پیام آذری
مراغه و سهند در زمره شهرهای سالم جهان
دوشنبه 1 بهمن 1403 - 15:08:27
پیام آذری - دو شهر مراغه و سهند از استان آذربایجان شرقی به عضویت شبکه جهانی شهرهای سالم جهان درآمده‌اند و لازم است با هدف حفظ این جایگاه اقدامات هدف‌دار و با برنامه‌ای توسط مدیریت شهری انجام شود.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان شرقی، ارتقای کیفیت زندگی شهروندان همواره مورد توجه مدیریت شهری بوده است که این مهم از طریق ترویج رفاه جامعه و بهبود کیفیت زندگی شهروندان عملی می‌شود تا بتوانیم عنوان «سالم» را برای یک شهر در نظر بگیریم.
واژه شهر سالم، در ادبیات تخصصی شهرسازی قدمتی حدود چهار یا پنج دهه دارد و در بخش‌های مختلفی مورد توجه قرار گرفته است؛ شهر سالم به شهری اطلاق می‌شود که در آن شاخص‌های اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) رعایت شود و لازم است 80 شاخص در 9 حوزه متفاوت تحقق پیدا کند.
شاخص‌های اجتماعی، ورزشی، آموزش، سواد، سلامت و ایجاد فضای سبز از جمله شاخص‌هایی است که شهرها با رعایت آن‌ها، گواهی بین‌المللی شهر سالم را دریافت می‌کنند.
نظریه شهر سالم توسط پروفسور لئونارد دهل مطرح شد و به تدریج شاخص‌ها و معیارهای سلامت در شهر مورد توجه ویژه قرار گرفت تا آنجا که امروز یکی از اصلی‌ترین رویکردهای برنامه‌ریزی و طراحی محیط، رویکردهای سلامت‌محور است، همچنین یکی از مجامع بین‌المللی که به شهر و سلامت ورود کرده سازمان بهداشت جهانی (WHO) است.
جهان‌شهر مراغه از شهرهای استان آذربایجان شرقی دومین شهر ایران است که به تازگی و در سال 1403 به عنوان شهر سالم انتخاب شد.
شهر مراغه، یکی از تاریخی‌ترین و کهن‌ترین شهرهای ایران است که با تلاش‌های گسترده در بهبود زیرساخت‌های شهری، ارتقای سطح بهداشت عمومی، توسعه فضای سبز، کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی و ترویج سبک زندگی سالم، موفق شده است عنوان دومین شهر سالم ایران را پس از شهر سهند آذربایجان شرقی از آن خود کند و به عضویت شبکه جهانی شهرهای سالم درآید.

پیام آذری

ترویج سبک زندگی سالم؛ اولویت نخست مدیریت شهری مراغه شهرام مروتی، شهردار مراغه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: شهرداری به منظور محقق کردن شاخص‌های برنامه شهر سالم و با ایفای نقش محوری اقدامات زیادی را انجام می‌دهد که احداث و توسعه مسیر دوچرخه و توسعه فعالیت‌های جسمانی شهروندان از جمله آن‌ها است.
وی با اشاره به ضرورت مناسب‌سازی معابر عمومی برای بهره‌مندی افراد کم‌توان عنوان می‌کند: بهسازی و ایمن‌سازی مسیل‌ها با هدف افزایش کیفیت زندگی شهروندان جزو فوریت‌ها است.
شهردار مراغه اضافه می‌کند: با هدف صیانت از گواهی شهر سالم در سال‌های پیش‌رو باید احداث و گسترش محیط بازی کودکان نیز در اولویت باشد.
مروتی ادامه می‌دهد: ترویج سبک زندگی سالم، نوسازی بافت‌های فرسوده و افزایش دسترسی شهروندان به امکانات عمومی و اجتماعی از جمله اقداماتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

