پیام آذری

آخرين مطالب

تاکنون 2 میلیون دانش‌آموز در مدارس ثبت‌‎نام نکرده‌اند/ترک تحصیل در دوره متوسطه یک فاجعه است! اجتماعي

تاکنون 2 میلیون دانش‌آموز در مدارس ثبت‌‎نام نکرده‌اند/ترک تحصیل در دوره متوسطه یک فاجعه است!
  بزرگنمايي:

پیام آذری - یک ماه از بازشدن مدارس می‌گذرد، اما آمار بازماندگان از تحصیل همچنان متناقض است. مسوولان آموزش‌وپرورش اعلام می‌کنند: «هنوز 790هزار دانش‌آموز در مدارس ثبت‌نام نکرده‌اند.» اما یک نماینده مجلس درباره آمار بازماندگان از تحصیل می‌گوید: «2 میلیون دانش‌آموز ثبت‌‎نام نکرده‌اند.» او در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» این آمار را برگرفته از آمار وزارت آموزش‌وپرورش و تحقیقات میدانی عنوان می‌کند.
بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان ‌می‌دهد: «بازماندگان از تحصیل از نیمه دوم دهه هشتاد و نیمه اول دهه نود روندی نزولی داشته، اما در نیمه دوم دهه نود و سال‌های بعد از آن، تغییر جهت داده و روند افزایشی پیدا کرده است.»
هرچند رضوان حکیم‌زاده، معاون آموزش‌وپرورش درباره کودکان بازمانده از تحصیل آمار دیگری می‌دهد: «در سال تحصیلی 1402 - 1403 حدود 216 هزار کودک بازمانده از تحصیل در دوره ابتدایی داشتیم که پیگیری و حدود 31 هزار نفر از این کودکان طی سال تحصیلی جذب شده‌اند.» با این حال فرشاد ابراهیم‌پور، عضو کمیسیون آموزش مجلس تاکید می‌کند: «بسیاری از واجدان شرایط تحصیلی امکان رفتن به مدرسه ندارند و چهار استان در این زمینه بیشترین آمار را دارند که شامل سیستان‌وبلوچستان، ایلام، خراسان جنوبی و کرمان می‌شوند و باید برای رفع این معضل اقدامات اساسی انجام شود.»
تناقض در آمارها
آموزش‌وپرورش در ایران همچون بسیاری از کشورهای دنیا جزو حقوق اولیه شهروندان به شمار می‌رود. بر اساس اصل 30 قانون اساسی دولت موظف است وسایل آموزش‌وپرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به‌طور رایگان گسترش دهد. با این وجود همچنان ابتدای هر سال تحصیلی آمارها از کودکان و نوجوانانی خبر می‌دهد که از تحصیل بازمانده‌اند. گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس گویای آن است که «بازماندگی از تحصیل در نیمه دوم دهه نود به ویژه در سال‌های کرونا 17 درصد افزایش یافته و به بیش از 900 هزار نفر رسیده است.» با این حال، علیرضا کاظمی، وزیر آموزش‌وپرورش در نخستین روزهای مهر به رسانه‌ها می‌گوید: «این آمارها صحت ندارد. ثبت‌نام دانش‌آموزان با نسبت سال گذشته از بالاترین درصد خود بوده است. در تاریخ آموزش‌وپرورش سابقه نداشته است که دانش‌آموزان در این حد ثبت‌نام کرده باشند. هر دانش‌آموزی از ثبت‌نام جا مانده به مناطق آموزش‌وپرورش شهر خود مراجعه کند.»
وزیر آموزش‌وپرورش همچنین تاکید می‌کند: «باید ابتدا اجازه دهیم تا ثبت‌نام‌ها به اتمام برسد تا میزان جاماندگان از تحصیل به صورت دقیق مشخص شود اما معمولا در دوره ابتدایی میزان افرادی که در دوره ابتدایی از تحصیل جا مانده‌اند حدود 150 تا 200 هزار نفر است که البته متغیر است و در مقطع متوسطه هم این عدد حدود 500 تا 600 هزار نفر است.» رضوان حکیم‌زاده، معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش‌وپرورش اما در 12 مهر امسال عنوان کرد: «در سال تحصیلی 1402 - 1403 حدود 216 هزار کودک بازمانده از تحصیل در دوره ابتدایی داشتیم که پیگیری شده‌اند و حدود 31 هزار نفر از این کودکان طی سال تحصیلی جذب شده‌اند.»
معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش‌وپرورش تاکید می‌کند: « 164 هزار کودک بازمانده از تحصیل داریم که از این میان برخی بیماری صعب‌العلاج دارند.» برخلاف آمار 164 هزار کودک بازمانده از تحصیل، آمار 2 میلیونی وجود دارد که فرشاد ابراهیمی‌پور، عضو کمسیون آموزش‌وپرورش اعلام کرده است.آماری که بار دیگر نگرانی‌ها را درباره وضعیت آموزشی در ایران افزایش می‌دهد و این سوال را قوت می‌بخشد که چرا بین آمارها این‌قدر فاصله وجود دارد. این سوال را از نماینده مجلس پرسیدیم. آماری که این عضو کمیسیون آموزش‌وپرورش درباره بازماندگان از تحصیل اعلام کرد، باعث نگرانی بسیاری از فعالان حقوق کودکان شده است.
