پیام آذری -
عمارت های زیبای قاجاری ها از یادگاری زیبای تاریخی است که در شهرهای مختلف ایران چشم نوازی می کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
خانه امیرنظام گروسی یکی از این عمارتهای باشکوه قاجاری است.عمارتی با 3000 مترمربع مساحت با ساختمانی دردو طبقه که زیر بنای آن 1500 مترمربع است. ایوان آن 16 ستون دارد با سرستونهای که دلبری می کنند.
عمارت دو حیاط اندرونی و بیرونی دارد و حوضها و باغچههای دل انگیزش در بهار و تابستان زمانی که درختان و گلها شکوفه میدهند و حوضها پر از آب است بهشتی زمینی را پیش چشمتان متصور می سازد.پنجرههای مشبک و شیشههای رنگی با گچبریها و آینهکاریهای مسحور کننده جلوهگر هنر ایرانی است.
در زیر زمین عمارت نیز 6 تالار با نامهای تالار سنگ، اسلحه، رجال و فرامین، معماری و شهرسازی، قفل و تالار فانوس است.
حسنعلی گروسی مقلب به امیر نظام گروسی از کردهای شهر بیجار و یکی از رجال سیاسی و نویسندههای دورههای قاجار بود. وی مدتی وزیر فوائد عامه ناصرالدین شاه بود. بعدها بهسمتهای وزیر مختار در انگلیس و سفیر ایران در فرانسه و عثمانی منتسب شد. او اولین کسی بود که ماشین آلات ضرب سکه، تمبر و چاپ آن را به ایران آورد. وی در تاسیس مدرسه مظفریه و رشدیه نیز مشارکت کرده بود. امیر نظام زمانی که پیشکار آذربایجان بود، این عمارت را در تبریز، شهر ولیعهد نشین قاجار در دوران ناصرالدین شاه برای خود بنا کرد.
بعد از سقوط سلسله قاجار، دولت پهلوی از این ساختمان بهعنوان اداره دارایی و اداره فرهنگ استفاده میکرد. ساختمان امروزی این بنا تنها بخشی از عمارت است و متاسفانه قسمتهای دیگر آن تخریب شده است. در سال 1370 سازمان میراث فرهنگی این بنا را خریداری و با پایان یافتن مرمت آن در سال 1385، آن را تبدیل به موزه قاجار کرد.
موزه قاجار که در واقع خانه امیر نظامی گروسی است، از جاهای دیدنی تبریز به شمار میرود. قدمت این بنای تاریخی به دوره قاجار بازمیگردد و امروزه به یکی از مقاصد گردشگری کلانشهر تبریز تبدیل شده است.
خانه امیر نظام گروسی در سال 1370 و با شماره 1749 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
موزه قاجار که از جاهای دیدنی استان آذربایجان شرقی محسوب میشود، در یکی از محلههای قدیمی شهر به نام ششگلان قرار دارد. خیابان ششگلان یکی از خیابانهایی است که میتوانید خانههای قدیمی زیادی در آن پیدا کنید.
برای دسترسی به خانه امیر نظام گروسی میتوانید از خیابان چایکنار و پل قاری به خیابان ثقه الاسلام در سمت راست بپیچید. موزه قاجار در سمت راست خیابان ثقه الاسلام، در خیابان فرعی شهریار و در کنار بیمارستان کودکان قرار گرفته است. اگر قصد دارید از خطوط اتوبوسرانی استفاده کنید، میتوانید در ایستگاه سید حمزه پیاده شوید. همچنین نزدیکترین ایستگاه مترو به موزه قاجار، ایستگاه میدان ساعت است.
همه روزه میتوانید از موزه قاجار دیدن کنید. ساعات بازدید موزه از 9 تا 18 است.