بزرگنمايي:
پیام آذری - به گزارش خبرگزاری موج
، غذای عربی و لبنانی که از تنوع غذایی زیادی برخوردارند و جزو غذاهای مدیترانه ای محسوب می شوند در چند سال اخیر بسیار رواج یافته اند که در میان آن ها طرفداران زیادی دارد.
حمص غذای بسیار معروف و خوشمزه لبنان است که در کشور های دیگر عربی از جمله سوریه هم طبخ می شود که واقعا اشتها برانگیز و خوش طعم است و از خواص بسیار زیادی برخوردار است و همچنین بسیار راحت آماده می شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
حمص لغتی عربی به معنای نخود است که نام کاملش حمص بطحینه می باشد و نوعی پیش غذای عربی خوشمزه و مقوی است که در خاورمیانه بسیار محبوب است و ضمن داشتن خواص نخود، بسیار سیرکننده و محبوب است.
امروزه حمص در سراسر جهان جایگاه ویژهای در برنامه غذایی بسیاری از کسانی که طرفدار غذاهای سالم هستند دارد. در کشورهای عربی و خاورمیانه مثل ترکیه و سوریه همیشه این غذا عضو ثابت سینی مزه است و در عمان و فلسطین به همراه نان پیتا برای صبحانه صرف می شود.
حمص دارای مقادیر زیادی آهن، ویتامین C، فولات، ویتامین B6 و پروتئین است. همچنین این خوراک فیبر بسیار فراوانی دارد که برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش مفید است. حمص یکی از معروف ترین غذاهای گیاهی و مورد علاقه گیاه خواران است.
این خوراک سالم و خوشمزه که از نخود پخته، روغن زیتون، ارده، آبلیمو و سیر له شده درست می شود در اغلب رژیم های لاغری توصیه می شود و در کشورهای غیر عربی در کنار هویج و کرفس به عنوان مزه و در اکثر کشورهای عربی به عنوان سس در کنار غذاهای گوشتی مثل کبه سرو می شود.
تاریخچه حمص حمص دارای یک سنت و پیشینه غنی است. بسیاری آن را غذای کهن می نامند که در گذشته غذای اشخاص سرشناس در خاورمیانه بوده است. آن طور که از کتیبه های باستانی برمیآید خاستگاه حمص مصر باستان است، با این حال دستور تهیه این غذا در طول تاریخ تغییراتی کرده و غلات دیگری جایگزین آن شده است.
پیشینه دستور پخت خوراکی مانند حمص به سده 13 هجری در مصر برمی گردد و در زمان جنگ های صلیبی خوراکی مانند حمص به عنوان پاداش به سربازان صلاح الدین ایوبی داده می شد.
حمص این خوراک خوشمزه لبنانی نوعی غذای کرم مانند است که با آرد نخود یا نخود، روغن کنجد و ادویه های مخصوص پخته می شود ، این خوراکی لذیذ که نامش با نام لبنان عجین شده است رنگی نخودی یا سفید دارد و نزد لبنانیان بسیار محبوب است.
حمص را می توانید هم به عنوان پیش غذا و هم غذای اصلی میل کنید و معمولا حمص را با نان می خورند.
دستور پخت حمص روش تهیه کردن این غذا بسیار ساده است و در عین سادگی بسیار خوشمزه می باشد.
مواد اولیه : برای 4 نفر
فلفل قرمز به میزان لازم روغن زیتون به میزان لازم آبلیمو نصف لیوان ارده 1لیوان نمک به میزان لازم نخود 2لیوان (خام) سیر 3حبه برای تهیه کردن حمص ابتدا باید نخود را با مقداری نمک بپزید به طوری که حدود نصف استکان آب آن باقی بماند. سپس نخودها را در دستگاه مخلوط کن می ریزیم و کم کم آب نخود را می افزاییم تا نخود ها کاملاً پوره شوند ولی مخلوط مواد شل نشود.
پوره نخود را در کاسه ای ریخته و سیر له شده را هم به آن می افزاییم و بعد ارده و آب لیمو را به مقدار دلخواه اضافه می کنیم
برای تزئین این غذا می توانید از روغن زیتون و فلفل قرمز استفاده کنید.
نکات لازم برای پخت حمص حتما نخودها را از شب قبل خیس کنید و اگر فراموش کردید آنها را یک بار بجوشانید و آب آن را خالی کنید.
بهتر است پوست نخودها را بگیرید تا غذایتان خوشمزه تر شود.
شیوه سرو کردن حمص روش های مصرف این غذا بی شمارند. حمص را به عنوان پیش غذا همراه با دیگر پیش غذاها مانند سالاد تبوله و… نان پیتا کنار غذاهایی مانند فلافل، مرغ کبابی، کوفته و… سرو می کنند.
می توانید آن را به عنوان دیپ با نان غلات یا کراکر بخورید، روی نان بمالید و با سبزیجات لقمه کنید، به عنوان سس روی سالاد بریزید یا آن را به عنوان یک جایگزین سالم به جای کره مصرف کنید. علاوه بر نخود که غله شناخته شده برای حمص است از لوبیای سیاه، عدس و سویای سبز هم برای درست کردن حمص استفاده می شود. یک حمص کلاسیک از 6 ماده یعنی نخود، روغن زیتون، سیر، آب لیمو، نمک و ارده تشکیل می شود.
خواص حمص یک منبع خوب دریافت پروتئین گیاهی خواص درمانی در مقابل امراض و بیماری ها دارد. موجب کاهش التهاب می شود. به گوارش و سلامت رودهها کمک می کند. سرشار از ویتامین و املاح معدنی است. استخوان ها را تقویت می کند. موجب حفظ سلامت قلب می شود. انرژی شما را افزایش می دهد. مواد لازم برای تهیه حمص با پنیر کبابی پنیر کبابی 300 گرم کنسرو نخود 2 قوطی ارده یک سوم پیمانه سیر 2 حبه پودر زیره سبز یک چهارم قاشق چایخوری پودر آویشن نصف قاشق چایخوری آب لیمو ترش تازه70 میلی لیتر روغن زیتون70 میلی لیتر نمک و فلفل به مقدار لازم روغن زیتون گشنیز یا جعفری برای سروبه مقدار لازم نان پیتای برشته به مقدار لازم طرز تهیه حمص با پنیر کبابی نخودها را آبکش کنید و پوست بگیرید تا حمص لطیف تری داشته باشید. سپس نخودها را به همراه ارده، سیر، پودر زیره، آب لیموترش، آویشن، روغن زیتون داخل غذاساز ریخته و کاملا پوره کنید. چنانچه مایه خیلی سفت بود کمی روغن زیتون یا آب لیموترش اضافه کنید تا مایه تبدیل به پوره ای نرم و لطیف شود، سپس آن را با مقداری نمک و فلفل مزه دار کنید.
حمص را بین ظروف سرو تقسیم کنید، داخل ظرف سرو ریخته و روی آن مقداری روغن زیتون، دانه زیره و گشنیز خرد شده بپاشید و کنار بگذارید.
پنیرهای کبابی را به صورت مستطیل های یک اندازه برش بزنید و در تابه داغ شده از هر طرف گریل کنید تا طلایی شوند و داخل لیوان های سرو قرار دهید و به همراه نان پیتا یا خلال های درشت سبزیجاتی مثل خیار، فلفل دلمه ای و کرفس سرو کنید.