فرشاد ابراهیمی‌پور در پاسخ به این سوال «دنیای اقتصاد» که این آمار بر اساس چه منابعی تهیه شده است، می‌گوید: «آماری که ما اعلام کردیم براساس تجمیع آماری است که مسوولان آموزش‌وپرورش اعلام کرده‌اند یعنی حدود 800 هزار نفر، به‌علاوه بررسی‌های میدانی که انجام دادیم و مقایسه با آمارهای قبلی که همه با هم به ما عددی در حدود 2 میلیون بازمانده از تحصیل را داد.» او معتقد است که ما نیاز به آمار شفافی داریم که بتوانیم بر اساس آن برنامه‌ریزی کرده و اقدامات لازم را انجام دهیم. ابراهیمی‌پور همچنین می‌گوید: «دلایل متعددی برای ثبت‌نام نکردن دانش‌آموزان وجود دارد، از دلایل اقتصادی تا اجتماعی. به هر حال شناخت دقیق دلایل ثبت‌نام نکردن یا ترک تحصیل دانش‌آموزان مهم‌ترین گام برای برطرف کردن این معضل بزرگ است.»
او بیش از مسائل اقتصادی، مسائل فرهنگی و اجتماعی را مهم می‌داند چرا که تا امروز تعداد مراجعه‌کنندگان برای ثبت‌نام وجود نداشته است: «بنابراین ما باید روی این مسائل تامل کنیم و از آموزش‌وپرورش هم می‌خواهیم که اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهد.» ابراهیمی‌پور همچنین بیشترین استان‌هایی را که بازمانده از تحصیل دارند نام می‌برد: «سیستان‌وبلوچستان، ایلام، خراسان جنوبی و کرمان دارای بالاترین آمار بازماندگان از تحصیل هستند.» با این وجود او تاکید می‌کند: «هنوز تفکیک و آمار دقیقی از استان‌های ایران به دست ما نرسیده است و ما از مسوولان آموزش‌وپرورش خواستیم که این آمار را در اختیار ما قرار دهند.»
خطر ترک تحصیل در دوره متوسطه
افزایش بازماندگان از تحصیل با افزایش سن، در سال‌های متوسطه در داده‌های سرشماری 1395 و 1390 نشان می‌دهد بازماندگی از تحصیل بیش از آنکه مساله کودکان در مقطع ابتدایی باشد، مساله نوجوانان در مقطع متوسطه است. مریم عالی از کارشناسان آموزش‌وپرورش به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «این آمار در مقطع متوسطه دوم نگران‌کننده‌تر است، به‌طوری که 24درصد کودکان 15تا 17سال از مدارس ترک تحصیل کرده‌اند که بدون شک این پدیده در بلندمدت علاوه بر بروز آسیب‌های اجتماعی نهادینه شده، می‌تواند منشأ بسیاری از چالش‌های اجتماعی و موانع توسعه پایدار و درون‌زا باشد.» او مهم‌ترین دلایل بروز چنین گسستی را فقر اقتصادی، فقر اجتماعی و فرهنگی و همچنین نبود تامین نیروی انسانی با کیفیت در آموزش‌وپرورش، نبود امکانات و تجهیزات مناسب، کیفیت محتوای دروس یا برخی جهت‌گیری‌ها می‌داند.
سیستان‌وبلوچستان در صدر بازماندگان از تحصیل
سیستان‌وبلوچستان از جمله استان‌های ایران است که بیشترین آمار بازماندگان از تحصیل را دارد. مدیر یک مدرسه در این استان می‌گوید: « آمار پنهان ترک تحصیل کودکان سیستان و بلوچستان 10تا 20 درصدِ دانش‌آموزان است.» برخی آمارها از وجود 60تا 70هزار بازمانده از تحصیل در این استان حکایت دارد؛ کودکانی که در سن 6تا 15سال از تحصیل باز می‌مانند یا ترک تحصیل می‌کنند؛ البته آمارهای رسمی منهای آمار فاقدین شناسنامه است. آمار دیگری وجود دارد از بازماندگی و ترک تحصیل که نشان می‌دهد این شاخص با میزان توسعه‌یافتگی و نقشه فقر کشور هماهنگی دارد.
استان‌هایی که از نظر اقتصادی توسعه کمتری را تجربه کرده‌اند، در صدر استان‌های درگیر بازماندگی و ترک تحصیل هستند. گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید: «پنج استان سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، تهران، خوزستان و آذربایجان غربی دارای بیشترین فراوانی مطلق بازماندگان از تحصیل هستند. همچنین استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجان غربی و کرمان به ترتیب دارای بیشترین آمار تارکان از تحصیل در سال 1401-1400 هستند.» حال باید دید که در سال تحصیلی جدید تغییری در این آمار دیده می‌شود؛ چرا که مهم‌ترین مساله این است که ما بتوانیم به آمار شفافی برسیم تا دیگر کودکی نباشد که به دلیل فقر اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی از تحصیل باز بماند.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/744397/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پنج شکارچی متخلف در باروق به دام افتادند

