پیام آذری - همگردی / براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، جهنمدره یکی از مناطق دیدنی استان اردبیل به شمار میرود.
در فاصله 20 کیلومتری جنوب مشگینشهر در استان اردبیل و دامنههای سبلان، درهای عمیق محصور با صخرههای بزرگ و کوچک وجود دارد و رودخانه خیاوچایی همچون اشک چشم کوهساران از لابلای آن فریادکنان میگذرد.
راه جهنم دره از مسیر روستای موئیل مشگین شهر میگذرد و به گفته اهالی این روستا، بجز در فصل زمستان که به علت برودت شدید هوا قندیل های یخی در دو طرف رود از دره ها و صخره ها آویزان می شود، مسیر ورود به دره از روستا تا انتها در بهار و تابستان بسیار تماشایی و جذاب است.
وجه تسمیه و طبیعت جهنم دره
ریش سفیدان روستای موئیل مشگین شهر می گویند که هر کسی نمی تواند وارد جهنم دره شود و رفتن تا انتهای آن به خاطر فراز و فرود بسیار، سستی خاک زیر پا در برخی مسیرها، جریان کند و تند آب رودخانه و صخره هایی که مانع می شوند، بخصوص برای افراد عادی آسان نیست.
آنها به گردشگرانی که برای رفتن به جهنم دره به روستای موئیل می آیند، پیشنهاد می کنند که فقط کوهنوردان حرفه ای و حداقل با تجربه وارد این معرکه شوند و افراد عادی با صرف داشتن علاقه به کوهستان و دره های پر پیچ و خم، این زحمت را به جان نخرند و خود را به دشواری نیاندازند.
روزگاری نه چندان دور، جهنم دره محل گذر اسب ها و گله های عشایر منطقه بوده و اکنون نیز گهگاه این مسیر صعب العبور به همین منظور مورد استفاده قرار میگیرد اما بی شک، عشایر سختکوش و پربرکت دامنه های سبلان سرفراز نخستین کسانی بوده اند که جهنم دره را شناخته و پی به بهشت پنهان در آن برده اند.
بزرگان عشایر می گویند که هنوز هم ایلات و قبایل عشایر برای رفتن به ییلاق های مرتفع مانند آیقار، تندیرلی و هازامیغ از دره های سبلان و بخصوص امتداد 13 کیلومتری جهنم دره عبور می کنند و آهنگ زنگوله شتران و صدای گله هایشان در سینه کوه ها و صخره ها می افتد و می پیچد.
کوهنوردان را میتوان دومین گروه انسانی برشمرد که برای صعود به قله های کسری، هرم و جنوارداغ (کوه گرگ) سبلان از این حوالی عبور می کنند و شاید یکی از بخش های لذت بخش و تسکین دهنده مسیر جهنم دره چشمه های آب گرم متعدد مسیر باشد که به مدد حرارت اعماق سبلان از دامنه های آن می جوشد.
حیات وحش جهنم دره
براساس بررسی ها و مشاهدات محیط بانان استان اردبیل، جهنم دره زیستگاه دائمی حیواناتی از قبیل قوچ و میش، آهو، خرس قهوه ای و خاکستری، گراز، بز سفید طوق دار، کفتار و پرندگانی همچون عقاب و شاهین است و ماموران محیط زیست انتظار دارند علاقمندان به طبیعت و کوهنوردان، در حین استفاده از زیبایی های جهنم دره، حریم حیات وحش و آرامش آنها را نیز در نظر داشته باشند و از افروخته ماندن آتش و رها کردن زباله در دشت ها و کوهستان های آن اجتناب کنند.
http://www.Azari-Online.ir/fa/News/750211/جهنمدره-یکی-از-مناطق-دیدنی-استان-اردبیل