پیام آذری

آخرين مطالب

شاعر اردبیلی: شهرت‌طلبی آسیبی جدی برای شعرای جوان امروزی است گفتگو

شاعر اردبیلی: شهرت‌طلبی آسیبی جدی برای شعرای جوان امروزی است
  بزرگنمايي:

پیام آذری - اردبیل ـ شاعر پیشکسوت اردبیلی گفت: متأسفانه شعرای جوان امروزی به جای آموختن دقیق ادبیات سرودن شعر به دنبال شهرت‌طلبی و نام‌آوری هستند که این می‌تواند آسیب جدی برای آنان باشد.

خبرگزاری مهر گروه استان‌ها سیما میرقاسمی: شعر یکی از والاترین جلوه‌های هنری و فرهنگی در هر جامعه‌ای است که با قدرت تخیل، احساس و زبان، می‌تواند پل ارتباطی میان فرد و جمع، گذشته و حال، رؤیا و واقعیت باشد. شعر با واژگانی محدود، جهانی گسترده می‌سازد و در لحظاتی کوتاه، تجربه‌ای عمیق از زندگی، عشق، رنج، شادی یا اعتراض را به مخاطب منتقل می‌کند. در بسیاری از فرهنگ‌ها، شعر نه‌تنها وسیله‌ای برای بیان احساسات شخصی، بلکه ابزاری برای انتقال خرد جمعی، ارزش‌های اخلاقی و باورهای فرهنگی است.
جایگاه شعر در جامعه به نقش آن در بیداری فکری و فرهنگی مردم نیز بازمی‌گردد. شاعران، با زبان استعاره و ایهام، می‌توانند به نقد قدرت، آشکار ساختن نابرابری‌ها و ترویج امید و مقاومت بپردازند. از این رو، شعر تنها یک هنر فردی نیست، بلکه بخشی از حافظه جمعی و هویت فرهنگی یک ملت است؛ چیزی که می‌تواند همزمان دل‌ها را نرم کند و ذهن‌ها را بیدار.
«پرونده نشستی با اهل قلم» این فرصت را مهیا کرده است که نویسندگان و شعرا ضمن بیان مشکلات برای پیدا کردن راه حل‌های مناسب، آثار و افکار خود را نیز بیشتر از گذشته به مخاطبان معرفی کنند. در همین راستا گفتگو کردیم با «کاظم نظری بقا».
«نظری بقا» یکی از شعرای پیشکسوت استان اردبیل است که در سال 1348 در اردبیل متولد شد. وی که از شاعران پرکار و نوگرای معاصر است علاوه بر شعر نو در شعر کلاسیک نیز طبع آزمایی کرده و می‌کند.
نظری بقا به غزل توجهی خاص دارد و زبان نو و بدیع او در اشعار کلاسیک نیز متجلی است. این شاعر پیشکسوت به زبان مادری «ترکی آذری» نیز توجهی ویژه دارد و علاوه بر قالب‌های سنتی، اشعاری نیمایی در زبان ترکی سروده است که در نوع خود ابتکاری است.
کیفیت در عرصه ادبیات مهم‌تر از کمیت است
کاظم نظری بقا در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آینده ادبیات اردبیل را چطور می‌بینید اظهار کرد: با پیشرفت‌هایی که در حوزه‌های مختلف ادبیات در ژانرهای گوناگون وجود دارد آینده‌ای روشن پیش روی ادبیات اردبیل خواهد بود.
این شاعر پیشکسوت اردبیلی تعداد شعرا را موفقیت در این مسیر نمی‌داند و می‌گوید: ا برای رسیدن به این آینده خوب تنها حضور و تربیت شاعران و نویسندگان جوان کافی نیست، بلکه مداومت، تلاش و پیگیری در این راه می‌تواند ما را به آینده‌ای درخشان امیدوار کند چرا که همیشه در عرصه ادبیات کیفیت مهم‌تر از کمیت است.
