پیام آذری

آخرين مطالب

شاه اسماعیل اول کیست و دوران حکومتش بر مردم چگونه گذشت؟ اقتصادی

شاه اسماعیل اول کیست و دوران حکومتش بر مردم چگونه گذشت؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - هدی کاشانیان : شاه اسماعیل صفوی، بنیان‌گذار سلسله صفویان، یکی از برجسته‌ترین شخصیت‌های تاریخ ایران است که با تأسیس حکومت صفویه، تحولی عمیق در تاریخ سیاسی، مذهبی و فرهنگی ایران ایجاد کرد. او نخستین کسی بود که مذهب شیعه اثناعشری را به‌عنوان دین رسمی ایران اعلام کرد و توانست کشوری متحد و مستقل را در برابر تهدیدات داخلی و خارجی پایه‌گذاری کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
زندگینامه شاه اسماعیل اول اسماعیل بن سلطان حیدر بن شیخ جنید ملقب به ابوالمظفر بهادرخان حسینی و مشهور به شاه اسماعیل اول، پایه گذار سلسه صفویه در ایران بود. او فرزند شیخ حیدر بود که در تاریخ چهارم مرداد 866 در اردبیل به دنیا آمد. با وجود پنج واسطه نسبت وی به شیخ صفی الدین اردبیلی می‌رسد. مادرش دختر اوزون حسن آق‌قویونلو؛ با نام حلیمه بیگم آغا بود که نام اصلی‌اش مارتا بوده است، وی تا آخر عمر مسیحی ماند و در نهایت در بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی به خاک سپرده شد.
شاه اسماعیل جوانی برومند و تیز بین بود که توانست برای مدت طولانی، با داشتن سن کم، قزلباش‌ها را در اطراف خود نگاه دارد و دولت صفوی را تاسیس کند. بزرگی کار او در برانداختن همه سلسله‌های کوچک و متحد کردن کشور زیر پرچم صفویه، نشان از قدرت نظامی و مهم‌تر از آن، فکر پخته او دارد که طبعاً رؤسای طوایف مختلف نیز در این کار به وی کمک کردند. 
پس از کشته شدن سلطان علی، برادرانش ابراهیم و اسماعیل میرزا به اردبیل رفتند و مدتی مخفیانه در اردبیل زندگی کردند. سپس به دعوت والی شیعی گیلان، کارکیا میرزاعلی، قزلباش‌ها او را به لاهیجان بردند. اسماعیل پنج سال در آنجا ماند و با مراقبت‌های شمس‌الدین لاهیجی که از بزرگان دینی آن دیار بود، فارسی، عربی، قرآن و مبانی و اصول شیعه امامیه را فراگرفت. افزون بر این، در این مدت، زیر نظر هفت تن از اعیان صوفیه لاهیجان، فنون جنگ‌آوری آموخت.
اسماعیل میرزا، همراه هفت تن از اعیان صوفیه لاریجان، عازم اردبیل شد و هر چه به این شهر نزدیک‌تر می‌شد، تعداد یارانش اضافه‌تر می‌شدند. او در سال 878 ه‌ش با نیروی هفت هزار نفری به جنگ «فرخ یسار»، قاتل پدرش رفت و او را شکست داد. سپس قلعه باکو را فتح کرد، بنا‌ها را با خاک یکسان کرد و به قبر خلیل الله، قاتلِ شیخ جنید، بی‌حرمتی کرد و استخوان‌های او را از قبر درآورد و سوزاند. پس از آن به جنگ با الوند بیک، حاکم آذربایجان رفت و با شکست دادن او، وارد شهر تبریز شد.
تاجگذاری شاه اسماعیل اول در تابستان سال 880 شمسی هنگامی که شاه اسماعیل 15 سال داشت، تاجگذاری را در تبریز به انجام داد و بعد از تاجگذاری دستور داد همه خطبه‌ها با نام دوازده امام قرائت شوند، همچنین عبارت «اشهد أنّ علیاً ولی الله» را به اذان اضافه کنند. شاه اسماعیل به اجبار مذهب شیعه را رسمی کرد و با توجه به اینکه تا آن هنگام اکثریت مردم ایران شافعی مذهب بودند، همین موضوع پیامد‌های گسترده‌ای را برای آینده ایران ایجاد کرد.
با تاسیس دولت صفوی توسط شاه اسماعیل؛ ایران از سرزمینی پاره پاره؛ به یک سرزمین متحد، یکپارچه و دارای وحدتی سیاسی تبدیل شد، از طرفی با رسمی شدن تشیع اثنی عشری؛ هویت ملی تقویت شد و در نهایت دولت متمرکز‌تر و قوی‌تری پدید آمد. با رسمی شدن مذهب تشیع در ایران؛ بین دولت صفویه و امپراتوری عثمانی که قدرت اصلی جهان اسلام در قرن دهم بود اختلافات آشکاری ایجاد شد، به همین ترتیب دولت صفوی هویت ارضی و سیاسی به خود گرفت.
کشورگشایی شاه اسماعیل اول شاه اسماعیل با شکست دادن مخالفان خود توانست قلمرو حکومت ایران را گسترش دهد. وی با شکست دادن «سلطان مراد آق قویونلو» در نزدیکی همدان، بر سراسر عراق عجم مسلط شد. در سال 882 ه‌ش نیرو‌های قزلباش، سمنان و فارس و در سال بعد یزد را تصرف کردند و شاه اسماعیل، در سال 887 ه‌ش بر عراق عرب تسلط یافت.
بیشتر بخوانید: اردشیر بابکان کیست و چگونه سلسله ساسانیان را بنا نهاد؟
شاه اسماعیل، بعد از غلبه بر علاءالدوله ذوالقدر و تصرف دیاربکر و بخش عُلیای فرات، راهی عراق شد تا آخرین پایگاه امیران بایندری آق قویونلو و شهر‌های مقدس شیعیان را تصاحب کند. وی پس از فتح بغداد در سال 887 ه‌ش، به نجف، کربلا و سامرا رفت و به نوسازی و تعمیر قبه و بارگاه امامان همت گماشت. وی در سال 889 ه‌ش، رقیب سنّی خود «شیبک خان ازبک» را شکست داد. به دستور او، سر شیبک خان از بدن جدا شده و برای سلطان عثمانی، بایزید فرستاده شد.

