پیام آذری

آخرين مطالب

حداقل دستمزد کارگران از دلار و تورم جا ماند اقتصادی

حداقل دستمزد کارگران از دلار و تورم جا ماند
  بزرگنمايي:

پیام آذری - اقتصاد24- گزارش دستمزد‌های یک پلتفرم کاریابی به تازگی منتشر شده است. بر اساس این گزارش، علاوه بر شیوه سنتی تعدیل دستمزد‌ها به‌صورت سالانه، حدود یک چهارم شاغلان، در میانه سال نیز افزایش دستمزد را تجربه کرده‌اند.
به گفته کارشناسان، این امر حاکی از اثرگذاری تورم بر شیوه تعدیل دستمزد و سنت‌شکنی در این فرآیند است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در این گزارش، به شکاف دستمزدی میان مردان و زنان در کشور و عقب‌ماندن حداقل دستمزد نسبت به تورم نیز اشاره شده است. بر این اساس میانه دستمزد مردان با زنان، 7.6میلیون تومان اختلاف دارد. بخشی از این اختلاف توسط عواملی همچون سابقه کاری، ارشدیت شغلی و گروه‌های شغلی متفاوت مابین مردان و زنان توضیح داده می‌شود؛ با این حال، عواملی همچون ساعات کار کمتر، قدرت چانه‌زنی کمتر یا سوگیری جنسیتی نسبت به زنان نیز در این شکاف موثر بوده است. نکته قابل توجه در این گزارش این است که حقوق فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های دولتی و دانشگاه آزاد، به‌طور کلی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد.
سایت کاریابی جاب‌ویژن به‌تازگی در گزارشی به بررسی وضعیت دستمزد‌ها در سال گذشته و چشم‌انداز دستمزد‌های دریافتی در سال جاری پرداخته است. این گزارش که با شرکت 100هزار نفر از کاربران این سایت در نظرسنجی نوشته شده، اشاره می‌کند حدود یک‌چهارم شاغلان در سال 1403، در میانه سال نیز افزایش حقوق را تجربه کردند.
بیشتر بخوانید:کارگران از حقوق قانونی بی نصیب‌اند
این موضوع حاکی از نوعی سنت‌شکنی در فرایند افزایش حقوق‌ها در کشور است. در وضعیت تورمی، کارفرمایان در تلاشند تا با رقابت با تورم، نیروی کار را حفظ کنند؛ به همین دلیل افزایش حقوق‌های اول سال، برای بسیاری از شاغلان کافی به نظر نمی‌رسد و افزایش حقوقی در میانه سال نیز انجام می‌شود. با توجه به چشم‌انداز تورمی امسال به نظر می‌رسد افزایش حقوق‌های میانه سال، امسال نیز حضور پررنگی در روابط بین کارفرما و کارکنان داشته باشد.
مدیریت دستمزد در شرایط تورم بررسی داده‌های منتشر شده در این گزارش نشان می‌دهد که میانه حقوق دریافتی شاغلان در شش ماهه آغازین سال 1403، 18.6میلیون تومان بوده است که با میانه حقوقی درخواست‌شده توسط شاغلان تنها 0.1میلیون تومان تفاوت داشت.

