پیام آذری

آخرين مطالب

کاملا هریس به دنبال برجام / عربستان و امارات به دنبال بازگشت دونالد ترامپ! اجتماعي

کاملا هریس به دنبال برجام / عربستان و امارات به دنبال بازگشت دونالد ترامپ!
  بزرگنمايي:

پیام آذری - طلال محمد کارشناس ارشد مسائل ژئوپلیتیک و اطلاعات استراتژیک موسسه خدمات متحد سلطنتی.
به گزارش فرارو به نقل از نشریه فارن پالیسی، اسرائیل در حال جنگ با حماس در غزه است، در حالی که هم‌زمان موجی از ترورها، جنگ‌های نفتکش‌ها و حملات پهپادی سراسر خاورمیانه را در بر گرفته است. این تحولات، کشور‌های حاشیه خلیج فارس را در وضعیت آماده‌باش قرار داده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با نزدیک شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده، انتظار می‌رود عربستان سعودی و امارات متحده عربی به دنبال ثبات در سیاست‌های آمریکا باشند و شاید به سمت حمایت از کامالا هریس، نامزد دموکرات‌ها، متمایل شوند. اما به نظر می‌رسد که سیاست‌های کامالا هریس ممکن است آن نوع ثباتی که این کشور‌ها به دنبالش هستند را تأمین نکند.
کامالا هریس در مواجهه با بحران‌های سودان و یمن، رویکردی سخت‌گیرانه‌تر اتخاذ کرده و به سمت تعاملات دیپلماتیک با ایران گرایش پیدا کرده است؛ رویکردی که با منافع ژئوپلیتیکی عربستان سعودی و امارات متحده عربی در تضاد است. از این رو، این احتمال وجود دارد که این دو کشور ترجیح دهند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق، دوباره به قدرت بازگردد. دیپلماسی معاملاتی ترامپ و عدم پایبندی او به اصول سیاسی مرسوم، نقشی مؤثر در افزایش نفوذ منطقه‌ای عربستان و امارات ایفا کرد و این کشور‌ها را در دستیابی به اهداف استراتژیک خود تقویت نمود.
تمایل کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس به بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، بر اساس محاسبات استراتژیک شکل گرفته است. در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ، کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس از سطح بی‌سابقه‌ای از حمایت‌های آمریکا از جمله قرارداد‌های بزرگ تسلیحاتی و اتخاذ مواضع سخت گیرانه علیه ایران بهره‌مند شدند. در مقابل، پیش‌بینی می‌شود که رویکرد سیاست خارجی کامالا هریس، تفاوت آشکاری با دوره ترامپ داشته باشد. اگرچه دولت بایدن نیز در مواردی مواضع سخت‌گیرانه‌ای در قبال ایران اتخاذ کرده است، اما این مواضع در مقایسه با دوران ترامپ به‌مراتب کمتر و ملایم‌تر بوده است.
احتمال می‌رود کامالا هریس تلاش کند دیپلماسی دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما را احیا کند و از سیاست‌های تهاجمی که در سال‌های اخیر به نفع منافع استراتژیک کشور‌های خلیج فارس بوده، فاصله بگیرد. او در سال 2019، به‌عنوان سناتور، اعلام کرد که به توافق هسته‌ای 2015 با ایران که دونالد ترامپ از آن خارج شده بود، بازخواهد گشت. جو بایدن نیز در کارزار انتخاباتی 2020 وعده مشابهی داده بود، اما به دلایل مختلف، این مذاکرات تاکنون به نتیجه نرسیده است.
