگی بالاتر است، افراد بیشتری به سن‌هایی می‌رسند که احتمال ابتلا به سرطان بیشتر می‌شود. با این حال نسبت مرگ و میر به بروز سرطان در این کشورها که نشان از نظام بهداشتی و مراقبت از سرطان است در این کشورها نسبت به کشور ما و اکثر کشورهای در حال توسعه بهتر است.
آنچه که مهم است این است که ما نمی‌توانیم جلوی بروز سرطان را به طور کامل بگیریم. با این حال، می‌توانیم از عوامل ایجادکننده سرطان پیشگیری کنیم. به‌عنوان مثال، کنترل آلودگی هوا، کاهش مصرف سیگار، قلیان و تریاک، افزایش فعالیت فیزیکی و کاهش چاقی و تغذیه سالم می‌توانند باعث کاهش بروز برخی سرطان‌ها شوند. بخصوص قلیان و تریاک که متاسفانه عوامل بسیار مهمی هستند و به کشورما اختصاص دارند و در آینده نزدیک به بحران سرطان در کشور دامن خواهند زد.
از طرفی فقط علت تقریبا نیمی از سرطان ها مشخص است و در صورتیکه این عوامل خطر ساز بطور کامل حذف شوند نیمی از سرطان ها قابل پیشگیری خواهند بود . با این حال در در مورد بسیاری از سرطان‌ها، چون علت دقیق آنها مشخص نیست، نمی‌توانیم جلوی بروزشان را بگیریم. هر چند نمی شود از ایجاد همه سرطان ها جلوگیری کرد، اما می‌توانیم آنها را زود تشخیص دهیم و با درمان به موقع جلوی عوارض و مرگ و میر سرطان ها را بگیریم. هدف این است که سرطان‌ها را در مراحل ابتدایی تشخیص دهیم تا بتوانیم آن‌ها را به موقع درمان کنیم و عوارضشان را کاهش دهیم و از مرگ و میر جلوگیری کنیم. در این زمینه، مردم و خانواده‌ها هم نیز نقش مهمی دارند و باید با آگاهی بیشتر به مراجعه به موقع و مناسب اقدام کنند.
ما در حوزه سرطان هیچ وقت از پیشگیری مطلق صحبت نمی‌کنیم. بلکه همیشه می‌گوییم که باید مدیریت مناسبی برای سرطان‌ها داشته باشیم. یعنی از سرطان‌هایی که می‌توانیم پیشگیری کنیم، پیشگیری کنیم و آن‌هایی که باید زودتر تشخیص داده شوند، در مراحل ابتدایی شناسایی شوند و بیماران را در اسرع وقت و به روش مناسب و استاندارد درمان کنیم.
بهبود برنامه‌های غربالگری سرطان پستان و کولورکتال و دهانه رحم در کشور باید اتقاق بیفتد. آگاه کردن مردم، از جمله اقداماتی است که باید انجام شود. در مورد پیشگیری از سرطان بعضی کارها را دولت باید انجام دهد و بعضی کارها را مردم خودشان باید انجام دهند. همچنین، سیستم تشخیصی و درمانی باید به حدی بهبود پیدا کند تا اولا سرطان ها به موقع تشخیص داده شوند و اگر کسی به سرطان مبتلا شد، درمان مناسب و بهینه دریافت کند.
مردم باید به چه علائمی برای تشخیص زودهنگام سرطان توجه کنند؟
علامتهای مهمی که باید به عنوان هشدار سرطان بشناسیم و اگر علت دیگری برایش وجود ندارد و بیش از 2-3 هفته طول کشیدو بهبود پیدا نکرد باید با پزشک مشورت کنیم عبارتند از خستگی مفرط، وجود یک توده یا برامدگی در یکی از اعضای بدن، خونریزی، تنگی نفس و سرفه مزمن، درد بدون علت قبلی، کاهش وزن بدون علت مشخص، ایجاد خال یا تغییر شکل و رنگ در خالهای قبلی، زخمی که بهبود پیدا نمی کند.
آیا می‌توان گفت سونامی سرطان در راه است؟