پیام آذری

به این ترتیب می‌توان گفت این نظرسنجی دست‌کم در رابطه با کاربران این سایت قابل‌اتکا و معتبر است. میانه دستمزد دریافتی شاغلان در پایان سال 1403، حدود 20 میلیون تومان بوده است که عمدتا ناشی از افزایش حقوق‌های اعمال‌شده در میانه سال است.
کارفرمایان در میانه سال، به دلیل شدت تورم، مجبور می‌شوند تا علاوه بر افزایش حقوق‌های اول سال، یک بار دیگر حقوق کارکنان را افزایش دهند. این امر به‌نوعی سنت‌شکنی در فرایند افزایش‌های حقوق معمول است.
یافته‌های این گزارش همچنین تاکید دارد که اگر افزایش‌حقوق‌ها بسیار بیشتر از تورم باشد، در کوتاه‌مدت خسارت زیادی به کسب‌و‌کار‌ها وارد می‌شود و در بلندمدت خود کارکنان نیز با آسیب روبه‌رو خواهند شد. علاوه بر این، اگر افزایش حقوق‌ها کمتر از تورم باشد، آسیب‌های جدی به زندگی کارکنان وارد خواهد شد؛ به طوری که توانایی پرداخت بدهی‌ها و تامین هزینه خوراک و پوشاک و درمان شاغلان تضعیف خواهد شد.
بررسی آمار‌ها از سال 1399 تا 1403 حاکی از آن است که رشد حداقل حقوق وزارت کار، از رشد قیمت دلار جا مانده است؛ به‌طوری‌که در پایان سال 1403، شاخص حداقل دستمزد وزارت کار، 13درصد کمتر از شاخص دلار بوده است. علاوه بر این، رشد حداقل دستمزد حتی از تورم نیز عقب مانده است و شاخص حداقل دستمزد در پایان سال 1403، 9 درصد کمتر از شاخص تورم بوده است.
آنچه دستمزد‌ها را تعیین می‌کند آمار‌ها نشان می‌دهد در میان متغیر‌های مختلف، سطح ارشدیت، تاثیرگذارترین عامل بر حقوق است؛ حقوق مدیران در سال 1404، 2.8 برابر حقوق کارمندان خواهد بود. با افزایش سطح ارشدیت، نه‌تنها حقوق بالاتر می‌رود، بلکه افزایش حقوق درخواستی هم بالاتر می‌رود.
بیشتر بخوانید: بخشنامه مهم وزارت کار درباره دستمزد 1404 کارگران
مدیران برای سال 1404، درخواست افزایش حقوق 35 درصدی دارند و کارمندان برای این سال درخواست افزایش حقوق 25 درصدی را دارند (یعنی مقدار افزایش حقوق درخواستی مدیران 40 درصد بیشتر از کارمندان است). به این ترتیب می‌توان گفت مشاغلی که سطوح ارشدیت متنوعی نداشته باشند، آینده مناسبی از نظر حقوق دریافتی ایجاد نمی‌کنند.

