پیام آذری

آخرين مطالب

33 سال از درگذشت صدای خاطره انگیز می گذرد فرهنگي

33 سال از درگذشت صدای خاطره انگیز می گذرد
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ناظریان همانند بسیاری از هم‌دوره‌ای هایش اواخر دهه سی و در اوج جوانی حدود 22 سالگی از سالن‌های تئاتر به استودیوهای دوبلاژ کوچید. تفاوت وی با برخی از جوان‌های دیگر همدوره‌اش، پختگی صدایش از همان بدو ورود بود.

علاقه‌مندان، ایرج ناظریان را با صدای مردانه و جذاب دوبله می‌شناسند، صدایی با خش ملایم و توام با نوعی خستگی کلامی دلپذیر که شمرده و با آرامشی خاص جملات را ادا می‌کند. ناظریان همانند بسیاری از هم‌دوره‌ای‌هایش اواخر دهه سی و در اوج جوانی -حدود 22 سالگی- از سالن‌های تئاتر به استودیوهای دوبلاژ کوچید. تفاوت وی با برخی از جوان‌های دیگر همدوره‌اش، پختگی صدایش از همان بدو ورود بود.
صدایی بم که هویت خود را نیز زود به دست آورد و در دوبلاژ دارای شناسنامه شد. همان ابتدا به خاطر جنس صدایش به‌ جای کاراکترهایی از سی تا شصت یا هفتاد سالگی صحبت می‌کرد. از همین روی او در ابتدای جوانی به‌جای بازیگران مسنی چون احمد قدکچیان، آرمان، حبیب‌الله بلور، هوشنگ بهشتی و… در فیلم‌های فارسی به نحو باورپذیری حرف زد که تماشاگر به راحتی آن را می‌پذیرفت. ایرج ناظریان در دوبله فیلم‌های فرنگی و ایرانی بسیار زود به گفتن نقش‌های اول رسید.
در آثار فرنگی او به جای بازیگران بزرگی چون آنتونی کوئین، ریچارد ویدمارک، رداستایگر، رابرت میچم، ژان گابن، راجر مور، لی وان کلیف و… و در آثار ایرانی به جای بازیگرانی چون داود رشیدی، حسین گیل، آرمان، سعید راد، ناصر ملک‌مطیعی، جمشید مشایخی، منوچهر وثوق، بهمن مفید، جمشید هاشم‌پور و… صحبت کرد.
بازی ملک مطیعی در فیلم قیصر و در سکانس کشته شدن فرمان به دست برادران آب منگل با آن فریاد تلخ و جگرسوزی که می‌گوید قیصر… کجااااایی که دااااشتو کشتن از حنجره ناظریان جاودانه شد و آغازگر دوره‌ای جدید درکارنامه بازیگر بود. در همان سال‌های میانی دهه چهل ناظریان بازی در سینما را با فیلم چهار خواهر ساخته احمد نجیب‌زاده (1346) آزمود اما استعدادی همسنگ دوبله از خود بروز نداد و خوشبختانه پس از آن خود را فقط وقف دوبله کرد. او گوینده‌ای به‌شدت پرکار بود اما جایی که می‌بایست حق مطلب را ادا کند چنان قدرتمند حاضر می‌شد که جایی برای انتقاد باقی نمی‌گذاشت. او آثار شاخص زیادی در دوبله دارد که به مواردی اشاره می‌کنیم:
دوبله فیلم شبکه (1976) و گویندگی بی‌نقص وی به جای پیترفینچ از کارهای فاخرش در تاریخ دوبلاژ است. ناظریان بازی فینچ به ویژه در سکانس‌های آخر که دیالوگ‌های بازیگر توام با گریه و فریادهای جگرخراش است را چنان با آوایش همراهی می‌کند که گویی هر دو دارند به مرز جنون و فروپاشی می‌رسند.

