پیام آذری
غم‌نامه جنگل‌های زاگرس سردشت
سه شنبه 14 ارديبهشت 1400 - 05:02:55
پیام آذری - سید مرتضی احمدپور -خبرنگار
آتش سوزی‌های گسترده دو سال گذشته در جنگل‌ها و مراتع 120 هزار هکتاری سردشت که بیشترین وسعت جنگل‌ در آذربایجان‌غربی محسوب می‌شود، علاقه‌مندان به محیط زیست را نگران کرده است. در سال 98، هفت مورد آتش‌سوزی دراین جنگل‌ها ثبت شد و در سال 99 نیز چندین بار این جنگل آتش گرفت که یکی از مهم‌ترین موارد آن آتش‌سوزی مرداد بود.
علی رغم آتش سوزی‌های گسترده در جنگلی که بیش از 50 هزار سال قدمت دارد و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی و توانایی‌های اکوتوریستی اهمیت زیادی دارد، روند احیا و غنی‌سازی به کندی صورت می‌گیرد.
درختانی که در این جنگل‌ها دچار حریق شده اند، شامل بلوط ایرانی، بنه، بادام وحشی، گلابی وحشی و سرو کوهی هستند. مسئولان منابع طبیعی چند سالی است که با همکاری پیمانکاران بخش خصوصی می‌کوشند حداقل بخشی از این جنگل‌ها را احیا کنند اما آنچه در برنامه احیا وجود دارد تنها 2 هزار هکتار است که آن‌هم در مدت چند سال و در یک افق بلند مدت صورت می‌گیرد.
چند روز قبل عملیات احیا و توسعه این جنگل‌ها آغاز شد و رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سردشت در همین زمینه می‌گوید: عملیات احیا و توسعه 500 هکتار از اراضی جنگلی این شهرستان در قالب طرح‌های نهالکاری، بذرکاری و عملیات مراقبتی و بهداشتی اجرا می‌شود.
به گفته «ابراهیم رحمانی» این جنگل‌ها از نظر ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی و ارزش های زندگی، حیاتی است و بر همین اساس مراقبت از آنها در الویت قرار دارد.
وی عملیات احیا را شامل چهار بخش می‌داند و بیان می‌کند: نهالکاری، بذرکاری، عملیات نگهداری و مراقبتی و پرورشی و بهداشتی انجام می شود و تاکنون 75 درصد برنامه مد نظر عملیاتی شده است.
رحمانی ابراز امیدواری می‌کند که امسال هم 25 درصد باقی مانده (500 هکتار) احیا شود؛ برنامه‌ای که نیازمند کاشت حداقل 20 هزار نهال و صرف 25 میلیارد ریال اعتبار خواهد بود.
لزوم اقدام زیر ساختی برای احیا
کارشناس ارشد جنگلداری دانشگاه ارومیه با بیان اینکه جنگل‌های سردشت زاگرس جزو جنگل‌های آسیب پذیر کشور است، می‌گوید: برای مقابله با تخریب و آتش‌سوزی جنگل نیاز است ابتدا نقشه خطر جنگلی را تهیه شود که بر اساس این نقشه باید نکات کلیدی مانند ارتفاع جنگل از سطح دریا، فاصله جنگل از جاده، تعداد و فاصله ایستگاه‌های آتش نشانی و امدادی را در نظر گرفت.
«حسین زمانی» خاطر نشان می‌کند: متاسفانه جنگل‌های سردشت در تمامی این مولفه‌ها وضعیت خوبی ندارد و کاملا در خطر آتش سوزی است. چنانچه در سال‌های گذشته این جنگل چندین بار آتش گرفته و مدیران منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست استان هم بارها نسبت به این موضوع هشدار داده‌اند.
وی بر لزوم اقدام زیر ساختی برای مقابله با تخریب جنگل سردشت تاکید کرده و عنوان می‌کند: متاسفانه نقش عامل انسانی در وقوع آتش سوزی و تخریب این جنگل‌ها زیاد بوده و تامین زیر ساخت حفاظت انسانی از این منطقه حداقل کار ممکن در کوتاه مدت است.
استمداد از مردم
«بهار نظری از پیمانکاران اجرای طرح احیای جنگل سردشت با بیان اینکه عملیات احیا بدون همکاری مردم ممکن نخواهد بود می‌گوید: نهال کاری در ارتفاعات با زحمت زیاد صورت می‌گیرد و برای رشد درخت چندین سال زمان نیاز است.
وی ادامه می‌دهد: متاسفانه کوهنوردان و شهروندانی که برای تفریح به این جنگل‌ها می‌آیند خیلی راحت منابع را نابود می‌کنند و اگر می‌خواهیم از این منطقه استفاده کنیم همه باید همکاری کنند.
کد خبر 598857 عضویت در کانال تلگرام خبربان

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/365885/غم‌نامه-جنگل‌های-زاگرس-سردشت
بستن   چاپ