پیام آذری

عامل دیگری که بر وضعیت دستمزد‌ها اثرگذار است سابقه کاری است. بررسی‌ها نشان می‌دهد افراد با سابقه کاری حدود 14 سال، بیش از 2.5 برابر افراد تازه‌کار حقوق می‌گیرند. افراد، بیشترین تاثیر سابقه کار بر حقوق را در شش سال اول مسیر شغلی خود تجربه می‌کنند؛ به‌طوری‌که حقوق افراد با شش سال سابقه کار، حدود دو برابر افراد تازه‌کار است.
از سال ششم تا چهاردهم سرعت رشد حقوق کاهش می‌یابد، به‌نحوی‌که حقوق افراد با چهارده سال سابقه کار، حدودا 20 درصد بیشتر از افراد با شش سال سابقه است. عملا مشاهده می‌شود که سابقه کار در افزایش حقوق افراد پس از سال چهاردهم، تاثیری ندارد؛ به همین خاطر لازم است افراد برای رشد پیوسته‌شان در کار برنامه‌ریزی بلندمدت داشته باشند.
تنوع جغرافیایی و جنسیت میانه حقوق در شهر‌های بزرگ (به‌جز تهران) و کوچک تفاوتی با هم ندارد. با‌این‌حال میانه حقوق ساکنان تهران تنها 28درصد بیشتر از ساکنان شهر‌های کوچک است؛ در حالی که هزینه‌های ساکنان تهران 43درصد بیشتر از سایر شهرهاست. این آمار نشان می‌دهد حقوق ساکنان تهران به قدری بالا نیست که بتواند هزینه‌های اضافی آنها را پوشش دهد و به نظر می‌رسد افراد به دلیل نبود کار در سایر شهرهاست که مجبور به کار در تهران می‌شوند.
آمار‌های مربوط به تفاوت دستمزد در جنسیت‌ها نشان می‌دهد متوسط حقوق زنان 28درصد از متوسط حقوق مردان کمتر است. میانگین حقوق دریافتی زنان در سال 1403، 19.5 میلیون تومان و برای مردان 27.1 میلیون تومان است.
از مجموع 7.6 میلیون تومان اختلاف حقوق بین زنان و مردان 1.6 میلیون تومان به دلیل سابقه کاری بیشتر مردان، 1.5 میلیون تومان به دلیل حضور زنان در سطوح ارشدیت پایین‌تر، 1.1 میلیون تومان به دلیل انتخاب گروه‌های شغلی متفاوت است. 3.4 میلیون تومان از اختلاف باقی‌مانده مربوط به عوامل دیگر (مانند ساعات کار کمتر، قدرت چانه‌زنی یا سوگیری جنسیتی) است.
بیشتر بخوانید:سقوط قدرت دستمزد کارگران به روایت آمار و ارقام
بررسی نقش دانشگاه و محل تحصیل بر میزان دستمزد نشان می‌دهد حقوق فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های دولتی و دانشگاه آزاد، کمتر از 5 درصد تفاوت دارد. تفاوت حقوق فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های دولتی و سایر دانشگاه‌ها کمتر از 10 درصد است.
به این ترتیب می‌توان گفت نوع دانشگاه محل تحصیل تاثیر قابل‌توجهی بر میزان حقوق افراد ندارد. علی‌رغم موارد فوق، حقوق فارغ‌التحصیلان برخی دانشگاه‌های دولتی تفاوت چشمگیری با سایر دانشگاه‌ها دارد. مثلا فارغ‌التحصیلان دانشگاه شریف، امیرکبیر و تهران، به ترتیب 42، 30 و 23 درصد حقوق بیشتری نسبت به افراد مشابه خود دریافت می‌کنند.
اهمیت بهره‌وری در تعیین دستمزد در آستانه فصل بودجه، همواره بحث افزایش حقوق کارکنان دولت مطرح می‌شود. اما کارشناسان معتقدند افزایش حقوق بدون در نظر گرفتن بهره‌وری نه‌تنها قدرت خرید را حفظ نمی‌کند، بلکه به تورم دامن می‌زند. افزایش حقوق بدون رشد بهره‌وری، دولت را به سمت چاپ پول سوق می‌دهد که در نهایت منجر به کاهش قدرت خرید عموم مردم می‌شود.
این امر در رابطه با کارمندان دولت است با‌این‌حال، افزایش دستمزد‌ها در بخش خصوصی نیز باید متناسب با بهره‌وری باشد. افزایش حقوق بدون بهبود بهره‌وری تنها منجر به فشار بر کارفرما، کاهش سرمایه‌گذاری در آموزش و توسعه منابع انسانی و در نهایت افت کیفیت و عملکرد سازمان می‌شود.
در شرایطی که بهره‌وری ثابت باقی بماند، افزایش حقوق تنها بازی «جمع صفر» خواهد بود که نه نیروی کار را راضی می‌کند و نه برای بنگاه‌ها سودآور است. در این وضعیت، هم کارکنان به دلیل دستمزد پایین ناراضی‌اند و هم آینده بنگاه‌ها مبهم و پرخطر است. بنابراین، تنها راه‌حل واقعی، تمرکز بر افزایش بهره‌وری است.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/810745/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدافع تراکتور لیگ دسته یک را هم از دست نداد!