پیام آذری


جان وویت در فیلم قهرمان (1979) نقش یک بوکسور اکنون معتاد و قمارباز را دارد که می‌خواهد برای خوشبختی و تامین آینده فرزندش دوباره به رینگ بازگردد. ایرج ناظریان با هنرمندی تمام نقش را درک کرده و استیصال، اعتیاد، عشق به فرزند و ناکامی‌های زندگی را در کلامش برای مخاطب ایرانی بازتاب می‌دهد. شاهکار دیگر او گویندگی به جای مارلون براندو در دوبله دوم و ویدیویی فیلم پدرخوانده (1972) است. او گرفتگی صدا و خشونت نهفته در وجود و لحن دن کورلئونه (با بازی مارلون براندو) را چنان با صدایش باورپذیر می‌کند که تماشاگر فارسی‌زبان میخکوب شمایل پدرخوانده می‌شود.
ناظریان در سینمای قبل از انقلاب به همراه چنگیز جلیلوند و منوچهر اسماعیلی سه ضلع اصلی و مهم دوبله فیلم‌های فارسی بودند.
صدایش به جای زنده‌یاد سعید راد در فیلم‌هایی چون صادق کرده، صبح روز چهارم و خداحافظ رفیق چنان بر چهره بازیگر، مطلوب و درست نشست که گوینده ثابت او شد، به نظر نگارنده جلیلوند و اسماعیلی هرگز نتوانستند آن سرگشتگی و عصیانگری ضدقهرمان را چون ناظریان در صدای‌شان به جای راد تکرار کنند (البته دوبله منوچهر اسماعیلی در فیلم تنگنا به زیبایی صورت گرفت اما حسرت صدای ناظریان برای‌مان باقی ماند).
گویندگی‌اش به جای داود رشیدی و عنایت بخشی در بیشتر آثارشان چنان قرابتی با بازی آنها پیدا کرد که گویی این صدا و آن چهره‌ها جدایی‌ناپذیر بودند.
گرچه در غیاب وی، همکاران دیگرش هم به جای این دو بازیگر صحبت کردند اما هرگز نمی‌توان نقش مهم ناظریان را در درخشش آنها منکر شد. دهه شصت علی نصیریان، فرامرز قریبیان، جهانبخش سلطانی، داریوش ارجمند، ولی‌الله شیراندامی و فیروزبهجت محمدی هم از این صدای باشکوه به ترتیب در فیلم‌هایی چون دزد و نویسنده، کانی مانگا، افق، کشتی آنجلیکا، مکافات، جنگلبان و… بهره‌مند شدند و لحظات زیبایی برای سینمادوستان ساخته شد. ناظریان در سریال هزاردستان تنها گویندگی به جای داود رشیدی را پذیرفت و یکی از شاه‌نقش‌های کارنامه‌اش را در این اثر علی حاتمی به یادگار گذاشت.
از اوایل سال 1366 او مبتلا به بیماری سرطان کبد می‌شود و چندباری نیز برای معالجه و دیدن خانواده‌اش به سوئد می‌رود. او در برگشت به ایران بازهم به دوبله می‌آمد و با آن تن رنجور و دردمند گویندگی می‌کرد، گویی این‌بار تن خسته‌اش به یاری صدایش آمده بود که همچنان در استودیوها عشق بیافریند. اوایل سال 68 دوباره رفت به امید روزی که بازگردد اما بیماری امانش را بریده بود و این‌بار دیگر بازگشتی در کار نبود و این گوینده توانا و بزرگ در 14 شهریور ماه 70 در سن 53 سالگی آرام گرفت. دوستان و همکارانش می‌گویند او بیشتر از بیماری از دوری میکروفن دق کرد. ایرج ناظریان همیشه در صدر انتخاب دوبله‌دوستان است و پس از گذشت بیش از ربع قرن از فقدانش همچنان برای کارهایش ستایش می‌شود.
روحش شاد و یادش گرامی

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/727095/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور هشدار آلودگی هوا برای10 شهر+ اسامی

