پیام آذری

آخرين مطالب

خانه فتح الله‌یف تبریز در معرض آسیب سازه‌ای گفتگو

خانه فتح الله‌یف تبریز در معرض آسیب سازه‌ای
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ایرنا / خانه زیبا، قدیمی و ثبت شده ملی فتح الله‌یف تبریز به دلیل بی‌توجهی ها و بلاتکلیفی در خصوص مرمت و بازسازی، در معرض آسیب جدی سازه‌ای قرار گرفته است و اقدام فوری برای جلوگیری از این شرایط توسط نهادهای مسئول بسیار ضروری است.
متاسفانه با وجود انجام مطالعات بازسازی و مرمتی این خانه قدیمی، به علت طولانی شدن فرایند مرمت و بهسازی سال ها قبل بخش هایی از ساختمان فرو ریخت و به زباله دانی محوطه ارک و بخشی از مغازه های خیابان امام خمینی در محدوده چهارراه شریعتی (شهناز) تبدیل شد، اما در 2 سال گذشته میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی وارد موضوع شد و با برخی اقدامات مرمتی عملیات بازسازی را آغاز کرد که این عملیات به دلیل تملک نکردن تعدادی از مغازه ها راکد مانده است.
خانه قدیمی و تاریخی فتح الله‌یف در هسته مرکزی و در جوار اثر بی مانند تاریخی ارک علیشاه تبریز به دلیل نوع ساخت و نمای بیرونی یکی از آثار تاریخی بی نظیری است که نمادی از معماری روسی به شمار می رود.
طبق اسناد، قراین و تصاویر موجود در آرشیو اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی قدمت این ساختمان زیبا به حداقل 150 سال قبل و دوره قاجار بر می گردد که در آبان ماه سال 1384 با شماره 13842 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این در حالی است که این بنای قدیمی به دلیل واقع شدن در هسته مرکزی شهر، همجواری با اثر تاریخی ارک علیشاه و نیز نزدیکی به سایر آثار و ابنیه های تاریخی کهن شهر تبریز، با اتمام عملیات مرمت و بهسازی می تواند به یکی از جاذبه های مهم گردشگری کشور و تبریز تبدیل شود، اما همچنان این اثر را با مخاطرات گوناگون مواجه کرده است.
این ساختمان که اعیانی آن در ابعاد 20 متر در 40 متر است، در سه طبقه شامل زیرزمین، همکف و طبقه اول ساخته شده و دارای اتاق های متعدد و زیبا با گچ بری های تزیینی، ستون ها و سرستون های منقش، نرده های چوبی و پله های ریز و درشت طبقات است که دیوارهای ضخیم و درب های چوبی از ویژگی های مهم و بارز آن است و نمای بیرونی آن تلفیقی از معماری روسی و ایرانی به شمار می رود.
اکنون چالش مهم و بزرگ رهایی خانه فتح الله یف از شرایط نامطلوب کنونی، تخصیص اعتبارات لازم و کافی برای تملک تعدادی از مغازه های اطراف این بنای تاریخی است که اگر مسئولان مربوطه در این زمینه تعلل کنند، بدون تردید سرنوشت بسیار بدی در انتظار این اثر تاریخی و فرهنگی کشور و تبریز خواهد بود.
معاون میراث فرهنگی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی درباره آخرین وضعیت خانه تاریخ فتح الله یف به ایرنا، گفت: عرصه و مالکیت این بنای تاریخی در اختیار اداره کل میراث فرهنگی نیست و باید مجموعه مرتبط نسبت به تملک مغازه های پشت محوطه و در جوار خیابان امام اقدام کند.
وحید نواداد با اشاره به اقدامات انجام شده در سال های گذشته برای تملک تعدادی از مغازه ها توسط متولی یاد شده، اظهار کرد: بخشی از این واحدها خریداری شده است، اما اکنون مغازه های دیگری در اختیار اشخاص حقیقی در همکف و زیرزمین است که بدون تملک نمی توان نسبت به بازسازی و مرمت این اثر تاریخی وارد عمل شد.
وی با تاکید بر احتمال بسیار زیاد آسیب سازه ای این خانه قدیمی، یادآور شد: در سال های گذشته و حین مرمت این اثر متوجه وجود آسیب سازه ای شدیم که برای جلوگیری از گسترش این خطر و استحکام بخشی به آن باید تمام مغازه های اطراف خریداری و نسبت به بازسازی و مرمت اصولی آن اقدام شود.