جدال میانه جدولی ها و تلاش خیبر و نساجی برای فرار

جدال میانه جدولی‌ها و تلاش خیبر و نساجی برای فرار

اجتماع مردم تبریز در حمایت از مردم مظلوم فلسطین

16 فرصت شغلی با احیای 3 واحد راکد کشاورزی در آذربایجان‌غربی ایجاد شد

ایمن سازی بالغ بر 24 میلیون نوبت سر دام سبک و سنگین علیه بیماری‌ها

36 هزار قلاده سگ صاحبدار علیه بیماری هاری ایمن سازی شده‌اند

محدودیتی در زمینه تسهیلات مشاغل خانگی وجود ندارد

صدها فلسطینی مجبور به ترک غزه به سوی اروپا شده‌اند

زمستان دربهار شهرستان هریس از نگاه دوربین شهروندخبرنگار + فیلم و عکس

تجمع اعتراضی دانشگاهیان خوی علیه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه

ارومیه نامزد عنوان «پایتخت کتاب» شد

استاندار: گردش مالی واحد‌های سرمایه‌گذاری به استان منتقل شود

بهره‌برداری بهینه از رودخانه ارس در دستور کار است

اولتیماتوم دادستان به اداره‌کل میراث فرهنگی اردبیل

بازدید فرماندار شهرستان بوکان از پروژه 1400 واحدی نهضت مسکن ملی

استاندار آذربایجان غربی فردا به بوکان خواهد آمد

اعلام کالا‌های مجاز کولبری در آذربایجان‌غربی

کلنگ‌زنی آزادراه ارومیه-تبریز در اردیبهشت ماه

افتتاح دفتر اتاق بازرگانی ایران و ترکیه در ارومیه

طرح جدید مسکن؛ تغییر چهره اسلام‌آباد تهران

حضور در صحنه، حداقل کاری است که در حمایت از مردم مظلوم غزه می‌توان انجام داد

ت پیروز نهایی، ملت مظلوم فلسطین است

ورود سرمای غافلگیرکننده به کشور / یخبندان ایران را فراخواهد گرفت

دفتر اتاق بازرگانی ایران و ترکیه در ارومیه افتتاح شد

دشمنان بدانند در مقابل آنها تا آخرین نفس ایستاده‌ایم

19 هزار واحد نهضت ملی مسکن در شهر جدید سهند در حال احداث است

3 فوتی و یک مصدوم در اثر تصادف رانندگی در جاده پارس‌آباد

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری نفتی در میانه مذاکرات | تیری با چند نشان برای تضمین توافق

مراغه شهری با ظرفیت‌های پنهان؛ انتقاد معاون وزیراز بهره‌نبردن ظرفیت ها

پتانسیل‎های پنهان مراغه؛ انتقاد معاون وزیر از بهره‌ نبردن از ظرفیت ها

«مسعود برزگر جلالی» مدیرکل اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور شد

تصاویری از مسابقه تیراندازی با کلت ویژه کارکنان نزاجا در تبریز + عکس

ارائه مقاله پژوهشی از سوی شرکت فولاد اکسین خوزستان در چهارمین همایش آزمایشگاه‌های زنجیره معدن و فولاد کشور

نکوداشت پژوهشگر شعر آئینی مرحوم استاد مجتبی زادصادق برگزار شد

آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست

برنامه جماعت اسلامی پاکستان برای برگزاری تظاهرات میلیونی در حمایت از ملت فلسطین

موسوی:اکنون زمان اقدام و عمل است

کشف کالای قاچاق میلیاردی در شهرستان مرند

ثبت مزارع پیاز و گوجه‌فرنگی ایلخچی در سامانه سامکا گامی به سوی مدیریت هوشمند کشاورزی

پیگیر قانون حمایت از حقوق معلولان در دولت هستم

سرعت بخشی به پروژه‌های مسکن ملی در سهند

عجیب‌و‎جالب: طرفداران نفت در تبریز!

سرمای غافلگیرکننده در راه است + نقشه دمایی

پراستنادترین مقالات قرن 21

میدری: اشتغال یک‌ساعته شغل واقعی نیست

لزوم احداث واحدهای صنعتی در حوزه دامپروری و کشاورزی مراغه و عجب‌شیر

انتقاد معاون وزیر از غفلت از ظرفیت‌های پنهان مراغه

کشف کالای قاچاق میلیاردی در مرند

بررسی لایحه پیوستن به پالرمو در مجمع تشخیص به جلسه بعد موکول شد