پیام آذری

شاه اسماعیل به رسم‌ها و آیین‌های شیعی بسیار علاقه داشت و به ایجاد بنا‌های یادبود نیز همت می‌گذاشت. مهم‌ترین آثاری که از دوران وی به یادگار مانده، عبارت‌اند از چهار بازار دور میدان قدیم اصفهان، مدرسه هارونیه و بقعه امامزاده هارون در اصفهان. او بنا‌های یادبودی هم در اوجان فارس و شیراز و آبادانی و ساختمان‌های متعددی در خوی و تبریز بنا کرد.
شاه اسماعیل اول در جنگ چالدران جنگ سلطان سلیم و شاه اسماعیل در دهم شهریور 893 در دشت چالدران درگرفت و یک روز بیشتر طول نکشید و به پیروزی دولت عثمانی انجامید. برخی منابع، از دلاوری و جنگاوری شاه اسماعیل و سپاهیانش در این جنگ و حیرت دشمن از آن یاد کرده‌اند. شاه اسماعیل سپس به درگزین فرار کرد و سلطان سلیم پیروزمندانه وارد تبریز شد، ولی نتوانست در آنجا بماند و پس از 8 روز تبریز را به سوی استانبول ترک کرد و همه هنرمندانی را که شاه اسماعیل از هرات به پایتخت آورده بود، همراه گروهی از صنعتگران و اعیان تبریز از ایران به عثمانی برد.
پس از خروج سلیم از تبریز، شاه اسماعیل به پایتخت مراجعت کرد. او همواره به جبران شکست جنگ چالدران می‌اندیشید و از جمله تدبیرهایش آن بود که در 894 ه‌ش سفرای پادشاهان مجارستان و آلمان را به حضور پذیرفت و دول اروپایی را به اتحاد بر ضد عثمانی تشویق کرد. پس از شکست چالدران، شاه اسماعیل به عزاداری پرداخت، خرقۀ سیاه می‌پوشید و پرچم‌ها را به رنگ سیاه درآورد که بر روی آنها کلمۀ «القصاص» نوشته شد. وی دیگر مانند گذشته توجه خود را مصروف امور دولت نمی‌کرد. شاه اسماعیل برای صوفیان قزلباش که اکثراً جزء بزرگان شیعه بودند، خدای زنده و مظهر کمال و قدرت بود که همیشه پیروز می‌گردد، ولی شکست چالدران به افسانۀ شکست ناپذیری و عقیدۀ خرافی الوهیت وی پایان داد.
همسر و فرزندان شاه اسماعیل اول همسر اصلی و محبوب وی شهبانو تاجلو بیگم بود که در نزد شاه اسماعیل بسیار عزیز و گرامی بود. شاه اسماعیل شعر‌هایی در وصف زیبایی و شجاعت تاجلی سروده بود و او را عاشقانه دوست می‌داشت. تاجلی بیگم مادر ولیعهد هم بود. شاه اسماعیل در غزل معروفش اینجیمه بیزدن (از ما مرنج) به‌طور مستقیم از تاجلی نام می‌برد و شرط اثبات عاشقی را فدا کردن جان در راه معشوق می‌داند و نام همسر دیگر او «حیات» ذکر شده که شاعری فارسی‌زبان بوده است. همچنین بهروزه خانم هم از همسران او ذکر شده که صیغه شاه بوده است.
شاه اسماعیل اول از خود 9 فرزند به جا گذاشت؛ چهار پسر به نام‌های: تهماسب میرزا، القاسب میرزا، سام میرزا و بهرام میرزا و پنج دختر به نام‌های خانش خانم، پریخان خانم، مهین‌بانو خانم، فرنگیس خانم و زینب خانم بودند.
وفات شاه اسماعیل اول شاه اسماعیل اول پس از شکست در چالدران دیگر جنگ نکرد. پادشاه جوان هنگامی که سی و سه سال از عمرش و بیست و چهار سال از سلطنتش می‌گذشت، هنگامی که به شکار رفته بود، در حوالی شهر سراب دچار بیماری شده و وفات یافت. جسد او را در آرامگاه نیاکانش در خانقاه «شیخ صفی» به خاک سپردند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/768673/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فوتبال از دریچه فان؛ عملکرد تیم‌های انگلیسی در این فصل لیگ قهرمانان اروپا