وضعیت فعلی شعر استان اردبیل مطلوب نیست!
نظری بقا با مناسب خواندن شرایط فعالیت در حوزه شعر استان اردبیل گفت: در حال حاضر جوانان با ذوق، تلاشگر، فرهیخته و باسواد بسیار هستند و مجالس و محافل شعری مختلفی در روند توسعه شعرای اردبیل فعالیت می‌کنند. از این رو به نظرم وضعیت فعلی شعر استان اردبیل، وضعیت مناسبی است، اما مطلوب نیست.! نباید فریب برخی تبلیغات معنی‌دار را خورد و بایستی برای رشد و توسعه فردی هرچه بیشتر از جان مایه گذاشت.
وی در خصوص نقش شعرای پیشکسوت در تربیت شاعران جوان اظهار کرد: شعرای پیشکسوت نقشی بسیار کلیدی در حمایت از نسل جوان شعر دارند. آن‌ها با تجربه، دانش، و شناخت عمیقی که از زبان، تاریخ ادبیات و فرم‌های شعری دارند، می‌توانند همچون راهنما و معلم، مسیر رشد شاعران جوان را روشن کنند. با ارائه نقدهای دلسوزانه و حرفه‌ای، پیشکسوتان می‌توانند به جوان‌ها کمک کنند تا استعدادهای خود را بهتر بشناسند، اشتباهات‌شان را اصلاح کنند و به زبان و سبک مستقل خود دست یابند.
تعامل میان نسل‌ها در ادبیات به تداوم پویایی فرهنگی جامعه کمک می‌کند
نظری بقا ادامه داد: از سوی دیگر، حضور شاعرهای باتجربه در کنار جوان‌ها در نشست‌ها، کارگاه‌ها و انجمن‌های ادبی، نوعی اعتبار و انگیزه به نسل جدید می‌بخشد. آن‌ها می‌توانند با معرفی شاعران جوان به محافل ادبی، داوری آثارشان در جشنواره‌ها، یا حتی همراهی در انتشار آثار، بستر دیده شدن و رشد آن‌ها را فراهم کنند. در واقع، تعامل میان نسل‌ها در ادبیات نه‌تنها به انتقال دانش منجر می‌شود، بلکه به تداوم پویایی فرهنگی جامعه کمک می‌کند.
شهرت طلبی آسیبی برای شعرای جوان امروزی است
وی با اشاره به سوال خبرنگار مهر در رابطه با بزرگترین آسیبی که شعرای جوان را تهدید می‌کند خاطرنشان کرد: شاید مهم‌ترین آسیب این باشد که به جای آموختن و یادگیری درست و دقیق، دنبال شهرت و نام آوری هستند. به ویژه در فضای مجازی که این امکان به راحتی فراهم شده است. تقلید صرف هم، راهی به دهی نمی‌برد، اگرچه برای مدتی می‌تواند در ابتدای راه مؤثر باشد. خواستن ادبیات پایدار و ماندگار، برابر است با دست کشیدن از بسیاری از تفریحات و لذایذ زندگی و این برای خیلی‌ها واقعاً امکان‌پذیر نیست، این است که تلفات شاعری و نویسندگی همیشه بیشتر است.
شعرای جوان معمولاً با آسیب‌هایی روبه‌رو هستند که می‌تواند رشد هنری و روانی آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. یکی از مهم‌ترین آسیب‌ها، نداشتن فضای حمایتی مناسب برای رشد و ارائه آثارشان است. بی‌توجهی رسانه‌ها، و ضعف در ساختار آموزش رسمی ادبیات، باعث می‌شود این شاعران در سکوت و انزوا بمانند یا دلسرد شوند. همچنین نبود نقد سازنده و حرفه‌ای، باعث می‌شود یا دچار غرور کاذب شوند یا خود را بی‌استعداد بپندارند.