قاچاقچی پوشاک در تبریز بیش از 8 میلیارد ریال جریمه شد

هدیه 12 میلیارد تومانی استاد دانشگاه تبریزی به جبهه مقاومت

توسعه هوش مصنوعی جدیدی که می‌تواند ریسک مرگ بیماران قلبی را پیش‌بینی کند

قاچاقچی سوخت در اردبیل جریمه شد

قیمت انواع حبوبات 7 آبان 1403

شهدای گمنام مایه برکت و محفل عاشقان فرهنگ ایثار و شهادت هستند

شهدا عاملی برای پیوند و انسجام جامعه و احیای هنجارهای اسلامی هستند

رزمایش ارزیابی مولدهای برق اضطراری مراکز حیاتی اردبیل برگزار شد

قاچاقچی سوخت در اردبیل بیش از 6 میلیارد ریال جریمه شد

رزمایش ارزیابی مولدهای برق اضطراری مراکز حساس

رایزنی‌ چند سطحی با اسلام‌آباد برای تقویت همکاری‌های امنیتی و اطلاعاتی/ مجلس پاکستان توافقنامه امنیتی با ایران را تصویب کرد

قیمت سکه گرمی امروز دوشنبه 7 آبان 1403

روسیه از عضویت پاکستان در بریکس حمایت می‌کند

«فاتحان خرمشهر»

برخورداری 585 توان یاب از خدمات ورزش درمانی بهزیستی اردبیل

مهلت سه ماهه دادستانی اردبیل برای تعیین تکلیف وسایط نقلیه رسوبی

مطالعات بستر و حریم 400 کیلومتر از رودخانه‌های استان اردبیل

جدال با مرگ و زندگی 3 نفر در خانه‌ای در اردبیل

اجرای اقدامات پیشگیرانه در حوزه پدافند غیرعامل در شهرک‌های صنعتی استان اردبیل

اعلام نرخ اقلام اساسی بازار سمنان در روز دوشنبه هفتم آبان

مبانی فکری امام خمینی(ره) درباره اسرائیل، قابل معامله نیست

هشدار دادستان اردبیل در خصوص فروش سکه‌های غیربانکی

مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن 3 نفر را در این شهر راهی بیمارستان کرد

مونوکسیدکربن 3 اردبیلی را مسموم کرد

مشکلات محله دانش‌آباد اردبیل رفع می‌شود

آتش سوزی وحشتناک در این شهرستان/ 14 نفر نجات یافتند

لایروبی 5.5 کیلومتر از رودخانه‌های بوکان

«در سایه سرو» بهترین پویانمایی بخش‌های ملی و بین‌الملل جشنواره فیلم کوتاه تهران شد

نیم نگاه پرطرفدارترین تیم ایران به صدرنشینی

رزمایش پدافند غیر عامل در مدارس شهرستان پلدشت

پلدشت اهدای 11 سری جهیزیه به نو عروسان

پیام فرمانده کل ارتش؛ سرو قامت و استوار ایستاده‌ایم

پیام تسلیت امام جمعه مهاباد در پی شهادت مرزبانان غیورمند زاهدان و تبریک توفیقات پدافند هوایی نظام اسلامی

سندرز: ترامپ به حاکمیت قانون اعتقادی ندارد و برای ریاست جمهوری آمریکا مناسب نیست

هریس: تمام تلاشم را برای پایان جنگ و آزادی گروگان‌ها خواهم کرد

فیلم | کامالا هریس حریف مخالفان جنگ غزه نشد

اعتراض حامیان فلسطین سخنرانی هریس را قطع کرد + ببینید

ترامپ،‌ هریس را بازیچه دست چین دانست

حامی هریس وی را با خاک یکسان کرد

شوک بزرگ در اردوی پرسپولیس

نگرانی رهبران جهانی اقتصاد درباره بازگشت ترامپ به قدرت

شوک بزرگ و تلخ به ستاره پرسپولیس/ سرلک تهران را ترک کرد

نتایج آخرین نظرسنجی انتخابات آمریکا؛ اوضاع ترامپ خطرناک شد

7 راز جادویی برای تبدیل همسر بداخلاق به فرشته‌ای مهربان!

شوک بزرگ به پرسپولیس/ میلاد سرلک پرسپولیس را ترک کرد

اتفاق تلخ و ناراحت کننده برای میلاد سرلک

مدیر آموزش و پرورش: ورزش دانش‌آموزی مراغه نیازهای جدی دارد

آکسیوس: بایدن «وصله ناجور» است؛ تلاش کمپین هریس برای دوری از بایدن

حمله تند سندرز به نامزد ریاست جمهوری آمریکا/ ترامپ به 100 دلیل مناسب رئیس جمهوری نیست