تبیین دستاوردهای جبهه مقاومت به نسل جوان و نوجوان

بزرگداشت سردار شهید سلیمانی و رضی موسوی مردمی‌تر برگزار می‌شود

شاه اسماعیل اول کیست و دوران حکومتش بر مردم چگونه گذشت؟

جنجال بر سر مالکیت اراضی واگذار شده به جمهوری آذربایجان

اعلام شروط باکو برای امضای توافقنامه صلح با ارمنستان

اطلاعات 182 هزار بهره‌بردار در آذربایجان غربی سرشماری شد

انتقاد امام‌جمعه مرند از وضعیت نامعلوم پروژه‌های ناقص این شهرستان

نکوداشت نخستین سالگرد درگذشت استاد نظمی تبریزی

کبیری و خواجه فرد تفاهم نامه همکاری با محوریت بهره مندی از ظرفیت های کیش و صنایع هوایی امضا کردند

12 نمایش هوایی در سومین روز ایرشو کیش و استقبال پرشور کیشوندان

تصاویر/ گردهمایی ائمه جمعه استان اردبیل

آخرین وضعیت هواشناسی اردبیل

آموزش‌های دیجیتال مقبول تبع جوانان است

جدول قیمت کالاهای اساسی منتشر شد

مقدمات اصلی تشکیل مجمع خیرین ورزش یار در شهرستان ارومیه کلید خورد

بازدید میدانی رئیس اداره ورزش و جوانان ارومیه از شش روستای بخش مرکزی مرکز استان

شعر افشین علا درباره سوریه پس از اشغال

آتش‌سوزی تانکر حامل سوخت در پمپ‌بنزین تبریز

تصاویر: آتش‌سوزی تانکر سوخت در پمپ‌بنزین تبریز

پردیس رسانه و هنر تبریز میزبان نمایشگاه مشاغل خانگی

نماینده تبریز: با اظهارات بنزینی مردم را نگران نکنید

حجره های اهل‌سنت آذربایجان‌غربی تقویت و قوانین آموزشی در آنها پیاده می‌شود

آماده باش اورژانس استان همزمان با آغاز طرح مشترک سلامت زمستانی 1403

آماده باش اورژانس استان آذربایجان غربی همزمان با آغاز طرح مشترک سلامت زمستانی 1403

تقویت وفاق و همدلی در جشنواره «بیز هامیمیز ایرانلی‌ییق» ‌

ایران با تولید 143 هزار تن آلبالو چهارمین کشور بزرگ تولید کننده این محصول

برترین‌های بخش نغمات دینی آقایان در مسابقات سراسری قرآن معرفی شدند

تمرین و ممارست از نکات موفقیت یک قاری و دعاخوان است

برد و باخت در مسابقات قرآنی معنا ندارد

قاری قرآن که برای پیروزی رقیبش آیت الکرسی خواند

پدیده تاسف بار خالکوبی بدن کودک!

تاکید محمد کبیری بر آمادگی برای میزبانی از گردشگران روسیه در کیش

ساخت آشیانه تعمیرات هواپیما در جزیره کیش کلید خورد

مدیر حوزه علمیه جعفریه خلخال پژوهشگر برتر حوزه علمیه استان اردبیل شد

رقابت 3 هزار نفر در آزمون مرکز وکلای قوه‌قضاییه در استان اردبیل

اردبیل از فردا برفی می‌‌شود/ هشدار نارنجی صادر شد

افزایش قیمت بنزین از کی آغاز می‌شود؟

دشمنان با 300 شبکه برون‌مرزی و خارجی به جنگ ایران آمده‌اند

عضو جدید شورای شهر اردبیل معارفه شد

آتش سوزی تانکر حامل سوخت در پمپ بنزین تبریز

مهار آتش‌سوزی یک جایگاه سوخت در تبریز

انتقاد امام جمعه مرنداز وضعیت نامعلوم پروژه‌های ناقص این شهرستان

فهرست قدرتمندترین‌های چهره‌های اروپا

پیش بینی وضعیت آب و هوا آذربایجان شرقی فردا جمعه 23 آذر ماه 1403 | هواشناسی آذربایجان شرقی و تبریز 24 ساعت آینده

گام آموزشی متفاوت در خبرگزاری پانا آذربایجان شرقی

اطلاعات 182 هزار بهره بردار در آذربایجان غربی سرشماری شد

استاندار آذربایجان‌غربی: اعتمادسازی مهم‌ترین مقدمه برای جذب سرمایه‌گذار است

رئیس هیئت کاراته استان اردبیل انتخاب شد

میانگین نمرات امتحانات نهایی دانش‌آموزان اردبیلی نزدیک به متوسط کشوری است