پیام آذری

آخرين مطالب

افشای تبانی بزرگ تاریخی پس از قریب به 90 سال! سیاسی

افشای تبانی بزرگ تاریخی پس از قریب به 90 سال!
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش ، محمدباقر فتحی، پژوهشگر دانشکده فیزیک دانشگاه خوارزمی تهران، در مقاله‌ای که برای تابناک ارسال کرده ، روایتی ناشنیده و و تأمل‌برانگیز از یکی از مهم‌ترین نقاط عطف تاریخ علم و سیاست ارائه می‌دهد. بر اساس گفته‌های نویسنده موفقیت آمریکا در ساخت بمب اتم در جریان جنگ جهانی دوم، نه نتیجه تلاش‌های دانشمندان آمریکایی، بلکه مرهون تبانی پنهانی دانشمند برجسته آلمانی، ورنر هایزنبرگ، و انتقال دانش فنی از اروپا به آمریکا بوده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این گزارش خبری، با استناد به مقاله مذکور، جزئیات این ادعا و ابعاد تاریخی، علمی و اخلاقی آن را بررسی می‌کند. زمینه تاریخی و شایعات یهودی‌ستیزی در دهه 1930، اروپا شاهد گسترش افکار یهودی‌ستیزانه بود که به‌ویژه در آلمان نازی شدت گرفت. شایعات مربوط به «یهودی‌سوزی» تا حدی توسط خود یهودیان ترویج شد تا بهانه‌ای برای مهاجرت گسترده دانشمندان برجسته اروپایی، به‌ویژه یهودیان، به آمریکا فراهم شود. این مهاجرت شامل نام‌هایی، چون آلبرت انیشتین، انریکو فرمی، لئو زیلارد، لیز مایتنر، هانس بته و ادوارد تلر بود که نقش کلیدی در پروژه بمب اتم آمریکا (پروژه منهتن) ایفا کردند. نکته قابل توجه این است که برخی از این دانشمندان، مانند فرمی، یهودی نبودند، اما به دلایلی، چون ازدواج با یک یهودی یا فشار‌های سیاسی از اروپا گریختند. این مهاجرت‌ها بخشی از یک برنامه طراحی شده بود که به آمریکا امکان داد از دانش پیشرفته آلمان در فیزیک هسته‌ای بهره‌مند شود.

پیام آذری

نقش ورنر هایزنبرگ و تبانی محور اصلی مقاله، ادعای تبانی ورنر هایزنبرگ، فیزیکدان برجسته آلمانی و برنده جایزه نوبل، با آمریکا است. هایزنبرگ که مسئول پروژه بمب اتم آلمان (معروف به Uranverein) بود، به گفته مقاله، عامدانه در پیشرفت این پروژه کارشکنی کرد. شواهد ارائه شده شامل موارد زیر است: انتخاب غیرمنطقی آب سنگین به جای گرافیت هایزنبرگ و همکارانش تصمیم گرفتند از آب سنگین به‌عنوان تعدیل کننده نوترون استفاده کنند، درحالی‌که گرافیت گزینه‌ای ارزان‌تر و در دسترس‌تر بود. این تصمیم، که ظاهراً بدون توجیه علمی اتخاذ شد، پروژه آلمان را با تأخیر‌های جدی مواجه کرد. ممانعت از آزمایش‌های کلیدی هایزنبرگ از آزمایش‌های پیشنهادی توسط دانشمندانی، چون پل هارتک، که می‌توانست به موفقیت پروژه منجر شود، جلوگیری کرد. او همچنین از توسعه سیکلوترون‌ها، که برای مطالعه پلوتونیوم ضروری بودند، حمایت نکرد. گزارش‌های مزرعه هال پس از جنگ، متفقین گفت‌ و‌ گو‌های هایزنبرگ و دیگر دانشمندان آلمانی را در مزرعه‌ هال (Farm Hall) ضبط کردند. این گفت‌ و‌ گو‌ها نشان می‌دهد که هایزنبرگ و همکارانش از ابتدا قصد جدی برای ساخت بمب نداشتند و معتقد بودند که این پروژه به پیروزی سریع آلمان در جنگ کمکی نمی‌کند. مقاله مدعی است که این اقدامات نتیجه توافقی پنهانی بین هایزنبرگ و سیاستمداران آمریکایی بود که با همکاری برخی سیاستمداران آلمانی انجام شد. این تبانی به آمریکا امکان داد تا با جذب دانشمندان اروپایی و بهره گیری از دانش آلمان، در مسابقه تسلیحاتی پیشی بگیرد. ناکامی آلمان و پیروزی آمریکا برخلاف تصور رایج که آلمان به دلیل ملاحظات اخلاقی یا کمبود منابع از ساخت بمب اتم بازماند، مقاله استدلال می‌کند که ناکامی آلمان نتیجه مستقیم کارشکنی‌های هایزنبرگ و غفلت مقامات نازی بود. درحالی‌که پروژه منهتن با سرمایه گذاری عظیم و سازمان دهی دقیق پیش می‌رفت، پروژه اورانیوم آلمان گرفتار تصمیم گیری‌های نادرست و تأخیر‌های عمدی شد. آلمان در زمینه‌هایی مانند مهندسی رآکتور‌های پلوتونیومی از آمریکا جلوتر بود و می‌توانست با هزینه‌ای کمتر از پروژه موشکی خود، چندین بمب اتم تولید کند. اما به دلیل اقدامات هایزنبرگ، این فرصت از دست رفت و آمریکا به‌عنوان اولین قدرت هسته‌ای جهان ظهور کرد. ملاحظات اخلاقی یا بی‌اخلاقی محض؟ نویسنده‌ی مقاله از فقدان ملاحظات اخلاقی در پروژه منهتن انتقاد می‌کند. نقل قول‌هایی از دانشمندان و سیاستمداران آمریکایی نشان دهنده بی توجهی آنها به پیامد‌های انسانی بمب اتم است: انریکو فرمی : " وقت مرا با موعظه های اخلاقی خود نگیر! آخر سر، همه چیز یک فیزیک خارق العاده است. "

