پیام آذری
تاثیرات یائسگی بر خلق و خوی زنان و افسردگی
يکشنبه 14 بهمن 1403 - 20:15:27
پیام آذری - سارا جعفری کارشناس مامایی و کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی در یادداشتی در خصوص تاثیرات یائسگی بر خلق و خوی زنان و افسردگی پرداخت.
افسردگی به عنوان عامل اصلی ناتوانی در سراسر جهان شناخته می‌شود. با توجه دستورالعمل‌ها و گزارش‌ها، امروزه افسردگی را به‌عنوان دوره‌ای طولانی‌مدت از کاهش خوش خلقی و یا از دست دادن لذت یا علاقه به فعالیت‌ها تعریف می‌کنند که احتمالاً با علائم پایدار مانند بی‌خوابی، خستگی، کاهش خودکارآمدی و تمایل به خودکشی همراه است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
افسردگی موجب رنج قابل توجهی برای بیماران می‌شود و همچنین فشاری نیز بر خانواده آنها و جامعه وارد می‌کند.
حتی افسردگی زیرآستانه می‌تواند منجر به پریشانی یا ناتوانی شود و موارد شدید ممکن است منجر به خودکشی گردد. از سوی دیگر در زنان شاهد این امر هستیم که با نزدیک شدن به یائسگی تغییرات خلق و خو و افسردگی در آنان پدیدار می‌شود.
بخشی از زندگی زنان روند یائسگی میباشد، یائسگی یک فرآیند طبیعی در زندگی زنان است که با روند تغییر سطح هورمون‌ها ممکن است به صورت خفیف باشد و زنان
می‌توانند از آن مرحله گذر کنند و یا حتی می‌تواند باعث مختل شدن زندگی روزمره افراد شود.
این اختلالات شامل گر گرفتگی، اختلالات خواب، اضافه وزن، و تجمع چربی در ناحیه‌ی شکمی، اختلال حواس وکاهش تمرکز، افزایش اضطراب و خستگی، افسردگی، درد مفاصل و عضلات، پوکی استخوان و از همه مهمتر بیماری‌های قلبی عروقی است.
علت افزایش میزان افسردگی اغلب بدلیل نوسانات هورمونی استروژن و پروژسترون، اختلالات خواب و افزایش استرس میباشد.
افزایش سن، مسائل بهداشتی و روانی و تغییرات در میزان فعالیت و معاشرت در خانه و خانواده نیز جزو عوامل شدید کننده‌ی افسردگی می‌باشند.
با توجه به رشد جمعیت سالخورده، باید به مدیریت زنان یائسه و بانوان در حال یائسه شدن توجه بیشتری کرد. درمان‌های بالینی رایج برای افسردگی معمولاً شامل دارو درمانی یا هورمون درمانی و مداخلات رفتاری است. اما حدود دو سوم بزرگسالان مبتلا به افسردگی مراقبت کافی را دریافت نمی‌کنند.
علاوه بر این، تقریباً یک سوم بیماران مبتلا به افسردگی به چندین داروی ضد افسردگی تایید شده پاسخ نمی‌دهند.
تحقیقات موجود نشان می‌دهد که زنان یائسه نسبت به زنان جوان کمتر به دارو‌های ضد افسردگی پاسخ می‌دهند، زیرا با افزایش سن و تغییر فیزیولوژی بدن زنان یائسه پاسخ دهی به این دارو‌ها کمتر است و نکته‌ی قابل توجه این است که با توجه به افزایش بیماری‌های جسمی در این سن؛ مصرف همزمان دارو‌های دیگر جهت درمان با دارو‌های ضد افسردگی امکان تداخل داشته (تداخلات دارویی) که باعث کم شدن و حتی از بین رفتن نتیجه‌ی اثربخش دارو‌های ضدافسردگی می‌شود. از همه مهمتر هورمون درمانی خطر بالقوه سرطان را به همراه دارد. خبر خوب این است که با تغییرات کوچک در سبک زندگی از جمله ورزش می‌توان به راحتی با تغییراتی که در بدن به دلیل یائسگی رخ می‌دهد مقابله کرد.
‎ اگر ورزش‌به طور منظم را در برنامه‌های روزمره‌ی خود قرار دهید می‌توانید تغییرات جسمی و ذهنی ناشی از یائسگی را مدیریت کنید.
‎با این اقدامات نه تنها به حفظ سلامتی جسمی و روانی شما کمک می‌کنند، بلکه می‌توانند باعث افزایش انرژی، تناسب اندام، افزایش اعتماد به نفس و رضایت از زندگی شود.
چندین مطالعه اثرات ورزش‌های متفاوت را در زنان یائسه بررسی کرده‌اند و دریافتند که ورزش می‌تواند علائم افسردگی در بیماران مبتلا به افسردگی متوسط یا شدید را بهبود بخشد. فعالیت‌های ورزشی تأثیر قابل توجهی در کاهش سطح افسردگی در زنان یائسه دارد. ورزش به عنوان یک درمان غیردارویی امیدوارکننده برای مدیریت افسردگی شناخته شده است، اما هنوز در مورد اینکه کدام رشته‌ی ورزشی موثرتر است، بحث وجود دارد.
طبق تحقیقات؛ برای زنان یائسه ورزشی که باعث درگیری همزمان ذهن و بدن باشد بیشترین تاثیر مثبت را بر کاهش اضطراب و افسردگی، کاهش خستگی و درمان اختلال خواب، بهبود علائم یائسگی و سلامت و تراکم استخوان‌ها در زنان، قبل یائسگی و بعد یائسگی داردو درنهایت بهترین روش این است که افراد متخصص در این زمینه ورزش را به عنوان یک درمان غیردارویی عالی برای مدیریت علائم یائسگی ترویج کنند.
در مورد ورزش‌های درگیر کننده‌ی همزمان ذهن و بدن و مطالب آینده توضیحات کامل و جامع خدمت شما عزیزان ارائه خواهد شد.
یادداشت: سارا جعفری
کارشناس مامایی و کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی
مربی رسمی هیات همگانی، هیات بدنسازی و آکادمی ملی المپیک
انتهای پیام /

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/793242/تاثیرات-یائسگی-بر-خلق-و-خوی-زنان-و-افسردگی
بستن   چاپ