انتخاب مهدی بازرگان بهعنوان نخست وزیر و ادامه تظاهرات در آبادان
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام آذری - صبح روز چهاردهم 1357 جلسه شورای انقلاب، برای تعیین نخست وزیر دولت موقت تشکیل شد که در این جلسه پس از بحث و بررسی و با موافقت امام مهندس مهدی بازرگان برای نخست وزیری دولت موقت انتخاب شد.
امتداد _ گروه فرهنگ و ادب: سومینقسمت از روزشمار دهه فجر انقلاب اسلامی، مربوط به چهاردهمین بهمن 1357 است.
روز چهاردهم بهمن، سیل مشتاقان زیارت حضرت امام از ابتدای صبح، کوچه ها و خیابانهای اطراف مدرسه علوی را پرکرده بودند.
حضرت امام نیز با حضور در سرسرای مدرسه، به ابراز احساسات آنان پاسخ می دادند. حضرت امام درسخنرانی پرشور بهشت زهرا صراحتاً دولت بختیار را غیر قانونی خوانده بودند و اعلام کردند که دولتی اسلامی متکی به حکم خدا و آرای ملت تشکیل خواهند داد. این مهم بر عهده شورای انقلاب بود.
در چنینن روزی دو لایحه دولت در جلسه آتی مجلس شورای ملی بررسی شد. این دو لایحه شامل انحلال ساواک، تعقیب و محاکمه نخست وزیران و وزیران مششد. شاپور بختیار نخست وزیر نیز در ملاقاتی که با نمایندگان مجلس داشت این نکته را تاکید کرد که مجلس کار این دو لایحه را به پایان رساند.
انتخاب مهدی بازرگان به عنوان نخست وزیر
صبح روز چهاردهم 1357 جلسه شورای انقلاب، برای تعیین نخست وزیر دولت موقت تشکیل شد.در این جلسه پس از بحث و بررسی و با موافقت امام مهندس مهدی بازرگان برای نخست وزیری دولت موقت انتخاب شد. در این روز از سوی کارکنان پالایشگاه اصفهان، دانشجویان دانشگاه و استادان، تلگرافهایی به امام خمینی مخابره شد. در این تلگرافها ضمن اعلام همبستگی جامعه دانشگاهیان و کارکنان پالایشگاه، آنان مراتب پشتیبانی خود را اعلام داشتند. همچنین مردم در تمام کشور به اعتصاب عمومی دست زدند. کارکنان ادارات و وزارتخانههای مختلف نیز، وزیران و مدیران دولت را به محل کار خود راه نمیدادند.
راهپیمایی و تظاهرات در آبادان
در آبادان پیش از ظهر 14 بهمن 57 یک برنامه راهپیمایی ترتیب یافت که در آن هزاران نفر از مردم شرکت داشتند. این عده ضمن دادن شعارهای اسلامی و اینکه خواهان برقراری حکومت اسلامی به رهبری امام خمینی هستند، مسیر چند خیابان را طی کردند. در جریان این راهپیمایی ماموران فرمانداری نظامی دخالتی نداشتند. در ایلام نیز اداره حفاظت استانداری منحل شد و کارکنان این اداره به سایر قسمت های استانداری منتقل شدند.
اوضاع امروز نتیجه 25 سال دیکتاتوری شاه است
شاپور بختیار در این روز با اعلام اینکه اوضاع امروز نتیجه 25 سال دیکتاتوری شاه است، اعلام کرد که حاضر به همکاری با طرفداران امام خمینی است. او روشن ساخت که نه تنها وزیران طرفدار ایشان را در یک دولت ملی خواهد پذیرفت بلکه نقش حضرت امام را در ارتباط با حل و فصل مسائل اجتماعی و مذهبی نیز می پذیرد. بختیار همچنین با ادامه اجتماعات مردمی به شرطی که با نظم، ترتیب و آرامش انجام پذیرد موافقت کرد.
شاپور بختیار در آن زمان در مصاحبهای که با خبرگزاری فرانسه در روزنامه لوماتن داشت گفته بود: برخی اوقات، صبر بهترین تاکتیک است و اگر آیت الله خمینی بخواهد در شهر مقدس قم، دولت پیشنهادی خود را به وجود آورد، اجازه خواهم داد تا دولتی شبیه به واتیکان تاسیس کند.
در 14 بهمن 1357 نیز اولین کتاب درباره بحران ایران تحت عنوان «ایران بر ضد شاه» در پاریس منتشر شد. نویسنده کتاب، احمد ناروقی، از نویسندگان روزنامه لوموند و از طرفی نوه احمد شاه قاجار بود. در کنار این تا این روز سی و پنج هزار آمریکایی ایران را ترک کردند و دولت آمریکا نیز تماس خود را با شاه قطع کرد.
-
يکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۶:۴۷
-
۳ بازديد
-
-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/792942/