کامالا هریس به‌طور کلی طرفدار رویکردی دیپلماتیک‌تر و چندجانبه‌گرا برای حل بحران‌های منطقه‌ای است. در مقابل، دونالد ترامپ در دوران ریاست‌جمهوری خود سیاست‌هایی را دنبال می‌کرد که کاملاً با منافع کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس، به‌ویژه در قبال ایران و یمن، همسو بود. در صورت بازگشت ترامپ به کاخ سفید، ریاض و ابوظبی فرصت بیشتری برای پیشبرد جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای خود خواهند داشت.
در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، مذاکراتی را برای دستیابی به توافقی جامع با ایالات متحده آغاز کرد. این توافق شامل یک پیمان امنیتی، همکاری در زمینه هسته‌ای غیرنظامی و تقویت همکاری‌های دفاعی به‌ویژه در حوزه فروش تسلیحات بود. با این حال، این توافق یک شرط کلیدی داشت: عربستان سعودی باید روابط خود را با اسرائیل عادی‌سازی می‌کرد، مشروط به این که پیشرفت ملموسی در راستای تشکیل دولت فلسطینی صورت گیرد. اما این مذاکرات به دلیل جنگ جاری در غزه، اکنون به حالت تعلیق درآمده است.
برخی مفسران این توافق را با ناتو مقایسه کرده‌اند، اما در واقع این پیمان شباهت بیشتری به معاهده دفاعی میان ایالات متحده و ژاپن دارد. برخلاف ماده 5 ناتو که حمله به یک عضو را حمله به تمامی اعضا می‌داند و مداخله خودکار را الزامی می‌کند، این پیمان الزام‌آور نیست و آمریکا را متعهد نمی‌سازد که در صورت حمله به عربستان، به‌طور خودکار مداخله نظامی کند. این توافق به واشنگتن اجازه می‌دهد که درباره نوع و میزان کمک نظامی خود تصمیم‌گیری کند.
شواهد نشان می‌دهند که کامالا هریس، برخلاف دونالد ترامپ، تمایل دارد تعهدات امنیتی آمریکا به عربستان را محدود کرده و بیشتر به قوانین و مقررات موجود پایبند باشد. به عنوان مثال، پس از حمله به تأسیسات نفتی آرامکو در سال 2019، ایالات متحده به درخواست عربستان، نیرو‌ها و سامانه‌های دفاعی بیشتری به این کشور اعزام کرد. با این حال، محمد بن سلمان بر این باور است که رویکرد ترامپ در حمایت بی‌قید و شرط از امنیت عربستان، مسیر را برای دستیابی به یک توافق رسمی با واشنگتن هموارتر می‌کند، حتی با وجود آنکه مسئله فلسطین همچنان حل‌نشده باقی مانده است.
محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به دنبال دستیابی به برتری نظامی نسبت به سایر کشور‌های منطقه است. بخش دفاعی توافق پیشنهادی با ایالات متحده، بر تقویت همکاری‌های نظامی میان دو کشور متمرکز بوده و شامل آموزش‌های مشترک، برنامه‌های مشاوره‌ای و افزایش فروش تسلیحات می‌شود. عربستان سعودی به‌ویژه در پی دستیابی به سامانه‌های پیشرفته دفاع هوایی است تا بتواند با تهدیدات پهپادی و موشکی از سوی دشمنان منطقه‌ای مقابله کند.
در این زمینه، دونالد ترامپ سابقه‌ای موفق دارد. در سال 2017، دولت او قراردادی بزرگ به ارزش 110 میلیارد دلار با ریاض امضا کرد. این قرارداد، اگرچه مورد بحث برخی تحلیل‌گران قرار گرفت و بخشی از آن به نامه‌های غیررسمی ابراز تمایل مربوط بود، نه قرارداد‌های قطعی، اما به تقویت توان نظامی عربستان و افزایش نفوذ منطقه‌ای این کشور کمک شایانی کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/743139/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهاب حسینی در پی برخی حواشی شفاف سازی کرد