ما مخالف این هستیم که بگوییم سونامی سرطان در راه است، چون سرطان قابل مدیریت است اما فکر می‌کنم که در آینده نزدیک بروز سرطان افزایش خواهد یافت با تعداد زیادی از بیماران نجات‌یافته از سرطان مواجه خواهیم شد. یعنی افرادی که درمان شده‌اند، اما هنوز سال‌ها نیاز به مراقبت دارند. از این رو، این افراد باید مراقبت‌های پزشکی و دارویی طولانی‌مدت دریافت کنند و نیاز به توانبخشی و بازتوانی خواهند داشت. این مراجعات، داروها و درمان‌های مختلفی که باید برای این افراد در نظر گرفته شود، شامل تمام مراحل زندگی‌شان خواهد بود. بنابراین این مسئله باز زیادی به سیستم بهداشتی و درمانی و همچنین خانواده ها تحمیل خواهد کرد.
وضعیت غربالگری سرطان در ایران را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ کدام سرطان‌‌ها در کشور غربالگری می‌شود؟
در مورد سرطان پستان پیشنهاد شده که زنان بالای 50 سال و در صورت توان مالی کشور، زنان بالای 45 سال باید سالانه یا حد اقل دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهند.
همچنین برای سرطان روده بزرگ باید سالانه یا حد اقل هر دو یال یک‌بار تست مدفوع انجام شود، اما بسیاری از مردم این اقدامات را نادیده می‌گیرند.
در این زمینه، وزارت بهداشت باید برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشد و خدمات لازم را برای مردم ارائه کنند. آگاهی رسانی به مردم هم مهم است و مردم بدانند که برای پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان‌ها، چه اقداماتی باید انجام دهند. اگر در اطراف خودمان جستجو کنیم و از کسانی که در سن میانسالی و سالمندی هستند بپرسیم، خیلی ها اطلاعی از این برنامه ها ندارند و اگر هم این غربالگری ها را انجام داده باشند معمولا نامنظم بوده و توجهی به تکرار منظم آنها ندارند..
برای سرطان پستان باید معاینه سالانه توسط پزشک انجام شود و خود فرد نیز باید این معاینه و خودآزمایی ماهانه را انجام دهد. در صورتی که منابع مالی کافی وجود داشته باشد، باید هر دو سال یکبار یا سالی یکبار ماموگرافی انجام شود. اما مسئله اینجاست که این غربالگری‌ها باید رایگان شود، از سوی دیگر باید نیروی انسانی کافی برای انجام این غربالگری‌ها در سیستم بهداشتی و درمانی کشور وجود داشته باشد اما اکنون به دلیل محدودیت‌های منابع مالی و مشکلات اقتصادی حوزه سلامت، امکان تأمین نیروی کافی برای انجام این غربالگری‌ها و پیگیری وضعیت بیماران به طور کامل وجود ندارد.
یکی دیگر از سرطان‌هایی که راحت‌تر می‌توان تعداد زیادی از افراد را غربالگری کرد، سرطان دهانه رحم است که با استفاده از پاپ اسمیر و HPV Testing قابل انجام است. به طور کلی در جهان و ایران برای سرطان‌های دهانه رحم، پستان و روده بزرگ، روش‌های اثبات‌شده و قابل توصیه غربالگری وجود دارد اما برای سایر سرطان‌ها نمی‌توان الزاماً غربالگری را بکار برد و باید مردم با علائم کلی سرطان‌ها آشنا شوند و در صورت بروز این علائم به پزشک مراجعه کنند تا از این طریق به تشخیص زودرس بیماری کمک شود . برای مثال برای تشخیص و غربالگری سایر سرطان های شایع شامل سرطان معده، ریه، پروستات، مثانه و ....هنوز این روشاثبات شده ای وجود ندارد و روش های موجود هزینه – اثربخشی بالایی ندارد. از مهمترین کاستی هایی که باید توجه بیشتری به ان بشود توسعه تحقیقات سرطان در کشور است و باید بودجه کافی برای شناخت علل و عوامل خطر سرطان ها و همچنین تحقیقات پیشگیری و درمانی سرطان وجود داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/788027/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخشش هنرمندان مراغه‌ای در جشنواره تئاتر فجر

