پیام آذری

آخرين مطالب

تهدیدات ژئوپلیتیکی ایجاد جهان ترک در آسیای مرکزی برای ایران اقتصادی

تهدیدات ژئوپلیتیکی ایجاد جهان ترک در آسیای مرکزی برای ایران
  بزرگنمايي:

پیام آذری - - ترکیه در طول سه دهه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تلاش زیادی برای توسعه مناسبات هویتی با کشور‌های آسیای مرکزی در چارچوب همگرایی ترکی داشته است. نگاه ترکیه به این منطقه ترکیبی از ملی‌گرایی ترکی، پان‌تورانیسم و پان‌ترکیسم بوده است که در واقع نشان‌گر سه سطح از بازیگری هویتی این کشور در آسیای مرکزی محسوب می‌شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
ملی‌گرایی ترکی اشاره به بازیابی هویت ملی جمهوری‌ها پس از استقلال با هدف توسعه فرایند دولت-ملت‌سازی دارد. پان‌تورانیسم ایده همگرایی کشور‌های ترک را به عنوان یک ابتکار ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی دنبال می‌کند؛ و پان‌ترکیسم در بالاترین سطح به عنوان یک جنبش نژادی تحرکاتی فراتر از این در سطح نفوذ در لایه‌های زیرین حاکمیت و حتی طرح‌های بی‌ثبات‌کننده را در بر دارد.
بنیان‌های همگرایی ترکی در آسیای مرکزی
نگاه ترکیه به این منطقه ترکیبی از ملی‌گرایی ترکی، پان‌تورانیسم و پان‌ترکیسم بوده است که در واقع نشان‌گر سه سطح از بازیگری هویتی این کشور در آسیای مرکزی محسوب می‌شود این فرایند با توجه به رویکرد‌های بازیگران مختلف در آسیای مرکزی تسهیل شده است. غرب با محوریت بریتانیا به عنوان مبدع جریان پان‌ترکیسم و آمریکا به عنوان حامی استقلال هویتی و ژئوپلیتیکی آسیای مرکزی از روسیه حامی این رویکرد بوده است. روسیه بنیان‌گذار سنت‌های هویتی ترک‌گرایی برای تضعیف هویت تاجیک‌ها و درواقع تمدن پارسی در آسیای مرکزی بوده و از این جهت مقاومت زیادی در مقابل این جریان از خود نشان نداد.
روس‌ها اولین بار در دهه 1920 نام ترکستان را بر آسیای مرکزی نهادند و با هدف تضعیف موقعیت و هویت پارسی‌زبانان تاجیک، تا حدود یک دهه حتی اجازه شکل‌گیری جمهوری سوسیالیستی شوروی تاجیکستان را ندادند و پس از آن با جدا کردن قطب‌های فرهنگی و تمدنی پارسی‌زبانان آسیای مرکزی همچون سمرقند و بخارا از تاجیکستان، بستر‌های لازم را برای ازبک‌سازی این شهر‌ها و تغییر هویت آنها فراهم آوردند. از این جهت در سطح ساختاری روسیه نیز با این جریان مخالف نبوده است و به همین دلیل همگرایی ترکی بدون مقاومتی جدی در آسیای مرکزی تقویت شده است.

پیام آذری

روند تکامل
فرایند توسعه همگرایی ترکی در آسیای مرکزی با محوریت شورای ترکی در دهه 1990 شروع شد و تا اواسط دهه 2010 عملا نتوانست دستاورد قابل توجهی به دست آورد. عمده این دستاورد‌ها که در قرقیزستان و قزاقستان به دست آمده بود پس از کودتای نافرجام سال 2016 با وجود فعالیت‌های گسترده جریان نزدیک به فتح‌الله گولن در این کشور‌ها به جای فرصت عملا به یک چالش برای ترکیه تبدیل شد.
با این حال تغییر شرایط در ازبکستان و تضعیف روسیه به واسطه شدت گرفتن تنش‌ها با غرب و نیز تغییر در دینامیک‌های منطقه قفقاز جنوبی (با محوریت قره‌باغ) و آسیای جنوبی (با محوریت افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان) باعث شد تا نگاه‌های جدیدی به همگرایی با ترکیه شکل بگیرد. نگاه مثبت ازبکستان به همگرایی عملگرایانه با ترکیه و سپس حل‌و‌فصل تدریجی مسئله گولن در منطقه با نرمش تدریجی ترکمنستان شرایط را برای تقویت همگرایی ترکی به وجود آورد. برونداد این وضعیت شکل‌گیری سازمان کشور‌های ترک بود که فضای جدیدی برای بازیگری ژئوپلیتیکی ترکیه به وجود آورد.