پیام آذری

تشکیل اندیشگاه در دانشکده علوم پزشکی مراغه الهوردی ارجمندی، رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه نیز عنوان می‌کند: اندیشگاهی در دانشکده علوم پزشکی برای راهبری دبیرخانه شهر سالم تشکیل شده است که نخبگان و مسئولان در آن عضویت دارند و کارها را اولویت‌بندی می‌کنند.
وی با بیان اینکه دبیرخانه شهر سالم مراغه از این پس زیر نظر معاونت بهداشتی دانشکده فعالیت می‌کند، تاکید می‌کند: برنامه‌های عملیاتی هریک از کمیته‌های هفت‌گانه به صورت سالانه و بهمن هر سال تدوین می‌شود.
رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه تصریح می‌کند: هر کمیته به طور مستقل نسبت به تدوین برنامه‌های عملیاتی سالانه اقدام می‌کند که به صورت مشارکتی، با همکاری سایر اعضای کمیته‌های تخصصی و با مدیریت رئیس یا دبیر کمیته انجام می‌شود.
ارجمندی اضافه می‌کند: ارزیابان بین‌المللی سه سال بعد نیز برای ارزیابی این شاخص‌ها به مراغه سفر خواهند کرد و طی این مدت نیز تعامل با هدف محقق کردن شاخص‌ها باید ادامه‌دار باشد.
پیش از این و در سال 1400 نیز شهر سهند به عنوان نخستین شهر کشور، نشان نخستین شهر سالم کشور را دریافت کرده و برنامه شهر سالم این شهر در سال 1394 آغاز شده بود.

پیام آذری

فضای هم‌فکری در مورد وضعیت سلامت شهرها فرصت مغتنمی است امیرحسین شبانی، دکترای شهرسازی درباره مولفه‌هایی که موجب می‌شود شهری به عنوان شهر سالم انتخاب شود، به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: شهری سالم است که شاخص‌های فرهنگی و اجتماعی شهروندان با حضور در آن ارتقا پیدا کند.
وی اضافه می‌کند: شهری که در زمینه‌های کیفیت زندگی اجتماعی، تعلق، مشارکت و عدالت اجتماعی شهروندان را راضی کند، یک شهر سالم است.
این پژوهشگر حوزه شهرسازی با بیان اینکه انتخاب دو شهر مراغه و سهند به عنوان شهرهای سالم می‌تواند مزایایی هم برای خود شهرها و هم برای کشور داشته باشد، ادامه می‌دهد: تعریف شهرها در قالب شبکه‌های هم‌پیوند از جمله شهرهای خلاق جهانی مزایایی دارد، البته در صورتی که برنامه‌ریزان و مدیران شهری از این مزیت استفاده کنند.
شبانی عنوان می‌کند: فضای هم‌فکری و هم‌اندیشی در مورد وضعیت سلامت شهرها می‌تواند یک فرصت مغتنم باشد، همچنین این شهرها می‌توانند با رصد و ارزیابی شاخص‌های سلامت، گزارش‌های شفاف و رسمی از این وضعیت‌ها ارائه دهند و برای ارتقا سیاستگذاری‌های مناسبی را در نظر بگیرند.
وی با تاکید بر اینکه سلامت در شهر می‌تواند سبب همگرایی و انسجام اجزای مدیریت شهری شود، تاکید می‌کند: خوشحالم که شهرهای مراغه و سهند به عنوان شهرهای پایلوت انتخاب شدند و امیدوارم مدیران شهری از این فرصت استفاده کنند.
پژوهشگر حوزه شهرسازی عنوان می‌کند: به منظور حفظ عنوان شهر سالم اقداماتی از جمله اعمال نگاه سلامت‌محور در برنامه‌ریزی و طراحی شهر در بعد مدیریتی، در بعد کالبدی آماده‌سازی، ارتقا و تدارک فضاها و مقیاس‌های شهری در راستای سلامت شهری، در بعد اجتماعی افزایش آگاهی اجتماعی شهروندان در زندگی سالم و آماده‌سازی و سازماندهی نظام داده‌های شهری مرتبط با سلامت فردی و اجتماعی باید انجام شود.
به گزارش ایمنا، دریافت نشان شهر سالم دستاورد مهمی برای ایران محسوب می‌شود و حدود 30 شهر ایران در انتظار اخذ گواهی شهر سالم هستند، به نحوی که انتخاب هریک در گرو رعایت حداقل 80 درصد از هشتاد شاخص تاکید شده توسط سازمان جهانی بهداشت است.
کد خبر 829150

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/786996/مراغه-و-سهند-در-زمره-شهرهای-سالم-جهان
بستن   چاپ