نواداد تاکید کرد: بدون تخلیه مغازه ها هر اقدام مرمتی برای بازسازی اثر بی نتیجه و منجر به بروز مشکلات دیگر می شود.
به گفته وی یکی از اقدمات مهم برای استحکام بخشی به بنای یاد شده مربوط به سقف ها است که این موضوع بدون تخلیه مغازه ها برای انجام عملیات زیربنایی بازسازی ممکن نیست.
وی با اشاره به اینکه عملیات اصلی بازسازی و مرمت خانه قدیمی فتح الله یف از حدود پنج سال قبل آغاز شده است و در این مدت به جز فصول غیرکاری، عملیات بدون وقفه ادامه داشت، بروز آسیب سازه ای را مانع از ادامه این عملیات عنوان کرد و از رکود عملیات بازسازی و مرمت در یک سال گذشته خبر داد.
نواداد ادامه داد: خانه فتح الله یف در 50 تا 100 سال اخیر همواره مورد بهره برداری قرار گرفته و این امر محل را با انواع تغییرات مثل حذف پایه های آجری و جایگزینی آن با تیرآهن مواجه کرده است که ادامه این روند به کل مجموعه به شدت آسیب رسانده است.
وی با اشاره به اینکه عملیات اصلی بازسازی و مرمت خانه قدیمی فتح الله یف از حدود پنج سال قبل آغاز شده است و در این مدت به جز فصول غیرکاری، عملیات بدون وقفه ادامه داشت، بروز آسیب سازه ای را مانع از ادامه این عملیات عنوان کرد و از رکود عملیات بازسازی و مرمت در یک سال گذشته خبر داد.
نواداد اظهار کرد: تا پیش از انقلاب اسلامی و اوایل دهه 1360 این ساختمان با کاربری های مختلف استفاده شده است و تحت بهره برداری افراد حقیقی و حقوقی بود و در برهه ای از زمان از این محل به عنوان ترمینال شرکت ایران پیمای وقت استفاده می شد که همین موضوع موجب وارد آمدن خسارت هایی به بنای ساختمان شد.
وی اعتبار هزینه شده برای مرمت خانه مزبور در پنج سال را بیش از 10 میلیارد ریال اعلام و اضافه کرد: جهت اتمام مرمت، بازسازی، بهسازی و آماده سازی نهایی خانه قدیمی فتح الله یف حداقل به 40 میلیارد ریال اعتبار نیاز است که پیشنهاد آن برای تخصیص بودجه مناسب به سازمان مدیریت و برنامه ریزی و استانداری آذربایجان شرقی و نیز وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ارایه شده است.
نواداد گفت: در سال های اخیر و با شروع عملیات مرمت، همکاری و تعاملات بسیار خوبی بین این مجموعه و میراث فرهنگی وجود داشته است و کارها با کمک چندجانبه ادامه داشت اما تملک مغازه ها باید در سریع ترین زمان صورت بگیرد.
وی یکی از مهمترین شاخص های خانه قدیمی فتح الله یف را مربوط به گچ بری های داخلی و نمای بیرونی آن دانست و آن را نمادی از فرهنگ ابنیه سازی فرنگی به خصوص روسیه تزاری توصیف کرد که در بخش هایی از ساختمان این نمایه به طور آشکار وجود دارد و در بخش هایی نیز به دلیل گذشت زمان و عدم رسیدگی و نگهداری مناسب از بین رفته است.
نواداد سخت و طاقت فرسا بودن مرمت آثاری که در گذر زمان دچار فرسودگی، خرابی و نشست شده اند، را یادآور شد و گفت: محوطه این ساختمان با انباشت انواع مصالح ساختمانی و زباله ارتفاع گرفته بود که بر این مبنا پیش از آغاز عملیات بازسازی در سال های قبل افزون بر 1.5 متر از طبقه اول خاکبرداری شد تا پلان اصلی حیاط طبق اسناد و تصاویر تاریخی احیا شود.
وی استحکام بخشی را مهمترین و اصلی ترین بخش از مرمت و بازسازی خانه فتح الله یف تبریز اعلام و اضافه کرد: از بین رفتن تعدادی از ستون ها، نشت آب به زیر زمین و دیواره ها و همچنین فروریختن ایوان اصلی بنا از جمله نواقص مهم این ساختمان است که باید پیش از مرمت، مستحکم شود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/812945/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست

برنامه جماعت اسلامی پاکستان برای برگزاری تظاهرات میلیونی در حمایت از ملت فلسطین

موسوی:اکنون زمان اقدام و عمل است

کشف کالای قاچاق میلیاردی در شهرستان مرند

ثبت مزارع پیاز و گوجه‌فرنگی ایلخچی در سامانه سامکا گامی به سوی مدیریت هوشمند کشاورزی

پیگیر قانون حمایت از حقوق معلولان در دولت هستم

سرعت بخشی به پروژه‌های مسکن ملی در سهند

عجیب‌و‎جالب: طرفداران نفت در تبریز!

سرمای غافلگیرکننده در راه است + نقشه دمایی

پراستنادترین مقالات قرن 21

میدری: اشتغال یک‌ساعته شغل واقعی نیست

لزوم احداث واحدهای صنعتی در حوزه دامپروری و کشاورزی مراغه و عجب‌شیر

انتقاد معاون وزیر از غفلت از ظرفیت‌های پنهان مراغه

کشف کالای قاچاق میلیاردی در مرند

بررسی لایحه پیوستن به پالرمو در مجمع تشخیص به جلسه بعد موکول شد

حکم حبس سعید مدنی به چهار سال کاهش یافت

حوزه، دانشگاه و مدارس متولیان امور تربیتی هستند

بزرگداشت رضی هیرمندی در خانه اندیشمندان علوم انسانی / اختتامیه نخستین دوره جایزه جُمان

تقویت همکاری‌های مرزی برای بهره‌برداری از رودخانه ارس در دستور کار است

فعالیت 430 معلول استان اردبیل در 25 رشته ورزشی

آبزی‌پروری ظرفیتی عظیم در سرمایه‌گذاری برای تولید

پذیرش بیش از 1000 اثر در جشنواره «وقارلی قیزلار»

تسهیل در سرمایه‌گذاری برای رفع مشکل آب شرب اصلان‌دوز در اولویت قرار گیرد

سهل انگاری یک کشاورز آتش را به دامن مراتع دلفارد جیرفت انداخت

پنج معضل بزرگ ترکیه از نگاه تحلیلگر ترک

جشن هنر انقلاب در تبریز برگزار شد

وعده مهم وزیر کار، تعاون و رفاه به معلولان

پیگیری دولت از قانون حمایت از حقوق معلولان

جشنواره موغام؛ آتشی بر تنور موسیقی آذربایجان شرقی

تشکیل صندوق حمایت از واحدهای کوچک تولیدی در آذربایجان غربی

برنامه امضای تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران

ضرورت افزایش سهمیه کارآفرینی مراغه و عجب‌شیر

سلطان پور: اداره کار عجب‌شیر ارتقا یابد

موسوی: اکنون زمان اقدام و عمل است

باید مراغه فراموش شده را از بی‌مهری ها نجات دهیم

احداث بیمارستان تأمین اجتماعی مطالبه تاریخی مردم مراغه است

کیش مهیای حضور کشورهای عضو اکو در سمپوزیوم بازار گردشگری

کشف انواع سلاح سرد از محل اختفا در بوکان

شروع به کار مجدد ساخت بیمارستان بوکان

دریچه‌ای نوین به سمت توسعه اقتصاد کشاورزی با استفاده از روش کشت بافت در یک شرکت دانش بنیان

آغاز عملیات ساخت فاخرترین هنرستان جوار صنعت در خوی

شتاب در اجرای پروژه 1050 واحدی نهضت ملی مسکن خوی

افزایش اختیارات نظام بانکی در آذربایجان‌غربی

یک پُک قلیان برابر با 200 نخ سیگار

چادرخوابی بیماران اطراف بیمارستان قلب رجایی

بازدید وزیر کار از مرکز فنی و حرفه‌ای مراغه

شارژ کالابرگ 570 هزار نفر در اردبیل

شبکه صالحین حلقه‌های امیدآفرین و اعتمادساز هستند

مجمع اعضای شبکه تربیتی صالحین در اردبیل برگزار شد

مجاهدت آیت‌الله مروج با سیره مردمداری