عکس: تصویری از تحصن آیت‌الله خامنه‌ای در دانشگاه تهران

کنترل ستاره‌های سپاهان با ورود کاپیتان

«پوری بنایی ومرتضی عقیلی» در نمایی از فیلم تنها مرد محله؛ سال 51

انتصاب جدید در استانداری اردبیل

اجرای بیش از 30 برنامه بمناسبت هفته سوادآموزی  در خوی

اجرای برنامه‌های فرهنگی به مناسبت هفته سوادآموزی در خوی

کنایه بازیگر معروف به کابینه دولت در برنامه زنده/ ویدئو

همکاری منطقه آزاد ماکو با کشورهای قزاقستان و افغانستان

استعفای قابل پیش‌بینی مربی قعرنشین لیگ فوتسال

ناوگان حمل‌ونقل فرسوده با اتوبوس‌های برقی در ارومیه جایگزین شود

سازمان هواشناسی برای 10 کلانشهر هشدار زرد صادر کرد

وقتی کارخانه کبریت‌سازی تبریز سوخت و با خاک یکسان شد

روش‌های ساده برای مصرف کمتر شکر

تمامی تشکل‌های اقتصادی، ذیل اتاق تبریز فعالیت کنند

قدردانی علی اف از پزشکیان

تکمیل و راه اندازی زنجیره‌های ارزش کشاورزی در آذربایجان غربی

رئیس جدید منابع طبیعی بوکان معرفی شد

صدور و تمدید بیش از 30 هزار کارت تجاری در آذربایجان‌غربی

تاکید مدیرعامل سازمان برای ارتقاء سطح خدمات فرودگاهی به عنوان دروازه ورود گردشگران به کیش

محمد علی موحد به دلیل التهاب ریوی بستری شد

آغاز طرح راهداری زمستانی در خلخال

مغز انسان با سرعتی بسیار آهسته اطلاعات را پردازش می‌کند

از وزارت ارتباطات تا مدیریت استانداری، پیشتازی زنان در انتصابات روز

آغاز طرح زمستانه راهداری استان اردبیل

تغییرات مدیران با انتصاب دو مدیرکل زن در استانداری اردبیل ادامه دارد

فعالیت ادارات و مدارس در اردبیل به حالت عادی بازگشت

حبس 91 روز تا یک‌سال در انتظار متخلفان پیش فروش مسکن در اردبیل

اقدامات سه ساله راهداری پارس‌آباد بیش از 10 سال گذشته است

اقدامات سه ساله راهداری پارس‌آباد معادل بیش از 10 سال گذشته است

تعطیلی مدارس اعلام شد (2 دی 1403)

پروازهای نجف - تبریز به 6 پرواز در هفته افزایش یافت

طعمه‌های اصلی این قاتل سریالی زنان متاهل بود/ اسرار این قتل ها با قاتلش دفن شد

هشدار آلودگی هوا برای 10 کلانشهر + اسامی

جدول رده بندی لیگ برتر پس از باخت پرسپولیس، سپاهان و تراکتور | لبخند یحیی گل محمدی و فولاد به صدرنشینان

بسکتبال مقاومت شهرداری تبریز به پیروزی رسید

بررسی نیازهای مشترک بخش سلامت و صنعت

تعرض خواننده معروف ترک و محبوب به یک زن ایرانی+جزئیات ماجرا

بازیکنان ملوان بدون صحبت ورزشگاه را ترک کردند

تاریخ دقیق آلودگی هوا در 10 شهر بزرگ ایران اعلام شد +جزئیات و اسامی

پاسخ آیت‌الله خامنه‌ای به استفتاء درباره تقسیم اموال پیش از مرگ

فردا هوای تهران آلوده خواهد بود | امشب در این نقاط پایتخت برف می بارد

کارخانه کبریت‌سازی تبریز خاکستر شد! + عکس

ماجرای تزریق آب مقطر به جای داروی شیمی درمانی در تبریز چیست؟

امشب در این نقاط پایتخت برف می بارد

نامه تشکر علی‌اف به پزشکیان/ اطمینان خود را نسبت به تداوم اقدامات مشترک برای تقویت بیشتر همکاری میان آذربایجان و ایران ابراز می‌دارم

بهره‌وری در بخش کشاورزی آذربایجان غربی باید افزایش یابد

360 میلیارد ریال اعتبار به طرح جهش تولید در دیمزارهای آذربایجان ‌غربی اختصاص یافت

برگزاری بزرگترین کنگره شرق شناسی در آلمان / فراخوان مقاله در کنگره شرق‌شناسی آلمان((DOT)، دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ

دستگیری عامل تهیه و توزیع 4.5 کیلوگرم انواع مواد مخدر