پیام آذری

جملۀ وهن آمیزِ رئیس جمهو ر وقت آمریکا، در نطق پس از بمباران هیروشیما و ناکازاکی، نشا ن دهندۀ بی مرز بودنِ بهره گیریِ شیطانی آمریکایی‌ها از مفاهیم آسمانی است. هری ترومن (رئیس‌جمهور وقت آمریکا):

پیام آذری

نقل قول دیگر یوسف آنجلو ، عضو نیروی هوایی آمریکا، در کتاب فناوری هسته‌ای، گرین وود: ”در آن زمان، تصمیم او (رئیس جمهور) را بسیاری از آمریکایی‌ها دیدند و قبول کردند که قدمی ضروری برای خاتمه دادن به جنگ جهانی دوم بوده است. “ این اظهارات، نشان دهنده اولویت دادن به قدرت و پیروزی بر ملاحظات انسانی است. در مقابل، ادعا می‌شود که هایزنبرگ با به تأخیر انداختن پروژه آلمان، سعی داشت از فاجعه‌ای بزرگ‌تر جلوگیری کند، هرچند صداقت او به دلیل شواهد متناقض مورد تردید قرار گرفته است. مقاله در پایان، درس‌هایی برای کشور‌های در حال توسعه، به‌ویژه ایران، ارائه می‌دهد: نیاز به تلاش بومی: انرژی هسته‌ای، با کاربرد‌های گسترده در امنیت، پزشکی و اقتصاد، نیازمند توسعه داخلی است و کشور‌های صنعتی به آن کمک نخواهند کرد. اهمیت تصمیم‌گیری دقیق: تصمیمات مقامات ارشد باید با دقت و بر اساس شواهد علمی اتخاذ شود تا از خطا‌هایی مشابه آلمان نازی جلوگیری شود. حفظ رازداری: مسائل حساس مانند فناوری هسته‌ای نیازمند احتیاط و رازداری است. نقش دانشمندان انقلابی: توسعه هسته‌ای به افرادی متعهد و باانگیزه نیاز دارد. امکان‌سنجی فناوری صلح‌آمیز: با توجه به توانمندی‌های صنعتی ایران، مطالعه و توسعه فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز، از جمله حفاظ‌های هسته‌ای، کاملاً شدنی است. هرچند برخی اظهارات نویسنده، مانند تبانی هایزنبرگ، نیازمند شواهد بیشتری برای اثبات است، اما این روایت ما را به تأمل در نقش دانش، سیاست و اخلاق در پیشرفت‌های علمی دعوت می‌کند. درس‌های این تاریخ برای کشور‌هایی که به دنبال استقلال علمی و فناوری هستند، همچنان زنده و ارزشمند است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/811929/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موج بارشی جدید وارد آذربایجان غربی خواهد شد