پیام آذری

تهدیدات ژئوپلیتیکی برای ایران
همگرایی ترکی مادامی که در سطح ملی‌گرایی ترکی باشد منطقا تهدیدی سلبی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب نمی‌شود، اما زمانی که لایه‌هایی از پان‌ترکیسم در کنار رویکرد‌های کلان پان‌تورانیستی در این منطقه شکل می‌گیرد می‌تواند از جهات مختلف تهدیدات ژئوپلیتیکی برای ایران را در بر داشته باشد.
همگرایی ترکی مادامی که در سطح ملی‌گرایی ترکی باشد منطقا تهدیدی سلبی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب نمی‌شود، اما زمانی که لایه‌هایی از پان‌ترکیسم در کنار رویکرد‌های کلان پان‌تورانیستی در این منطقه شکل می‌گیرد می‌تواند از جهات مختلف تهدیدات ژئوپلیتیکی برای ایران را در بر داشته باشد. نخست ، تقویت همگرایی ترکی یک رویکرد تهاجمی نسبت به میراث تاریخی و تمدنی پارسی و درواقع هویت تاجیک‌ها در آسیای مرکزی دارد که نمونه‌هایی از آن را در ازبک خواندن ابن سینا و یا قزاق خواندن فارابی در این منطقه شاهد بوده‌ایم.
این رویکرد تهاجمی در بلندمدت منجر به از بین رفتن مزیت‌های تمدنی و نقاط قوت ایران در سطح استراتژیک می‌شود. از این حیث احیاء تمدن پارسی در منطقه به‌ویژه در ازبکستان به عنوان قطب فرهنگی آسیای مرکزی یک اولویت استراتژیک در مقابل پان‌تورانیسم و پان‌ترکیسم محسوب می‌شود.
دوم ، ترکیه با نگاه غیراستراتژیک توسعه تعاملات دفاعی را در منطقه در دستور کار قرار داده است که در مواردی همچون مناقشات مرزی با قرقیزستان قابلیت‌های بی‌ثبات‌کنندگی آن را شاهد بوده‌ایم.
در عین حال تجربیات اوکراین نیز نشان داد رویکرد‌های دفاعی ترکیه در این منطقه می‌تواند به عنوان اهرمی ضدروسی و بی‌ثبات‌کننده محسوب شود و در عین حال به عنوان یک ابزار نیابتی برای آمریکا و غرب مورد استفاده قرار بگیرد. لذا، این رویکرد می‌تواند ثبات و امنیت منطقه را که بخشی از منافع استراتژیک ایران است تحت الشعاع قرار دهد.
سوم ، نقطه مکمل راهبرد‌ها و جریان‌های پان‌تورانیستی و پان‌ترکیستی مورد حمایت ترکیه یک جریان مذهبی سیاسی با محوریت رویکرد‌های اخوانی و بعضا برداشت‌های سلفی و افراطی بوده است. فرایند جذب پرشمار شهروندان آسیای مرکزی چه ترک‌تباران و چه حتی تاجیک‌ها به جبهه‌های سوریه و بعضا عراق با محوریت این رویکرد و با حمایت و نقش‌آفرینی مستقیم ترکیه انجام گرفته است.
ترکیه برای مدت یک دهه نقش پل را برای انتقال این نیرو‌ها به سوریه ایفا کرده است. اکنون که جریان نزدیک به ترکیه با محوریت تحریرالشام در سوریه در راس قدرت قرار گرفته، این اهرم با در دست داشتن هزاران نیروی فعال در سوریه و احتمالا چند برابر این نیرو‌ها به صورت بالقوه در آسیای مرکزی می‌تواند یک تهدید بسیار جدی برای آسیای مرکزی، روسیه، چین و ایران باشد.

پیام آذری

انتشار گزارشاتی از منابع روس مبنی بر تاسیس شعبه افغانستان تحریرالشام و یا انتقال برخی از نیرو‌های تاجیک، ازبک، قرقیز و اویغور از سوریه به شمال افغانستان با این رویکرد مبتنی بر همین روند است. این جریان مذهبی در صورتی که تاجیکستان را به عنوان نقطه کانونی هدف برای بی‌ثباتی انتخاب کنند، به صورت غیرمستقیم چند هدف را محقق می‌سازند. در راستای منافع غرب منافع استراتژیک امنیتی ایران، روسیه و چین تهدید می‌شود و در سطح منطقه‌ای، با چند پاره شدن و تضعیف تاجیکستان، شکل‌دهی به آسیای مرکزی یکپارچه ترکی، عملا پازل همگرایی ترکی را بدون مانع می‌سازد.
چهارم ، یکی از تهدیدات نوظهور آسیای مرکزی برای جمهوری اسلامی ایران توسعه نفوذ رژیم صهیونیستی است. این رژیم در طول یک دهه اخیر توانسته روابط خود را با کشور‌های ازبکستان، قزاقستان و ترکمنستان تا سطح نسبتا بالایی توسعه دهد که یک تهدید مهم برای ایران محسوب می‌شود.
با این حال رویکرد محافظه‌کارانه کشور‌های آسیای مرکزی و حفظ ملاحظات مربوط به ایران باعث محدود شدن نسبی تحرکات این رژیم در آسیای مرکزی به‌ویژه به صورت مستقیم در تقابل با جمهوری اسلامی ایران شده است. توسعه نفوذ جریان همگرایی ترکی در آسیای مرکزی که ترکیه و آذربایجان به عنوان محور‌های اصلی آن از متحدین اصلی رژیم صهیونیستی در جهان اسلام محسوب می‌شوند می‌تواند زمینه‌ساز برخی تهدیدات جدید باشد.
تقویت این جریان اساسا بستر را برای توسعه مناسبات با رژیم صهیونیستی تسهیل می‌کند و از سوی دیگر، قابلیت‌های این کشور‌ها برای بازیگری نیابتی برای رژیم صهیونیستی را افزایش می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/795666/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اردبیل یخ بست؛ راه 612 روستا مسدود شد

