پیام آذری
تأکیدمعاون وزیر جهاد کشاورزی برضرورت رویکرد علمی در زنجیره گندم تا نان
شنبه 30 فروردين 1404 - 09:46:47
خبرگزاری مهر - شرقی
پیام آذری - تبریز-معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، بر اهمیت گندم به عنوان محصولی استراتژیک و نقش کلیدی آن در امنیت غذایی کشور تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، اکبر فتحی صبح شنبه در جمع خبرنگاران تبریز، بهبود زنجیره تأمین گندم تا نان را نیازمند رویکردی علمی، چندبعدی و هماهنگ بین بخش‌های مختلف دانست و با بیان اینکه گندم نقش کلیدی در امنیت غذایی، پایداری اجتماعی و ثبات اقتصادی کشور دارد، اظهار داشت: زنجیره تأمین گندم تا نان، یک نظام به‌هم‌پیوسته و پیچیده است که بهبود عملکرد آن، نیازمند رویکردی علمی، چندبعدی و هماهنگ میان بخش‌های تولید، فرآوری، توزیع و مصرف است.
وی در ادامه به راهکارهای بهبود کیفیت گندم اشاره کرد و گفت: بهبود کیفیت گندم، راهبردی پایه‌ای برای امنیت غذایی است. کیفیت نهایی نان به‌طور مستقیم تحت تأثیر ویژگی‌های فیزیک و شیمیایی گندم قرار دارد. برای ارتقا این شاخص‌ها، باید از ارقام اصلاح‌شده نان‌پز با پتانسیل گلوتن بالا استفاده کرد، مدیریت مزرعه‌ای دقیقی شامل تغذیه مناسب و کنترل تنش‌های آبی و بیماری‌های قارچی انجام شود و سیستم‌های طبقه‌بندی و خرید تضمینی بر اساس کیفیت، نه صرفاً بر پایه وزن، توسعه یابد. البته خرید بر اساس کیفیت به دلیل کوچک بودن قطعات کشاورزی و شرایط اقلیمی مناطق مختلف عملاً مشکلاتی دارد که اجرای آن را محدود می‌کند و مستلزم اقداماتی در زمینه نظام بهره برداری کشت است که اقدامات اولیه برای انجام آن در قالب تولید قراردادی در دست اجراست.
فتحی استانداردسازی و بهبود فرآوری آرد را نیز ضروری دانست و افزود: فرآیند آسیابانی و استخراج آرد تأثیر مستقیمی بر کیفیت نان دارد. افزایش دقت در جداسازی اجزای گندم، افزایش نسبت آرد کامل و سبوس‌دار و نظارت بر آنزیم‌های افزوده شده برای تنظیم خواص خمیر از جمله اقدامات ضروری در این مرحله است.
وی همچنین با اشاره به ضایعات بالای نان در کشور، برنامه‌ریزی برای کاهش ضایعات را ضروری دانست و گفت: در حوزه تولید گندم برنامه ریزی برای کاهش ضایعات از طریق ارتقا مکانیزاسیون و اصلاح ناوگان ماشین آلات کاشت و داشت و برداشت در مجموعه وزارت جهاد کشاورزی در حال اجراست و تکمیل آن نیازمند پشتیبانی تسهیلاتی است و امیدواریم بانک‌های عامل در سالی که به نام سرمایه گذاری برای تولید است همکاری بیشتری داشته باشند.
وی تصریح کرد: طراحی بسته‌بندی‌های بهداشتی و ضد رطوبت، توسعه سردخانه‌های زنجیره‌ای و ایجاد انگیزه‌های اقتصادی برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در مرحله فرآوری جهت کاهش ضایعات از جمله راهکارهای کاهش این معضل است.
فتحی با بیان اینکه ارتقای کیفیت نان نیازمند رویکردی جامع است، اظهار داشت: برای افزایش کیفیت نان در ایران، می‌توان مجموعه‌ای از راه‌حل‌های علمی، فنی، اقتصادی و فرهنگی را در نظر گرفت.
وی در تشریح این راهکارها، بهبود کیفیت آرد را اولین قدم دانست و افزود: ارتقای استانداردهای گندم و آرد از نظر پروتئین، گلوتن و رطوبت، جداسازی گندم‌های نان‌پز از گندم‌های صنعتی و کنترل دقیق‌تر در آسیاب‌ها با استفاده از فناوری‌های نوین در فرآوری گندم از جمله راهکارهای بهبود کیفیت آرد است و در حوزه وظایف وزارت جهاد کشاورزی بر اساس تکلیف قانونی هم در مبادی تولید و هم در زمان خرید تضمینی گندم را در دست اجرا داریم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اهمیت فرآیند تخمیر، اظهار داشت: استفاده از خمیرمایه طبیعی به‌جای جوش‌شیرین و رعایت زمان مناسب برای تخمیر جهت افزایش هضم‌پذیری و کیفیت نان باید مورد توجه قرار گیرد.
وی همچنین به روز رسانی تجهیزات نانوایی اشاره کرد و افزود: استفاده از دستگاه‌های اتوماتیک و نیمه‌اتوماتیک برای یکنواختی کیفیت و جایگزینی تنورهای فرسوده با تجهیزات نوین دارای کنترل حرارت می‌تواند نقش مهمی در بهبود کیفیت نان داشته باشد.
فتحی، نظارت و ارزیابی مستمر را نیز ضروری دانست و تصریح کرد: استقرار نظام‌های کنترل کیفیت در نانوایی‌ها و بازرسی‌های منظم از سوی دستگاه‌های نظارتی با رویکرد اصلاحی، نه صرفاً تنبیهی، می‌تواند به بهبود کیفیت نان کمک کند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نقش فرهنگ‌سازی در مصرف نان، گفت: آموزش عمومی برای نگهداری و مصرف صحیح نان و ترویج مصرف نان‌های سنتی و باکیفیت به جای نان‌های صنعتی بی‌کیفیت از جمله راهکارهای فرهنگ‌سازی در این زمینه است.
وی حمایت از نانوایان را مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان کرد: واقعی‌سازی قیمت نان در کنار پرداخت یارانه به مصرف‌کننده نه تولیدکننده و اختصاص تسهیلات برای به‌روزرسانی تجهیزات و ارتقا بهداشت نانوایی‌ها از جمله اقدامات حمایتی است که می‌تواند به بهبود کیفیت نان کمک کند.

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/815504/تأکیدمعاون-وزیر-جهاد-کشاورزی-برضرورت-رویکرد-علمی-در-زنجیره-گندم-تا-نان
بستن   چاپ