از سوی دیگر، فشارهای اجتماعی و اقتصادی نیز نقش پررنگی در آسیب‌پذیری شاعران جوان دارند. تأمین معیشت، عدم امنیت شغلی و نبود حمایت مالی برای چاپ آثار باعث می‌شود بسیاری از آن‌ها به تدریج از مسیر شاعری فاصله بگیرند. تقلید کورکورانه از سبک‌های روز، گرایش به شعارزدگی یا سطحی‌نویسی به‌خاطر جذب مخاطب در فضای مجازی، و همچنین نبود هویت مستقل شعری نیز از دیگر آسیب‌های جدی این نسل است که می‌تواند مانع شکوفایی استعدادهای واقعی شود.
شاعر نباید از مسائل روز غافل باشد
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر که پرسید «چه پیشنهادی برای شاعران در زمینه ادبیات دارید؟» گفت: طبیعی است که خواندن، مطالعه عمیق، مستمر و توجه به تمامی ژانرهای ادبی و نوگرایی و حضور در مجامع ادبی و خواندن آثاری که در حوزه نقد ادبی منتشر می‌شوند راهکار مناسبی برای پیشرفت است.
او معتقد است که خوانش رمان و کتاب‌هایی در حوزه فلسفه دید شعرا را وسعت و دنیای واژگانشان را توسعه می‌دهد. شاعر نباید از مسائل روز و جریانات پیرامون خود غافل باشد.
امسال 2 مجموعه شعر در دست چاپ دارم
استاد نظری بقا در پایان با اشاره به آثار جدیدشان گفت: آخرین کتاب‌های منتشر شده ام به 2 یا 3 سال پیش بر می‌گردد. کتاب‌های شعر «حذف»، «قفس» و کتاب شعر «گنجشک‌کشی» و نیز مجموعه شعر سپید با نام «مرثیه‌ای برای درخت آلبالو» و گزیده غزل‌های ترکی با نام « گؤزلرین گونشه آخیر » از آخرین آثار چاپ شده هست.
وی با بیان اینکه امسال 2 مجموعه شعر دارای مجوز در دست چاپ دارم افزود: یکی از آن‌ها مجموعه اشعار فارسی است که شامل جلد اول در 2 مجلد می‌شود و حدود 750 صفحه است. این کتاب حاوی اشعار 9 مجموعه شعر منتشر شده من به زبان فارسی است. کتاب دیگر در دست انتشار با عنوان « تنهالیغیم داریخیر » نام دارد که مشتمل است بر شعرهای آزاد به زبان ترکی.
به گزارش خبرنگار مهر، زبان شعر توانایی ایجاد گفت‌وگو میان نسل‌ها، اقشار و فرهنگ‌های مختلف را دارد. با استفاده از عناصر فرهنگی بومی، باورهای تاریخی و زبان احساسی، شعر می‌تواند درک متقابل را افزایش دهد و حس همبستگی اجتماعی را تقویت کند. بنابراین، اگرچه شعر ممکن است در نگاه اول هنری فردی و ذهنی به نظر برسد، اما در لایه‌های عمیق‌تر خود می‌تواند ابزاری قدرتمند برای پاسخ‌گویی به نیازهای اجتماعی و فرهنگی یک جامعه باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/816880/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیگیری احداث زیرساخت‌های بازارچه مرزی کلاشین اشنویه

