پیام آذری
معرفی کشورهای برتر در تولید علم
سه شنبه 19 فروردين 1404 - 11:13:23
پیام آذری - به گزارش تابناک به نقل از مهر، روز گذشته نتایج رتبه‌بندی 2024 پایگاه سکیمگو (سایمگو) و جایگاه کشور‌های مختلف از نظر انتشارات علمی اعلام شد.
در این رتبه‌بندی چین همچون 5 سال گذشته پیشتاز دنیا از نظر تعداد انتشارات علمی است و در سال میلادی گذشته توانسته یک میلیون و 215 هزار و 824 مقاله منتشر کند. ایالات متحده آمریکا نیز با 743 هزار و 884 مقاله دومین کشور از نظر تعداد انتشارات علمی است.
هند نیز با 351 هزار و 928 مقاله پس از آمریکا در جایگاه سوم قرار گرفته است.

پیام آذری

بر اساس رتبه‌بندی 2024 سکیمگو؛ ترکیه با داشتن 82 هزار و 140 انتشارات علمی، پیشتاز کشور‌های خاورمیانه از نظر تعداد انتشارات علمی است. ایران با انتشار 75 هزار و 501 مقاله در جایگاه دوم منطقه خاورمیانه قرار گرفته است و عربستان نیز با فاصله اندکی از ایران با داشتن 72 هزار و 167 مقاله در جایگاه سوم منطقه قرار گرفته است.

پیام آذری

در سال 2022، ایران بیش از 78 هزار مقاله در اسکوپوس منتشر کرده بود که در سال 2023 انتشارات علمی ایران پس از سال‌ها روند صعودی به 74 هزار مقاله کاهش پیدا کرد. در سال 2024 با وجود این‌که روند انتشارات مجدد صعودی شده است ولی هنوز نتوانسته‌ایم به آمار 78 هزار مقاله در سال 2023 برسیم.
حفظ رتبه 15 تعداد استناد به مقالات
از نظر تعداد استنادات به مقالات پس از 5 سال متوالی ایران رتبه 15 دنیا را حفظ کرده است. در سال 2024 مقالات منتشر شده از ایران 89 هزار و 492 بار مورد استناد قرار گرفته است. عربستان با 121 هزار و 838 استناد توانسته رتبه دوازدهم دنیا و رتبه اول منطقه را کسب کند و ترکیه نیز با 81 هزار و 106 استناد رتبه سوم منطقه را به دست آورده است.

پیام آذری

روند تغییر استناد مقالات نشان می‌دهد که عربستان با سرعت بسیار در حال بهبود میزان استنادات مقالات خود است و توانسته در 10 سال اخیر از رتبه 30‌ام دنیا به رتبه 12‌ام برسد. در همین بازه زمانی ایران از رتبه 19 به پانزدهم دنیا رسیده و در 5 سال اخیر همین رتبه را حفظ کرده است. ترکیه نیز از رتبه 26‌ام به 16 دنیا رسیده است.

پیام آذری

بر اساس داده‌های سکیمگو در سال گذشته 1.74 درصد از تولید علم جهان و 21.54 درصد از تولید علم خاورمیانه بر عهده پژوهشگران ایران بوده است که در سال‌های اخیر سهم ایران از تولید علم نیز در حال کاهش است.

پیام آذری

اوایل اسفندماه سال گذشته، دکتر پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت علوم با اشاره به فاصله اندک کشور‌ها در رتبه‌بندی علمی، این هشدار را داده بود که «ممکن است تا اردیبهشت ماه یک پله دیگر نیز رتبه علمی ما کاهش پیدا کند».
همان‌طور که پیش‌بینی‌ها نشان می‌داد، در آخرین نتایج رتبه‌بندی پایگاه اسکیمگو، رتبه ایران از نظر تعداد انتشارات علمی برای دومین سال پیاپی کاهشی بود و با یک رتبه کاهش به جایگاه هفدهم دنیا رسید.

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/810683/معرفی-کشورهای-برتر-در-تولید-علم
بستن   چاپ