تعطیلی ادارات و بانکهای تبریز فردا پنجشنبه 4 بهمن 1403 به دلیل بارش برف شدید

برگزاری نخستین جشنواره علمی و ادبی شهریار خوانی در تبریز

خرید قهوه ترک اصل| لذت نوشیدن سنتی‌ترین نوشیدنی جهان

اتمام مراحل مطالعات و امکان سنجی احداث گاوداری 10 هزار راسی درسراب

ترامپ اطرافیانش را غافلگیر می‌کند؟

کمبود 18 هزار مگاواتی برق نتیجه ترک فعل در اجرای برنامه ششم توسعه

کارتال تخفیف داد، پرسپولیس بخشی از شروطش را پذیرفت/ یک‌ امضاء تا توافق رسمی

فرانسه به برخی دیپلمات‌های ونزوئلا 5 روز فرصت داد پاریس را ترک کنند

واکنش حامد لک به حواشی درگیری در تبریز: عکاس هوادار نیست

مانع زدایی از مسیر سرمایه‌گذاری بهترین خدمت مسئولان به مردم است

دیدار معاون نخست وزیر آذربایجان با احمدیان

سخنگوی قوه قضائیه: پرونده حمله به سفارت آذربایجان در اجرای احکام است+ فیلم

انفجار گاز در حسینیه مراغه؛ 16 نفر مصدوم شدند

مرکز خدمات سرمایه گذاری در آذربایجان‌غربی راه‌اندازی می‌شود

تعرض و کودک‌آزاری در بوکان؛ متهمان به سرعت بازداشت شدند

توقیف میلیاردی لوازم آرایشی قاچاق در آذربایجان غربی

حکم اعدام فرد مهاجم به سفارت آذربایجان به اجرای احکام ارسال شده

دیپلماسی امنیتی ایران در باکو: دیدار احمدیان با معاون نخست‌وزیری آذربایجان

تصاویر/ دیدار معاون نخست وزیر آذربایجان با دبیر شورای عالی امنیت ملی

اختلاف 46 درجه ای دما بین 2 منطقه

قدردانی ویژه زلنسکی از الهام علی‌اف

اصلاح قانون مبارزه با مواد‌مخدر در مجلس تسریع شود

سخنگوی قوه قضاییه: حکم تتلو قطعی نیست/ وضعیت پرونده ترور دو قاضی/ حکم قصاص برای عامل حمله به سفارت آذربایجان/ تبعه سوییس در جایی که دوربین نبود در زندان سمنان خودکشی کرد/حمید قره حسنلو به 15 سال حبس در تبعید در زندان یزد محکوم شد؛ حکم قطعی و در حال اجراست

مستند تاریخ شفاهی مبارزات روحانیت اهل سنت آذربایجان‌غربی تهیه می‌شود

مدیران در خدمت به جامعه ایثارگران با وسعت نظر عمل کنند

مقاله استاد باستان‌شناسی دانشگاه تهران در نشریه نیچِر منتشر شد

انتشار مقاله استاد باستان‌شناسی دانشگاه تهران در نشریه نیچر

در مستندسازی دوران دفاع مقدس کم‌کاری کرده‌ایم

روایت تاریخ پزشکی دوران دفاع مقدس

پدر شهیدان والامقام «عبدالکریم و مرضیه بیدمال» آسمانی شد

آلبوم عکس هلیا آهنگری، دختر بازیگر زهرا جهرمی در کنار سلبریتی‌های محبوب

بازدید استاندار آذربایجان‌ غربی از پایانه مرزی بازرگان

ورزشگاه آزادی میزبان بازی پرسپولیس و تراکتور شد

تکمیل طرح‌های نیمه تمام درمانی مراغه نیازمند اعتبارات

با انجام فلایت‌چک؛ طرح‌های عمرانی فرودگاه کیش آماده بهره برداری می‌شود

برخورد پلیس با توقف غیرمجاز خودرو‌های سنگین در معابر شهر اردبیل

استاندار اردبیل: موانع صادراتی در استان شناسایی و برطرف خواهند شد

اجرایی شدن بیش از 80 درصد مصوبات کمیته سرمایه‌گذاری و تولید در اردبیل

برخورد پلیس با توقف غیرمجاز خودرو‌های سنگین در معابر

ضرورت ارتباط بیشتر مردم با مسئولان در راستای تسریع رفع مشکلات

«صادق اشرفی» رئیس هیئت شطرنج استان اردبیل شد

روغن ارزان شد؟

فوت 35 نفر در تصادفات داخل شهری اردبیل

قیمت نقره امروز چهارشنبه 3 بهمن 1403

سارقان سیم و کابل برق و مخابرات در پارس آباد روانه زندان شدند

‌تمرکز فدراسیون بر توسعه شطرنج در استان‌ها

اجرایی شدن 80 درصد از مصوبات کمیته حمایت قضایی از سرمایه‌گذاران استان

فراهم‌سازی زمینه مشارکت پرشور بانوان در برنامه‌های دهه‌فجر

کاهش چشمگیر تصادفات فوتی در محور گردنه قوشچی