امدادرسانی پلیس به بیش از 900 خودرو در محورهای آذربایجان غربی

درد بی‌انگیزگی کودکان امروزی

سقوط کابین آسانسور نیمه‌کاره در تبریز تلفات داد

اجرای طرح محرومیت‌زدایی در روستا‌های شهرستان اسکو

برگزاری دوره آموزش جست‌وجوگران محلی کوهستان در اسکو

پیش‌بینی کاهش شدید دما در استان اردبیل

واکنش سازمان غذا و دارو به تنش‌های اخیر در حوزه دارو

برودت هوا و بارش برف تمام ادارات و مدارس استان اردبیل را تعطیل کرد

این شهر یخ بست ؛ نیم متر برف با دمای منفی 18 درجه زیر صفر

ادامه سرما و برف در اردبیل؛ دمای چهار شهرستان به منفی 8 درجه رسید

سرما و یخبندان و کاهش محسوس دمای هوا تا 18 درجه زیر صفر در استان اردبیل

اردبیل یخ بست

دما در این استان به منفی 18 درجه رسید!

اردبیل یخ بست/ راه 612 روستا مسدود شد

احتمال وقوع کولاک برف در جاده‌های اردبیل

تعطیلی مدارس اردبیل فردا 21 بهمن 1403 | آیا مدارس اردبیل یکشنبه 21 بهمن 1403 تعطیل است؟

تصاویر/ آیین رونمایی از یادمان شهید گمنام دانشگاه ملی مهارت در اردبیل

قیمت انواع حبوبات 20 بهمن 1403

صدا و سیما، صدای مردم است

اکبری: امیدوارم وضعیت سالن‌های والیبال بهتر شود

هفتادمین شماره نشریه «سرو» منتشر شد

گزینه خارجی پرسپولیس مشخص شد/ کارتال به باشگاه لیست داد

برگزاری دوره آموزشی جستجوگران محلی کوهستان در اسکو

گیتی خامنه: از خواستگاران فراوان تا عذرخواهی از مردم + بیوگرافی

جشن ازدواج آسان 15 زوج در مرند

کولاک برف در چالوس / مسافرت نروید!

برگزاری راهپیمایی 22 بهمن در 95 نقطه آذربایجان‌شرقی

واژگونی اتوبوس دختران واترپولو | انتقال دو نفر به تهران | افرا ورزش

ضرورت ارتقا بهره وری و کارآمدی در مدیریت بحران‌

تعطیلی مدارس آذربایجان شرقی فردا 21 بهمن 1403 | آیا مدارس تبریز یکشنبه 21 بهمن 1403 تعطیل است؟

سیر تا پیاز واژگونی اتوبوس تیم واترپلو دختران استان آذربایجان‌غربی

اوکراین در صدد ترانزیت گاز آذربایجان به اروپا است

تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا 21 بهمن 1403 | آیا مدارس ارومیه یکشنبه 21 بهمن 1403 تعطیل است؟

معابر آذربایجان غربی لغزنده است

جزییات تازه از واژگونی اتوبوس تیم واترپلو دختران استان آذربایجان‌غربی

پیش بینی هواشناسی آذربایجان غربی فردا | پیش بینی آب و هوا آذربایجان غربی فردا یکشنبه 21 بهمن ماه 1403 + جدول هواشناسی ارومیه

فعالیت 1330 واحد تولیدی مستقر در شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی

82 درصد گلزار شهدای مازندران ساماندهی شده است

ادای احترام استاندار، مدیر کل بنیاد سمنان و دیگر مسئولان نسبت به مقام شامخ شهدای شاهرود به مناسبت دهه فجر

امداد رسانی پلیس به بیش از 900 خودرو؛معابر استان لغزنده هستند

تصویری که حامد بهداد از فیلم جنجالی منتشر کرد

تردد در محور‌های مواصلاتی آذربایجان غربی جریان دارد

برگزاری راهپیمایی یوم الله22 بهمن در جزیره کیش

بارش برف زمستانی در اردبیل

اینفوگرافی/ مزایای تماشای فیلم‌های خوب به بهانه روز جهانی فیلم

اردبیل یخ بست/ دمای هوا به 18 درجه زیر صفر رسید

برنامه قطعی برق اردبیل امروز شنبه 20 بهمن ماه

اردبیل یخ بست +عکس

دمای هوای اردبیل به 18 درجه زیر صفر رسید