گلایه قالیباف از تصمیمات یک شبه برای ممنوعیت صادرات و واردات

ادامه تلاشها برای ترمیم لوله انتقال آب کانال مغان

پیام تبریک مدیر کل صدا و سیمای اردبیل به مناسبت سالروز تاسیس سپاه

ضرورت هم‌افزایی شهرستان لیلان با شهرستان‌های همجوار

7 نیروگاه خورشیدی در روستاهای استان اردبیل احداث می‌شود

انتخاب حبیب احمدی از اردبیل به عنوان نایب رئیس هیات مدیره خانه مطبوعات کشور

ایجاد سه هزار فرصت شغلی توسط سپاه پاسداران در استان اردبیل

قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه2 اردیبهشت 1404؛ ریزش میلیونی قیمت نیم سکه + جدول

احداث 170 کلاس درس از محل اعتبارات محرومیت‌زدایی در اردبیل

تصاویر/ بازدید دانشجویان دانشگاه ارومیه از موزه دفاع مقدس

برگزاری نشست تخصصی «زلزله و بنا‌های تاریخی» در ارومیه

مرد محبوب ارومیه: گزینه دستیاری روبرتو پیاتزا

مصالحه تراکتور و چادرملو در کمیته انضباطی؛ خلیل‌زاده امروز رای می‌گیرد

یک رای عجیب دیگر از کمیته انضباطی؛ شجاع خلیل‌زاده محروم نمی‌شود! – آفتاب نو | اخبار ورزشی

شهردار تبریز نماینده ایران در نشست "چشم‌انداز توسعه همکاری‌های بین‌المللی شهرهای بریکس"

مصالحه غیرمنتظره تراکتور؛ چادرملو رفتار شنیع خلیل زاده را بخشید!

تصمیم جنجالی کمیته انضباطی؛ حرکت شجاع خلیل‌زاده محرومیت نداشت!

مهلت ارسال مقالات همایش بین‌المللی «حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای» تمدید شد

تصمیم عجیب کمیته انضباطی/ شجاع خلیل زاده محروم نشد!

نگرانی برای مسی: لنگ می‌زند ولی سالم است!

ساماندهی دپوهای مشکل‌آفرین شهری در شهر سهند

1560 روستا تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی

نقشه هوای استان ها امروز 2 اردیبهشت | رگبار و رعد و برق در 13 استان |پیش‌بینی وقوع گردوخاک در جنوب غرب کشور

ارتباط فیبری نوری در 28 بخشداری مستقل آذربایجان شرقی برقرار شد

فوری تعطیلی مدارس استان آذربایجان غربی فردا چهارشنبه‌ 3 اردیبهشت 1404 | جزئیات تعطیلی مدارس ارومیه چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404

هشدار جدی بارش‌های رگباری/ خطر وقوع سیل در جاده چالوس و چند استان کشور (2 اردیبهشت 1404)

علی‌اف: اتحاد با چین در برابر فشارهای غرب مستحکم‌تر می‌شود

رد قاطع ادعای آذربایجان؛ قانون اساسی ارمنستان تهدید نیست

25 درصد دانش آموزان آذربایجان شرقی دچار چاقی مفرط هستند

حمایت دانشجویان واستادان دانشگاه‌های بوکان از مردم مظلوم غزه

دیدار نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی با فرمانده سپاه شهداء

بیانیه اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس و مقاومت آذربایجان غربی به‌مناسبت سالروز تاسیس سپاه

کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی با هدف هم‌افزایی میان دانشگاه و صنعت برگزار می‌شود

بیمه دی خدمات گسترده‌ای به خانواده‌های شهدا و ایثارگران ارائه کرده است

راه اندازی آزمایشی دستگاه ایکس ری کامیون در گمرک بیله سوار

انفجار کپسول اکسیژن در مهاباد؛4 نفر مصدوم شد

شهاب حسینی: فرهاد اصلانی مربی من بود؛ حالا نوبت من است فضا را برای بقیه امن کنم/ ویدئو

حرف‌های احساسی پوریا پورسرخ در برنامه مهران غفوریان/ ویدئو

نگاهی به استایل بهرام افشاری، ستاره سریال پایتخت

دیدار اوشین و صدایش (مریم شیرزاد)، پس از 30 سال

«اوشین» در کاشان/ ویدئو

هشدار زرد رگبار‌های بهاری و وزش تند باد در آذربایجان غربی

خسارت 20 هزار میلیارد ریالی سرما و یخبندان بهاره به باغات استان اردبیل

تدوین برنامه‌های محیط‌زیست استان اردبیل برای سال 1404

بهار بوکان و زیبایی هایش از دریچە دوربین

صلح و سازش دو طایفه با پادرمیانی سپاه بوکان

آغاز ساخت مجتمع مسکونی 288 واحدی سپاه شهدای آذربایجان غربی

سخنگوی دولت: مذاکرات بر مبنای منافع ملی و منافع مردم پیش می‌رود

سردار سنایی‌راد: به موازات مذاکرات، نیرو‌های مسلح ما دست به ماشه و آماده‌اند