درخشش دانش آموزان آذربایجان شرقی در المپیک دانش آموزی (ژیمنازیاد) صربستان

برترین‌های پنج وزن نخست کشتی فرنگی معرفی شدند

پیام نظامی ایران به آذربایجان با برگزاری یک رزمایش مهم

واحد‌های تولیدی تربیت نیروی متخصص تربیت کنند

فوری/ دانشکده مهندسی برق دانشگاه تبریز آتش گرفت

ماجرای آتش‌سوزی در دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تبریز چیست؟

سروش و ترک زمین با درد و رنج (عکس)

شکست هیرنفین در شب گلزنی جهانبخش

ایجاد قطب‌های مهارتی در شهرک‌ها و نواحی صنعتی آذربایجان‌غربی

دستگیری سه قاچاقچی با 118 کیلوگرم حشیش در ارومیه

کشتی فرنگی قهرمانی اروپا؛ ستاره ایرانی صرب‌ها حذف شد

صدور هشدار هواشناسی برای این استان ها درپی بارش شدید باران

بازداشت 2 رمال حرفه‌ای در شهرستان اسکو

مقاوم‌سازی 68 هزار واحد مسکن روستایی در اردبیل

تأمین 282 میلیون لیتر انواع فرآورده‌های نفتی شما‌ل‌غرب کشور

دندان دانش آموزان بی بضاعت نمین رایگان معالجه خواهند شد

پرداخت 4959 میلیارد ریال تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان

بازداشت دو رمال حرفه‌ای در شهرستان اسکو

عراقچی مسقط را به مقصد تهران ترک کرد

هشدار جدی هواشناسی صادر شد/ رگبار و رعد و برق در 28 استان

دندان دانش آموزان بی بضاعت «نمین» رایگان معالجه خواهند شد

کشف نزدیک به 3 کیلوگرم مواد مخدر از نوع شیشه در شهرستان میانه

کشف و معدوم سازی بیش از 8 تن فرآورده های خام دامی غیر بهداشتی در تبریز

تونل دوم حیران تا پیک مسافر بازگشایی می‌شود

تندباد، تگرگ و سیلاب در راه است

100 پروژه راه و مسکن را عملیاتی کردیم

گزارش تصویری/ بازدید مسئولان استانی از روند احداث و تکمیل موزه دفاع‌مقدس و مقاومت اردبیل

حجاج اردبیلی هفته سوم اردیبهشت راهی خانه خدا می‌شوند

دریاچه ارومیه و ارس؛ پرباران‌ترین حوضه‌های درجه 2 کشور

راهکارهای فوری نجات دریاچه | در مناظره تلویزیونی همشهری درباره دریاچه ارومیه چه گذشت؟

ضرورت وحدت و اتحاد برای حل مشکلات مردم به جای دامن زدن به اختلافات

گزارش خبرنگار صداوسیما از مسقط: دور اول گفت‌وگوها به پایان رسید/ موضوع گفت‌وگوها هسته‌ای بوده است/ دو هیأت امشب مسقط را ترک می‌کنند

یک پیش‌بینی از مذاکرات هسته‌ای | آتش و خشم ترامپ کجا سراب شد؟

همزمان با مذاکرات مسقط، رهبر انقلاب به زیارت حضرت معصومه رفتند

عراقچی: به مبنای مذاکراتی خیلی نزدیک شدیم

آمادگی روسیه برای کمک به عادی‌سازی روابط ایروان-باکو

118 کیلوگرم حشیش در ارومیه کشف شد

بارش باران آذربایجان غربی را فرا می‌گیرد؛ صدور هشدار نارنجی

طرح توسعه انرژی تجدیدپذیر به ظرفیت 375 مگاوات شروع شده است

دریاچه ارومیه و ارس پرباران‌ترین حوضه‌های درجه دو کشور

خودروهای جدید سال 1404 مشخص شدند

گفت‌وگوی مستقیم ویتکاف و عراقچی در هنگام ترک محل مذاکرات

پیام تولد بهرام افشاری برای نسرین نصرتی: «تبریک به سبک بهتاش!»

دستگیری 110 نفر معتاد متجاهر در شهر اردبیل

شهرک صنعتی آبزی‌پروری در اردبیل راه‌اندازی می‌شود

برق مشترکان پرمصرف در اردبیل قطع می‌شود

صنعتگران سنگ برای توسعه شهرک صنعتی محمودآباد همدل باشند

صدور مجوز خارج از چارچوب سامانه جامع تخلف و ترک فعل است

شهردار سهند خبر عزل خود را تکذیب کرد