تصادف 405 و سمند در سلماس با یک کشته و 4 مصدوم

بلیت‌فروشی بازی تراکتور و آلومینیوم آغاز شد

استقبال با تاج آب در فرودگاه تبریز

حضور بیش از یک هزار و 200 نفر در همایش پیاده روی خانوادگی، گرامیداشت هفته انتظامی در کیش

سرمایه‌ گذاران مشهدی در راه کیش

امام‌جمعه اردبیل: وزارت کشور در انتخاب استاندار بر شایستگی، تجربه و سابقه تمرکز کند

اعلام خشم اهالی دارالارشاد علیه صهیونیسم

محور پونل به خلخال بازگشایی شد

جاده پونل به خلخال بازگشایی شد

امام جمعه اردبیل: وزارت کشور در انتخاب استاندار بر شایستگی، تجربه و سابقه تمرکز کند

برگزاری جشنواره هیوا در باغ شهر ایران

تلاش جهت تیم‌داری رده‌های پایه در اردبیل

دیگر زمان محمدرضا پهلوی نیست که مثل بید در برابر شما می‌لرزید تا تاج و تخت خود را از دست ندهد

محور پونل به خلخال برف‌روبی و بازگشایی شد + عکس

غرب باید دفاع مشروع را حق فلسطین بداند

محور پونل - خلخال بازگشایی شد

تاکید امام جمعه خوی برلزوم حل مشکلات معیشتی و اقتصادی

امام جمعه ارومیه: دشمنان امروزه در جبهه نرم از جبهه سخت بیشتر سرمایه گذاری می‌کنند

محکومیت سکوت جهانیان در برابر جنایات رژیم صهیونیستی

برگزاری همایش منطقه‌ای هفته بهداشت روان در خوی

امام جمعه مهاباد: وجود سازمان ملل با اقدامات رژیم صهیونیستی به طور کامل زیر سوال است

اتحاد و مقاومت راه شکست دشمنان است

خوی استکباری آمریکا در برابر همه دنیا است

تجهیز بیمارستان بوکان با دستگاه‌های پیشرفته درمانی

واکنش امام جمعه ارومیه به حرف های نادرست برخی ها به تشکیل دو کشور فلسطین

مفقود شدن 5 کوهنورد در برف | لحظه نجات آنها را ببینید

گشایش نمایشگاه صدرا (پیوند صنعت و‌دانشگاه) در سلماس

3 محموله میلیاردی کالای قاچاق در سردشت توقیف شد

پیروزی نهایی از آن جبهه مقاومت است

کسانی که رباخوار هستند در روز قیامت به اندازه رباها شکمشان پر از آتش می‌شود

دشمنان برای مقابله با اقتدار ایران اسلامی در حال توطئه چینی هستند

جهاد تبیین خنثی‌کننده جنگ ترکیبی دشمنان است

شیشه عمر صهیونیسم ترک خورده است

بلیت فروشی بازی تراکتور و آلومینیوم آغاز شد

جلسه مشترک کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی تبریز با مدیران شرکت موتوژن

حضور فرزندان حضرت آیت الله خامنه‌ای در دفتر حماس به منظور ابلاغ پیام تسلیت رهبر انقلاب

گلریزان مقاومت، نشانگر معرفت بصیرت و دشمن‌شناسی مردم است

خسارت سرما به 2100 هکتار سیب شهرستان هشترود

عضو مجلس خبرگان: کمک به آوارگان لبنانی تکلیف است

جشنواره بزرگ غذاهای سنتی و بازی های بومی محلی در تیمورلو

ماجرای نامه زهرا کوچولو به حضرت آیت‌الله خامنه‌ای | ویدئو

سنگ تمام تبریزی‌ها در گلریزان مقاومت

«فهمیده‌ ها» و «احمد قصیرها» آمریکا و صهیونیست‌ها را درمانده کرده اند

مهمترین ویژگی شهدای هسته‌ای ایمان و وطن‌دوستی است

دانشگاه تبریز میزبان آئین اختتامیه‌ اولین جشنواره‌ ملی جریان

مردم با کمک‌ به جبهه مقاومت، ذات اسلامی خود را نشان می‌دهند

خسارت سرما به 2100 هکتار سیب در هشترود

تصویر مجتبی خامنه ای و برادرانش خبرساز شد +عکس

ابلاغ سلام رزمندگان فلسطین در غزه به رهبر انقلاب